Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: VANCOUVER
#1 PostWysłany: 29 Sty 2013 16:12 

Witam,

Poszukuje czegoś do VANCOUVER, termin - wylot ok 10 lutego (+/-5dni) przylot po ok. 14-20 dniach
wylot z WWA/KRK/KATO lub WRO

Będę wdzięczny za pomoc,

MK :P

mehowbba@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: VANCOUVER
#2 PostWysłany: 30 Sty 2013 00:20 

Witam!

Kilka pytań i opcji:

a) Dopuszczalna liczba przesiadek?
b) Wylot z innych miast w Europie jeśli cena będzie dużo niższa?
c) Połączenie samolotu z autobusem lub pociągiem? Przy przekraczaniu granicy powietrznej płaci się dużo więcej, aniżeli przy lądowej zatem tańszą opcją może być np. przelot do Seattle, a stamtąd przejazd do Vancouver lub coś w tym rodzaju

Maksymalny pułap cenowy?

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Sty 2013 11:10 

Witam,

Przesiadek może być kilka i wylot z innych europejskich miast(powrót) też wchodzi w grę. Przejazd autobusem pomiędzy USA-CAN może byc rzeczywiście niezłym pomysłem. Jedyny problem to duża ilość bagażu w tym sprzęt narciarski, więc różnie to bywa z przewoźnikami.

Pułap cenowy to okolice 2000-2500zl.

Dzięki

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sty 2013 17:17 

Ok wiem co i jak zaczynam szukać. Rozesłałem maile do operatorów na trasie Seattle - Van. ws. sprzętu sportowego.

Będziesz/cie podróżować z nartami i snowboardem, tak?

Czy przesiadka 19h w Europie wchodzi w grę?
Czy macie wizy do USA?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2013 17:29 

Z wiza jest wlasnie maly problem. Przesiadka 19h wchodzi w gre. Tak bedziemy podrozowac ze sprzetem narciarskim. Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2013 17:37 

OK - co do wizy. Czy macie ją, czy czekacie, czy wystąpicie czy co? Bo muszę wiedzieć czy opcja z USA wchodzi w grę :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sty 2013 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Svenskakac napisał(a):
Rozesłałem maile do operatorów na trasie Seattle - Van. ws. sprzętu sportowego.

Na tej trasie to chyba najtaniej wychodzi autobusem Greyhound?

#8 PostWysłany: 30 Sty 2013 17:50 

Sprawdzałem Boltbus - wychodzi około 13-20$ OW
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Sty 2013 18:24 

Dobra szybki update:

a) nie ma problemu z przewozem sprzętu sportowego ( narty, deska, google, ciuchy sportowe) autobusem. Wszystko wkładasz pod pokład ( Boltbus), z II linią autobusową Greyhound jest ten problem, że trzeba wysyłać sprzęt ich "linią" cargo. Czekam na odpowiedź Amtrak oraz linii promowej.
b) nie ma możliwości taniego przelotu bez lądowania w USA co skutkuje tym, że bez wizy nie ruszycie dalej - może coś wpadnie, ale na tę chwilę nie widzę nic poniżej 3000-3500 tys. zł direct Europa - Vancouver.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Sty 2013 19:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Svenskakac napisał(a):
b) nie ma możliwości taniego przelotu bez lądowania w USA co skutkuje tym, że bez wizy nie ruszycie dalej - może coś wpadnie, ale na tę chwilę nie widzę nic poniżej 3000-3500 tys. zł direct Europa - Vancouver.

Jest, liniami Air Transat - sprawdźcie ceny bezpośrednio na stronie linii. W kilku terminach w lutym można złożyć lot bezpośredni Londyn-Vancouver-Londyn za mniej niż 2000 zł. A na dolot do Londynu polecam WizzAir lub Ryanair :)

W interesującym Cię terminie - 403 GBP (czyli ok. 1975 zł):
Image

edit: na Gatwick lata EasyJet z Krakowa - w tym terminie lot w obie strony to ok. 400 zł, z tym że konieczna jest nocka na lotnisku...

Ostatnio edytowany przez Gregggor, 30 Sty 2013 19:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Sty 2013 19:02 

O proszę! Tej opcji nie widziałem :) - wydaje się bardzo dobrym wyjściem, ale jak ze sprzętem sportowym i przejażdżką z Luton/Stansted na Heathrow/Gatwick? Jak cenowo :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Sty 2013 19:10 

Gregggor napisał(a):
Svenskakac napisał(a):

Jest, liniami Air Transat - sprawdźcie ceny bezpośrednio na stronie linii. W kilku terminach w lutym można złożyć lot bezpośredni Londyn-Vancouver-Londyn za mniej niż 2000 zł. A na dolot do Londynu polecam WizzAir lub Ryanair :)

W interesującym Cię terminie - 403 GBP (czyli ok. 1975 zł):
Image

edit: na Gatwick lata EasyJet z Krakowa - w tym terminie lot w obie strony to ok. 400 zł, z tym że konieczna jest nocka na lotnisku...

Chyba nastąpiła pomyłka :) mehowbba chciał wylot po 10.02, a powrót w okolicach 05.03.12 - natomiast w ofercie widzę wylot 05.02.13, powrót 10.02.13. M dał opcję +/- 5 dni od daty wylotu :) Gregggor - jak możesz sprawdź jeszcze raz opcje, ja poszukam ze swojej strony to może razem znajdziemy niezłą ofertę ( może ktoś inny na tym skorzysta :))

edit: mam to w czasie pobytu 20-21 dni, ale tu pojawia się problem dolotów do/ i z LDN ( kalkując to z walizami i sprzętem narciarskim, no ale unikamy opłaty wizowej jeśli jej nie macie)

Załącznik:
LDN-VAN.jpg
LDN-VAN.jpg [ 57.89 KiB | Obejrzany 913 razy ]

Pozdr! :)

Ostatnio edytowany przez Svenskakac, 30 Sty 2013 19:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Sty 2013 19:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Svenskakac napisał(a):
Chyba nastąpiła pomyłka :) mehowbba chciał wylot po 10.02, a powrót w okolicach 05.03.12 - natomiast w ofercie widzę wylot 05.02.13, powrót 10.02.13.
M dał opcję +/- 5 dni od daty wylotu :)

Jak to? Ja widzę takie zapytanie:
mehowbba napisał(a):
Poszukuje czegoś do VANCOUVER (...) wylot ok 10 lutego (+/-5dni), przylot po ok. 14-20 dniach

Czyli się zgadza, bo we wrzuconym przeze mnie screen'ie Air Transat wylot jest 5.02 (czyli 10.02 minus 5 dni), a powrót 19.02 (czyli po 14 dniach).
;)

#14 PostWysłany: 30 Sty 2013 19:17 

Gregggor napisał(a):
Svenskakac napisał(a):
Chyba nastąpiła pomyłka :) mehowbba chciał wylot po 10.02, a powrót w okolicach 05.03.12 - natomiast w ofercie widzę wylot 05.02.13, powrót 10.02.13.
M dał opcję +/- 5 dni od daty wylotu :)

Jak to? Ja widzę takie zapytanie:
mehowbba napisał(a):
Poszukuje czegoś do VANCOUVER (...) wylot ok 10 lutego (+/-5dni), przylot po ok. 14-20 dniach

Czyli się zgadza, bo we wrzuconym przeze mnie screen'ie Air Transat wylot jest 5.02 (czyli 10.02 minus 5 dni), a powrót 19.02 (czyli po 14 dniach).
;)

Sorry - mój błąd - już dziś za dużo czasu przed komputerem :D hahahah - zgadza się ;) Ale jak teraz wygląda sprawa dolotów z całym sprzętem do Londynu?

Edit: podsumujmy jakie opcje mamy:

a) Transat - Gatwick- Vancouver + lot z KRK na Gatwick z nocką na lotnisku ( tutaj info o nocowaniu http://www.sleepinginairports.net/europ ... QlVi7-zKSo )
b) Delta Airlines za 781$ na 20 dni, lot : WAW-Seattle ( 19h przesiadka w Amsterdamie( z przejazdem linią Boltbus za 25$ OW do Vancouver ( nie żądają żadnych opłat za sprzęt)
c) KLM-Delta za 889$ : WAW-Vancouver z przesiadkami np. w Minneapolis i Amsterdamie
d) British Airways za 785$ z przesiadką w Londynie, trasa : WAW- Seattle z przejazdem Boltbus

Czy coś jeszcze?

Edit 2: sprawdziłem Easyjet. Albo znów źle widzę ( możliwe :D), ale bilety najtańsze w tych dniach na trasie KRK-Gatwick to 600 zł ( czysty bez bagażu). Ze sprzętem sportowym ( jedna sztuka na głowę) + walizką ( 23kg) to cena 1333 zł ( lub z bagażem 26 kg - nie wiem jaki limit mają linie do Vancouver i będziecie mieli trochę tych gratów) 1591 zł/ os. Daty są jakie są, bo inaczej nie zdążycie na lot do Vancouver i powrotny do Polski. Poza tym te dni są najtańsze w kalendarzu Easyjet ;)

Załącznik:
LDN-VAN24-horz.jpg
LDN-VAN24-horz.jpg [ 227.24 KiB | Obejrzany 893 razy ]

Jeśli wziąć pod uwagę "moją opcję" ( powrót 26.02) to powrotny bilet do PL jest tańszy o 20 zł ;) - mam nadzieję, że czytelne screeny

Opcja:

a) Wizzair ( WMI/WAW - LDN) w datach: wylot ( 04.02-05.02), powrót ( 20.02 -21.02)

WAW/WMI-LDN ( Luton) -WAW/WMI - 974 zł ( sorry za brak screenów, ale coś się chrzani)

(Wywalcie po 45 zł/lot w Wizzair jeśli zmieścicie się w ich mały podręczny :))

b)Ryanair KRK-LDN ( Stansted)-KRK w datach : wylot (04.02-05.02), powrót ( 20.02 - 21.02)

KRK-LND ( Stansted) -KRK : 1076.40 zł

c) Ryanair WMI/WAW-LND-WMI/WAW ( również Stansted) w datach: wylot (04.02-05.02), powrót ( 20.02 - 21.02)

WMI/WAW-LDN-WAW/WMI - Ryanair to opcja za 1000.80 zł

Ceny 26.02 lub po 26.02 są podobne. Dodaj do tego przejazdy w Londynie, oczekiwanie na lotnisku, wydaną forsę itp.

Na szybko przejazd między lotniskami

Luton- Gatwick :

Około 35 funtów

Można taniej easybus : http://www.easybus.co.uk/about-us/our-bus-routes, ale z przesiadkami

Stansted - Gatwick:

Około 38 funtów easybus z przesiadkami w centralnym londynie ( sorry, że nie podaję wydruków, ale ledwo patrzę oczy ;))

Czyli podsumowując i tak wyjdzie za około 3000 lub drożej jeśli omijamy USA i biegamy z mnóstwem tobołów po Londynie za wyższą kasę

Warto to dodać :)
Edit 3:

Podliczyłem koszty pirazy drzwi:

Podróż przez USA :

a) WAW-Seattle-Vancouver : około 2600 zł ( ze sporym zapasem)
b) WAW- Vancouver z przesiadkami w USA : 2800 zł

Podróż "bez USA"

c) WAW/KRK/-LDN-Vancouver : około 3200-3300 zł

Szacunki są sporo zaokrąglone

Zatem jaka decyzja - 'lecimy' przez USA czy składakiem przez Londyn i Kanadę? Daj znać - poszukam.

PS. Gregggor - dzięki, że znalazłeś tę opcję. Sam mam nad czym myśleć na wakacje :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Sty 2013 18:55 

Znalazłem kolejną opcje i to jest najlepsze rozwiązanie, jeśli nie macie wiz ;) Trzeba dopłacić 200 zł, ale lepszy rydz niż nic ;)

Załącznik:
Bez tytułun.jpg
Bez tytułun.jpg [ 168.27 KiB | Obejrzany 861 razy ]

Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 159.96 KiB | Obejrzany 860 razy ]

Sporo opcji przez skyscanner ;)

14 dniowy pobyt jest tańszy niż 20 dniowy i zawiera mniej przesiadek ;)

Pozdr!
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2013 15:28 

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Na chwilę obecną próbuje tu jeszcze ruszyć temat wizy ale chyba będzie ciężko więc pozostaje tranport bezpośrednio do Vancouver.
Właśnie jestem na etapie kalkulowanie wszystkiego po kolei, nie chciałbym się nagle spotkać na lotnisku, że muszę dopłacić jakąś horrendalną kwotę za bagaż-ski.

Pozdrawiam

MK
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Mar 2013 01:00 

Cześć!
Widzę, że bardzo pomogliście koledze Mehowbba, może moglibyście pomóc także i mnie. Lot do Vancouver, w okolicach sierpnia/ września na 2-3 tygodnie. Idealnie wylot z końcem sierpnia, powrót w 2 połowie września, cena mniejsza niż 3000 PLN. Sprawdzałam Lufthansę, Air Canada... Niestety jest to sezon, więc i ceny nie zadowalają. Wizy do USA niestety nie mam, o ile ja mogłabym ją sobie myślę bezproblemowo wyrobić, tyle koleżanka z dzieckiem miałaby ciężej. Przesiadki w ramach rozsądku- 2, maksymalnie 3 byłyby akceptowalne.
Może macie jakieś przecieki, że Lufthansa zamierza wypuścić promocję z 20% zniżki? Przy tej kwocie byłaby spora oszczędność...
Liczę na Waszą pomoc Forumowicze i Administratorzy :-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Mar 2013 02:06 

Witam!

Jeśli poczekasz to niedługo pomogę :) Przy okazji - czy zima nie byłaby lepsza porą? Pytam ponieważ jak zauważyłaś, cena jest wysoko. Oczywiście jeśli zależy ci na "twoim przedziale czasu" to rozumiem :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Mar 2013 20:49 

Hej,

w takim razie czekam na pomoc... Próbuję teraz znaleźć coś sensownego na lot wewnątrz Kanady (dzięki Lotowi przelot do Toronto za mniej niż 2000PLN), ale nie mogę nic znaleźć! Tylko kwoty rzędu 300-350 dolarów kanadyjskich. Czy jest jakaś tania (jakiś kanadyjski ryanair z odpowiednimi cenami) linia obsługująca loty wewnątrz Kanady? Ale naprawdę tania ;-)
Zależy mi polecieć w sierpniu/ wrześniu gdyż chcę się załapać na ładną pogodę, planuję maszerować po górach :-) W październiku już robi się zimniej, ale jakby była jakaś naprawdę porządna okazja to bym się przeprosiła z ofertą.
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Mar 2013 18:43 

Hej też wybieram się do Vancouver na 3-4 tygodnie w terminie ok 11.07. - 08.08.2013.

Bardzo chętnie poleciałbym przez Montreal tak żeby spędzić tam jeden dzień. Powrót już bezpośrednio do Polski.
Wyloty najchętniej gdzieś z Polski albo na trasie Polskiego Busa :)

Podpowiecie gdzie szukać jakiejś opcji ok 3 tys.?

Pozdrawiam serdecznie

Tomek
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości