Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 05 Paź 2026 18:03 

Krajów: 48 / 22.3%
Ja w Hertzu za permit do Eswatini płaciłem 2000 randów (~460 pln) w czerwcu tego roku. Koszty innych rzeczy jak ogólnego najmu i one way fee były mniejsze względem innych wypożyczalni więc musisz po prostu szukać i kalkulować czego potrzebujesz. Czasami za jakieś rejestracje w programach lojalnościowych są zniżki (za ten w Hertz.za dostałem -10% na cały najem).

Nam dokumenty na granicy sprawdzali bardzo dokładnie więc nie wiem czy na takiej wyprawie jest sens ryzykować wjazdu bez. Równie dobrze wjedziesz bez a już nie wyjedziesz bo ktoś się przyczepi itp.
 Profil Relacje PM off  

#82 PostWysłany: 05 Paź 2026 23:13 

Loty: 205
Kilometry: 492 499
Krajów: 108 / 50.2%
złoty
Wrzucałem trochę info w poprzednim poście + wcześniej dodawałem osobne wpisy w wątkach dot. Lesotho oraz Eswatini, ale uporządkuję nieco wiedzę, bo pewnie dużo osób wypożycza auto w JNB i przy okazji wizyty w Krugerze chce odwiedzić również Eswatini i / lub Lesotho. Dodam tylko, że moje info jest listopada - grudnia 2025, ale większość jest aktualna.

Samochód
Wypożyczałem auto w Budget (mają biuro razem z Avis) na 10 dni (Renault Kwid lub podobny; dostałem Suzuki S-Presso 1.0 GL) w okresie listopad - grudzień 2025 (odbiór około godziny 11, natomiast zwrot w nocy / bardzo wczesnym rankiem, jeszcze przed oficjalnymi godzinami pracy biura). Koszt wynajmu za 10 dni to ~3 252,33 ZAR, gdzie płatność była w EUR (pośrednik arguscarhite.com; wyszło 163,78 EUR, czyli 693,74 PLN; wynajem bez pełnego ubezpieczenia, ponieważ posiadałem własne ubezpieczenie). Do tego 848 ZAR (~180 PLN) za pozwolenie na wjazd do Eswatini i Lesotho.

Permity
Budget w powyższej kwocie wystawił mi dwa dokumenty, które pozwalały na przekroczenie granicy z:
- Eswatini, a właściwie na dokumencie jest Swaziland, gdzie wypożyczania ma gotowy dokument, który uzupełnia na komputerze i drukuje bez żadnego podpisu. Dokument zawiera informacje dot. wypożyczalni i wynajmu, imię, nazwisko i prawo jazdy wypożyczającego oraz dane samochodu (marka + model, nr rejestracyjny, nr silnika oraz VIN). Przy wjeździe nikt nie sprawdzał dokumentu, natomiast przy wyjeździe była szczegółowa kontrola (wjazd od południa - Lavumisa Border, natomiast wyjazd na północy - Matsamo Border Post). W wątku swaziland,364,88225 pojawia się info dot. kontroli na wjeździe, więc nie polecam wjeżdżać do tego kraju bez wymaganych dokumentów.
- Lesotho, gdzie Budget ma formularz LETTER OF AUTHORITY (dostaje się oryginał i kopię), który pracownik ręcznie wypisuje - nazwę kraju, daty wynajmu oraz analogiczne dane jak przy dokumencie do Eswatini. W przypadku Lesotho nikt tych dokumentów nie sprawdzał (wjazd przez Maseru Bridge, natomiast wyjazd Caledonsport).

Inne wypożyczalnie
- Kiedyś Tempest dawał darmowe pozwolenia na wjazd, ale jak sprawdzałem, to w najtańszych opcjach (a może i we wszystkich) doliczał opłatę za pozwolenie na przekroczenie granicy z Eswatini i Lesotho. Cena była dość duża i wynosiła 1705 ZAR (~362 PLN).
- Hertz to już był wydatek 2000 ZAR (~425 PLN), ale miał szerszy zakres, ponieważ można było od razu wjechać do Namibii i Botswany.
- Pozostałe w moim okresie nie były na tyle atrakcyjne, aby brać je pod uwagę - albo permity były bardzo drogie, albo cena samego wynajmu przekraczała sens. Dodam, że brałem pod uwagę tylko wynajem na lotnisku JNB.

Opłaty drogowe płatne na granicy
- Eswatini: 150 SZL / ZAR (~32 PLN),
- Lesotho: 100 LSL / ZAR (~21,40 PLN).

Wizy
Aktualnie do obu krajów dla Polski nie jest potrzebna. Zmiana dot. przede wszystkim Lesotho, które było bardzo drogie i info dawałem w wątku wiza,632,172666&p=1799556#p1799556.
___
Aktualizacja 2026-10-06
Dopisałem jeszcze info dot. ubezpieczenia auta w Budget.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości