Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
klayton napisał(a):
A nie prościej dołożyć parę groszy, dokupić ubezpieczenie na miejscu i spać spokojnie?
Kiedyś przerabiałem procedurę zwrotu należności z ubezpieczenia za potracenia wypzyczalni i mam dość już na zawsze. A i tak się nie opłacało, biorąc pod uwagę czas, pzrewalutowania i koszty własne dochodzenia zwrotu.

Dlatego pytam, jak to jest z dochodzeniem zwrotu z tej firmy. A co do opłacania to gra jest warta świeczki, bo 16zł dziennie, a 50zł dziennie to dość duża różnica... A już opcja za 54euro ubezpieczenie na rok wygląda na prawdę kusząco, tylko gdzie tu haczyk?

adriano84 napisał(a):
klayton napisał(a):
A nie prościej dołożyć parę groszy, dokupić ubezpieczenie na miejscu i spać spokojnie?
Kiedyś przerabiałem procedurę zwrotu należności z ubezpieczenia za potracenia wypzyczalni i mam dość już na zawsze. A i tak się nie opłacało, biorąc pod uwagę czas, pzrewalutowania i koszty własne dochodzenia zwrotu.

Jestem podobnego zdania, zresztą szukanie oszczędności rzędu kilkudziesięciu złotych jest nie warte takiego zachodu.

W moim przypadku to nie jest kilkadziesiąt złotych, lecz około 300. Biorę samochód w opcji one-way: Porto-Faro i 90% wypożyczalni odpada w przedbiegach, bo chcą 80-150euro dopłaty za one-way. Do tego młody kierowca, pełen bak itp... Gdy już znalazłem taką, która nie chce dopłat jeśli wypożyczam na 4 dni bądź więcej to nie ma ubezpieczenia, a dokupując je wychodzi 300-350zł drożej, ... A przez wyżej wspomnianą stronę wychodzi 65zł...

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 23 Kwi 2013 21:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:34 

Zbanowany
Ja z tej firmy nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:49 

niebieski
adriano84 napisał(a):
ExGliwice napisał(a):
adriano84 napisał(a):
Ja też wypożyczam w Faro. Za 6 dni z pełnym ubezpieczeniem zapłaciłem 114E. rezerwowałem przez doyouspain.com i przydzielili mi LocalCars

z pelnym ubezpieczeniem, CDW, czy SCDW, i bez "excess"?

CDW było w pakiecie. Full insurance redukuje excess (Excess waiver). Auto kosztowało 54E a full Insurance płatne dodatkowo 10 per dzień.

czyli 54 za sam samochod, to tanio.. z bakiem FULL/FULL czy FULL(platny) / a przy zwrocie EMPTY?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
W moim przypadku to nie jest kilkadziesiąt złotych, lecz około 300. Biorę samochód w opcji one-way: Porto-Faro i 90% wypożyczalni odpada w przedbiegach, bo chcą 80-150euro dopłaty za one-way. Do tego młody kierowca, pełen bak itp... Gdy już znalazłem taką, która nie chce dopłat jeśli wypożyczam na 4 dni bądź więcej to nie ma ubezpieczenia, a dokupując je wychodzi 300-350zł drożej, ... A przez wyżej wspomnianą stronę wychodzi 65zł...

No to rzeczywiście problem :/
Szymon, teraz kojarzę z wątku, który założyłeś odnośnie tej wycieczki :)

#25 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
ExGliwice napisał(a):
adriano84 napisał(a):
ExGliwice napisał(a):
z pelnym ubezpieczeniem, CDW, czy SCDW, i bez "excess"?

CDW było w pakiecie. Full insurance redukuje excess (Excess waiver). Auto kosztowało 54E a full Insurance płatne dodatkowo 10 per dzień.

czyli 54 za sam samochod, to tanio.. z bakiem FULL/FULL czy FULL(platny) / a przy zwrocie EMPTY?

Full/Full, no i Unlimited Mileage jakbyś dalej szukał haczyka :)
Poza tym to chyba w miarę normalna cena.

E: A tak na marginesie to nie wiem co jest grane, bo zapłaciłem 54E rezerwując 3 kwietnia, a teraz kosztuje 85E. :shock: (VW Polo)

Ostatnio edytowany przez adriano84, 23 Kwi 2013 21:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:54 
Awatar użytkownika

srebrny
ExGliwice napisał(a):

Czemu tak Cię to dziwi? Choćby tutaj na ECR masz około 70euro, za ten sam okres, o którym mówi kolega wyżej czyli 6 dni z ubezpieczeniem ZERO excess:

Image

adriano84 napisał(a):

No to rzeczywiście problem :/
Szymon, teraz kojarzę z wątku, który założyłeś odnośnie tej wycieczki :)

Dokładnie o ta wycieczkę chodzi ;) Zdecydowałem wziąć Focusa - klasa imtemediate przez ECR bez ubezpieczenia i do tego dokupię na tej stronie. Czekam na potwierdzenie rezerwacji. A jak w ciągu tygodnia wymyśle coś lepszego to zawsze mogę bezpłatnie anulować ta rezerwację :D

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1 23 Kwi 2013 21:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:56 

niebieski

To by było extra, a czy ktoś przetestował to w praktyce? ;) To znaczy jak przychodzi do wypłaty odszkodowania w razie 'w'? Celuję w samochód, w którym wkład własny to 2500euro :P Nie jest dla mnie problemem taka blokada na karcie, ale dobrze byłoby mieć pewność, że blokada wróci w razie gdyby cokolwiek się stało :)

Na jakiej zasadzie wykupuje się to ubezpieczenie? Podaję, termin, wypożyczalnie itp., czy to jest po prostu na moje nazwisko?

Takich firm jest masa, szczególnie w UK, tu kolejna:
http://www.insurance4carhire.com/index. ... &refID=100
http://www.insurance4carhire.com/FAQs.a ... 79&q=24#24
How does your Insurance work?
It is not necessary to show the Policy to the car rental company. Decline the car rental company’s Excess at the counter. Charges for any damage to the vehicle will be made to your credit card by the car rental company and you claim for reimbursement.

How do I make a Claim on my Excess Insurance?

You should contact our claims management company within 31 days to notify them of the loss and request a Claim Form. Their contact details are contained in your Policy document. You should then complete and submit the claim form, supported by the documentation that is relevant in your case

The full list of supporting documentation is as follows:

• Copy of your Insurance4carhire Certificate of Insurance.
• Copy of Car Rental Agreement.
• A copy of your Charge Receipt (if separate from the Rental Agreement).
• A copy of the Law Enforcement / Police Report (if the incident has been serious enough to merit calling the police).
• The Renter's copy of the Vehicle Rental Company accident damage report.
• Invoices / Receipts / other documents confirming the amount you have paid in respect of Accident / Damage / Loss etc. for which the Vehicle Rental Company holds you responsible.
• Copy of your credit card statement showing payment of the damages claimed
• Copy of the driving licence of the person involved in the accident (the driver).
• Name and address of your bank together with the sort code and account details. This will facilitate reimbursement as the insurance company prefers to make the payment directly to your bank.

Alternatively you can contact us at Insurance4carhire and we will send you the Claim Form and notify our claims management company of the impending claim on your behalf. .
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:58 

niebieski
ExGliwice napisał(a):

Czemu tak Cię to dziwi? Choćby tutaj na ECR masz około 70euro, za ten sam okres, o którym mówi kolega wyżej czyli 6 dni z ubezpieczeniem ZERO excess:
Image

haczyk w tym powyzej jest taki, ze placisz za bak paliwa przy pobraniu auta wiec dolicz jeszcze 50Euro (jesli nie wiecej)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:01 
Awatar użytkownika

srebrny
ExGliwice napisał(a):
ExGliwice napisał(a):

Image

haczyk w tym powyzej jest taki, ze placisz za bak paliwa przy pobraniu auta wiec dolicz jeszcze 50Euro (jesli nie wiecej)

Aż takiej różnicy to chyba nie ma. We Włoszech liczylo sobie około 0,2-0,3euro na litrze, czyli jakieś 15eur na baku. Ogólnie opcji jest wiele, problem zaczyna się dopiero przy one-way :D

#30 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:07 

niebieski
ExGliwice napisał(a):

Aż takiej różnicy to chyba nie ma. We Włoszech liczylo sobie około 0,2-0,3euro na litrze, czyli jakieś 15eur na baku. Ogólnie opcji jest wiele, problem zaczyna się dopiero przy one-way :D

Róznica miedzy FULL/FULL a FULL/EMPTY jest taka, ze FULL bierzesz i oddajesz FULL (albo jakąś inny umowiony poziom baku).. FULL / EMPTY polega na tym ze placisz za FULL przy pobraniu (wiecej niz na stacji zwykle wlasnie o 0.2-0.5E), a to co zostanie w baku, przy oddaniu jest dla firmy,.. i nie wazne ze bedzie tam pół baku, nie zwracają.. I ta opcja jest nie jest przypadkowa, tylko cel tego jest jeden -. wiekszy zarobek firmy wynajmujacej auta.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Jesli macie chwilke czasu rzuccie okiem
na oferte http://www2.interrent.com

dwa lata wstecz bralem u nich autko
maja naprawde smieszne ceny 6-9 euro za dobe
ponizej email do pracownika firmy z ktorym dogrywalem
szczegoly wynajmu auta bo odbieralem z faro po polnocy
kiedy biuro juz mieli zamkniete

interrent.faro@sapo.pt
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:14 
Awatar użytkownika

srebrny
ExGliwice napisał(a):
ExGliwice napisał(a):

Róznica miedzy FULL/FULL a FULL/EMPTY jest taka, ze FULL bierzesz i oddajesz FULL (albo jakąś inny umowiony poziom baku).. FULL / EMPTY polega na tym ze placisz za FULL przy pobraniu (wiecej niz na stacji zwykle wlasnie o 0.2-0.5E), a to co zostanie w baku, przy oddaniu jest dla firmy,.. i nie wazne ze bedzie tam pół baku, nie zwracają.. I ta opcja jest nie jest przypadkowa, tylko cel tego jest jeden -. wiekszy zarobek firmy wynajmujacej auta.

Rozumiem te różnice i też zawsze zwracam na to uwagę. Chodzi mi o to, że ta informacja podana jest z góry i można sobie przeliczyć czy się opłaca, czy nie. Jak ktoś ma zamiar przejechać 300km podczas wypożyczenia to się kompletnie nie kalkuluje, ale jak więcej niż 700-800 to już przy odpowiednio niższej cenie wynajmu jest to opcja do przyjęcia ;-) A dokładnie to każdy sam sobie musi wyliczyć. Ja na przykład mam opcję Full-Full, ale tylko dlatego, że biorę na 4 dni, gdybym brał na tydzień lub więcej, musiałbym oddać pusty i zapłacić drożej od litra ;)

#33 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:33 

niebieski
Rozumiem te różnice i też zawsze zwracam na to uwagę. Chodzi mi o to, że ta informacja podana jest z góry i można sobie przeliczyć czy się opłaca, czy nie. Jak ktoś ma zamiar przejechać 300km podczas wypożyczenia to się kompletnie nie kalkuluje, ale jak więcej niż 700-800 to już przy odpowiednio niższej cenie wynajmu jest to opcja do przyjęcia ;-) A dokładnie to każdy sam sobie musi wyliczyć. Ja na przykład mam opcję Full-Full, ale tylko dlatego, że biorę na 4 dni, gdybym brał na tydzień lub więcej, musiałbym oddać pusty i zapłacić drożej od litra ;)

konkretnie, to nie oplaca sie nigdy.. nie znany jest mi przypadek, zebym policzyl (a licze zawsze) i wyszlo korzystniej.
Stad tez tylko opcja FULL / FULL jest znaczona jako "Fair Fuel Policy" - Wszystko inne jest non-fair.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Kwi 2013 22:38 

Zbanowany
Dodam tylko, ze gdzieniegdzie (a moze wszedzie?) do ceny baku paliwa firma dodaje lokalny VAT.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 24 Kwi 2013 16:09 
Awatar użytkownika

srebrny
A znacie może jakieś polskie firmy ubezpieczeniowe oferujące ubezpieczenie się od wkłady własnego?

#36 PostWysłany: 07 Maj 2013 20:09 

Szukam najtańszej opcji wypożyczenia auta w Lizbonie na 2-3 dni. Marka auta jest mi zupełnie obojętna, chcę pojeździć jedynie po okolicy.
2 osoby, kierowca ma 23 lata (pewnie zwyżyki), zwracam w tym samym miejscu (lotnisko/centrum, bez różnicy), zwracam z identycznym poziomem paliwa, termin 11-22 sierpnia (bez różnicy).

Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu najtańszej wersji. Max co udało mi się znaleźć to ok. 80-90 euro za dwa dni. Nie szukać dalej?
Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 07 Maj 2013 20:16 

Zbanowany
Jesli interesuje Cie najbezpieczniejsza opcja - biorąc pod uwagę ubezpieczenie, to polecam carjet.com + Top Up. Minimum to jednak 3 dni, zapłacisz za całość około 135euro.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 08 Maj 2013 11:09 

klayton napisał(a):
Jesli interesuje Cie najbezpieczniejsza opcja - biorąc pod uwagę ubezpieczenie, to polecam carjet.com + Top Up. Minimum to jednak 3 dni, zapłacisz za całość około 135euro.

Nie, nie interesuje mnie najbezpieczniejsza, tylko najtańsza opcja. Ale dzięki za propozycję :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Maj 2013 11:13 

Zbanowany
Ta najtańsza może okazać się w sumie najdroższą. Ale to Twój wybór...
Przez ciekawość - gdzie znalazłeś cenę, o której piszesz?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Sie 2013 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 491 095
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
Zna ktoś może jakąś najlepiej lokalną firmę w Faro, w której wypożyczą samochód 20-latkowi? Wszędzie gdzie szukam niestety albo wymagają 21 lat albo doliczają ogromne kwoty za wiek kierowcy... Termin jaki mnie interesuje to 18 - 21.09, samochód obojętnie jaki, byle najtaniej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości