Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 07 Lis 2025 22:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli w planach masz nocleg w Santiago po powrocie z IPC, to wygodnie i bezpłatnie byłoby zostawić rzeczy przed lotem do IPC w hotelu, w którym będziesz (ewentualnie) nocować w Santiago. Hotele zazwyczaj przyjmują rzeczy gości na takie kilkudniowe depozyty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#142 PostWysłany: 08 Lis 2025 10:12 

dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

W międzyczasie naszły mnie jeszcze dwa pytania odnośnie samego lotu i pobytu w Chile i na wyspie. Oczywiście już robiłem samemu research w tym zakresie, ale myslę, że warto dostać potwierdzenie od ludzi, którzy już to przeszli - do Chile i na wyspę potrzebuję jedynie paszportu wraz z biletem wstępu do parku Rapa Nui? Żadnych więcej dokumentów nie potrzeba? I jeszcze odnośnie medycznych spraw - ogólnie nie potrzeba robić żadnych szczepień, testów etc? To są jedynie zalecenia? Czy jednak musze się o coś szczególnie tutaj zatroszczyć?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :D
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 08 Lis 2025 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 666 019
Krajów: 67 / 31.3%
platynowy
otóż trzeba osobny kwit do wjazdu na Rapa Nui.

https://ingresorapanui.interior.gob.cl/#

Na terminalu krajowym odbijasz w lewo, na bramki A, jest specjalna linia security oznaczona pod Rapa Nui, tam sprawdzenia papierów i wracasz już do standardowej kolejki security.

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
zagubionaliczba uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 11 Lis 2025 16:48 

Tutaj jest strona do sprawdzenia wymagań wjazdu na wyspę.
https://www.latamairlines.com/cl/es/exp ... o_20250302

Mnie zastanawia to: "Zakwaterowanie musi zostać zarezerwowane za pośrednictwem opcji zatwierdzonych przez Sernatur lub należy przedstawić list zapraszający wystawiony przez mieszkańca Rapa Nui."
Jakie to są dokładnie opcję zatwierdzone przez Sernatur?

I drugi pytanie we formularzu jest pytanie "País de origen o conexión anterior" czyli "Kraj pochodzenia lub poprzednie połączenie" to mam wpisać kraj z którego pochodzę czy z którego zaczynam podróż do IPC czyli Chile bo innego połączenia lotniczego nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 13 Lis 2025 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 795 502
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@zagubionaliczba
Są przechowalnie na mieście, ale w obrębie lotniska nie kojarzę.
zagubionaliczba lubi ten post.
zagubionaliczba uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 13 Lis 2025 19:48 

srebrny
mati141414 napisał(a):
drugi pytanie we formularzu jest pytanie "País de origen o conexión anterior" czyli "Kraj pochodzenia lub poprzednie połączenie" to mam wpisać kraj z którego pochodzę czy z którego zaczynam podróż do IPC czyli Chile bo innego połączenia lotniczego nie ma.

Chile. Obecnie nie ma , ale dawniej były loty z Peru i z Tahiti.
zagubionaliczba lubi ten post.

#147 PostWysłany: 22 Lis 2025 16:23 

Musisz mieć nocleg zatwierdzony przez Sernatur - będzie do wyboru na stronie internetowej służącej do rejestracji wjazdu na Wyspę Wielkanocną, albo zaproszenie od mieszkańca WW. Zaproszenie dostajesz mailem, wysła je jakiś urząd z WW. Miejscowi wiedzą co jest wymagane i nie ma żadnego problemu z wjazdem jak załatwisz nocleg z odpowiednim wyprzedzeniem. I koniecznie trzeba zrobić wieczór polinezyjski. Przedstawienia są we wtorki, czwartki i soboty w kilku miejscach jednocześnie. My byliśmy na Varua Ora.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 14 Gru 2025 22:26 

Hej, jestem świeżo po wyspie wielkanocnej! Subiektywnie, miejsce zdecydowanie warte odwiedzenia, szczególnie jezeli marzyłeś o tym od lat. Moim zdaniem must have punkty do zobaczenia to: tongariki o wschodzie słońca, rano raraku, orogno, rano kau, ana kakenga o zachodzie i tahai o zachodzie. Dodatkowo warto podskoczyć na anakena i ahu akivi. Jeżeli chodzi o przewodnika na wyspie to miałem Nelsona, który był tutaj polecany już chyba przez kilka osób i ja również zdecydowanie go polecam! Bardzo spoko gość, ogarnął nam krzesełka na wschód słońca w najlepszym miejscu (byliśmy pierwsi na tongariki), poczęstował nas lokalnymi owocami i normalnie po angielsku można było z nim porozmawiać ;) Do tego polecił kilka miejsc w których można w miarę tanio kupić pamiątki i tam gdzie jest duży wybór, okoliczne knajpy etc.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 15 Gru 2025 01:25 
Awatar użytkownika

Loty: 210
Kilometry: 564 743
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
-- 15 Gru 2025 01:24 --

Must see
Jak widze te "must have" miejsca do zobaczenia to mnie .....

-- 15 Gru 2025 01:25 --

TIT napisał(a):
Must see - jak juz musisz po angielsku
Jak widze te "must have" miejsca do zobaczenia to mnie .....
 Profil Relacje PM off
Falka?! lubi ten post.

#150 PostWysłany: 22 Gru 2025 13:47 

Próbuję zarejestrować swój przyjazd na Rapa Nui do Nelsona. Co wybrać? Invitado, Turista czy Declaro ser Habilitado / Rapanui
Jak wybieram Invitado to pojawia się komunikat "nieprawidłowy captha" - ktoś może pomóc?
Dzięki :)

Załączniki:
screen.jpg
screen.jpg [ 129.85 KiB | Obejrzany 1178 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 22 Gru 2025 13:59 

srebrny
Jeśli Nelson przysłał "CARTA DE INVITACION A RAPA NUI" to musisz wybrać pierwszą opcję. Być może to chwilowy problem, dawniej działało.

#152 PostWysłany: 29 Sty 2026 13:32 

Byłem u Nelsona i mogę go polecić. Spoko gość. A jak ktoś chce na dłużej i po kosztach to może z Nelsonem objechać największe atrakcje a później tylko u niego nocować i samemu chodzić np. na plażę.
Generalnie jestem zadowolony, że tam byłem.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 23 Wrz 2026 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Czy istnieje mapa , albo spis miejsc do których można wejść tylko z przewodnikiem ? Planuje objechać WW na rowerze i chciałbym to dobrze zaplanować.
Mój plan zakłada odwiedzenie miejsc :
Orongo - Na pewno przewodnik
Vaihu / Hanga Te’e
Ahu Akahanga
Rano Raraku
Ahu Tongariki
Puna Pau
Ahu Akivi
Anakena / Ahu Nau Nau
Te Pito Kura

Może ktoś pamięta i moze potwiedzić. Z góry dziękuję

#154 PostWysłany: 23 Wrz 2026 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 209
Kilometry: 428 714
Krajów: 82 / 38.3%
platynowy
Mapkę zamieściłem w poście #16. W tych atrakcjach nie potrzebujesz przewodnika, chyba że coś się od jakiegoś czasu zmieniło. Do dwóch miejsc można wejść tylko raz w ramach biletu do parku — są to Orongo i Rano Raraku.
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 06 Paź 2026 14:55 

Loty: 50
Kilometry: 158 224
Krajów: 22 / 10.3%
Czy ktoś korzystał z wycieczek konnych na WW i mógłby coś doradzić / powiedzieć? Będziemy w marcu w 2 osoby dorosłe + dziecko 3,5 roku i zastanawiam się nad chociażby 2-3 godzinnym wypadem po wyspie właśnie konno.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 06 Paź 2026 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
@Jonkus Własnie dzisiaj dostalem taka wiadomość na whatsapp :

Aroha! I get your number from the local tour guides group.

Just want to let you know we are going to Terevaka for sunset time on horseback.

If you'd like to think about it here you can check the route:
https://www.instagram.com/adventure.ter ... c2eGV1Zg==

Swoją drogą jeśli macie jakiś skomplikowany plan, wymagania specjalne lub po prostu szukacie przewodnika, podaje kontakt whatsapp na oficjalne stowarzyszenie licencjonowanych przewodników po wyspie +56976051511.
marcin.krakow lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości