Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 23 Sty 2013 02:36 
Awatar użytkownika

srebrny
cieplix napisał(a):
Latałem z kilku nie-europejskich destynacji do Polski i nigdy jakoś nie było problemu z wniesieniem na lotnisku napojów (Turcja, Tunezja, Egipt, Jordania). Od 2001 jakoś nikt lecąc spoza USA / EU nie wywalił samolotu w kosmos butelką wody czy innej nitrogliceryny. Wnioski są oczywiste - zakaz wnoszenia płynów to totalna ściema, nabijanie kabzy sklepom i lotniskom. Zdania nie zmienię.

Znajomy ma prywatny samolot i, jakis czas temu, lotniskowe security w Porto odebralo jego zonie butelke wody, z ktora to udawali sie na wspolny lot wlasna maszyna, co Wy na to? :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#42 PostWysłany: 23 Sty 2013 04:13 
Awatar użytkownika

niebieski
ja raz w Ryanairze miałem piwo z Majorki ;) mówię może się uda po co ma się zmarnować ;)

ale jeszcze tylko do kwietnia musimy się pomęczyć:

http://bezdroza.pl/ciekawostki,UE_znosi ... ailing1198
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 23 Sty 2013 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Kilka dni temu wracałem z Tel Avivu i byłem zdziwiony, że bez problemu przepuszczali ludzi z butelkami pełnymi płynów.
Szkoda, że nie wiedziałem i nie zabrałem wody na 3,5 godzinny lot.

#44 PostWysłany: 23 Sty 2013 18:31 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
seelk napisał(a):
ja raz w Ryanairze miałem piwo z Majorki ;) mówię może się uda po co ma się zmarnować ;)

ale jeszcze tylko do kwietnia musimy się pomęczyć:

http://bezdroza.pl/ciekawostki,UE_znosi ... ailing1198

Nie zdziwie sie ze po tym tanie linie podniosą ceny na bilety w koncu jakis % zarobkow maja z napoji.
W sumei kazdy powod jest dobry :P
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Sty 2013 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
jajacekk napisał(a):
Kilka dni temu wracałem z Tel Avivu i byłem zdziwiony, że bez problemu przepuszczali ludzi z butelkami pełnymi płynów.
Szkoda, że nie wiedziałem i nie zabrałem wody na 3,5 godzinny lot.

Bo lecąc spoza EU nie spotkałem się z zakazem wnoszenia płynów. Zamachów nie zanotowano od 11.09.2001 więc chyba sprawa jest jasna o co chodzi - o kasę i kupowanie wody na lotnisku.

kkku napisał(a):
Nie zdziwie sie ze po tym tanie linie podniosą ceny na bilety w koncu jakis % zarobkow maja z napoji.
W sumei kazdy powod jest dobry :P

Śmiem wątpić, taniej było i tak kupić browara na Okęciu czy Modlinie i wypić grzecznie na pokładzie, niż kupować małe piwo w samolocie za 2 euro. W każdym razie poza kawą nie kupowałem nigdy żadnych napojów on board.

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Sty 2013 20:33 

A własnie, ile obecnie kosztuje na Okeciu jakaś litrowa butelka plynu do picia (nie alkoholowego tylko normalnego ;) ) i gdzie najlepiej napoje kupować?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Sty 2013 20:57 
Awatar użytkownika

Wczoraj widziałem (co prawda półlitrową) mineralkę gazowaną za 4.50, niegazowana za 5 zł, to było w strefie non-schengen w jakimś sklepiku koło restauracji przy bramce 9. hehe więcej szczegółów nie wiem :)

piwko w restauracji na schengen 15 zł pauliner butelka, 16 zł lany, a żywiec podobnie albo drożej (mówię o 0.5 l)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 29 Sty 2013 15:57 

Jak przenieść wodę (płyny) przez security check...

mój patent jest następujący:
- "płyn" musi być w butelce plastikowej, z plastikową nakrętką
- butelkę wkładam do tylniej kieszeni spodni
- przy przechodzeniu przez bramkę mam pewność, że nie mam przy sobie nic metalowego (drobne, zegarek, jakies metalowe elementy ubioru/butów)
- zakładam dłuższą koszulkę, która po wyciągnięciu ze spodni zasłania do połowy mój tyłek

...i to tyle.

P.S. ...a wodę to kupuję po przejściu przez kontrolę
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 29 Sty 2013 16:35 
Awatar użytkownika

A ja mam trochę inne pytanie. Wkrótce wybieram się z dzieckiem (noworodek) na wakacje. Nie chcemy mu zmieniac wody jaką pije, więc musimy mu wziąć taką jaką pija na codzień czyli Żywiec.
Czy jest w sklepach wolnocłowych na Okęciu woda Żywiec w 1,5l butelkach i po ile ?
Nie ma sensu wkładac kilku butelek do bagażu rejestrowanego dlatego chcielibyśmy zakupic wodę na lotnisku za security.

Dzięki za pomoc :)

#50 PostWysłany: 29 Sty 2013 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Nie widziałem wody w 1,5 l butelkach.
A później się dziwią, że dzieci chorują jak rodzice nawet wodę jednego rodzaju dają dzieciakom...
 Profil Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 29 Sty 2013 17:52 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
cieplix napisał(a):
Bo lecąc spoza EU nie spotkałem się z zakazem wnoszenia płynów. Zamachów nie zanotowano od 11.09.2001 więc chyba sprawa jest jasna o co chodzi - o kasę i kupowanie wody na lotnisku.

Nie wszedzie poza UE mozna wnosic plyny powyzej 100 ml, np. http://www.changiairport.com/passenger- ... ed-luggage
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 29 Sty 2013 18:31 
Awatar użytkownika

srebrny
A tak z innego portalu. Chyba wciąż będziemy przemycać wodę :)
http://www.mojanorwegia.pl/czytelnia/ki ... olotu.html

#53 PostWysłany: 14 Maj 2019 14:51 
Awatar użytkownika

srebrny
4zl to niewiele ale jak ktos lata ze 100 razy w ciagu roku to 400zl to juz cos oznacza,
zreszta chodzi o podejscie - ten co chce zaoszczedzic 4zl na wodzie zaoszczedzie 4zl tu i tam i miesiecznie sporo sie uzbiera, ten ktory wiele razy w miesiacu stwierdzi ze to tylko 4zl straci spora kwote na dluzsza mete

co do wody, to warto miec na uwadze miedzy jakimi krajami lecimy,
poza EU mozna ciagle zabierac plyny na poklad
w UK z kolei na lotniskach sa kraniki z woda do picia - tylko dobrze pochowane :)

kiedys mialem pare godzin przerwy przed lotem i poszedlem na plaze, wiatr zdmuchnal mi recznik do wody i pakujac sie w pospiechu wrzucilem ten recznik do worka i wzialem do podrecznego zeby nie zamoczyl mi walizki - na upartego z litr wody tam ciagle byl - ale nikt nic nie powiedzial - z kolei czepili mi sie sloiczka Vegemite i poszedl do kosza - to tylko jako pomysl :lol:

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Maj 2019 14:55, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 14 Maj 2019 16:00 

niebieski
4 zł? Ciekawe na jakich lotniskach. Raczej 6 lu 6.50 za pół litra taniej wody :( . Na europejskich lotniskach raczej zawsze biorę wodę z kranu. I żyję. No, ale latam w miarę dużo i nie znoszę wydawać pieniędzy niepotrzebnie :)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 14 Maj 2019 16:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Odkopaliście temat sprzed prawie 6 i pół roku :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 14 Maj 2019 16:19 

Pachnie tu złotym kilofem ;)

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 14 Maj 2019 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
zawsze mozna zrobic sobie dziecko i z nim latac - dla malych dzieci pozwalaja wniesc butelke przez security a nikt nie musi wiedziec ze tak naprawde to woda dla ciebie jest
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 14 Maj 2019 18:31 

srebrny
Już widzę te tłumy forumowiczów wysysających ręczniki na popularnych lotniskach :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 14 Maj 2019 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
zbyhu napisał(a):
zawsze mozna zrobic sobie dziecko i z nim latac - dla malych dzieci pozwalaja wniesc butelke przez security a nikt nie musi wiedziec ze tak naprawde to woda dla ciebie jest
Tu ciekawostka. Miesiac temu na Teglu zabrali mi obie butelki wody, bo na butelkach nie bylo opisane ze to atestowana woda dla dzieci...

#60 PostWysłany: 15 Maj 2019 03:43 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
dobrze ze was gdzies nie zglosili ze dajecie dziecku wode przeznaczona dla doroslych
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości