Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [wizzair] Bagaż
#1 PostWysłany: 26 Mar 2013 18:00 

Witam:)
Jestem dziś pierwszy raz na tym forum więc z góry przepraszam jeśli to pytanie się powtórzyło.

W wakacje razem z moim chłopakiem planujemy wyjechać do Paryża. Planujemy wykupić bagaż podróżny do 32 kg.
Ale oprócz tego jako bagaż podręczny (bezpłatny) chcę zabrać ze sobą laptopa. Problem jest w tym że wizzair ma ograniczone wymiary 42x32x25 cm, niestety mam laptopa 17 cali i nie mieści się on w tych wymiarach.. Czy w związku z tym będę musiała za niego zapłacić? Czy dla tego typu laptopów robią wyjątki?

Lecę z Wrocławia do Paryża.

Mile widziana odpowiedź również jak to będzie w Paryżu czy tam będzie problem?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
 Temat postu: Re: Bagaż
#2 PostWysłany: 26 Mar 2013 18:11 

Niestety, nie robią wyjątków. Możesz ewentualnie liczyć na to, że nie skontrolują wymiarów bagażu podręcznego. W innym wypadku będziesz musiała zapłacić za większy bagaż podręczny.

#3 PostWysłany: 26 Mar 2013 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Zawsze można tak :D
http://www.liveleak.com/view?i=989_1357123759

#4 PostWysłany: 26 Mar 2013 18:38 

chcemy dokpic dodatkowy rejestrowany bagaż w ryanairze, ale nigdzie ne znalazlam jakie to o może mieć max. wymiary dla 15 i 20 kg.
oczywiście zdajemy sobie sprawę,że wieksza walizka więcej waży sama w sobie, ale jakby spakowac ciuchy w miękką torbę , z mocnego materiału, która wytrzyma przewalanie na taśmie? ;)

czy ktoś coś wie na temat ww. wymiarów bagażu?
dzękuję
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Mar 2013 19:12 

niebieski
Google mówi, że:
"W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów linie lotnicze Ryanair nie przyjmują do przewozu sztuk bagażu o wadze powyżej 32 kg lub o wymiarach przekraczających łącznie 81 cm wysokości, 119 cm szerokości i 119 cm głębokości."
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
martusiatusia napisał(a):
Witam:)
Jestem dziś pierwszy raz na tym forum więc z góry przepraszam jeśli to pytanie się powtórzyło.

W wakacje razem z moim chłopakiem planujemy wyjechać do Paryża. Planujemy wykupić bagaż podróżny do 32 kg.
Ale oprócz tego jako bagaż podręczny (bezpłatny) chcę zabrać ze sobą laptopa. Problem jest w tym że wizzair ma ograniczone wymiary 42x32x25 cm, niestety mam laptopa 17 cali i nie mieści się on w tych wymiarach.. Czy w związku z tym będę musiała za niego zapłacić? Czy dla tego typu laptopów robią wyjątki?

Lecę z Wrocławia do Paryża.

Mile widziana odpowiedź również jak to będzie w Paryżu czy tam będzie problem?

Wydaje mi się, że ktoś pisał na forum, że jak kupił rejestrowany w wizzair, to bagaż podręczny 'za darmo' automatycznie zwiększył mu się do dużego (czyli laptop już by Ci wszedł). Ale nie pamiętam kto to pisał i nie mam jak tego potwierdzić.
Myślę, że jeśli już wykupisz rejestrowany to warto to sprawdzić na rezewacji i daj nam przy okazji znać, czy to prawda.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [wizzair] Bagaż
#7 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Kamil pisał w relacji ze Sri Lanki
sri-lanka-relacja-prawie-na-zywo,189,24881
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Sylwia, Kamil pisal o tym:
viewtopic.php?f=189&t=24881&hilit=Sri+lanka

Niva: masz refleks! :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Mar 2013 20:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Się wie ;)

Aż z ciekawości sama sprawdziłam w swojej historii rezerwacji, i ja tego potwierdzić niestety nie mogę:

Załączniki:
bud.jpg
bud.jpg [ 7.75 KiB | Obejrzany 3181 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Mar 2013 21:55 

Znać dać mogę ale jadę dopiero w lipcu:)
Dzwoniłam na lotnisko i mówili mi, że problemu nie będzie bo to laptop, ale wolę mieć pewność w 100%:)
Ten link co mi wysłaliście jest z 2010, a z tego co wiem od niedawna są te zasady...:)
Nie chcę mieć sytuacji, szczególnie w Paryżu, że coś z tym laptopem będzie nie tak;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:41 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
martusiatusia napisał(a):
Znać dać mogę ale jadę dopiero w lipcu:)
Dzwoniłam na lotnisko i mówili mi, że problemu nie będzie bo to laptop, ale wolę mieć pewność w 100%:)
Ten link co mi wysłaliście jest z 2010, a z tego co wiem od niedawna są te zasady...:)
Nie chcę mieć sytuacji, szczególnie w Paryżu, że coś z tym laptopem będzie nie tak;)

A co ma do tego lotnisko? Zadzwoń do linii lotniczej - to oni ustalają zasady sobie. I pewnie powiedzą Ci że skoro się nie mieści to trzeba kupić większy bagaż, albo zostawić lapka w domu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:46 

Też będę dzwonić i się upewniać:) ale za nim tam zadzwonię próbuję się pytać inny licząc, że ktoś w ostatnim czasie miał podobną sytuację :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem nikt tutaj wyjątku dla laptopa robić nie będzie. Obsługi nie interesuje, czy niesiesz laptopa czy pralkę, ma się zmieścić do sizera jeśli sprawdzą wymiary przed boardingiem, i tyle. Tyle, że jak Cię skontroluja przed wejściem, to zapłacisz 30 euro, a nie 10.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Mar 2013 22:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Dodatkowo pasażerowie mogą wnosić następujące przedmioty:

płaszcz lub koc;
telefon komórkowy;
materiały do czytania podczas lotu;
dla dzieci w wieku poniżej 2 lat: żywność, składany wózek dziecięcy albo małe łóżeczko;
para kul w przypadku osób niepełnosprawnych ruchowo.

http://wizzair.com/pl-PL/useful_information/baggage

Nic Ci nie pomoze dzwonienie, bo, jak wskazuje regulamin, Twoj laptop powinien byc schowany. Mozesz jedynie liczyc na dobry humor osoby prowadzacej boarding i nic ponad to, ale ryzyka, ze ktos nie przymknie oka nie wyeliminujesz.

Edit: Niva znow mnie dzis uprzedzila!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Mar 2013 23:10 

Miałam przyjemność podróżowania wizzairem w weekend i muszę powiedzieć, że ani w warszawie ani w Glasgow nikt nie interesował się, że ludzie mają dodatkowe torby, w tym laptop czy damska torebka.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Mar 2013 00:24 

niebieski
Kasia2702 napisał(a):
Miałam przyjemność podróżowania wizzairem w weekend i muszę powiedzieć, że ani w warszawie ani w Glasgow nikt nie interesował się, że ludzie mają dodatkowe torby, w tym laptop czy damska torebka.

Z tego można tylko wywnioskować, że na wymienionych lotniskach istnieje szansa przenieść ze sobą więcej bagaży niż zapłacono. Na wielu innych tak nie jest i dużo osób płaci 30 Euro za duży bagaż podręczny lub 60 za drugi bagaż przy wyjściu.
Warto poczytać temat z informacjami o sprawdzeniu bagaży na różnych lotniskach:

http://fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=20070
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości