Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:23 

Aż dziw, że do tej pory w Czechach, oprócz Mediolanu i Londynu z Brna to Ryanair nigdzie nie lata.
Normalnie, w stosunku do nas są zacofani o dobre 10 lat a ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają), tak więc następnym razem jak się krytykuje ilość paxów z takiego Rzeszowa, warto spojrzeć na naszych sąsiadów (nie bogatszych ale i nie biedniejszych od nas)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:47 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Aż dziw, że do tej pory w Czechach, oprócz Mediolanu i Londynu z Brna to Ryanair nigdzie nie lata.
Normalnie, w stosunku do nas są zacofani o dobre 10 lat a ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają), tak więc następnym razem jak się krytykuje ilość paxów z takiego Rzeszowa, warto spojrzeć na naszych sąsiadów (nie bogatszych ale i nie biedniejszych od nas)

W głowie mi się nie mieści jak wielkim trzeba być ignorantem żeby coś tak głupiego napisać :shock: :shock: :shock: sorry - ale to jest naprawdę szczyt. Czeskie lotniska obsłużyły w zeszłym roku ok 13 milionów pasażerów, Polskie oczywiście więcej - bo 21 milionów, ale biorąc pod uwagę że Polska ma cztery razy więcej mieszkańców - wygląda to co najmniej blado. Tym bardziej że w Czechach ze względu na uwarunkowania geograficzne a także dobrze rozwiniętą sieć autostrad ilość pasażerów latających po kraju jest bardzo niewielka. A co do ostatniego zdania - to Czesi pod każdym względem (poziomem życia, PKB per capita, przeciętnym wynagrodzeniem) wyprzedzili nas już dawno.

No cóż, ty pewnie Szwajcarię też uważasz za zacofaną - w końcu Ryanair tam nie lata. 8-)

PS. Wiedeń to Austria, nie Czechy. 8-)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Gru 2012 19:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

W głowie mi się nie mieści jak wielkim trzeba być ignorantem żeby coś tak głupiego napisać :shock: :shock: :shock: sorry - ale to jest naprawdę szczyt. Czeskie lotniska obsłużyły w zeszłym roku ok 13 milionów pasażerów, Polskie oczywiście więcej - bo 21 milionów, ale biorąc pod uwagę że Polska ma cztery razy więcej mieszkańców - wygląda to co najmniej blado. Tym bardziej że w Czechach ze względu na uwarunkowania geograficzne a także dobrze rozwiniętą sieć autostrad ilość pasażerów latających po kraju jest bardzo niewielka. A co do ostatniego zdania - to Czesi pod każdym względem (poziomem życia, PKB per capita, przeciętnym wynagrodzeniem) wyprzedzili nas już dawno.

No cóż, ty pewnie Szwajcarię też uważasz za zacofaną - w końcu Ryanair tam nie lata. 8-)

+1

Mieszkalem rok w Pradze i downgrade do Polski byl dosc ciezki :D

Tak by wtracic swoje trzy grosze, to, dla porownania, maja 10x wiecej stacji metra na obywatela niz my oraz wizje prowadzenia i rozbudowy tego kraju w sensowny sposob, a nie ever-green Smolensk.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Gru 2012 19:18 
Awatar użytkownika

m3lm4k napisał(a):
+1

Mieszkalem rok w Pradze i downgrade do Polski byl dosc ciezki :D

Tak by wtracic swoje trzy grosze, to, dla porownania, maja 10x wiecej stacji metra na obywatela niz my oraz wizje prowadzenia i rozbudowy tego kraju w sensowny sposob, a nie ever-green Smolensk.

Sam często jeżdżę do Czech, mam znajomych przy granicy więc przy okazji odwiedzin zawsze staram się wyskoczyć na jakieś małe zakupy albo obiadek i muszę przyznać, że gdy mijam Wałbrzych czy Kamienną Górę i wjeżdżam później do np. Trutnova to czuję się jakbym co najmniej z Białorusi przyjechał. Mam sporo wspomnień z wycieczek szkolnych do Czech w podstawówce w latach 90, zawsze miałem wrażenie że Czechy są nieco bogatsze od Polski, ale bez przesady - różnice nie były aż tak duże. Dziś kontrast jest aż nadto widoczny, niesamowite jak szybko Czesi nadrobili zaległości cywilizacyjne, w końcu startowaliśmy w zasadzie z tej samej pozycji.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Gru 2012 20:04 

Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Ale ja nie mówię o lotnisku w Pradze tylko o regionalnych lotniskach!

Cytuj:
PS. Wiedeń to Austria, nie Czechy.

