Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2013 19:29 

Witam

W terminie 22/23 lipca - 28/29 sierpnia wybieram sie na Tajwan. Jednakze po drodze chcialem zrobic miedzyladowanie w Pekinie na okolo 72 godziny (tak by nie musiec wykupowac dodatkowej wizy), potem juz droga prosta na Tajwan :)

Tak wiec szukam czegos takiego:
Wylot najlepiej z okolic Lodzi, to znaczy - Warszawa, Poznan, Katowice, ewentualnie Krakow. Choc Preferowana i pewnie najtansza bedzie Warszawa. Oczywiscie, start moze byc np. z Wawy a powrot np. do Katowic (jesli dobrze rozumiem haslo multicity ;)
Linie lotnicze dowolne.
22/23 lipiec - Polska -> Pekin
25/26 lipiec - Pekin -> Taipei
28/29 sierpien - Taipei -> Polska

Bede Wam bardzo wdzieczny za wszelka pomoc! Dodam ze znalazlem juz bilety na taka podroz w lacznej cenie okolo 4000zl ale moze uda sie znalezc cos jeszcze tanszego? Albo moze sa jakies znizki do wykorzystania na tych trasach? I czy to jest juz czas na szukanie promocyjnych biletow na takiej trasie, czy jeszcze na to za wczesnie?

Aha, mam jeszcze do Waas pytanie o polityke wizowa w Chinach.
1. Znalazlem informacje ze bez wizy mozna tam byc do 72 godzin. Czy ta informacja jest aktualna?
2. Te 72h licza sie w godzinach? Czyli jak przylece np. o 19 22 lipca, to musze wyjechac do godziny 19, 25 lipca, czy w dobach? Tzn. jak przylece o godzinie 19, 22 lipca to liczy sie to juz jako jedna doba i musze wyjechac 24 lipca?
3. Czy wyjazd z Chin na Tajwan kasuje jednorazowy 72h pobyt i w drodze powrotnej moge znow zrobic postoj albo chociaz mioedzyladowanie w Pekinie?

Serdecznie pozdrawiam
-Andrzej Kawinski

email: kawinskiandrzej@gmail.com

Ostatnio edytowany przez drewman 06 Sty 2013 19:51, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Sty 2013 19:33 

Witam! Dopuszcza pan opcję multicity? Skąd możliwe są wyloty/przyloty? Linia lotnicza - dowolny wybór? :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Sty 2013 19:45 

Wylot najlepiej z okolic Lodzi, to znaczy - Warszawa, Poznan, Katowice, ewentualnie krakow. Choc Preferowana i pewnie najtansza bedzie Warszawa. Oczywiscie, start moze byc np. z Wawy a powrot np. do Katowic (jesli dobrze rozumiem haslo multicity ;)
Linie lotnicze dowolne.

I bylbym wdzieczny o ewentualna odpowiedz w sprawie dlugosci pobytu bezwizowego w Chinach :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Sty 2013 20:36 

Tak na szybko: opcja multicity wyraża się w tym: wylot Rzym, powrót Londyn lub wylot Praga, powrót Frankfurt, w Polsce to nie ma znaczenia większego skąd, bo i tak jak przyleci pan np. do Frankfurtu na pokładzie Lufthansy to lot do Katowic, Gdańska czy Warszawy będzie obsługiwany przez Lufthansa Regional i będzie ta sama cena :) Warszawa ma jedną przewagę : linie lotnicze Emirates, Etihad oraz Qatar Airways - w innym wypadku to bezznaczenia :)

Ruch bezwizowy w Chinach: Porty przesiadkowe w Chinach to głównie : Pekin ( 72h - można wyjść na max do miasta na 72h), Szanghaj - ( do miasta za darmo do 48h - chodzą plany wydłużenia na 72h bo w sumie Szanghaj traci na rzecz Pekinu turystów, a i mało komu chce się wychodzić na max 48h - główny hub China Eastern Airlines), Guangzhou - ( można zostać na max 24h - główny hub China Southern Airlines)

To tak na szybko ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Sty 2013 20:41 

Jasne, opcja multicity wchodzi w tej sytuacji w grę, jeśli do i z każdego z tych miejsc będzie można dolecieć do Polski ;) Jestem bardzo elastyczny, ważne żeby obciąć koszty :)
Aha i będę leciał w 2 osoby!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Sty 2013 21:25 

Ok - o dolotach mówimy w momencie kiedy a: udaje dorwać się np. bilety za 4zł do tego walizka itp. lub w szalonej środzie udaje się dostać bilety, w innym wypadku gra nie jest warta świeczki :)

Ok - zaczynam szukać :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Sty 2013 21:33 

Jasna sprawa. A jeśli chodzi o połączenia z Pekinem to z tego co się zorientowałem to można lecieć z Polski przez:
-Frankfurt
-Wiedeń
-Dubaj
-Kijów

W ogóle dziękuję z góry za pomoc:)

A jeszcze jedno pytanie odnośnie tych 72h bez wizy w Pekinie - po wyjeździe z Chin ten okres się kasuje i przy powrocie mogę mieć znowu np. step-overw Pekinie, tak?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Sty 2013 22:13 

72h ( Szanghaj - 48, 24h - Guangzhou) dotyczą w większości tranzytu, do tej pory było tak, że okres bodajże 2-5h zwalniał z obowiązkowej wizy tranzytowej która kosztowała 200 zł. Jak miał pan przesiadkę 10h to musiał pan aplikować o wizę :) http://www.globaltimes.cn/content/733618.shtml - artykuł odnośnie tej sprawy.

Jeśli przyleci pan z Tajwanu na pokładzie samolotu do Pekinu to musi pan .... (i teraz wypowiem się na podstawie tego co znalazłem, niech wypowie się ktoś kto może to praktykował) - opuścić Pekin do 72h inaczej - turystyczna do Chin, kosztującą 220 zł - http://pl.china-embassy.org/pol/lsyw/t525341.htm

A teraz telegraficzny skrót: przesiada się pan w Pekinie do 72h ( choć przesiadki zwykle tyle nie trwają ) - może pan wyjść z lotniska okazując paszport ważny nie mniej niż 6 miesięcy oraz bilet na następny lot - chodzi o fizyczne potwierdzenie, że za te 72h wyleci pan z Chin. To samo dotyczy chyba lotów zwykłych - musi być potwierdzenie, że "wyleci pan" za max 72h z Chin.

Także może pan przylecieć z Tajwanu do Chin, (choć tańsza opcją będzie wybrać dłuższy layover) ale na max 72h, jak mijają 72h musi pan siedzieć w samolocie - inaczej turystyczna za 220 zł

Z tego co widzę, okres się kasuje, więc w praktyce można latać co chwila :

http://travel-fan.pl/news/do-pekinu-bez-wiz/ - polecam poczytać komentarze :)

Ostatnio edytowany przez Svenskakac, 07 Sty 2013 01:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sty 2013 00:22 

Ok super, dzięki za wszelkie informacje :)

W praktyce o Pekin zaznaczyć tylko w drodze do Taipei, droga powrotna może być dowolna (choćby przez USA;).

Największy problem mam ze znalezieniem taniego lotu z Pekinu do Taipei, ale z chęcią uslysze wszelkie propozycje :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Sty 2013 01:54 

Nie ma za co :)

Ok - przyjmijmy 3 warianty ( odrzuci pan ten, który jest nierealny):

a) Lot Europa - Guangzhou- ( stamtąd przejazd do rejs do Macau i przelot na Tajwan) lub ( przelot z Guangzhou) na Tajwan
b) Lot Europa-Tajwan + layover w Pekinie
c) Lot Europa Pekin - ( do 72h) - Tajwan - Pekin ( 72h) - Europa - odrazu zaznaczam - opcja naj mniej korzystna ze względu na konieczność odzielnego składania dwóch biletów :)

Znalazłem za 1000$ bilet Rzym - Tajwan-Londyn ( ze stopoverem w Pekinie).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sty 2013 10:04 

Myślę, że opcja 3cia najbardziej by mnie interesowała. Jadę na miesiąc na praktyki do Tajwanu, a po drodze chciałem zwiedzić przez 72h Pekin.

Najbardziej pasowałaby mi opcja taka:

Lot Europa Pekin (do 72h) - Tajwan - Europa (w drodze powrotnej nie muszę zwiedzać Pekinu, bo chciałem jak najdłużej posiedzieć na Tajwanie tj. 28/29.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Sty 2013 17:40 

Postaram się poszukać czegoś dzisiaj wieczorem :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Sty 2013 21:36 

Będę wdzięczny :D
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 27 Sty 2013 18:07 

Witam! Przepraszam za zwłokę - ale ostatnie tygodnie to była praca, jedzenie, spanie, :) Poszukam czegoś w najbliższy wtorek :) Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość