Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 06 Lut 2013 20:03 

niebieski
Cytuj:
Mam kilka pytań odnośnie Maroka:
1. Czy autobusy Supratours i CTM mają przystanki na tych samych dworcach?

> z reguly tak, wyjatkiem jest chyba Marakesz.

Cytuj:
2. Jak z dostępnością miejsc w autobusach? Czy należy kupować bilety z wyprzedzeniem?

> nie. Wystarczy byc 20 minut przed wyjazdem
Cytuj:
3. Czy z Marakeszu są organizowane 1-dniowe wycieczki do Warzazat (Ajt Bin Haddu) i ile kosztują?

> tak. Ile kosztuja? To jest przeciez kraj arabski - kosztuja tyle, ile wynegocjujesz :)
Cytuj:
4. Ile czasu potrzeba minimum, aby dojechać z Warzazat do Ajt Bin Haddu, pozwiedzać i wrócić na dworzec?

> czym dojechac? Autobusem? Wlasnym samochodem? Liczylabym dla sprawnego turysty 3 h na wszystko
Cytuj:
5. Ile kosztuje taxi z Warzazat do Ajt Bin Haddu i z powrotem?

> tyle ile wynegocjujesz ;)
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#322 PostWysłany: 06 Lut 2013 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
sofizmat napisał(a):
Mam kilka pytań odnośnie Maroka:
1. Czy autobusy Supratours i CTM mają przystanki na tych samych dworcach?
> z reguly tak, wyjatkiem jest chyba Marakesz.

2. Jak z dostępnością miejsc w autobusach? Czy należy kupować bilety z wyprzedzeniem?
3. Czy z Marakeszu są organizowane 1-dniowe wycieczki do Warzazat (Ajt Bin Haddu) i ile kosztują?
> tak. Ile kosztuja? To jest przeciez kraj arabski - kosztuja tyle, ile wynegocjujesz :)
4. Ile czasu potrzeba minimum, aby dojechać z Warzazat do Ajt Bin Haddu, pozwiedzać i wrócić na dworzec?
> czym dojechac? Autobusem? Wlasnym samochodem? Liczylabym dla sprawnego turysty 3 h na wszystko
5. Ile kosztuje taxi z Warzazat do Ajt Bin Haddu i z powrotem?
> tyle ile wynegocjujesz ;)

Dzięki za odpowiedzi.
Odnośnie cen to chciałabym wiedzieć tak mniej więcej. Aby wiedzieć w jakich granicach się targować.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Agadir + Marakesz
#323 PostWysłany: 10 Lut 2013 22:19 

juz w sobotę śmiagm na moja wyprawę, i mam jeszcze do was pytanko:
możecie napisac mi czego nie moge przegapić w zwiedzaniu Agadiru i Marakeszu,Najwazniejsze, warte zwiedzania miejsca
Dzieki
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 15 Lut 2013 20:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Może ktoś jeszcze się wypowie odnośnie cen?

Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 15 Lut 2013 21:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Astrid napisał(a):
Może ktoś jeszcze się wypowie odnośnie cen?

jest już temat o maroku gdzie i ceny zostały omówione.

#326 PostWysłany: 18 Lut 2013 00:07 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 109 983
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Astrid napisał(a):

Dwudniowa ~40-50 euro więc jednodniowa pewnie gdzieś ponad połowę tego
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 18 Lut 2013 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Odnośnie wycieczki do Ain Ben Haddou...można wsiąść w autobus kursowy do Ouzarzate (podróż trwa ok. 3h), ale poprosić kierowcę by wysadził Cię w miejscu, gdzie skręca się do Ain Ben Haddou. Potem albo grand taxi albo stopem już do celu, jest to tylko kilka km. Jesli wyruszysz rano z Marrakeshu to raczej bez problemu można wrócić tego samego dnia.

#328 PostWysłany: 18 Lut 2013 17:48 
Awatar użytkownika

niebieski
barka napisał(a):
Odnośnie wycieczki do Ain Ben Haddou...można wsiąść w autobus kursowy do Ouzarzate (podróż trwa ok. 3h), ale poprosić kierowcę by wysadził Cię w miejscu, gdzie skręca się do Ain Ben Haddou. Potem albo grand taxi albo stopem już do celu, jest to tylko kilka km. Jesli wyruszysz rano z Marrakeshu to raczej bez problemu można wrócić tego samego dnia.

O takiej możliwości nie pomyślałam ;) Tylko czy na pewno jak wysiądziemy na skrzyżowaniu to będą tam Grand Taxi? Nie chciałabym, abyśmy zostali w szczerym polu :D

rml napisał(a):
Dwudniowa ~40-50 euro więc jednodniowa pewnie gdzieś ponad połowę tego

Gdyby wycieczka kosztowała do 30 € to byłoby ok. Bo licząc autobus i taxi to pewnie cenowo wyszłoby podobnie.

Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 18 Lut 2013 19:08 

Gdyby wycieczka kosztowała do 30 € to można brać, zawsze to prościej niż na własną rękę choc ten drugi sposób też ma swoje niezaprzeczalne uroki.
Co do taxi to nie musisz sie tym przejmować. Tak na prawdę to nie będziesz się mógł od nich opędzić.
Pamiętaj też że w Maroku plagą jest naciągactwo i nagabywanie na każdym kroku.
Lubię ten kraj i chcę tam jeszcze kiedyś pojechać, ale warto też pamiętać o jego wadach.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 19 Lut 2013 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Astrid napisał(a):
Tylko czy na pewno jak wysiądziemy na skrzyżowaniu to będą tam Grand Taxi? Nie chciałabym, abyśmy zostali w szczerym polu :D

Byłam w styczniu, więc całkowicie poza sezonem i grand taxi stały, więc nie masz się czego obawiać :)

#331 PostWysłany: 19 Lut 2013 09:51 

Loty: 41
Kilometry: 97 644
Krajów: 15 / 7.0%
Cytuj:
Cytuj:

Tu byłbym troche ostrozny. W As Sawirze jak bylem w lutym, to kilka osob sie na tym przejechalo ze chcialo kupic bilety na 20 minut przed odjazdem. Wolnych miejsc juz na autobus nie bylo, a kolejny dopiero nastepnego dnia. Wiec wzieli swoje walizeczki i wrocili szukac jeszcze jendego noclegu.
Moze i to wyjatek, ale zdarza sie wiec w razie czego jezeli mamy pewnosc co do powrotu to lepiej kupic bilet z wiekszym wyprzedzeniem
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 19 Lut 2013 10:06 

niebieski
Zgadza sie.

Ale kolezanka zdaje sie nie pytala o Essaouire, ktora NB jest chyba najbardziej turystyczna miejscowoscia po Marakeszu i jesli nie na surfing, to nie za bardzo widze, po co sie tam pchac.

To juz lepiej zaszyc sie w El-Jadidzie z 70 km obok.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 21 Lut 2013 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzisiaj kupiłam pierwsze bilety lotnicze, więc podróż jest już pewna :)

Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 19 Mar 2013 20:41 

Loty: 55
Kilometry: 83 807
Krajów: 19 / 8.9%
Witam wszystkich. Chciałabym prosić o rade osoby, które były już w Maroko. Chciałabym się wybrac tam na majówkę, od dawna maroko jest moim marzeniem więc chciałabym sprawić sobie urodzinowy prezent. Problem polega na tym że wyprawę taką planuje sama. Jak wygląda pobyt i przemieszczanie się samotnego turysty, na dodatek kobiety? Czy mogę napotkać problemy? np. z zakupem biletu itp. Bardzo prosze o pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 19 Mar 2013 21:32 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Problemow z zakupem biletow miec nie bedziesz. Samotnie lepiej nie chodzic po nocy, szczegolnie w podejrzanych okolicach. Stosowny ubior i zdrowy rozsadek wystarczy. Ja osobiscie nie czulabym sie tam komfortowo samotnie - nie znam francuskiego, a po angielsku malo kto mowi.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 19 Mar 2013 21:33 

Witam,
joannajo, a jaki budzet zamierzasz przeznaczyc na tego typu wyprawe? Oczywiscie pytam orientacyjnie, wiem, ze wszystkiego nie da sie zaplanowac i przewidziec.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 20 Mar 2013 14:50 

Loty: 55
Kilometry: 83 807
Krajów: 19 / 8.9%
alexandra11 na bliety przeznaczyłam około 500 zł ale rozważam pocje dokupiena bagażu rejestrowanego w podrózy powrotnej z Fezu :) trzeba na pamiątki miec miejsce.
Troche obawiam się jechać sama, ale nikt z moich znajomych nie ma $$$ :) \

mam połączenia, co prawda roche ekstremalne bo z podręcznym moim "ulubionym" ryanem

WAW - EMA - AGP 27.04.2013 - 200 zł
powrót
FEZ - BGY - KRK 7.05. 2013 230 zł

w planach: Malaga, Grenada, Ronda, Giblartar, Taniger, Fez
noclegi w Hiszpanii od 50 - 80 zł, w Makoko mniej, przejazdy plus prom do Tanigeru licze do 50 EURO
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 20 Mar 2013 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
joannajo napisał(a):
alexandra11 na bliety przeznaczyłam około 500 zł ale rozważam pocje dokupiena bagażu rejestrowanego w podrózy powrotnej z Fezu :) trzeba na pamiątki miec miejsce.
Troche obawiam się jechać sama, ale nikt z moich znajomych nie ma $$$ :) \

mam połączenia, co prawda roche ekstremalne bo z podręcznym moim "ulubionym" ryanem

WAW - EMA - AGP 27.04.2013 - 200 zł
powrót
FEZ - BGY - KRK 7.05. 2013 230 zł

w planach: Malaga, Grenada, Ronda, Giblartar, Taniger, Fez
noclegi w Hiszpanii od 50 - 80 zł, w Makoko mniej, przejazdy plus prom do Tanigeru licze do 50 EURO

10 dni z podręcznym jest jak najbardziej wykonalne i mówię to jako kobieta ;)
Ja lecę na południe Agadir - Marakesz

Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:04 

Cześć, jadę w maju do maroko 7-15 V. Zastanawiam się jak najlepiej spędzić czas i najwięcej zwiedzić nie wydając za dużo.
Przygotowałem sobie kilka miejscowości, takie, które muszę zobaczyć. Marakesz, Merzouga, Fez, Chefchaouen(Szewszawan). Myślałem też o polecanej plaży Legzira, ale nie wiem jak do niej dojechać, aby nie tracić czasu. Rabat chyba też odpuszczę.
Przylot mam do Tanger, wylot z Fez (po 9 rano), więc jakiś objazd chcę zrobić, mniej więcej po kolei jak to napisałem. Po przylocie do Tanger 18.20, zanim wydostanę się z lotniska będzie koło 19, chciałbym od razu do Szewszawan jechać, ale nie wiem czy zdążę na jakiś transport i myślę o Asilah.
Plan mniej więcej taki:
7.Tanger-Asilah
8.(Asilah)Tanger - Marakesz
9.Marakesz
10.Marakesz, nocnym do Merzouga
11.Merzouga
12.Fez
13.Szewszawan
14.Fez
15.Fez, wylot
Nic lepszego póki co nie wymyśliłem, na pewno noc przed wylotem już muszę być na miejscu. Doradzicie coś? ; )
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 24 Mar 2013 00:21 

niebieski
co wg was jest bardziej widowiskowe, mam dwie trasy i nie wiem, którą wybrać:
1. Agadir-Esaouira-Tiznit-Sidi Ifni- Tafraoute-Agadir
2. Agadir- Essaouira-Marakesz-Agadir

którą trasę lepiej zrobić w 5 dni?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości