Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 15 Cze 2011 23:47 

Byliśmy w lutym na fuerta w caleta de fustes, ok 15 km od lotniska puero del rosario
akurat za auto płacilismy gotówką, ale jest mozliwość kartą i nie musi być na drivera
na miejscu pełno wypożyczalni - wzdłuż głw. ulicy około 10 ogarnelismy i porównalismy
ceny podobne, totalny luz, zero kaucji-zostawiasz tylko dane i namiar na hotel
płacisz z góry, odstawiasz z pełnym bakiem
cena za seat ibiza około 120 pln nas wyszło/doba
waha tania
na lotnisku to raczej nie było wypożyczalni
i chyba taniej na miejscu wynająć, my znaleźlismy jakas mała lokalna wypozyczalnie, która nie ma strony www
akurat w pobliskich sieciowkach typu hertz itp było spore oblężenie i rezerwacje na 'za 3 dni'
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#122 PostWysłany: 16 Cze 2011 10:05 
Awatar użytkownika

niebieski
mjf napisał(a):
na lotnisku to raczej nie było wypożyczalni

byly i to nawet kilka ;)
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 16 Cze 2011 22:32 

to co robic? wypozyczac online, czy odpuscic sobie i zrobic to na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 17 Cze 2011 00:13 

i jeśli ktoś zna, to proszę podać mi firmę/brokera, który oficjalnie przyjmuję płatność kartą debetową.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 17 Cze 2011 01:04 
Awatar użytkownika

srebrny
goldcar
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 17 Cze 2011 18:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pytanie.
Chcę zabrać ze sobą na Sycylię GPS (mio moov 500), wydaje mi się, że każde auto z każdej wypożyczalnii posiada standardowe gniazdko od zapalniczki, bodajze 12V.
Mylę się??
Nie chciałbym mieć przykrej niespodzianki na miejscu, zwłaszcza ze do podręcznego muszę wcisnąć, navigacje, uchwyt i ładowarke.

Zastanawia mnie też jak dobre i aktualne odwzorowanie ma Automapa EU 6.8.1 (wiosna 2011), w Polsce jest ok, ale zagranica pewnie kuleje.

Mam kiepską orientację w terenie, po za tym GPS umożliwia zapisanie cyfrowego śladu podrózy, zczytując pozycje i zapisujac do pliku, wiec mozna jedzić po bezdrożach i roznych zakątkach a potem po powrocie, chyba nawet na maps.google.pl dokladnie prześledzić podróż :)

Wogóle jak wyglądają takie objazdówki z wypozyczeniem auta? Korzystacie z map? papierowych, gps? tubylców :)? czy freeride?

Z tego co przeglądałem w necie auto w trapanii na tydzien mozna pozyczyc za ok 240-400 €.
Niestety, 4 dorosłe duuże osobniki nie zmieszczą się w powiedzmy pandę czy forda ka ;)
Myślę, że aby podróżować tanio, ale nie jak sardynki, to minimum auto rozmiarow punto, focusa, golfa, astry.
Najtansze punto jakie wyczaiłem to 260-290 € w auto europe. Golf od 310-350 €, astra i focus 340-390.

Pozostaje jak u kolegi seby, problem z poznym przylotem ryanaira.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 17 Cze 2011 19:27 

HON fly4free
Viktor44 napisał(a):
każde auto z każdej wypożyczalnii posiada standardowe gniazdko od zapalniczki, bodajze 12V.

Spokojnie, każde ma takie gniazdko.

Viktor44 napisał(a):
Zastanawia mnie też jak dobre i aktualne odwzorowanie ma Automapa EU 6.8.1 (wiosna 2011), w Polsce jest ok, ale zagranica pewnie kuleje.

Nic nie kuleje - jeździłem po Sycylii pod koniec maja br. i wszystkie, nawet malutkie dróżki, były jak trzeba. Zwróć uwagę (w swoim urządzeniu), czy AM wyświetla ci położenie zgodnie z rzeczywistością czy nieco opóźnione, bo jak opóźnione, to można w opcjach GPS zaznaczyć odpowiednią korektę. Przydaje się, żeby nie przeoczyć jakiejś dróżki - ale to uwaga oczywiście zupełnie niezależna od Sycylii :)

Viktor44 napisał(a):
W ogóle jak wyglądają takie objazdówki z wypozyczeniem auta? Korzystacie z map? papierowych, gps? tubylców :)? czy freeride?

Z map papierowych / przewodnikowych to wyłącznie w celu zmierzenia wzrokiem dużego obszaru, przy tym samym nasyceniu szczegółami.

Viktor44 napisał(a):
Z tego co przeglądałem w necie auto w trapanii na tydzien mozna pozyczyc za ok 240-400 €.
Niestety, 4 dorosłe duuże osobniki nie zmieszczą się w powiedzmy pandę czy forda ka ;)

Fiat grande punto wystarczy. Jeśli lecisz z Krakowa to przylatujesz bardzo późno - i już o tym pisałem - cena wypożyczenia robi się wtedy nieatrakcyjna, niestety. No i nie zapomnij o cenie paliwa... 1,6 euro / litr. Tankowanie średniego auta i masz 60 euro z głowy.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 17 Cze 2011 19:30 
Awatar użytkownika

srebrny
jak chodzi o zasilanie to tak, to gniazdo zapalniczki 12V to standard

jak chodzi o jezdzenie to roznie, ja GPSa jako takiego nie mam, ale mam smartfona ktory niby ma GPSa... i ostatnio na majorce sie okazalo ze co chwile traci lacznosc (wczesniej uzywalem go tylko do biegania i bylo raczej ok) i w sumie to kupilismy mape i spokojnie wszedzie dojechalismy, poza jakimis nieoznaczonymi plazami, ktore wogole nie byly oznaczone ani na mapie, ani na google maps i tylko kontakt z miejscowymi pozwolil na dotarcie do celu

tak samo bylo 'kiedys', tzn za studenckich czasow - jesli pilotujaca osoba jest w miare rozgarnieta i ma sensowny atlas to ciezko sie zgubic - inny zupelnie motyw to jezdzenie po miescie, no ale o ile nie jest one wielkosci +2 mln mieszkancow i mamy wydrukowana chocby pogladowa mapke z google maps to tez spokojnie da sie wszedzie dojechac
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 17 Cze 2011 21:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Bardzo cieszę się, że znalazłem to forum. Można tu wyszukać wiele cennych informacji.

PS. Ciekawe czy te auta z wypożyczalni są w miarę nowe, w dobrym stanie (nie mówię o stanie wizualnym, ale o technicznym) i czy spalanie jest w miarę w normie. Da się naszkicować jakiś przedział wiekowy przeciętnej wypożyczalni? np. na ogól są to auta 5-10 letnie, lub zawsze biorą nówki, wiec 1-2 max 5 letnie. czy też stare prawie zabytkowe :)
No i sprawna, wydajna klimatyzacja w takim klimacie w sierpniu to chyba podstawa.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 17 Cze 2011 21:22 

HON fly4free
Viktor44 napisał(a):
PS. Ciekawe czy te auta z wypożyczalni są w miarę nowe

Na kilkanaście wypożyczonych aut w ponad połowie przypadków byłem pierwszym użytkownikiem (!) auta (totalna nówka), w absolutnej większości przypadków auta są góra roczne... zawsze posprzątane, czyste. Wypożyczalniom totalnie nie opłacałoby się pożyczanie czegoś niepewnego i "starego", bo to wymagałoby również uciążliwej dokumentacji wszystkich uszkodzeń, braków itp itd. I tak przecież wypożyczając, zaznaczone mamy (jeśli są) rysy, wgniecenia, brakujące elementy... warto to skrupulatnie zweryfikować, bo zdarza się uszkodzenie nienaniesione na umowie - i potem mogą wmawiać, że to "ty zrobiłeś".

A propos Sycylii przyszło mi jeszcze do głowy to - że jeśli planujesz jazdę po miastach (nawet Trapani w to wliczając)... Palermo... to musisz umieć zachować spokój, być absolutnie pewny, precyzyjny i uważny. Powszechne jest podjeżdżanie z tyłu na "5 cm" celem wyprzedzenia po wariacku, jak tylko się da... spotkanie auta naprzeciwko, mimo jazdy ulicą jednokierunkową, nie powinno dziwić ;-) No i skutery, motory, "wszędzie". Generalnie jest ok, o ile nie poniosą cię emocję ;-)
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 17 Cze 2011 21:33 
Awatar użytkownika

srebrny
max 1-2 letnie, ale nigdy nie wypozyczalem w kraju innym niz hiszpania, wiec nie wiem jak jest gdzie indziej

zawsze z klima (raczej zawsze bralem kompakty jakies)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 17 Cze 2011 22:41 

rw30 napisał(a):
matti napisał(a):
i jeśli ktoś zna, to proszę podać mi firmę/brokera, który oficjalnie przyjmuję płatność kartą debetową.
goldcar

a taka która akceptuje i nie pobiera 30e za to? :)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 17 Cze 2011 22:54 
Awatar użytkownika

srebrny
matti napisał(a):
rw30 napisał(a):
matti napisał(a):
goldcar

a taka która akceptuje i nie pobiera 30e za to? :)

tez chyba goldCar, tylko karta musi byc wypukla, niekoniecznie kredytowa, ale glowy nie dam sobie uciac
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 19 Cze 2011 22:04 
Awatar użytkownika

polecam rowniez targowac sie o cene przy wiekszej liczbie dni lub drozszym samochodzie. W stanach dosc czesto mozna dostac SUV lub CONV za cene compacta gdy ilosc dni jest wieksza niz 3. O ile oczywiscie zalezy nam na SUV.

#135 PostWysłany: 26 Cze 2011 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
wrażenia z Goldcar na Gran Canarii:
dostaliśmy samochód niższej klasy (Ibiza zamiast Leona), pełny bak 45l nam policzyli za 65 euro (cena na stacji 1 euro za litr), sprzęgło jakieś rozwalone, żadnego oporu ogólnie słabo.
I ogólnie to nie bierzcie 80konnego kombi na wyprawy po górach :)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 26 Cze 2011 20:35 
Awatar użytkownika

niebieski
luxyfer napisał(a):
dostaliśmy samochód niższej klasy (Ibiza zamiast Leona), pełny bak 45l nam policzyli za 65 euro (cena na stacji 1 euro za litr), sprzęgło jakieś rozwalone, żadnego oporu ogólnie słabo.

dobrze ze nie mieliscie debetówki bo by wam jeszcze dowalili 30€ ubezpieczenia.
tez nie polecam goldcara.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 30 Cze 2011 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Korzystał ktoś z Carhire3000?
Włochy, Sycylia, Trapanii:
http://www.carhire3000.ie

Znalazłem tam bardzo dobre ceny, brakuje jednak informacji czy to jakaś porównywarka, pośrednik czy co?

Może ktoś polecić jakieś rent a car, Trapani, lotnisko, 16 sierpnia bardzo późno 23.30-0.30. do 23 sierpnia powiedzmy 15.15?

Na razie znalazłem Grande Punto 5D z klimą za 322 € lub Astrę za 360 € (nie wiem czy te ceny obejmują ew. podwyższoną opłatę za odbiór po godzinach).
Aha, ważne, od razu bookując dodają kaucję za zabezpieczenie €48,65, mam nadzieję ze zwrotną bez kombinacji.

Gdyby udało się przekimać jakoś na lotnisku w kilka osób do rana, to można już ok 10.00, 17 sierpnia trafić:
Grande Punto 5D z klimą ~245€
Forda Focusa za 290€
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 01 Lip 2011 09:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Kurcze, to mnie zmartwiłeś, bo były to najatrakcyjniejsze propozycje.

Na www.autoeurope.pl jest napisane że wypożyczalnie blokują ci kwotę czy tam pobierają opłatę kartą kredytową.

Czy można do tego celu wykorzystać MasterCard Prepaid Debit Card??
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 01 Lip 2011 12:11 

Blackall napisał(a):
luxyfer napisał(a):

dobrze ze nie mieliscie debetówki bo by wam jeszcze dowalili 30€ ubezpieczenia.
tez nie polecam goldcara.

A ja znowu mam bardzo dobre doświadczenia z Gold Car- za każdym razem dopłacam ubezpieczenie.

Dostaję auta nówki, lub z bardzo małym przebiegiem.

Zero problemów.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 18 Lip 2011 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Opowiem Wam trochę na temat wypożyczenia auta w Gironie.
Najlepiej jest zarezerwować bezpośrednio w jednej w wybranych przez siebie wypożyczalni, osobiście nie korzystałem z brokera bo uważałem że będzie taniej bezpośrednio. W Gironie na lotnisku jest kilka wypożyczalni: Goldcar, Aurigacrown, Hertz, Sol-mar i inne. Wypożyczałem autko w kwietniu w czasie świąt, niestety za pózno zarezerwowałem.. i cena była zabójcza, więc im szybciej tym lepiej. Wybrałem Goldacara bo szczerze mówiąc nie miałem innej możliwosci.. wszystko zabookowane.
Aby nie przedłużać czytania to wypiszę główne + i -
+ Cena dość atrakcyjna na 7 dni to około 23E/dzien klasa mała samochodu
+ nowe samochody , dostaliśmy Fiestę 1,4 Tdi niecałe 1500 km przebiegu, popsuł się i wymiana była bez problemu
+ wynajem do 3 dni oddajemy samochod z pełnym bakiem i wtedy koszt paliwa jest tylko róznicą.
+brak blokady na karcie w przypadku małych i średnich samochodów
+brak limitu kilometrów na dzień.
minusy:
- płatność tylko kartą kredytową wypukłą, za debetówkę chcą 30E kaucji
- wynajmując na 7 dni płacimy około 80E za paliwo z góry, a potem oddajemy max. pusty bak
- kazdy dodatkowy kierowca jest płatny 21E
- biorąc diesla naliczają podatek ekologiczny 2E/dzień czyli 14 euro.

Polecam wziąść full ubezpieczenie płatne około 4E/dzień, wtedy w razie awarii i wymiany samochodu nie ma problemów, oraz innych zdarzeń losowych.
Hiszpanie jeżdzą jak wariaci i otarcia są na porządku dziennym.
Obsługa mówiła że spisują wszystkie szkody po każdym użytkowniku.
Ogólnie polecam :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 402 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość