Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sty 2013 00:10 

Witam :)
W niedzielę, 27 stycznia, lecę Ryanairem do Bolonii... a właściwie miałem lecieć, bo dzisiaj ukradli mi portfel (wraz z dowodem osobistym) i jako, że prawdopodobieństwo, że go do weekendu odzyskam jest bliskie zeru chciałbym się upewnić, czy nie ma żadnej możliwości, by mimo wszystko móc polecieć. Niestety jestem jeszcze niepełnoletni, a moi rodzice są właśnie we Włoszech, w związku z tym jestem przekonany, że nic nie będę mógł zrobić, ale pytam mimo wszystko. Ma się to szczęście :(
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 23 Sty 2013 00:12 

niebieski
paszport?

#3 PostWysłany: 23 Sty 2013 00:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla pewności zapytam: paszportu nie masz?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sty 2013 10:14 

Paszport jest nieważny od kilku dobrych lat... Jedyny mój "dokument" to... legitymacja szkolna? No to się mogę pożegnać z lotem :(
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sty 2013 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.4%
niebieski
damianesc napisał(a):
Paszport jest nieważny od kilku dobrych lat... Jedyny mój "dokument" to... legitymacja szkolna? No to się mogę pożegnać z lotem :(

Idź do urzędu gminy, powinni ekspresowo Ci coś wyrobić (chyba tymczasowy). Ktoś miał podobny problem na 2 dni przed wylotem i dał radę - było to opisywane na forum. Jak z dowodem osobistym nie przejdzie, leć do urzędu paszportowego - tam może się uda.

Aha, nie zapomnij mieć zaświadczenie z Policji o zgłoszeniu kradzieży, ukradziony dowód też zastrzeż w systemie bankowym !!!

http://www.pomagamyokradzionym.pl/dokumenty.html

To powinno Ci pomóc.
__________________________________________________________________________________

Misiek0828 napisał(a):
na kartę rowerową :lol:

Ty pewno latasz na kartę woźnicy, wydaną w Drewnicy - koloru zielonego?

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Sty 2013 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.3%
niebieski
Idź z dokumentem z policji do biura paszportowego, opisz sytuację i powinni w ciągu kilku h wyrobić paszport tymczasowy.

#7 PostWysłany: 23 Sty 2013 14:32 

Miałem podobną sytuację, tylko ponad dwa tygodnie przed wylotem straciłem dowód. Niestety, jak się okazuje dowodu w tak krótkim czasie się nie dało wyrobić, paszport zaś stracił ważność. A nowego bez dowodu nie udało mi się wyrobić. Ty masz o tyle lepiej, że jesteś niepełnoletni, więc nie musisz dowodu posiadać. Tylko czy bez rodziców uda się wyrobić paszport? Teraz się jakoś zmieniły przepisy, ma być łatwiej tymczasowy wyrobić...

cieplix napisał(a):
Idź do urzędu gminy, powinni ekspresowo Ci coś wyrobić (chyba tymczasowy). Ktoś miał podobny problem na 2 dni przed wylotem i dał radę - było to opisywane na forum. Jak z dowodem osobistym nie przejdzie, leć do urzędu paszportowego - tam może się uda.
Mnie w analogicznej sytuacji powiedzieli, że nic się nie da zrobić. W tej chwili wszystkie dowody w kraju są wyrabiane w jednym miejscu i nie da się tego przyspieszyć. Ale tymczasowe może wydają jeszcze książeczkowe?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sty 2013 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.0%
srebrny
Zarówno po paszport jak i dowód nawet jeśli da się wyrobić, w krótkim okresie czasy musi stawić się przynajmniej z jednym rodzicem...

#9 PostWysłany: 23 Sty 2013 19:22 
Awatar użytkownika

Maris83 napisał(a):
cieplix napisał(a):
Aha, nie zapomnij mieć zaświadczenie z Policji o zgłoszeniu kradzieży, ukradziony dowód też zastrzeż w systemie bankowym !!!

On jest nieletni, nie może nic zgłaszać na policji czy w systemach bankowych (osoba niepełnoletnia nie ma uprawnień do czynności prawnych, czyli zastrzegania dokumentów etc.) bez obecności rodziców, a oni są we włoszech jak pisał.

Nie ma czegoś takiego jak "uprawnienie do czynności prawnych", jest "zdolność do czynności prawnych", którą nieletni (jeżeli ukończył 13 rok życia) posiada w ograniczonym zakresie.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Kwi 2013 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Odgrzewam kotleta.

Skończył mi się termin ważności dowodu osobistego. W dniach 2-5 maja mam zabookowany hotel w Budapeszcie. Jedziemy ze znajomymi autem. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem z Wrocławia. Znajomego syn czekał na dowód osobisty około 14 dni. Paszport odpada a prawo jazdy nie jest dokumentem, który pozwala mi poruszać się po Schengen...

Proszę o porady co mogę w tej sytuacji zrobić jednocześnie proszę o unikanie komentarzy "sam sobie jesteś winien" i tym podobnych ponieważ doskonale sobie zdaje z tego sprawę.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Kwi 2013 19:55 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Hmmm jechać i liczyć, że nie będzie potrzebny? Skoro Węgry są w Schengen, to w normalnych okolicznościach nikt nie będzie go sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:17 

niebieski
I niech lepiej znajomy prowadzi, mniejsza szansa kontroli Twoich dokumentów np. podczas kontroli drogowej.

A w razie W dowodu zawsze mogłeś zapomnieć bądź go na Węgrzech zgubić. Na pewno mają takie przypadki...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Jedziemy dużym autem (Vito 8 osobowy) jako 4 pary. Nie będę prowadził bo za kierownicę cudzych aut nie siadam ale boję się, że przy okazji kontroli mogą prosić o dokumenty wszystkich osób a wtedy będzie problem. Auto jest nowe i nie budzi wątpliwości jego stan techniczny, jedziemy zgodnie z przepisami.
Po poprzednich wizytach na Węgrzech wiem, że tam są z angielskim na bakier i "date of expiry" może być dla nich level hard :) ale co z Państwami przez które będziemy jechać? Może i martwie się na zapas ale od kiedy poczytałem ten syf w googlach odnośnie braku ważności dowodu osobistego to zacząłem się mocno schizować.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:47 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
No jeżeli nie jedziecie przez Rumunię albo Ukrainę to nic z państwami po drodze :P
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Kwi 2013 21:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
hotele często biorą dowód żeby zrobić meldunek czy coś w tym rodzaju

#16 PostWysłany: 24 Kwi 2013 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Jedz z przeterminowanym i jak cos to graj glupa ze nie widziales daty, co innego mozemy ci poradzic...? Miej to prawo jazdy, w razie czego bedzie to jakis tam wazny dokument ze zdjeciem jakby cie chcieli np. do Kazachstanu deportowac ;)
W hotelu zwykle chca tylko 1 dokument na cala rezerwacje, ew. sam dostajesz do wypelnienia karte, w ktorej podasz date za rok np.
Generalnie ja bym ryzykowala jak powyzej, ile razy w zyciu byles legitymowany poza lotniskiem? Ja dwa razy, w tramwaju jak bez biletu jechalam;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości