Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sty 2013 15:58 
Awatar użytkownika

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,131 ... wroci.html

Od lata tego roku pasażerowie z Lotniska Chopina w Warszawie będą mogli polecieć do stolicy Islandii - Reykjaviku. Linia lotnicza WOW Air, która pod koniec ubiegłego roku przejęła Iceland Express, będzie latała z Warszawy dwa razy w tygodniu.

Jeszcze zimą tego roku linie oferują połączenia do trzech europejskich miast: Londynu, Berlina i Kopenhagi. Wiosną przewoźnik poszerzy ofertę o Alikante i Salzburg, a latem do siatki połączeń włączona zostanie także Warszawa. Liniami WOW Air będzie można polecieć do Reykjaviku także m.in. z Paryża, Lyonu, Barcelony, Mediolanu czy Zurychu.

Siatka połączeń obsługiwana jest przez airbusy A320, które przewoźnik dzierżawi od innych operatorów lotniczych. Prezesem linii WOW Air jest Skuli Mogensen, drugi najbogatszy Islandczyk. - Pragniemy zostać najtańszym i tym samym najatrakcyjniejszym przedsiębiorstwem branży turystyczno-przewozowej - czytamy na stronie internetowej przewoźnika. Jak podaje WOW Air, ceny połączeń z Warszawy do Reykjaviku zaczynają się już od 133 euro (550 zł według kursu NBP z 9 stycznia) w jedną stronę. Najtańsze połączenie liniami WOW Air, które udało nam się znaleźć, kosztowało 357 euro (1470 zł) w obie strony - wylot z Warszawy 28 czerwca i powrót 6 lipca. W ofercie konkurencji nie ma w chwili obecnej połączeń bezpośrednich z wyspą na Oceanie Atlantyckim. Dla przykładu za bilet z Warszawy do Reykjaviku w tym samym terminie co powyżej trzeba liniami FinnAir z przesiadką w Helsinkach zapłacić niespełna 1700 zł, a SAS-em przez Kopenhagę - ponad 1750 zł.

Linie WOW Air już wcześniej przewoziły polskich pasażerów. W ubiegłym roku przewoźnik latał z Warszawy i Krakowa. Połączenia podobnie jak w tym roku obsługiwane były od połowy czerwca do końca lipca. Połączenia z Krakowa nie cieszyły się jednak dużym powodzeniem, dlatego linie w połowie lipca ubiegłego roku połączyły lot z Krakowa z lotem z Warszawy. Wszystkie loty ze stolicy Małopolski do Reykjaviku odbywały się z międzylądowaniem w Warszawie. Po sezonie letnim ograniczone zostały także połączenia z Lotniska Chopina. We wrześniu i w październiku przewoźnik latał na trasie raz w tygodniu. Od 28 października trasa została całkowicie zawieszona.

http://www.wowiceland.pl/

Ostatnio edytowany przez adwak, 10 Sty 2013 09:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 09 Sty 2013 19:55 

1470zł w dwie strony.
Tania linia po byku, nie ma co.
Czym w takim razie jest Norwegian sprzedający bilety za 900zł RT do USA?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:07 

Nie dziwi mnie specjalnie, że podnieśli ceny. Po przejęciu Icelandic Express stali się właściwie monpolistą na rynku islandzkim. O ile mnie pamięć nie myli, to porządną promocję mieli tylko raz - jako odpowiedź na niskie ceny biletów Easyjeta, który uruchomił loty z Lutonu do Rejkiawiku.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:25 

Właśnie nie do końca, bo EasyJet lata za niecałe 300zł w dwie strony a Wow Air na tą samą trasę (do Londynu) życzy sobie ponad 800zł minimum.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:40 

Widzę to tak, że WOW przejmując Express będzie próbował też zatrzymać klientelę przejętego przewoźnika, który nie należał do niskokosztowych linii. Wydaje mi się, że ustawiają teraz takie ceny pod zamożniejszą klientelę islandzką, która była przyzwyczajona do wyższych cen z racji tego, że była niejako zmuszona do latania Expressem. Troszkę wprawdzie z ceny spuścili, ale nie tak jak Easyjet. Będąc na Islandii nie widziałem ani jednej reklamy Easyjeta, więc zakładam, że nie są tam specjalnie rozpoznawalną linią, być może dopiero się rozkręcają. WOW zapewne zaskoczy jeszcze jakąś promocją - pożyjemy, zobaczymy.

A Easyjet za 300 zł złotych za powrotny z Londynu, to chyba właśnie cena z jakieś mega dobrej promocji. Parę dni temu sprawdzałem ceny na sierpień i najtaniej znalazłem za 550 zł RT, we wrześniu natomiast były pojedyncze terminy za 350 zł. Może wrócą jeszcze czasy, kiedy bilet można było wyrwać za około 250 zł za powrotny, o ile dobrze pamiętam.

Ostatnio edytowany przez smkmx, 10 Sty 2013 12:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2013 23:07 

smkmx napisał(a):
Widzę to tak, że WOW przejmując Express będzie próbował też zatrzymać klientelę przejętego przewoźnika, który nie należał do niskokosztowych linii. Wydaje mi się, że ustawiają teraz takie ceny pod zamożniejszą klientelę islandzką, która była przyzwyczajona do wyższych cen z racji tego, że była niejako zmuszona do latania Expressem. Troszkę wprawdzie z ceny spuścili, ale nie tak jak Easyjet. Będąc na Islandii nie widziałem ani jednej reklamy Easyjeta, więc zakładam, że nie są tam specjalnie rozpoznawlną linię, być może dopiero się rozkręcają. WOW zapewne zaskoczy jeszcze jakąś promocją - pożyjemy, zobaczymy.

A Easyjet za 300 zł złotych za powrotny z Londynu, to chyba właśnie cena z jakieś mega dobrej promocji. Parę dni temu sprawdzałem ceny na sierpień i najtaniej znalazłem za 550 zł RT, we wrześniu natomiast były pojedyncze terminy za 350 zł. Może wrócą jeszcze czasy, kiedy bilet można było wyrwać za około 250 zł za powrotny, o ile dobrze pamiętam.

Za 272zł było islandia-z-uk-za-272zl-rt-easyjet,11,23404&start=0
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:12 

Dokładnie, o tę cenę mi właśnie chodziło.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:22 

HON fly4free
Iceland Express to był także low-cost stworzony głównie dla dowozu pracowników na Islandie w okresie prosperity tamtejszej gospodarki, potem także ruchu turystycznego.
Islandczycy mają swoja linię narodową Icelandair więc to nie jest tak, że sa skazani na WOW czy wcześniej Express. Poza tym podobne ceny jak WOW oferuje Air Berlin z KRK, WAW, GDN w sezonie letnim z przesiadką na Tegel -> i loty są częściej więc łatwiej coś złożyć, jeśli miałbym wybierac między jednym i drugim zdecydowanie wybrałbym AB bo wygodniej, z bagażem, jedzeniem i do tego mile w programach OW.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:33 

Faktycznie, warto obserwować AB i polować na dobrą cenę, bo uwzględniając wzięcie bagażu na Islandię może to wyjść taniej lub podobnie jak kombinacja Easyjet z Wysp + doloty na wyspy.

Możliwe, że Icelandic Express określał się jako linie niskokosztowe, ale jakoś nie pamiętam zbyt wielu promocji z dobrymi cenami w ich wykonaniu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sty 2013 22:18 

Loty: 16
Kilometry: 34 366
Krajów: 9 / 4.2%
Macie coś w ciekawej cenie na czerwiec na ok 2 tygodnie? AB obecnie ok 1300 zł
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2013 22:23 

maango napisał(a):
Macie coś w ciekawej cenie na czerwiec na ok 2 tygodnie? AB obecnie ok 1300 zł

Czy to dział poświęcony szukaniu taniego lotu? Wydawało mi się że tutaj są newsy z lotnictwa...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: olus, Pecel87 oraz 3 gości