Brawo! Powiedź mi gdzie widzisz jakobym napisał że Wiedeń leży w Czecach

P.S Do Szwajcarii, Basel też latają LCC - Easyjet. Bogatsze społeczeństwo to i linie lepsze. Jeżeli chodzi o Czechy, to do Pragi Wizzair ma ledwo kilka połączeń
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Gru 2012 21:44 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):

Po pierwsze - oczywiście że piszesz o lotnisku w Pradze, cytuję: "ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają)". Praga - lotnisko o którym piszesz, że "od czasu do czasu coś tam poleci" to najruchliwszy port lotniczy w Europie Wschodniej, który w zeszłym roku obsłużył 20% więcej pasażerów niż Okęcie. A co do lotnisk regionalnych - spójrz na mapę i pomyśl trochę. Większość mieszkańców Czech jest w stanie dostać się na lotnisko w Pradze w mniej niż 2,5h, tam naprawdę nie ma sensu sensu budować bizantyjskich portów lotniczych na każdym zadupiu, to nie Polska gdzie pokonanie 300 km między dwoma największymi miastami kraju zajmuje cztery godziny tylko wtedy, kiedy ma się szczęście.

Pacjonek napisał(a):
Brawo! Powiedź mi gdzie widzisz jakobym napisał że Wiedeń leży w Czecach

Raz jeszcze zacytuję: "ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają)".

Pacjonek napisał(a):
P.S Do Szwajcarii, Basel też latają LCC - Easyjet. Bogatsze społeczeństwo to i linie lepsze. Jeżeli chodzi o Czechy, to do Pragi Wizzair ma ledwo kilka połączeń

Bazylea, a nie żadne "Basel" (tu piszemy po polsku). Jak już mam się bawić w sofizmaty ;) to napiszę, że po pierwsze lotnisko o którym piszesz nie leży w Szwajcarii. :) A po drugie - obsługuje trzy większe miasta w trzech krajach (i Bazylea nie jest wśród nich największa). Ale generalnie to zupełnie nie rozumiem dlaczego fakt braku żebrolinii typu Ryanair miałby świadczyć o "zacofaniu" kraju/regionu. Ja tam nie dziwię się Czechom że (w przeciwieństwie do Polaków) nie chcą subsydiować takich projektów biznesowych. Widocznie mają duży szacunek dla pieniędzy podatników. Ryanair wycofał się z PRG właśnie dlatego, bo chciał tam mieć opłaty wielokrotnie niższe od innych przewoźników (co jest w tej linii niemalże standardem) - a prezes lotniska oparł się terrorowi O'Leary'ego. I tyle.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Gru 2012 23:19 

Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Po pierwsze - oczywiście że piszesz o lotnisku w Pradze, cytuję: "ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają)". Praga - lotnisko o którym piszesz, że "od czasu do czasu coś tam poleci" to najruchliwszy port lotniczy w Europie Wschodniej, który w zeszłym roku obsłużył 20% więcej pasażerów niż Okęcie. A co do lotnisk regionalnych - spójrz na mapę i pomyśl trochę. Większość mieszkańców Czech jest w stanie dostać się na lotnisko w Pradze w mniej niż 2,5h, tam naprawdę nie ma sensu sensu budować bizantyjskich portów lotniczych na każdym zadupiu, to nie Polska gdzie pokonanie 300 km między dwoma największymi miastami kraju zajmuje cztery godziny tylko wtedy, kiedy ma się szczęście.

Cytuj:
Raz jeszcze zacytuję: "ich lotniska święcą dosłownie pustkami, od czasu do czasu coś poleci do Pragi, coś do Wiednia a tak kompletne nic z regularnych połączeń (latem czartery trochę latają)".

No właśnie coś od czasu do czasu poleci z jakiegoś czeskiego regionalnego lotniska do Pragi (lot krajowy) czy Wiednia (lot zagraniczny).
Teraz gdzie w moim stwierdzeniu widzisz żebym napisał że w Pradze jest marny ruch, skoro cały czas jest gadka o portach regionalnych?

Cytuj:
a tam nie dziwię się Czechom że (w przeciwieństwie do Polaków) nie chcą subsydiować takich projektów biznesowych. Widocznie mają duży szacunek dla pieniędzy podatników. Ryanair wycofał się z PRG właśnie dlatego, bo chciał tam mieć opłaty wielokrotnie niższe od innych przewoźników (co jest w tej linii niemalże standardem) - a prezes lotniska oparł się terrorowi O'Leary'ego. I tyle.

Nie tylko odstraszył Ryanaira ale i Wizzaira który ostatnio zmiejszył ilość kierunków. A EasyJet w stagnacji cały czas.
Fakt masz rację. Ci Czesi mają raj, żyć nie umierać, faktycznie jest im czego zazdrościć.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość