Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 12 Kwi 2013 23:21 

namteH napisał(a):

no chyba trzeba mieć nie lada alergie na karty żeby lubić płacić przelewem...

nie alergie tylko 18 złotych taniej...zaplacenie karta kosztowalo 36 złotych a przelewem 18...

namteH napisał(a):
- jak kupuje bilet to chyba mi ceny nie podniosą i nie karzą dopłacać na 5 minut przed odlotem, no weź sie zastanów co piszesz...

a pamiętasz Ryanaira i podatek w Hiszpanii? pomysl nim cos napiszesz...
Po drugie Lucassowi chodzilo chyba o to, ze planując podróż nie chciałby być zaskakiwany, np. tym, ze za 3 miesiące Wizz zrezygnuje z bezpłatnego małego bagażu w kabinie...rozumiesz? planując wycieczke, być może przesiadke zaklada, ze bagaż będzie mogl wziaz jak zwykle za darmo...a nie np. za 20 euro...

postepowaniE Wizza ocenaim negatywnie, bo najpierw akcja z kartami w Citi teraz z ta oplata...ida w slady Rayanira, który tez sporo osob wpuscil w maliny ze swoja karta RCP...
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#142 PostWysłany: 12 Kwi 2013 23:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
arafat111 napisał(a):
...
a pamiętasz Ryanaira i podatek w Hiszpanii? pomysl nim cos napiszesz...
...

to podatek ryanair wprowadził? nie będziesz teraz latał do hiszpanii bo tamtejszy rząd jest nieprzewidywalny?

#143 PostWysłany: 12 Kwi 2013 23:41 

nieprzewidywalny to jest Ryanair, sprzedal bilet, wzial pieniądze a potem na kilka godzin przed odlotem lub na lotnisku domagal się dopłat...jakos inni przewoźnicy tak nie robili...przynajmniej ja nie slyszalem...
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 12 Kwi 2013 23:53 

Cytuj:
Decyzja o opłacie manipulacyjnej jest związana z wejściem w życie europejskich regulacji, które zabraniają pobierania zróżnicowanych opłat rezerwacyjnych, wynikających z różnych form płatności.

Zastanawia mnie co to za regulacje i kto je wymyślił?

Mam wrażenie, że chciał dobrze (uprościć), a wyszło jak zawsze gdy się chce przepisami regulować rynek - źle.

Myślę że zróżnicowane opłaty wynikały z kosztów jakie ponosiły linie w związku z daną formą płatności i "ukrytym zyskiem". Przykładowo przy płatności kartą Visa bank zarabia na interchangu dajmy np 2% (nie wiem jaka jest faktyczna wielkość). Kupujący bilet za 500zł i płacący kartą powoduje 10zł kosztów (500zł*2%). Linia lotnicza jednak pobiera wyższą opłatę żeby zniechęcić do wyboru tej opcji, aby klient kupował w taki sposób żeby dostał taniej bilet dzięki temu, że nie będzie trzeba części kasy oddać bankom. W ten sposób klient dostanie tańszy produkt i chętniej wróci jeszcze raz, do tego będzie informował innych o korzyściach z używania alternatywnych form płatności.

Mi się wydaje, że mogło to w ten sposób działać... a teraz banki mogą być zadowolone z tej regulacji jeśli nawet nie same wnioskowały o nią, a Wizz tą opłatą może chce pokazać, że regulacja nie broni pasażerów tylko pogarsza ich sytuację.

ale to tylko moje przypuszczenia <teorie spiskowe>.. które pewnie są dalekie od rzeczywistości, bo nie znam się na tym temacie... a Wy co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 13 Kwi 2013 00:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
arafat111 napisał(a):
nieprzewidywalny to jest Ryanair, sprzedal bilet, wzial pieniądze a potem na kilka godzin przed odlotem lub na lotnisku domagal się dopłat...jakos inni przewoźnicy tak nie robili...przynajmniej ja nie slyszalem...

inni tak już skubią, że więcej nie muszą

#146 PostWysłany: 13 Kwi 2013 00:15 

"Decyzja o opłacie manipulacyjnej jest związana z wejściem w życie europejskich regulacji, które zabraniają pobierania zróżnicowanych opłat rezerwacyjnych, wynikających z różnych form płatności."

Zastanawia mnie co to za regulacje i kto je wymyślił?

Mam wrażenie, że chciał dobrze (uprościć), a wyszło jak zawsze gdy się chce przepisami regulować rynek - źle.

Myślę że zróżnicowane opłaty wynikały z kosztów jakie ponosiły linie w związku z daną formą płatności i "ukrytym zyskiem". Przykładowo przy płatności kartą Visa bank zarabia na interchangu dajmy np 2% (nie wiem jaka jest faktyczna wielkość). Kupujący bilet za 500zł i płacący kartą powoduje 10zł kosztów (500zł*2%). Linia lotnicza jednak pobiera wyższą opłatę żeby zniechęcić do wyboru tej opcji, aby klient kupował w taki sposób żeby dostał taniej bilet dzięki temu, że nie będzie trzeba części kasy oddać bankom. W ten sposób klient dostanie tańszy produkt i chętniej wróci jeszcze raz, do tego będzie informował innych o korzyściach z używania alternatywnych form płatności.

Mi się wydaje, że mogło to w ten sposób działać... a teraz banki mogą być zadowolone z tej regulacji jeśli nawet nie same wnioskowały o nią, a Wizz tą opłatą może chce pokazać, że regulacja nie broni pasażerów tylko pogarsza ich sytuację.

ale to tylko moje przypuszczenia (teorie spiskowe).. które pewnie są dalekie od rzeczywistości, bo nie znam się na tym temacie... a Wy co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 13 Kwi 2013 00:28 

a teraz odpowiedz sobie kto jest nieprzewidywalny i dlaczego Ryanair;)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 13 Kwi 2013 00:37 

Loty: 279
Kilometry: 415 031
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
W6 zniosł haracz, ale za to wprowadzil oplate. a internet od tego huczy az miło. zawsze jakies skandale robia reklame i zamieszanie.

#149 PostWysłany: 13 Kwi 2013 10:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę i wszystko w tym temacie.

Tysiące osób przyzwyczaiły się już do Ryana i Wizza, które razem tworzą niemal monopol w tanich liniach (Europa Środkowo-Wschodnia).

Jakie by nie były ceny to latać będą (praca za granicą), odejdą co najwyżej klienci tacy jak my (latający dlatego, że tanio, promocja, itd.). Po podwyżkach cen ograniczam liczbę lotów i wybieram tylko te najciekawsze.

Czyli mniej ale bardziej konkretnie, to moja taktyka na nową sytuację na rynku.

#150 PostWysłany: 13 Kwi 2013 10:59 

Loty: 27
Kilometry: 41 527
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
nie wiecie czy kartą mbanku z delfinkiem można zapłacić za bilety w wizzair?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 13 Kwi 2013 11:19 
Awatar użytkownika

niebieski
del

Ostatnio edytowany przez kerad85 13 Kwi 2013 11:30, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 13 Kwi 2013 11:29 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Wpadł do moderacji.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 17 Kwi 2013 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 463
Kilometry: 527 339
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Kolejna rzecz - najtansze bilety dla osob nieposiadajacych WDC podrozaly z 34 do 39 zl.

#154 PostWysłany: 17 Kwi 2013 12:52 

Loty: 163
Kilometry: 188 335
Krajów: 19 / 8.9%
Djorkaeff napisał(a):
Kolejna rzecz - najtansze bilety dla osob nieposiadajacych WDC podrozaly z 34 do 39 zl.

Ja nadal widzę bilety po 34 PLN

#155 PostWysłany: 26 Kwi 2013 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 149 912
Krajów: 11 / 5.1%
A ja mam takie pytanie. Bilet Warszawa - Bruksela jezeli wybiore w tamta strone i powrot to pokazuje mi po 34zł. Jezeli wybiore tylko powrot a wiec wpisuje Bruksela Warszawa to cena podana jest w euro i kosztuje 9,99E gdy zmienie walute wychodzi cos ok 43zł. Czy da sie to obejsc i kupic powrotny po 34zł. Probowalem zanaczyc tylko kierunek powrotny ale gdy chcialem przejsc dalej kazal mi zanaczyc rowniez lot Warszawa Bruksela. Moze macie jakis patent?

#156 PostWysłany: 26 Kwi 2013 15:26 

almal napisał(a):
A ja mam takie pytanie. Bilet Warszawa - Bruksela jezeli wybiore w tamta strone i powrot to pokazuje mi po 34zł. Jezeli wybiore tylko powrot a wiec wpisuje Bruksela Warszawa to cena podana jest w euro i kosztuje 9,99E gdy zmienie walute wychodzi cos ok 43zł. Czy da sie to obejsc i kupic powrotny po 34zł. Probowalem zanaczyc tylko kierunek powrotny ale gdy chcialem przejsc dalej kazal mi zanaczyc rowniez lot Warszawa Bruksela. Moze macie jakis patent?

Nie da rady tego obejść. Tylko zakup lotu w dwie strony jak napisałeś.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości