Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:19 
Awatar użytkownika

Witam, mam taki problem. 2 tygodnie temu kupiłem bilet do USA,kurs dolara wynosił wtedy ok.3.20 najniższy, a najwyższy 3.26, bilet kosztował 736 $. więc powinno mi pobrać ok. 2400 zł, a bank z karty ściągnął mi 2560 zł! Czy ktoś z Was miał już może podobną sytuację? Dzowoniłem na infolinie i dowiedziałem się, tyle, że muszę poczekać do 20-tego na szczegółowy wyciąg i że to zapewne dlatego, że są wahania kursów (ale chyba niemożliwe są wahania w ciągu 1 dnia z 3.20 - 3.46).

Pozdr
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Podaj, jaki to bank.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:32 
Awatar użytkownika

BPH - karta kredytowa Visa (jeżeli to ma jakieś znaczenie)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:35 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
A skąd wziałes ten kurs dolara? Bo prawdopodobnie nie z tabeli banku - każdy bank ustala codziennie własne kwotowania walut. Spread 6 groszy wydaje się nierealny w banku.

Dla BPH na dzisiaj http://www.bph.pl/pl/przydatne_informac ... ela_kursow

jak widac, spread na USD to ok. 20 groszy. Problem solved :)

#5 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Może to podwójne przewalutowanie:
dolar -> euro -> złotówki, co mogło Cię kosztować 160zł.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:43 
Awatar użytkownika

kursy wziąłem ze strony z kursami..:) a co to jest "spread"? :) Tylko jeszcze zastanawiają mnie dwie kwestie, transakcje robiłem 20.03 i babka na infolinii mi powiedziała, że wtedy obciążono mój rachunek coś ok 2430, nie pamiętam, a 22.03 kwota została zaksięgowana w wysokości 2560 zł. To jakby nagle dwa dni później dolar wzrósł do 7 zł, to bilet by mnie wyszedł 20 tys?!

I druga sprawa, moja dziewczyna kupiła ten sam bilet godzinę później, mając też kartę bph i jej zaksięgowało 2470.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Kwi 2013 21:59 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Spread to różnica pomiedzy kursem sprzedaży a kupna - im mniejszy, tym korzystniej. Transakcje rozliczane są w drugim dniu roboczym po jej dokonaniu, więc tak - jeżeli dolar skoczyłby do 7 zł to byś tyle zapłacił.

Może twoja dziewczyna ma inny rodzaj konta (twoje rzecyzwiscie moze podlegac podwójnemu przewalutowaniu) lub jej transakcja została rozliczona dzień później?

#8 PostWysłany: 02 Kwi 2013 22:27 

niebieski
Trzeba kupować w złotówkach lub korzystać z kart z korzystnym przelicznikiem np. Polbank
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Kwi 2013 22:46 

W BZWBK jest tak: przykład zakup coś przez internet np.za 100 USD /kurs sprzedaży dewiz/ 1 USD = 3,25 czyli po transakci jest blokada na koncie 325 zł. Ale to nie wszystko po 2-3 dniach jak pojawi się rozliczenie to w całym zestawieniu jest napisane: płatność kartą ........ 100 USD = 70EUR /przykład/ 1 EUR 4,30X70 tj. 301zł x2%
Generalnie jak przychodzi rozliczenie większość banków rozlicza w euro i to w taki sposób dla siebie korzystny, że jakbyś wpisał swoją kwote w dolarach i przeliczył na euro, to w banku i tak wyjdzie więcej plus do tego prowizja,bo w pierwszym przypadku czyli przy blokadzie środków na koncie biorą kurs sprzedaży dewiz a przy przewalutowaniu na euro kurs sprzedaży pieniędzy, który w czasie między blokadą a rozliczeniem zawsze bieże się najwyższy z okresu.
 PM off  

#10 PostWysłany: 02 Kwi 2013 22:59 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Czasami jest różnica pomiędzy visa i master card i tak naprawdę transakcje są rozliczane po ich kursie. Z tego co ostatnio zauważyłem średnio 5% doliczyli do kursu sprzedaży. Coraz gorzej z tymi rozliczeniami jeszcze nie tak tak dawno kursy wymiany były ok.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2013 18:52 
Awatar użytkownika

dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie. Czyli po prostu bank mnie wych**** :) i z taniego biletu (oferty) zrobił się po normalnej cenie. A znacie jakieś sprawdzone sposoby, żeby takich sytuacji uniknąć na przyszłość? Bo przede mną jeszcze kupno kilku biletów po Stanach. Są jakieś karty/konta/banki, które nie pobierają takich opłat za przewalutowanie?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Kwi 2013 18:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie zawsze euro jest waluta rozliczeniowa karty.
ja np mam silver MC z citi i tam rozliczeniowa jest dolar.
po za tym, nawet jak kupowałem w funtach to i tak mieli te przeliczenia dość wyostrzone(czyli nie +5% tylko może ze 1-2%).
tak wiec, jeśli rozliczeniowa jest dolar i masz kartę dolarowa to dostaniesz przewalutowanie po bezpośrednim kursie dla kart(a nie kursie banku!!!) co powinno być atrakcyjniejsze niż z $ na EUR na PLN

#13 PostWysłany: 03 Kwi 2013 19:15 

srebrny
gawlas napisał(a):
Czyli po prostu bank mnie wych**** :)

Jak to bank... ;)

gawlas napisał(a):
A znacie jakieś sprawdzone sposoby, żeby takich sytuacji uniknąć na przyszłość? Bo przede mną jeszcze kupno kilku biletów po Stanach. Są jakieś karty/konta/banki, które nie pobierają takich opłat za przewalutowanie?

Jednym ze sposobów jest założenie konta wraz z kartą w USD i zasilanie go walutą zakupioną w korzystnej cenie (np. Walutomat czy kantor Aliora).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Kwi 2013 19:46 
Awatar użytkownika

gawlas napisał(a):
Witam, mam taki problem. 2 tygodnie temu kupiłem bilet do USA,kurs dolara wynosił wtedy ok.3.20 najniższy, a najwyższy 3.26, bilet kosztował 736 $. więc powinno mi pobrać ok. 2400 zł, a bank z karty ściągnął mi 2560 zł! Czy ktoś z Was miał już może podobną sytuację? Dzowoniłem na infolinie i dowiedziałem się, tyle, że muszę poczekać do 20-tego na szczegółowy wyciąg i że to zapewne dlatego, że są wahania kursów (ale chyba niemożliwe są wahania w ciągu 1 dnia z 3.20 - 3.46).
Pozdr

Piszesz, że masz kartę Visa w banku BPH. Walutą rozliczeniową tej karty jest EUR.
Zatem twoja transakcja została rozliczona w następujący sposób:
1) zakupiłeś bilet za 736 USD
2) kwota ta została najpierw przeliczona z USD na EUR po kursie organizacji Visa.
3) później twój bank doliczył 3,5% opłaty za przewalutowanie z waluty innej niż rozliczeniowa
4) jeszcze później bank przeliczył kwotę EUR na PLN po tzn. referencyjnym kursie walutowym banku BPH (kurs ten do najkorzystniejszych nie należy).
[nie jestem pewien kolejności punktów 3 i 4, ale to nie ma większego znaczenia]
I zapewne wyszło tak jak wyszło :roll:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości