Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#341 PostWysłany: 17 Mar 2013 15:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktos moglby napisac ile wyniesie najtaniej zakup 2 biletow w dniu 08/04 2013 na pociag wieczorem (17-19,moze byc z przesiadka) z Rimini do Firenze (bo sie pogubilem)? O ktorej bylby wyjazd? Z gory- grazie mille.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#342 PostWysłany: 17 Mar 2013 15:34 

niebieski
Rimini 16:44 - 18:21 Bologna Centrale
Bologna Centrale 18:53 - 19:30 Firenze S. M. Novella

Najpierw Regionale, później FRECCIARGENTO. 24,2 Euro. Taniej nie znalazłem :)
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 17 Mar 2013 16:19 

Taniej będzie pociągami regionalnymi z przesiadką w Faenzie.

Rimini 17:30 - Faenza 18:20 lub wcześniej 16:44-17:35
Faenza 18:23 - Florencja SMN 20:22

Wyszukiwarka na stronie FS nie pokazuje takiego połączenia od razu. Trzeba wklepać osobno relacje. Pewnie dlatego, że podróż trwa dłużej niż przez Bolonię, choć trasa jest krótsza.
Bilety kupione osobno na każdą relację kosztują łącznie 14,35 EUR. Kup bilet w kasie na całą podróż to może wyjdzie taniej.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 25 Mar 2013 10:18 
Awatar użytkownika

Witam. Orientuje się ktoś ile wcześniej można zakupić bilet na pociąg Trenitalii (przy płatności kartą kredytową)? Z tego co kojarzę to było 3 m-ce. Jednak na interesujący mnie termin 10 czerwiec nadal brak rozkładu.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 25 Mar 2013 14:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no to jak nie ma rozkładu to co chcesz kupić?
rozkładu jeszcze nie ma chyba ze względu na letnia korektę(która może być czysto kosmetyczna czy nawet w ogóle nie będzie żadnych zmian)
poczekaj na rozkład i wtedy kupisz.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 02:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 25 Mar 2013 15:27 
Awatar użytkownika

To co napisałeś jest oczywiste. Wiele razy byłem w Italii i w większości kupowałem bilet przez internet. Możliwe, że interesujący mnie termin (10 czerwca) jest dniem zmiany rozkładów na letnie.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 02:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 07 Kwi 2013 13:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Sprobuj opcji przywracania hasla.

Z niewyjasnionych wzgledow Twoje wybrane haslo zamienilo sie zapewne w takie napisane duzymi literami. Przynajmniej taki problem mnie spotkal, a jestem pewny, ze Caps Lock byl wylaczony jak je wybieralem.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 07 Kwi 2013 14:53 

niebieski
Tez początkowo miałam z tym problem. Trzeba tylko podać ID-wymyślone, Trenitalia przysyła hasło mailem. Zalogowałam się i juz kupiłam bilety. E.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 07 Kwi 2013 15:20 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Mateusz napisał(a):
To samo... co za dziadostwo. Dzięki za pomoc :)

oj chcialbym zeby w polsce bylo takie dziadostwo jak trenitalia a narazie cieszcie sie polskim intercity z pluskwami

#350 PostWysłany: 08 Kwi 2013 11:13 

Za niecałe dwa tygodnie wybieramy się w podróż po północnych Włoszech. Trasę przemierzać będziemy wieloma małymi odcinkami, które planujemy pokonywać w większości pociągami regionalnymi (z wyłączeniem wypadów nad jezioro Garda). Prześledziłem uważnie cały temat jednak bardzo prosił bym o upewnienie czy znalezione informację są ciągle aktualne i rozwianie ostatnich wątpliwości. Podróż jest raczej dłuższa, bilety planujemy kupować na miejscu. W związku z tym sporo godzin odjazdów może się delikatnie poprzesuwać szczególnie w drugiej połowie wypadu, a wiele fragmentów podróży opiera się na tych założeniach. Wątek stał się stosunkowo rozbudowany, więc mam nadzieje, że posłuży do zarówno za dotychczasowe podsumowanie dla pozostałych użytkowników szukających informacji o pociągach regionalnych.

1. Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.fsitaliane.it/homepage.html. Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu. Bilet można kupić w automatach na stacji, który obsługuje karty płatnicze oraz gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji.

2. Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

3. Bilet zakupiony na pociągi regionalne w regionie Veneto obowiązuje przez 6 godzin. Bilet zakupiony na pociągi regionalnie w regionie Lombardia obowiązuje do 0.5 godziny. Jakie są zasady naliczania czasu? Od momentu skasowania, godziny zakupionego połączenia czy jeszcze inny sposób?
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 08 Kwi 2013 11:57 

wojtekbryl napisał(a):
Bilet można kupić w automatach na stacji, który obsługuje karty płatnicze oraz gotówkę.

Na większych stacjach jest tak jak piszesz, są nowoczesne automaty, w których można ustawić język angielski i w których można płacić kartą. Na małych stacyjkach czasami stoją jeszcze stare automaty, które wyświetlają napisy tylko po włosku, obsługa jest nieintuicyjna a płacić można tylko gotówką. Kiedyś we Włoszech wsiadłem na małej stacji (bez kasy i z nieczynnym automatem) do regionalnego pociągu bez biletu i poszedłem do konduktora kupić bilet. Coś mi zaczął tłumaczyć, że lepiej będzie jeśli kupię bilet nie u niego a na stacji, wysiadł ze mną na najbliższym przystanku, na peronie kupował dla mnie bilet w takim starym automacie i sam miał problemy z obsługą i wybraniem odpowiedniego biletu.
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 08 Kwi 2013 13:22 

Bilet masz ważny od momentu skasowania, ile to będzie czasu określa regulamin na stronie którą podałeś. Dodatkowo czasami bilet jest ważny 24 godziny jak podróż pociągiem Regionale jest na odległość większą niż 200km. Bilety można też kupić w przeróżnego rodzaju bileteriach i tabacchi przy stacjach ale to w małych miejscowościach i z reguły na południu, tam gdzie bardziej....hmmm....staroświeccy są :)

#353 PostWysłany: 08 Kwi 2013 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Niech mnie ktoś oświeci bo ja już się powoli poddaję...przeglądam te włoskie strony kolejowe i mało co rozumiem :)

Ostatni tydzień sierpnia siedzę w okolicach Ravenny.
Mamy camping, auto, planujemy objazdówki (San Marino, Wenecja itp.)
Ale zachciało nam się Rzymu, chociaż na jeden dzień.
2 dorosłych + 14 lat i 12 lat
pchać się autem? to 700km w dwie strony
Freccia z Bolonii - jeszcze nie ma cen na ten termin a na wcześniejsze są po 38euro RT
znajdę coś taniej? jakiś grupowy na regionalne albo coś w ten deseń? rodzinny?
gdzie znajdę wyszukiwarkę regionalnych?

czy sobie odpuścić i po prostu polecieć z Polski w innym terminie?

#354 PostWysłany: 08 Kwi 2013 16:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
może będzie taniej a może i nie.
jedno jest pewne: nie jedz tam samochodem!
o jeździe po mieście to w ogóle zapomnij bo to koszmar. nie wiem jak jest z parkingami ale domyślam się że nieciekawie. pociągiem na pewno zaoszczędzisz sobie sporo nerwów. po za tym to w sierpniu będzie pewnie żar lał się z nieba wiec nie ma co sobie życia utrudniać.

#355 PostWysłany: 08 Kwi 2013 17:27 

W tej cenie (ok 40e za osobę)powinieneś znaleźć przy odrobinie szczęścia dla wszystkich przeloty z PL do Rzymu w bardziej przystępnym terminie, tak jak kolega wyżej prawi może być goooorąco w sierpniu.

#356 PostWysłany: 18 Kwi 2013 08:20 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Nie można jeszcze kupić biletów na freccie i IC na drugą połowę czerwca. Czy ktoś wie na jakich zasadach są wrzutki nowej puli biletów? Mniej więcej tak jak w PolskimBusie?
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 18 Kwi 2013 08:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Gooorcz napisał(a):
Nie można jeszcze kupić biletów na freccie i IC na drugą połowę czerwca. Czy ktoś wie na jakich zasadach są wrzutki nowej puli biletów? Mniej więcej tak jak w PolskimBusie?

nie można bo:
a) będzie jakaś korekta rozkładu(już nie pamiętam czy to w czerwcu czy w lipcu robią)
b) bilety zwykle sprzedają na X dni przed, np 92 albo 60

#358 PostWysłany: 18 Kwi 2013 18:14 
Awatar użytkownika

Aktualnie jest pełny rozkład IC, EC, FR, R do 8 czerwca. Sam śledzę to na bieżąco z zamiarem zakupu biletu przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 18 Kwi 2013 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
namteH napisał(a):
może będzie taniej a może i nie.
jedno jest pewne: nie jedz tam samochodem!
o jeździe po mieście to w ogóle zapomnij bo to koszmar. nie wiem jak jest z parkingami ale domyślam się że nieciekawie. pociągiem na pewno zaoszczędzisz sobie sporo nerwów. po za tym to w sierpniu będzie pewnie żar lał się z nieba wiec nie ma co sobie życia utrudniać.

dzięki :)

to mnie przekonało

#360 PostWysłany: 22 Kwi 2013 10:15 
Awatar użytkownika

Gooorcz napisał(a):

Dzisiaj zaczęły pojawiać się bilety na czerwiec i lipiec. Kilka połączeń na IC i FR.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości