Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Maj 2013 19:54 

Hej,
Tak jak w temacie Alitalia ma błąd w systemie i podaje błędna nazwę lotniska w kuala lumpur, przez co nie zdazylam na lot bo pojechalam na inne lotnisko (wskazane na eTickecie - czyli kuala lumpur subang aiport) niestety lot odbywal sie z KLIA. Bielet zakupilam przez polskie call center. Gdy dotarł z lotniska subang na lotnisko KLIA bylo juz za późno. W zwiazku z tym ze alitalia nie ma biura w malezji Od razu próbowałam skontaktować sie polskim call center gdzie powiedziano mi ze to moja wina i ze oni w systemie u siebie maja prawidłowa nazwę i z nic nie moga dla mnie zrobic. Czyli tadz sobie sama, a jak wrócisz do polski mozesz złożyć reklamacje. Włoskie call center dla osob dzwoniacych z zagranicy nie dziala. Następnego dnia udalam sie do agenta ktory sprzedaje bilety alitalii, agent potwierdził blad alitalii na eTickecie mowiac ze to nie pierwsza taka sytuacja i alitalia nic z tym nie robi. wyblagalam aby wysłali do nich maila z prośba o nowy termin lotu dla mnie w ramach nie wykorzystanego biletu, do maila zalaczony został skan blednie wystawionego biletu. Niestety alitalia milczy:( a ja wciąż przebywam w Malezji. Co moge zrobic z tym fantem. Slyszalam ze alitalia jest w ciezkiej kondycji finansowej i boje sie ze nie odzyskam kasy za bilet. Plus bilety powrotne są teraz bardzo drogie. Czy jeżeli zakupie bilet za 3 tysiące bede mogła domagać sie zwrotu różnicy w cenie. Czy orientujecie sie jak wyglada to od strony prawnej. Ile linia lotnicza ma czasu na rozpatrzenie reklamacji? Jakie są moje prawa. Dzwonilam juz do urzedu lotnictwa cywilnego, ale uzyskałem odpowiedz ze niestety nie moga mi pomoc bo pierwszy lot wykonywany był z Azji i nie obowiązują tam dyrektywy i rozporządzenia UE.
Bede wdzięczna za każda pomoc w temacie.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez mashacra, 15 Maj 2014 19:16, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:03 

niebieski
Alitalia sprowadzi Ciebie z powrotem, przynajmniej w przypadku mojego kolegi tak było. zbieraj rachunki i paragony:)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:08 

A czy mógłbyś podpytac kolegi, z kim sie kontaktował z alitalii i jak długo trwało zanim otrzymał decyzje? Bo w moim przypadku alitalia milczy juz od 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak swoją drogą jaki kod lotniska jest wpisany na eTickecie? Bo na stronie Alitalii owszem, lotnisko nazywa się błędnie, ale kod ma już dobry: KUL.
Może jestem nadgorliwy, ale lecąc bliżej czy dalej na nieznane lotnisko staram się zlokalizować lotnisko na mapie po kodzie (i ew sprawdzić na jego stronie/wikipedii/flightradarze), dowiedzieć się jak dojechać i sprawdzić, czy faktycznie lata tam linia, którą lece. Jak widac czasem to info sie przydaje (oczywiście nie mówie o Europie i Bergamo w którym byłem 20 razy - chodzi o nowości)

W kazdym razie życze powodzenia, bo takie błędy za strony przewoźnika nie powinny mieć miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:26 

niebieski
Jesteś nadgorliwy. Ja tego nigdy nie sprawdzam na mapie, ale może to dlatego, że jestem w branży i znam większość lotnisk na pamięć. No kolega był sierotą, ale jeżeli faktycznie na etixie jest KUL to ja bym takiego delikwenta odprawił z kwitkiem. Kolega chyba była bardzo upierdliwy, z kim się kontaktował? po powrocie z claims@alitalia.it
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:28 

Na eTickecie alitali nie mam niestety podanego kodu lotniska a jedynie nazwę lotniska. Chyba nie mam obowiązku sprawdzania czy bilet został wystawiony z prawidłowa nazwa lotniska:) chociaz teraz pewnie to bede juz zawsze robiła:)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Maj 2013 20:38 

Po powrocie to wiem, nie wiem z kim tutaj powinnam sie skontaktować, zeby mnie sciagneli, bo alitalia nie ma biura w Kuala Lumpur, a numer wloskiej infolinii dla osob dzwoniacych spoza Włoch nie dziala. Polska infolinia twierdzi ze oni nie są wstanie pomoc. I moge reklamacje złożyć po powrocie. A ja nie mam tyle kasy zeby kupic nowy bilet. Oczywiście moge pożyczyć od znajomych. Natomiast uważam ze nie był to mój blad i to alitalia powinna zapewnić mi powrót. Tylko z kim sie kontaktowac.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Maj 2013 21:13 

HON fly4free
@kyriakos:
sprawa jest dość złożona, obawiam się, że nie unikniesz samodzielnego zakupu nowego biletu jesli przewoźnik na tym etapie odmawia pomocy
a) spróbuj ewentualnie skontaktować się z agenetem (o ile tego już nie zrobiłaś): Level 9, Office Tower No. 1 Jalan Nagasari ( off Jalan Raja Chulan) Kuala Lumpur - Malaysia Hours of Operation: mon-fri 09.00-17.00 sat 09.00-13.00 Phone: 0060-3-21480644 Fax: 0060-3-21481357
b) gromadź rachunki za hotel

Zakup nowego biletu sugerowałbym w biurze, u agenta lub przez infolinię Alitalii, to ułatwi potem dochodzenie zwrotu.

Jak było oznaczone lotnisko przylotu do KL, jesli tam przyleciałaś? Tak samo, czy poprawnie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Maj 2013 21:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Być może się mylę, nie jestem ekspertem, ale:

KUL to kod IATA dla lotniska w Kuala Lumpur. W zasadzie wskazuje on automatycznie na główny terminal oznaczony jako KLIA.
Jest jednak jeszcze tymczasowy terminal LCCT, na którym operuje głównie Airasia, położony blisko Sepang (ale KLIA też jest w pobliżu).
W sumie to też KUL.
Oba terminale są połączone infrastrukturą, ale przejazd pomiędzy nimi przebiega drogami naokoło, co powoduje, że transfer może wynieść około godziny (autobusy co 30 min, dystans 15-20 km).
Oczywiście przewoźnicy tradycyjni korzystają z KLIA i chyba trudno będzie udowodnić, że ktoś wybrał się na LCCT, by tam szukać lotu Alitalii (chyba, ze rzeczywiście na bilecie była ewidentnie błędna informacja).
Sprawdz loty SIN-LON z Saudi - czasem możesz trafić na 333 USD.

Edit: Przepraszam, krótka edukacja z Google wskazuje, że Subang to nie Sepang, KUL to nie SZB i byc może masz rację:
"Port lotniczy Kuala Lumpur-Sułtan Abdul Aziz Shah (znany również jako Port lotniczy Subang) (IATA: SZB, IATA: WMSA) - port lotniczy położony w Subang, w Malezji. Jest portem lotniczym obsługijącym tanie linie lotnicze. Przed 1998 kiedy otwarto nowy port lotniczy w Sepang był głównym portem lotniczym obsługijącym Kuala Lumpur."
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Maj 2013 21:53 

HON fly4free
W KL jest jeszcze jedno lotnisko Subang zupełnie w innej części metropolii, to dawne główne lotnisko miasta aż do otwarcia KLIA, obecnie z Subang lataja głównie FireFly na trasach krajowych i regionalnych. Jak rozumiem pomyłka dotyczyła właśnie tego portu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:01 

Marek dziekuje za odpowiedz. Bylam u tego agenta. Podobno wielokrotnie zwracali uwage alitali na ten blad, ale oni nic z tym nie robią. No i oczywiście moja sytuacja nie jest pierwsza:(
Agent wysłał do alitali dwa maile dzien po dniu załączył skan mojego biletu. Ale oni milczą. Do azji nie lecialam z alitalia a podroz zaczynalam w chinach. Wiec nie mialam Wczesniejszego doswiadczenia z Alitalia i ladowaniem z nimi w malezji na KLIA.
Problem w tym ze po kilku miesiącach słabo u mnie z kasa i dlatego wolałabym rozwiązać ta sprawę ze dadzą mi nowy bilet. Natomiast nie sposób jest znaleźć numer telefonu do działu lub osoby z alitali która mogłaby pomoc. Dodatkowo usłyszałam tez ze alitalia ma problemy finansowe zreszta wiele osob sie skarży ze ma problemy z odzyskaniem pieniędzy od nich.
A co do zakupu jesli rzeczywiście jest tak ze bede musiała kupic bilet to czy musze go kupować od alitali bo jakos czuje ogromna niechęć i wolałabym skorzystać z innego przewoźnika.
Ps dokładnie to lotnisko miałam wskazane na eTickecie kupionych przez polskie call center
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:17 

złoty
Alitalia to niestety koszmar jeśli chodzi o zmiany/zwroty/anulacje i wszelkiego typu nieregularności. Kontakt z nimi to też totalne dno.

Czy płaciłaś za ten bilet kartą? Jeśli tak, proponuję znalezienie innego lotu na własną rękę oraz złożenie w banku reklamacji chargeback aby odzyskać 100% zapłaconej kwoty. Myślę że w tej sytuacji bank (i organizacja płatnicza) powinny uznać reklamację. Niestety cała procedura trwa od 1 do nawet 3 miesięcy.

#13 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:23 

Eehhh nie dziala mi załączanie pliku bo zrobilam screen, ale na moim bilecie nie ma kodu lotniska jest jedynie Kuala Lumpur - Subang Itl.

Jobi czy Saudi to dobre linie lotnicze? I czy nie bede miała problemu z odzyskaniem pieniędzy jesli bilet kupię z Singapuru i z innych lini lotniczych?

Mucha: zgadzam sie w 100% kontakt telefoniczny to dno:( za bilet płacilam karta, miałam przy karcie nawet ubezpieczenie i assistance ale okazuje sie ze nie obowiązuje przy tego typu sprawach. Myslisz ze jest szansa odzyskania kasy z karty jesli lot sie odbył, a mnie nie bylo z powodu błędu na bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:27 

złoty
kyriakos napisał(a):
Myslisz ze jest szansa odzyskania kasy z karty jesli lot sie odbył, a mnie nie bylo z powodu błędu na bilecie?

Myślę że jest bardzo duża szansa. Kupiłaś przelot z lotniska Subang a okazało się że stamtąd nie ma lotu a jest z innego lotniska - więc zostałaś wprowadzona w błąd.

Problemem jest oczywiście konieczność wyłożenia kasy na nowy bilet ale jest to chyba lepsze wyjście niż "koczowanie" w KL i czekanie aż łaskawie makaroniarze przebukują bilet.

#15 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:34 
Awatar użytkownika

niebieski
kyriakos napisał(a):
Eehhh nie dziala mi załączanie pliku bo zrobilam screen, ale na moim bilecie nie ma kodu lotniska jest jedynie Kuala Lumpur - Subang Itl.

Jobi czy Saudi to dobre linie lotnicze? I czy nie bede miała problemu z odzyskaniem pieniędzy jesli bilet kupię z Singapuru i z innych lini lotniczych?

Mucha: zgadzam sie w 100% kontakt telefoniczny to dno:( za bilet płacilam karta, miałam przy karcie nawet ubezpieczenie i assistance ale okazuje sie ze nie obowiązuje przy tego typu sprawach. Myslisz ze jest szansa odzyskania kasy z karty jesli lot sie odbył, a mnie nie bylo z powodu błędu na bilecie?

Saudi to dobre linie lotnicze, nic tam się nie zdarza podobnego, jak we włoskiej Alitalii. Latałem z nimi nie raz (z Alitalią też troszeczkę i jeśli już lecisz, jest dobrze, ale jakiekolwiek problemy przedtem to mur).
4 i 6 maja Saudi Airlines mają lot SIN-LON za 382 USD i to chyba najtańsza opcja "wyrwania się" stamtąd na szybko.
Do Singapuru możesz siedostać np. pociągiem za kilkadziesiąt złz KL Sentral (jesli bilety lotnicze za drogie).
Co do odzyskania kasy, Mucha ma rację, będzie ciężko cokolwiek z Alitalią ugrać w rozsądnym czasie, chociaż racja jest na 100% po Twojej stronie i europejskie sądy będą za Tobą. Gromadź dokumenty, załóż Alitalii sprawę cywilną - Marek2011 jest ekspertem w tej sprawie i na pewno pomoże.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:44 

HON fly4free
Jest ewidentne wprowadzenie w błąd, co do tego czy uda sie cos załatwić w Alitalii na szybko - powiem szczerze, że wątpie znając ich serwis i sposób działania.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:58 

Jobi dzięki za info o Saudi zaraz przyjrze sie temu rozwiązaniu bliżej.
Dzis pójdę jeszcze raz do agenta i jesli nie dostali żadnej informacji poprosze ich o przesłanie tych maili co wysłali do alitali. Zawsze bedzie to dodatkowy dowód.

Marek rozumiem, ze twoj komentarz oznacza nie warto czekać, lepiej kupic bilet:)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Maj 2013 22:59 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
z KUL tez leci Saudia, nawet dzis za £229 a za dwa dni £250 do Heathrow.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Maj 2013 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Blackall napisał(a):
Tak swoją drogą jaki kod lotniska jest wpisany na eTickecie? Bo na stronie Alitalii owszem, lotnisko nazywa się błędnie, ale kod ma już dobry: KUL.
Może jestem nadgorliwy, ale lecąc bliżej czy dalej na nieznane lotnisko staram się zlokalizować lotnisko na mapie po kodzie (i ew sprawdzić na jego stronie/wikipedii/flightradarze), dowiedzieć się jak dojechać i sprawdzić, czy faktycznie lata tam linia, którą lece. Jak widac czasem to info sie przydaje (oczywiście nie mówie o Europie i Bergamo w którym byłem 20 razy - chodzi o nowości)

W kazdym razie życze powodzenia, bo takie błędy za strony przewoźnika nie powinny mieć miejsca.

Na początku zaznaczę, że jeżeli tak jest jak pisałaś, że ten błąd Alitalii z lotniskiem trwa już jakiś czas i oni o tym wiedzą to masakra!! Najwyższy poziom "mamy Cię w dupie"... Serdecznie współczuję sytuacji.

@Blackall to nie jest nadgorliwość ale też nie obowiązek. Ktoś kto kupuje bilet jest przekonany, że jest tam dobre lotnisko wpisane .... Masakra
Ja uważam, że szanse na Chargeback jest bardzo duża. Ile płaciłaś za te bilety tych makaronów ?

#20 PostWysłany: 02 Maj 2013 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
kyriakos napisał(a):
Jobi dzięki za info o Saudi zaraz przyjrze sie temu rozwiązaniu bliżej.
Dzis pójdę jeszcze raz do agenta i jesli nie dostali żadnej informacji poprosze ich o przesłanie tych maili co wysłali do alitali. Zawsze bedzie to dodatkowy dowód.

Marek rozumiem, ze twoj komentarz oznacza nie warto czekać, lepiej kupic bilet:)

Absolutnie nie ma na co czekać, ewentualnie możesz spróbować stawić się na KLIA z dokumentami i powalczyć - szanse 1%, ale ja bym spróbował, o ile coś tam akurat leci. Pomysł Saudi z KLIA do Londynu - super, nawet nie sprawdziłem.
Saudi to naprawdę przyzwoite linie, porównywalne z Qatar czy KLM. Do tego są w jednym teamie z Alitalią - może akurat będzie później łatwiej o zwrot kasy (choć kwestia teamu nie ma pewnie znaczenia).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości