Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lut 2013 18:15 

Drodzy podróżnicy,

wybieramy się większą grupą do Singapuru. Odliczając czas tam spędzony zostają nam dwa tygodnie na bliższe lub dalsze podróżowanie. I tu właśnie jest pytanie do Was: gdzie mamy jechać Waszym zdaniem? Jakich miejsc nie wolno nam pominąć?
Nastawiamy się głównie na "zwiedzanie", "atrakcje", których nie sposób zaznać u nas i naturę która dostarczy niezapomnianych wspomnień.
Raczej nastawiamy się na Singapur+Malezja+ew. coś na południe. No właśnie na południe... Indonezja? Jeśli tak, to która z wysp? Warto dołożyć nieco pieniędzy i polecieć na Bali? A może Brunei?
Szczególnie zależmy mi na opinii osób które odwiedzały te rejony ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 22 Lut 2013 18:22 

Witaj,

To najlepsze co moze być. Połączyć Malezje, Jave i Bali.
Mam namiary na przewodnika tego po Bali i drugiego juz na Javie.
Na Jawie spędziliśmy 3 dni i widzieliśmy wulkan Bromo. Przewodnik odebrał nas z lotniska, zawiózł na miejscowke i pozniej wybrał sie z nami na wschód słońca w tle z wulkanem Bromo. Następnie zawiózł na lotnisko i pożegnał.
Moj maz wszystko zorganizował. Wszystkie bilety i noclegi. Na Bali polecamy Gosyen Hotel. Śniadania w cenie i jest internet więc na bieżąco możecie sobie robić podgląd na loty czy obmyslac dalszy plan wycieczki.
My wolimy jakoś mieć wszystko wcześniej zaklepane. Nie wiem kiedy sie wybieracie. Jednak tam ludzie sa zawsze. Przez te 3 tygodnie nie spotkaliśmy żadnych Polaków.
Niezapomniane sa Monkey Forest. Piękne drzewa, zieleń, a w tle biagajace małpy. Jednak musicie uważać bo w niektórych miejscach sa bardziej agresywne i musicie mieć schowane aparaty, okulary bo wszystko je interesuje. W pewnych miejscach możecie je karmić. My kupiliśmy kiść bananow i nie wiem kiedy zniknęły.
Jedzenie pyszne. Ten zapach i smak. Pycha. Naprawdę najesz sie w lokalnych knajpach czy nawet z pizzy hut. Niby znaliśmy ta sieciowek ale co kraj to obyczaj, niektóre potrawy czy destrukcji przyprawialy o zawrót głowy.
Bali
Ludzie sa pomocni i mili. Chca oczywiscie zarobic. Nalezy sie targowac. Na bazarkach i ulicznych budowach. Kupic mozna wszystko. Wyroby z drewna, ceramikę, kawę, herbatę, biżuterię czego dusza zapragnie. Uważajcie na taxi. Jest linia Blue Bird. Niebieskie taxi z kogutem. Jeździsz za grosze. Jednak inni podszywaja sie pod nie. Na lotnisku nie daj sie naciągnąć. Bo czyhają na turystów. Nam proponowali 50 USD za transfer do hotelu. W oryginalnej blue bird zapłaciliśmy 5 razy taniej. Naciagacze zachęcają zeby skorzystać z ich usług. Oryginalne blue bird stoją i nie muszą nakłaniac do swoich usług. My często nawet wracając z plaży braliśmy taxi do hotelu.
Oczywiście nie wiem jak z kasa ale te hotele przy samej plazy sa drogie. My mieliśmy tak z 20 min spacerkiem. Taxi oczywiście szybciej. Włączają licznik więc jest ok. Za trzascniecie w drzwiami kolo 5000 rupii. 1 zl ~ ok 3000 IDR Nie dacie rady być codziennie na plaży. My robiliśmy tak: jeden dzien plaża, kolejny dzien wypad w głąb wyspy.
Nasz przewodnik na Bali zabierał nas w fantastyczne miejsca. Jeden dzien to 50 USD. Myśle, ze tanio. Jeździ z Wami cały dzien, zabiera w ciekawe miejsca, czasem ma gdzieś znajomosci, więc potrafi szybciej kupic bilet i zrobi Wam fotkę. Oczywiscie w tej cenie jest tez paliwo.
Lecielismy KLM i tam juz Air Asia. Łącznie ze szczepionkami zapłaciliśmy za te 3 tygodnie 12000 zł i to były bardzo dobrze wydane pieniądze.
Kiedy lecicie?
Chcesz namiary na przewodników? Napiszesz do nich smsa, a pozniej wymienicie sie mailami. Napiszcie tylko, ze jesteście od Lukasz i Magda from Poland, będę pamiętali. Nawet na swieta, sylwestra pisaliśmy sobie życzenia.

Mam nadzieje, ze trochę pomoglam.

Kuala Lumpur tez dowiedzieliśmy bo zapomniałam chyba o tym napisać ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lut 2013 19:06 

Ale miło! Tyle ciekawych informacje, aż chce się jechać już, teraz.

Wycieczkę mamy bardzo podobną, też lecimy KLM a potem lokalnymi liniami. Wylot w połowie maja, więc zostało nam jeszcze trochę czasu na planowanie. Ja lubię mieć większość wycieczki rozplanowanej, bo wtedy mniej rzeczy niemiło zaskakuje, a nie ma nic gorszego niż dać się zrobić w konia. ;)

Jeśli chodzi o finanse, to raczej nie chcemy szaleć. Także nie musimy mieszkać w pierwszym rzędzie. ;)

Namiary oczywiście chętnie przyjmę. Warunki które opisałaś myślę że są bardzo uczciwe.

Jeżeli natomiast chodzi o Kuala Lumpur, to widziałem że dookoła jest wiele ciekawych miejsc, także odwiedzimy z pewnością.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lut 2013 19:58 

srebrny
Meg,
tez wybieram sie do Indonezji, bylabym wiec wdzieczna za namiaty na tych przewodnikow ,o ktorych wspominasz. Bede na Bali ,Jawie planuje tez wycieczke na Komodo/Rinca,aby zobaczyc warany..
z gory dziekuje !!!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:10 

Tutaj namiary:

Bali kierowca +62 81337179290
Zabierze Was tez w miejsca, których nie znajdziecie w przewodnikach. Służy pomocą i bedzie miłym towarzyszem. Zrobi fotkę, kupi bilety, doradzi :)

Jawa-Imam +62 81233874178

Powołajcie sie na nas Lukas i Magda from Poland :)

Pewnie podadzą Wam maila, tak bedzie łatwiej.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:25 

srebrny
Meg,
bardzo dziekuje za namiary. Jutro zadzwonie i poprosze o adres mailowy to bedzie latwiej ustalić szczegóły. Gdzie lądowliscie na Jawie,aby obejrzec bromo ? czy ta wycieczka na Jawe byla udana - wulkan fajny ? czy cos widzieliscie jeszcze poza wulkanem ?
dzieki za info :P
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:47 

Na samym dole poruszacie sie na motorach. Ten pyl, mgla-dodaja klimatu. Niesamowite widoki.

Troche kultury. Na Bali polecam Kecak Dance. Na żywo brzmi mega. Sam śpiew bez użycia instrumentów. Zaczyna sie kiedy jest widmo, a kończy juz po zachodzie słońca.

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:57 

srebrny
Meg, wyczytalam ,ze jezdziliscie po Bali z tym przewodnikie vanem- na ile byl osob ? pytam sie bo nas jest 5 osob,wiec do typowej osobówki nie wejdziemy i van bylby dla nas idealny...
Przed Bali bedziemy 2 dni w Singapurze- co bys polecala na 2 dni ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Lut 2013 21:02 

My z mezem jeździliśmy vanem. Płaciliśmy te 50 USD. Jeżeli jest Was wiecej to napiszcie o tym kierowcy, zeby mógł sie przygotować. Nie wiem czy koszt jest ogólny i przy większej liczbie osob sie jakoś zmienia. To juz musicie sie indywidualnie dogadać.

Na Singapur wyszedł nam jeden dzien więc wybraliśmy sie do centrum, pochodzić, poogladac, zajrzelismy tez do jakiegoś centrum, zjedlismy obiad.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lut 2013 21:15 

srebrny
Meg, dzieki za porady
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Lut 2013 20:57 

Powoli krystalizuje nam się plan wycieczki ;)
Najogólniej na tę chwilę: Singapur, Kuala Lumpur, Batu Caves, Tabur Hill, Georgetown, Langkawi, Taman Negra, Cameron Highlands, świetliki Kuala Selangor, a na Bali Ubud, Gunung Kawi Temple, Besakich, jezioro Bratan, wulkan Batur, Pemuteran, Tanah Lot, Ulu Watu i park narodowy. Do tego trochę atrakcji typu rafting, nurkowanie, słonie, itp.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:22 

Bardzo fajne miejsca. Mam nadzieje, ze wrażenia po tez bedą na plus :) czy ktoś juz sie kontaktował z kierowcami do których podałam numery? Cos ustaliliscie?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2014 10:19 

Macie może kontakt mailowy do tych kierowców? Chętnie skorzystałabym z ich usług za 3 tyg :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Lis 2016 02:34 

niebieski
Jestem w trakcie planowania podróży poślubnej.
Prawdopodobnie loty WAW-Bangkok oraz Singapur-WAW. Linie Qatar. Na 22 dni w lipcu.

W planie ok. 3 dni w Bangkoku. Potem przelot na Bali. Tutaj zostajemy ok. 12 dni. W planie przede wszystkim Bali, poza tym Lombok, może wyspy Gili. Fajnie byłoby zaliczyć jakiś wulkan ale nie wiem czy uda się sprawnie i niedrogo skoczyć na Jawę.
Trochę odpoczynku, trochę zwiedzania. Narzeczona nigdy w Azji nie była. Ja już miałem trochę wyjazdów. Lubimy trochę poplażować więc miejscówki z fajnymi plażami wskazane. I też odpoczynek. Ale planujemy też dni intensywne i więcej zwiedzania.

Z Bali lot do Kuala Lumpur. Byłem tutaj ale chętnie 2-3 dni przeznaczę. Być może ponownie nocleg w Regalia Apartaments z basenem na dachu :)
Przejazd autobusem do Singapuru - chyba lepiej niż samolotem bo unika się dojazdów na lotniska i dużo taniej.
W Singapurze jakieś 2-3 dni, pewnie 2 noce bo noclegi drogi dosyć. Wylot późnym wieczorem z SIN.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, sugestie. Ogólnie chciałbym zaliczyć typowo azjatyckie miasto jak Bangkok, poza tym Indonezja i idealna pogoda w lipcu. Chętnie jakieś snoorkowanie itp ...
No i Kuala Lumpur na odpoczynek. Oraz Singapur jako alternatywa dla azjatyckiego chaosu :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość