Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 445 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:08 

niebieski
chyba taki komunikat , a o koncówce karty to nie mam pojecia, w życiu mi nie przyszło do głowy aby cos takiego sparwdzać
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#322 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:16 

niebieski
Swoja droga, naszlo mnie takie przemyslenie.
Facet z voucherami byl podejrzany, od poczatku niektorzy kwestionowali ich legalnosc.
Ale teraz wyobrazmy sobie ile osob rezerwuje za kogos bilety np. przez Allegro - i tez nie mamy pojecia jaka karta zostala dokonana rezerwacja. Przeciez tak samo moze byc kradziona, a sprzedawca moze miec, jak widac, setki pozytywnych komentarzy...
Roznica tylko taka, za zamiast zdyskontowanego vouchera placimy pelna kwote!

Jak o tym pomysle, to az ciesze sie, ze ryanair wyrownal stawki... Przynajmniej nie bedzie mnie kusilo, zeby zlecac komus rezerwacje...
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:20 

mkdabr napisał(a):
Facet z voucherami byl podejrzany, od poczatku niektorzy kwestionowali ich legalnosc.
Ale teraz wyobrazmy sobie ile osob rezerwuje za kogos bilety np. przez Allegro - i tez nie mamy pojecia jaka karta zostala dokonana rezerwacja. Przeciez tak samo moze byc kradziona, a sprzedawca moze miec, jak widac, setki pozytywnych komentarzy...

Jak o tym pomysle, to az ciesze sie, ze ryanair wyrownal stawki... Przynajmniej nie bedzie mnie kusilo, zeby zlecac komus rezerwacje...

SWIĘTA RACJA !!! Sie czlowiek uczy cale zycie na wlasnych bledach i glupocie - niestety
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:29 
Awatar użytkownika

srebrny
mkdabr napisał(a):

Sprzedawca z allegro (Mazbi) nie korzystał wcześniej z allegro (nic nie kupował -sprzedawał), zaczynał od zera z voucherami i tu już wszystkim powinna zaświecic się czerwona lampka!
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:43 

akot napisał(a):
ja rezerwowaem 12 listopada, 17 grudnia dostałem maila z ryana potwierdzajacego rezerwacje a 20.12 sprawdziłem rezerwacje po mailu od jednego z oszukanych i rezerwacji nie było. Żadnego maila od ryana nie dostałem.

Zwróć uwagę na tego maila "potwierdzającego" i porównaj go z innymi jeżeli takie miałeś kiedyś okazję otrzymać:

E-mail z prawidłowo dokonaną rezerwacją posiada szczegółowe dane lotu z datami, godzinami, numerami lotów itp, a sekcja o płatnościach wygląda mniej więcej:

PASAŻEROWIE
1. PAN XXX XXX ADT
SZCZEGÓŁY PŁATNOŚCI
********18.00 PLN Cena początkowa
*********0.00 PLN Podatki i opłaty
********18.00 PLN Cena całkowita

Ja 17 grudnia (i nie tylko) natomiast otrzymałem podobnie jak ty trochę innego e-maila - z pozoru potwierdzającego (na to wskazywał temat i prawie wszystko inne). Ale tuż po tym mojej rezerwacji już nie było. Od dobrego maila różnił się tylko tym, że NIE BYŁO tam danych lotu, a sekcja o płatnościach wyglądała tak:

PASAŻEROWIE
1. PAN XXX XXX ADT
SZCZEGÓŁY PŁATNOŚCI
*********0.00 EUR Cena początkowa
*********0.00 EUR Podatki i opłaty
*********0.00 EUR Cena całkowita
Kwota zapłacona przez pasażera 1. 46.99 EUR
Kwota zapłacona przez pasażera 2. -46.99 EUR

Jeśli ktoś otrzyma e-mail drugiego typu - radzę sprawdzić rezerwację, bo prawdopodobnie właśnie zniknęła.

Z tego co zauważyłem: jeżeli od razu po rezerwacji dostaniesz maila potwierdzającego - to ten drugi "zły" już nie przychodzi i musisz sam sprawdzać rezerwację. Jeżeli natomiast nie dostaniesz maila od razu (tak jak w Twoim przypadku), to można się spodziewać maila "pozornie potwierdzającego" w momencie anulowania vouchera.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:49 

akot napisał(a):
chyba taki komunikat , a o koncówce karty to nie mam pojecia, w życiu mi nie przyszło do głowy aby cos takiego sparwdzać

Albo po wprowadzeniu numeru rezerwacji pojawia mi sie taki komunikat (załacznik) - czy to znaczy, ze czas działać ?

Czy wybierajac sie na policje powinienem miec jakies wydruki maili - korespondencji z oszustem i cos jeszcze o czym nie wiem, co mi nawet nie przyszło do glowy ? - pierwszy raz w zyciu mam taka sytuacje - troche czuje sie jak dziecko we mgle.

Załączniki:
aaaaaaaaaaa.gif
aaaaaaaaaaa.gif [ 47.52 KiB | Obejrzany 1198 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 21 Gru 2012 12:52 

Tak, to dokładnie taki komunikat. Twoja rezerwacja jest anulowana o ile nie pomyliłeś się wpisując dane.

Najlepiej wydrukuj całą korespondencję mailową, dowody wpłat i wszystko inne co w jakiś sposób może dokumentować sprawę.

Ja wczoraj poszedłem po prostu z laptopem i złożyłem zeznania, ale kazali mi dziś donieść ww. papiery wydrukowane
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 21 Gru 2012 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Zalacznik

Nie zaznaczyles być moze : wyswietl moja rezerwacje
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 21 Gru 2012 13:24 

correos napisał(a):
Zalacznik

Nie zaznaczyles być moze : wyswietl moja rezerwacje

Nie. Wtedy jest inny komunikat.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:19 

akot napisał(a):
czy tobie w główce się nie poprzewracało- zapłaciłem za bilety swoją kasą zarobiona nie kradzioną, to ryan pozwolił na taką sytuację. Facet działał kilka miesięcy- i co ryan nie wiedział, że ktoś sprzedaje jego vouchery za 60% ceny. Kto w ryanie pracuje.Ryan prowokuje złodziei kart. Przez takie firmy jak ryan są kradzione karty kredytowe. System ryana powinien zapobiegać takim sytuacjom.
Z całego serca życzę im jak najwięcej mgieł w modlinie.

Swoją zarobioną oddałeś gościowi z aukcji, bilet masz za kradzioną. ;)
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:44 

niebieski
Leszczyk, który to robił i tak bedzie złapany, nikt w dobie internetu i wszechobecnych kamer nie jest anonimowy, tylko podejrzewam, że kasę , którą nam skubnął juz przepuscił. Ci ,którzy ominęli PayU i zapłacili mu przelewem o pieniądzach mogą zapomnieć. PayU pieniądze odda tym , którzy z niego korzystali.
Sprawa jest grubsza i facet nie ma szans na unikniecie kary.
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:53 

niebieski
musiał tę kasę wypłacać z bankomatu, ślady za soba pozostawił
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:55 

Z tym ze jeden z forumowiczow pisal wczesniej, ze adres ip wyslanej poczty wskazywal na Belgie, wiec raczej bedzie ciezko ...
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:58 

niebieski
pozyjemy zobaczymy, juz sra w porty, gwarantuje to wam
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 21 Gru 2012 14:59 

niebieski
w kominiarce przy bankomacie- spróbuj tak zrobic marianek- i opowiedz nam czy ci sie udało
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 21 Gru 2012 15:04 

Cytuj:
konto na allegro jest anonimowe
logował się przez chiński modem -> zmienne IP czyli anonimowy
jego konto jest pewnie wirtualne, pewnie kasa szła na jakiego prepaida czyli anonimowe

akot
było by fajnie gdyby ukarano sprawcę choćby dla satysfakcji tego co utknął z rodziną za granicą, póki co jesteśmy na etapie składania zawiadomień
marian 30
na szczęście są programy ochrony kupujących przed oszustami (zwrot z allegro fakt, że do pewnej sumy, chargeback)

marian 30 mam prośbę byś wytłumaczył co twój wpis wniósł i w czym pomógł, bo generalnie poza nudzeniem się i nabijaniem postów nie mam innego wytłumaczenia
 PM off  

#337 PostWysłany: 21 Gru 2012 15:17 

marian30 napisał(a):
miał przekonać kolegą akot, że dzisiaj można kogoś okraść i "rozpłynąć się we mgle", co dla cb jest widzę oczywiste

a mi się wydaje, że tych co się jeszcze z różnych powodów wahają mogłeś skutecznie zniechęcić ale może się nie znam
 PM off  

#338 PostWysłany: 21 Gru 2012 15:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Na szczęście nie skorzystałem z z tej oferty ale napiszę o swoich doświadczeniach ze złodziejami i oszustami na allego ( dwie NIEprzyjemności).

1. Przed blokiem skradziono w nocy z kilku samochodów (w tym również z mojego) oryginalne kołpaki, Sprawa została zgłoszona na policję gdyż wartość jednego zestawu kołpaków to było około 600zł, łącznie to było kilka tysięcy złotych. W celu ułatwienia identyfikacji sprawcy/pasera policji zostały przekazane wydrukowane strony internetowe allegro na których oferowano skradzione kołpaki. Efekt - po około 6 miesiącach poszkodowani dostali informację z Policji, że w policji, że w związku z niewykryciem sprawcy sprawa została umorzona. Ręce opadły :(

2. Zakupiłem doładowanie na allegro za około 35zł. Niestety okazało się, że aukcja była trefna mimo, że sprzedawca posiadał tylko i wyłącznie około 1000pozytywnych komentarzy. Po 9 miesiącach dostałem wezwanie na przesłuchanie w przedmiotowej sprawie, specjalnie musiałem wziąć dzień urlopu aby stawić się na komendzie i złożyć zeznania. Minął rok od mojej wizyty na komendzie i mimo, iże wtedy policjant mówił, że złapano sprawcę przekrętu (łączna suma doładowań to było ponad 100 tys zł) do dnia dzisiejszego cisza.

Na podstawie powyższych doświadczeń stwierdzam, że przestępstwa internetowe nie są w zainteresowaniu śledczych w naszym kraju :/
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 21 Gru 2012 15:26 

Mysle, ze Mazbi o ile mial glowe na karku i troche rozumu to spokojnie moze uniknac kary i nie dac sie zlapac, o ile wszystko dobrze mial zaplanowane, a i jeszcze bardziej jesli przebywa gdzies za granica bo prawdopodobnie tak jest, skoro karty byly Portugalczykow i tym podobnych.. raczej w Polsce by takiej nie znalazl.... stad bedzie to bardzo trudne sledztwo, a kolejni zglaszajacy sie na policje beda je jeszcze rpzedluzac.... potrwa to latami, a kasy i tak sie nie odzyska...

Jedyna pozytywna w tym temacie sprawa jest nauczkai przestroga dla wszystkich i wieksza cuzjnosc , ograniczone zaufanie do osob trzecich...
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 21 Gru 2012 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Maris83 napisał(a):
Ktoś ma jakiś pomysł jak zweryfikował swoje konto na allegro? Z tego co wiem, po założeniu kilka dobrych lat temu była kopertka, która uniemożliwiała sprzedaż i wysyłali jakiś list, z którego się kod wpisywało. Nie podał adresu opuszczonej chałupy, gdzie postawił alternatywną skrzynkę, żeby tylko sam sobie list odebrać. Podał adres jakieś dyskoteki, więc albo łatwo było im pocztę ukraść, albo jest/był to pracownik tej dyskoteki, który ma styczność z pocztą.

Trochę to jakiś czas temu pozmieniali:

http://allegro.pl/country_pages/1/0/kod_aktywacji.php napisał(a):
Czym jest pełna aktywacja konta?
Aktywacja konta polega na jednorazowej i bezpłatnej weryfikacji danych Użytkowników w celu zwiększenia bezpieczeństwa transakcji zawieranych w Allegro. Dokonując pełnej aktywacji konta, Użytkownicy otrzymują nieograniczony dostęp do wszystkich usług Allegro.

Możesz wybrać jeden z trzech sposobów pełnej aktywacji konta:
zapłata przez PayU za zakupy na Allegro,
szybka wpłata online kwoty 1,01 zł na konto serwisu (przelana kwota jest w całości zwracana Użytkownikowi) lub
wpisanie otrzymanego za pośrednictwem poczty kodu na stronie Allegro (jeśli nie posiadasz rachunku w banku, który umożliwia szybką aktywację).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 445 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości