Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Mar 2013 15:38 

Witajcie,

mam na imię Piotr i zajmuję się badaniem bardzo małych grzybów na suchych gałęziach.

Szukając promocji na jakiś wyjazd trafiłem na to forum i wpadłem na lekko zwariowany pomysł :-) Pomyślałem, że skoro tak tak wielu z nas podróżuje i lata choćby na weekend - to może jakoś połączymy siły i pomożecie mi w pracy naukowej?
Grzyby, którymi się przede wszystkim zajmuję rosną na kawałkach drewna (gałęzie, kora, płoty itd.) które znajdują się nie NA ziemi, ale na pewnej wysokości NAD ziemią. Bardzo dużo przykładów takich środowisk możecie zobaczyć w mojej prezentacji: http://mikologia.pl/publikacje/PDF%20Poznan%202009.pdf

Moja prośba brzmi: czy będąc kiedyś gdzieś (gdziekolwiek - dowolny kraj, dowolny kontynent, kiedykolwiek - dowolna pora roku) możecie sobie o mnie przypomnieć i z miejsca, gdzie jesteście przywieść mi kawałek suchej gałęzi? Kawałek drewna? Kawałek kory? Coś w tym stylu? 10-20cm długości gałązka nie powinna nikomu zwiększyć ciężaru bagażu zaś ja być może znajdę na niej coś ciekawego. Na miejscu nic na niej nie widać, dopiero w laboratorium przy sporych powiększeniach mogę coś tam znaleźć.

Odpowiem na każde pytanie,
dziękuję i pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:06 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Nie no spoko, tylko napisz co z ewentualnym odbiorem. Pocztą mamy wysyłać? :p I dokąd?
Edit: uwielbiam ludzi z niszowym hobby!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
to chyba nie hobby, a praca naukowa :)

spytam żeby się upewnić - gałęzie mają być suche, ale nie z ziemi, tak?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Wiesz, niektórzy zarabiają na życie robiąc to, co lubią - mimo że są w mniejszości ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:20 

Cześć Niva, witaj Zbyhu :-)

Grunt to dostarczyć taki kawałek drewienka do Polski. Później to już kwestia do ustalenia w zależności skąd jesteś. Może być poczta, paczka, list, może odbiór osobisty. To jest w sumie już kwestią drugorzędną. Gdy będziesz miała taką gałązkę to się po prostu odzywasz i ustalamy :-)
Te gatunki żyją w środowiskach tymczasowo suchych i wytrzymują bez wody nawet po kilka tygodni/miesięcy (nawet kilka lat w klimacie pustynnym), więc nie trzeba ich przewozić w jakiś specjalny sposób, aby zapewnić im wilgotność lub dostęp do powietrza. To bardzo ułatwia ich przewożenie. Ułatwia to też późniejszą wysyłkę, bo nie trzeba się aż tak śpieszyć - nie ma tu wyścigu z czasem, że żywe komórki umrą w ciągu kilku dni. W naturze pobierają one wilgoć z porannych mgieł lub opadów, na które niekiedy czekają wiele dni/tygodni.

Zbyhu - tak, dokładnie. Takie opadłe gałęzie to nie wiemy, jak długo leżą..... no, chyba, że wiesz - bo np. wczoraj ich nie było, w nocy był silny wiatr a w dzień już leżą na ziemi, wówczas jak najbardziej się nadają. Grzyby żyjące w środowiskach tymczasowo suchych po prostu umrą ("zgniją") jeśli będą leżeć na wilgotnej ziemi zbyt długo.
W prezentacji jest kilka zdjęć z przykładami - może to być sterta obciętych gałęzi (wówczas te "na szczycie" już się nadają), może być uschnięta gałązka na jakimś krzewie, może być gałąź na drzewie w zasięgu naszych rąk. Może być też coś przekształcone już przez człowieka - kawałek płotu, drewniana konstrukcja altanki (bez farby) czy "foliaka" na warzywa. Coś, co jest owiewane wiatrem, na co pada deszcz, śnieg..... ot, naturalne warunki. NIE nadają się gałęzie zielone, całkiem żywe. Ale żywe z suchą odstającą korą już owszem.

pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:31 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Moje dzieci z chęcią wejdą w ten projekt :lol:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:35 

Hej Mrowka!

Rewelacja, zerkając na Waszego bloga już się cieszę :-)

serdeczności
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:37 

srebrny
To będzie temat dnia. Co ja mówię... temat tygodnia :) :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:59 

Dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem :-)

Może pomocny będzie taki załącznik?
Oczywiście dla mnie będzie to bardzo pomocne ale W ŻADNYM WYPADKU nie jest on konieczny! W jakikolwiek sposób nie chcę niczego utrudniać - zachowajmy proporcje i pamięć, kto tu kogo o coś prosi :-)

Załącznik:
Komentarz do pliku: Opis znaleziska - szablon do wypełnienia, plik JPG
karta opisu (fly4free).jpg
karta opisu (fly4free).jpg [ 115.84 KiB | Obejrzany 1193 razy ]

Tutaj można zobaczyć przykładowe zdjęcia robione miejscom, gdzie zostały znalezione gałęzie: http://wwkk.mikologia.pl/new/filter/dir ... ll./pl//10 (definicja: http://wwkk.mikologia.pl/new/definition ... logy+photo).

pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Mar 2013 17:52 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Nie chciałbym robić offtop'a, ale czy ktoś orientuje się jak jest z przewozem patyków w bagażu podręcznym?

#11 PostWysłany: 18 Mar 2013 18:00 

Gregggor,

to nie jest OFF Topic, tylko jak najbardziej w temacie!!

Wiem, że jest z tym mały kłopot z Argentyny. Tyle, że jedna znajoma wysyłała paczką z Argentyny bo wiedziała, że przepisy nie zezwalają, inna zaś - bez problemu przywiozła.
Wszystko zależy - jak zawsze i jak wszędzie - od ludzi. Patyk wielkości łyżeczki stołowej niby nie powinien nikomu przeszkadzać, ale jak trafisz na urzędasa to albo się będzie podpierał antyterroryzmem, albo przepisami dot. ochrony przyrody czy wywozem (wwozem) gatunków obcych. Z krajów takich jak Nepal czy inne królestwa z Korony Ziemi może być problem ze względu na religię oraz ogólny brak drzew - w niektórych nie można obcokrajowcom zrywać roślin.

Sądzę, że nie będzie konsekwencji, w najgorszym wypadku będzie trzeba drewienko wyrzucić :( Chlip :-(
Ciekawe, czy ktoś z Was ma już jakieś doświadzenia w tym temacie?

pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Mar 2013 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
No dobrze. To jeszcze jedno pytanie - czy to bezpieczne tak przywozić sobie endemiczne gatunki grzybów?
Mam nadzieję, że tych nam do Polski nie zaimportowałeś:
http://www.rmf24.pl/nauka/news-amerykan ... nId,274153
;)

#13 PostWysłany: 18 Mar 2013 18:23 

hihihi :-)
W każdej godzinie, właśnie dzięki (przez?) tanim liniom lotniczym oraz międzykontynentalnym przesyłkom kurierskim (i ogólnie transportowi towarów) ludzie na sobie i na towarze przewożą miliardy obcych zarodników.
Chińskie kleje w sztyfcie są "zapleśniałe" już na statkach a my otwierając taki sztyft uwalniamy miliony zarodników. Sklepy "za 5,- PLN" sprzedają paski do spodni z czarnymi plamami a potem miesiącami szukamy specjalistów dermatologów, zanim ktoś się zorientuje, że to grzybica. Znam przypadek gdy kobieta "pociła się na fioletowo" i na prawdę kilku lekarzy pod rząd nie zorientowało się, że to grzybica przez chiński biustonosz za 2,99,-

W tej sytuacji gałąź z gatunkami, które są saprotrofami (żywią się drewnem), ew. nematodofagami (polują na nicienie) to po pierwsze pikuś, a po drugie całkiem bezpieczne. Orbiliaceae są czułe na podłoże, na którym rosną, średnie temperatury, wysokość n.p.m. czy klimat, poza tym nie powodują zagrożenia dla lokalnej fauny czy flory - a tym bardziej dla ludzi.
O wiele większym zagrożeniem są egzotyczne kwiaty w hipermarketach, które rosną w ziemi, której nikt nie badał.

Przypominam, że grzyby workowe rosnące w środowiskach tymczasowo suchych nie rozsiewają zarodników, gdy są suche. Potrzebują do tego celu zostać namoczone.

pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Mar 2013 19:51 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Jeszcze pytanie mam jedno - piszesz o suchych gałęziach, suchych środowiskach - Anglia odpada? :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Mar 2013 20:42 

niebieski
Witaj Piotr! Chętnie pomogę, jeśli tylko nie będziesz miał zbyt dużo chętnych pomocników-w znaczeniu-zasypią Cię gałązkami z jakiegoś rejonu...Zawsze przywożę sobie masę roślin, kawałków krzewów do mojej kolekcji żywych pamiątek. Wędrując zwracam uwagę na roślinność-takie hobby. Więc mogę co nieco wziąć dla Ciebie. Nie jeżdżę poza Europę(na razie), moja najbliższa podróż to Prowansja. Jeśli jesteś zainteresowany czymś -daj znać. Pozdrawiam, E.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Mar 2013 12:35 

Witajcie!

Zbyhu, mam na myśli środowiska podlegające czasowemu wysychaniu, nie zaś suche klimaty. Martwa gałąź, która jest przytwierdzona wciąż do pnia na wysokości 1 m. jest dla małych grzybów takim właśnie środowiskiem, bo zaświeci słońce, zawieje ciepły wietrzyk - i środowisko, w którym ten grzybek żyje wysycha. Tymczasowo, bo za kilka dni spadnie deszcz lub rankiem będzie mgła.
Anglia jak najbardziej może być :) Świetnie!

Ewaolivka, bardzo dziękuję, że odezwałaś się w tym wątku. Już z niecierpliwością czekam na prowansalskie drewienko :-) Super!

pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Mar 2013 13:54 

Nie wiem jak o tym nie zapomnieć, ale postaram się pamiętać, szczególnie że niedługo będą w okolicach Czarnobyla :twisted:

#18 PostWysłany: 19 Mar 2013 14:07 

mc2 > rewelacja :) W portfelu przylep sobie karteczkę: "sucha gałąź" :-)
Okolice Czernobyla, fju, fju, ciekawe, co tam rośnie :-)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Mar 2013 15:28 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
A tak praktycznie to jak mamy pakować te patyki? Worek, gazeta?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Mar 2013 23:18 

mrowka > - lepiej gazeta. Worek foliowy może spowodować zaparzenie się lub wręcz zawilgotnienie i "zapleśnienie" drewienka. Gazeta do tego nie dopuści a jednocześnie będzie zapobiegać temu, aby na drewienku zagościły "śmieci" czyli np. nitki z ubrań itp. Taka mała nitka potem w powiększeniu wygląda jak wielki, kolorowy sznurek :-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości