Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2013 12:29 

Witajcie,

lecę na równy miesiąc lipiec z W-wy do Phnom Penh i z powrotem. Kilka pytań:

1) czy warto wychodzić na zwiedzanie Kataru - jeśli tak, ile czasu sobie na to przeznaczyć? (mogę mieć stop over 13h, mogę 8 - trzeba uwzględnić jeszcze odprawę). Czy ktoś korzystał z tej droższej opcji stop over Qatar Airways (ok. 125 USD)?

2) Mój pomysł na trasę:

a) Phnom Penh - Sajgon / autobus (możliwie najszybciej - wiza w Phnom Penh (dają od ręki), na granicy czy w Polsce?),

b) Sajgon - Hanoi lub inne miejsce na północy - być może kojarzycie jakieś must see na północy Wietnamu? / autobus,

c) Płn. Wietnam - Luang Prabang / autobus - da radę wizę na granicy?

d) Luang Prabang - Vientian / autobus

e) Vientian - Bangkok / samolot

f) Bangkok - któraś z wysepek, Phuket lub inne - Bangkok / samolot

g) Bangkok - Siem Reap, Angkor - Autobus,

h) Siem Reap - Phnom Penh.

Co myślicie? Wiem, że pytania ogólnikowe ale moje przewodniki i mapa dopiero są pakowane do pudełka przez Amazon :-)

Wystarczy czasu? A może któreś odcinki lepiej zrobić innym środkiem transportu? Może lepiej zastąpić któreś z miejsc innym?

Będę wdzięczny za Wasze opinie :-) Chodzi mi raczej o kwestie rozplanowania trasy, informacje praktyczne znajdę w przewodnikach i na forach :-)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 17 Sty 2013 12:50 

niebieski
Moja rada jest taka - skoro jedziesz z Bangkoku do Siem Reap to zamiast Phuket, czy innej wyspy położonej na południe od Bangkoku wybierz wyspę, która leży na tej trasie, czyli Ko Chang lub Ko Kut - jest pewnie mniej komercyjnie, a przede wszystkim szybciej i taniej pod względem transportu.

Wizę do Kambodży możesz dostać on-line, polecam takie rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2013 13:00 

Blasto, dzięki, to rzeczywiście brzmi bardziej rozsądnie. Czy te wyspy, które wymieniłeś ustępują czymś tym turystycznym rejonom na południu? Zaznaczam, że jestem bardziej nastawiony na miłą i "rajską" plaże niż na imprezowanie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sty 2013 13:07 

niebieski
Ustępują jedynie pod względem liczby turystów. Ale to chyba zaleta. Nie widziałem na Ko Kut czegoś takiego jak klub. Szczerze polecam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sty 2013 13:16 

Rzeczywiście wiza wygodniej online, można zapłacić kartą. Troszkę głupio, że jednorazowy wjazd, bo chce tylko wylądować i od razu uderzyć na Wietnam, a pozwiedzać przy powtórnym wjeździe z Tajlandii. Ogarnę drugą wizę na przejściu granicznym lądowym tajsko - kambodżańskim?

Innym pomysłem jest wykup jakiegoś lotu z Phnom Penh do Sajgonu i nieopuszczanie lotniska, chyba nie powinni wtedy chcieć wizy?

Ko Kut, Ko Chang - rzeczywiście ładnie położone :-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Sty 2013 17:11 

Co do trasy Sajgon-Hanoi to polecam tzw Open bus (koszt ok 50-60 USD, najlepszy w Sinh Tourist). Warto zatrzymać się po drodze w Mui Ne, Nha Trang i Hoian.
Obowiązkowo z Hanoi trzeba zrobic dwie wycieczki: do Ha Long i Sapy.
Do Luang Prabang jednak poleciałbym samolotem a stamtąd zamiast do Vientiane udałbym się do Chiang Mai, stamtąd do Bangkoku.
Powodzenia! Ten zakątek świata ma w sobie "to coś".
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sty 2013 18:22 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
Jeżeli to 30 dni - to będziesz w dużym biegu. Nie żebym odradzał, ale radzę wziąć pod uwagę, że w niektórych miejscach nawet nie liźniesz lokalnej atmosfery. Ale do rzeczy, co polecam na Twojej trasie:
- Delta Mekongu, jeżeli chcesz zwiedzać południowy Wietnam - to D. Mekongu must see. (zarezerwuj minimum 3 dni licząc dojazdy tam i z powrotem). Rozważ podróż z Phnomm Pen do Chau Doc i dalej zwiedzanie D. Mekongu na miejscu (różne opcje: homestaye, wycieczki rowerowe, motocyklowe, zwiedzanie upraw, wiosek mniejszości narodowych, świątyń itd - wszystko do załatwienia na miejscu)
- Sajgon dużo fajniejszy od Hanoi, pod wieloma względami (porządek, podejście miejscowych, urok miasta)
- w okolicy Hanoi Zatoka Ha Long - ogólnie wycieczki są skomercjalizowane, ale warto, szczególnie jak się trafi na fajną grupę. Wystarczy wycieczka 1 noc/2 dni, ostro negocjuj ceny i nie wierz w bajki, że płacisz więcej, więc będziesz mieć lepsza łódź. To na jaką łódź trafisz jest sprawą losową, no chyba że naprawdę się wykosztowałeś za luksusowy statek.
- jeśli będziesz musiał wybierać (ze względu na ograniczony czas np.) to ja rekomenduję Sajgon+D.Mekongu kosztem Hanoi+Ha Long - przyjemniejsi ludzie, mniej komercji, więcej swobody
- w lipcu w Tajlandii polcema wyspę Koh Phangan - pamiętajmy, że to pora deszczowa i naprawdę nie jest wszystko jedno gdzie polecisz. Szczególnie wysypy na zachód od półwyspu tajskiego (w tym Phuket) mają wtedy słabą pogodę (pochmurnie). Byłem dwa razy w sierpniu (2011, 2012) na Koh Phangan i tam pogoda była świetna (krótki popołudniowy deszcz, a poza tym słonecznie) słyszałem że mają tam specyficzny mikroklimat i na innych wyspach nie jest tak fajnie w porze deszczowej
- jeśli jedziesz do Angkor, to olej Ayuthaia pod Bangkokiem, ogólnie ja nie jestem fanem dużych miast, więc Bangkok jak dla mnie to 2 max
- warto zastanowić się nad dodaniem do listy Chiang Mai (wiem, że będzie ciężko czasowo), byłem, polecam - szczególnie z 2-dniowym trekkingiem w pobliskie góry,
- w Kambodży podróżuje się wolno. Drogi są w słabym stanie, autobusy mają tendencję do opóźnień (wyruszyłem z Phnomm Penh o 15, o 21 miałem być w Siem Reap a dojechałem na 1 rano)
- słyszałem od innych podróżnych, że w Laosie jeszcze gorzej z komunikacją, ale osobiście nie byłem

To tak na szybko. Generalnie super wycieczka Ci się kroi!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Sty 2013 20:32 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
jacek69 napisał(a):
AlbertT napisał(a):
- w lipcu w Tajlandii polcema wyspę Koh Phangan - pamiętajmy, że to pora deszczowa i naprawdę nie jest wszystko jedno gdzie polecisz. Szczególnie wysypy na zachód od półwyspu tajskiego (w tym Phuket) mają wtedy słabą pogodę (pochmurnie). Byłem dwa razy w sierpniu (2011, 2012) na Koh Phangan i tam pogoda była świetna (krótki popołudniowy deszcz, a poza tym słonecznie) słyszałem że mają tam specyficzny mikroklimat i na innych wyspach nie jest tak fajnie w porze deszczowej
- jeśli jedziesz do Angkor, to olej Ayuthaia pod Bangkokiem, ogólnie ja nie jestem fanem dużych miast, więc Bangkok jak dla mnie to 2 max
- warto zastanowić się nad dodaniem do listy Chiang Mai (wiem, że będzie ciężko czasowo), byłem, polecam - szczególnie z 2-dniowym trekkingiem w pobliskie góry,
- w Kambodży podróżuje się wolno. Drogi są w słabym stanie, autobusy mają tendencję do opóźnień (wyruszyłem z Phnomm Penh o 15, o 21 miałem być w Siem Reap a dojechałem na 1 rano)
- słyszałem od innych podróżnych, że w Laosie jeszcze gorzej z komunikacją, ale osobiście nie byłem

To tak na szybko. Generalnie super wycieczka Ci się kroi!

Ayuthaia nie odpuszczaj.
W Laosie czegos takiego, jak asfalt poza kilkoma miejscami nie uswiadczysz, wiec podroz troche zajmuje czasu.
Wyspa sasiednia Kho tao, tez bardzo przyjemna

Każdy może mieć swoje preferencje. Ja rekomenduję odpuszczenie Ayuthai - biorąc pod uwagę napiętość terminów i plany zwiedzania Angkoru, moim zdaniem nie warto.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sty 2013 22:13 

Hej! Bardzo dziękuje za wskazówki!

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli kupię lot z Phnom Penh do Sajgonu jakoś zaraz po swoim przylocie do Kambodży - czy będę musiał wykupić kambodżańską wizę?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sty 2013 12:48 

Tak, wizę wietnamską będę miał. Na stronie lotniska nie potrafię znaleźć informacji w zakresie ewentualnej strefy tranzytowej..
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Sty 2013 11:49 

Warm greetings from Cambodia Airports! Thank you for visiting our website!

In reference to your mail below dated 23 January 2013, please be informed
that we have a transit area at Phnom Penh International Airport and you
will not need a visa for that, unless you decide to leave the airport.

Kind regards,
Chivannariddh SISOWATH
Marketing Deputy Manager -
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości