Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 316, 317, 318, 319, 320
Autor Wiadomość
#6381 PostWysłany: 30 Wrz 2026 17:44 

lluukk napisał(a):
@Kajak_Krzysztof - na jak zadane pytanie jest to odpowiedź? Miej na uwadze, że może być tak, że "świerzak" zatrudniony tam nie ma pojęcia jak interpretować zapisy - przeczytał (może pierwszy raz w życiu te punkty OWU) i uznał tak jak wielu wcześniej, że zwrot jest tylko na posiadacza. My tu na forum wiemy, że tak nie jest i w praktyce dostawaliśmy zwroty. Już wielokrotnie było tak, że pierwsze odpowiedzi od nich były bzdurne i dopiero "przyduszenie" ich dawało prawidłowe reakcje i interpretacje OWU.

Ja mam taką odpowiedź:

Szanowny Panie,
Jeśli rodzice z 3 dzieci wykupią wyjazd i będą zmuszeni z niego zrezygnować to w przypadku spełnienia przesłanek wskazanych w OWU, Ubezpieczyciel zwróci koszty rezygnacji z takiego wyjazdu, również z uwzględnieniem kosztów wyjazdu dla dzieci. Kwota zwrotu ograniczona jest do wysokości sumy ubezpieczenia.

W przypadku pojawienia się pytań, zwracamy się z uprzejmą prośbą o kontakt:
• z Infolinią Towarzystwa pod numerem telefonu +48 81 535 67 66 *
• na adres poczty elektronicznej majatek@pkoubezpieczenia.pl
Prosimy nie odpowiadać na przedmiotowego maila – konieczne jest wygenerowanie odrębnej wiadomości.
* Infolinia czynna pon-pt, w godzinach: 8:00-19:00. Opłata za połączenie zgodna z cennikiem operatora.
Z wyrazami szacunku,
Dział Obsługi Klientów
PKO Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.
00-872 Warszawa, Chłodna 52

Ja Cię rozumiem doskonale, i zgadzam się z Twoją opinią.
Natomiast na tak precyzyjne pytanie, pracownik ubezpieczeń nie powinien wprowadzać w błąd.

Żeby była jasność, poniżej przesyłam zapytanie, które po wymianie wiadomości przesłałem do obsługi ubezpieczeń PKO:

„ Posiadam u Państwa kartę Mastercard platinium do której jest przydzielone ubezpieczenie od rezygnacji. Jest to jedna karta, którą posiadam tylko ja. Nie posiada jej moja małżonka. Wybieramy się na wspólną imprezę turystyczną, na umowie z operatorem jestem tylko ja jako osoba zawierająca umowę, i dwoje uczestników: ja i moja małżonka. Koszt całej imprezy turystycznej to ok. 15000PLN czyli kwota która mieści się w warunkach ubezpieczenia od rezygnacji dla karty master card Platinium(20000PLN).
Moje pytanie jest następujące.

Czy w przypadku rezygnacji z wyjazdu, który oczywiście nastąpi zgodnie z warunkami, które są zawarte w ogólnych warunkach ubezpieczenia otrzymam całą wartość wpłaconej operatorowi kwoty czy tylko jej część która przypada na mnie, czyli 7,5 tysiąca ponieważ to ja jestem ubezpieczonym na karcie platinium od kosztów rezygnacji, a nie moja małżonka. Czy zażądacie Państwo od operatora rozbicia kosztów będących na tej umowie, czyli tych 15000 zł na 2 osoby i wypłacicie mi tylko 7,5 tysiąca jako ubezpieczonemu a nie całość, czyli 15000 zł?”
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#6382 PostWysłany: 30 Wrz 2026 18:06 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Wg mnie pytanie w ostatnim zdaniu niewłaściwie postawione. Czy ubezpieczyciel miałby czegoś żądać od operatora? Rozbicia kosztów czy zmiany umowy? Umowa jest zawarta między stronami - posiadaczem karty/ubezpieczonym a organizatorem wyjazdu. Koszt, jaki ponosi posiadacz karty wynika z zapisów zawartej umowy. Jeśli ubezpieczyciel chce, niech sobie żąda czego tylko sobie zamarzy ale co to ma do rzeczy? W przypadku rezygnacji ubezpieczony-posiadacz karty składa rezygnację do "operatora" (rozumiem podmiotu u którego zakupił imprezę turystyczną czy organizatora wyjazdu) a konsekwencją tej rezygnacji jest poniesiony przez niego koszt, zgodnie z zapisami umowy. Zgodnie z OWU ubezpieczyciel zwraca ubezpieczonemu koszt, który ubezpieczony ponosi z powodu rezygnacji.
 Profil Relacje PM off
Kajak_Krzysztof lubi ten post.

#6383 PostWysłany: 30 Wrz 2026 18:09 

złoty
@Kajak_Krzysztof mam wrażenie, że osoba, która Ci odpowiadała nie ma pojęcia/nie czytała OWU a w odpowiedzi zasugerowała się tym co napisałeś ("...czy tylko jej część która przypada na mnie, czyli 7,5 tysiąca ponieważ to ja jestem ubezpieczonym na karcie platinium od kosztów rezygnacji, a nie moja małżonka.")
Ja bym ich ponaciskał - napisz, że znajomi maja odpowiedzi jak wyżej Ci pisaliśmy i że OWU oznacza:
Ubezpieczony – osoba posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej objęta ochroną w ramach poniższych ubezpieczeń:
1) „Podróż zagraniczna” (Załącznik nr 1 do OWU) – Posiadacz/Użytkownik Karty oraz wspólnie z nim podróżujący Współmałżonek, Partner, Dzieci z tym, że w ubezpieczeniu kosztów rezygnacji z wyjazdu oraz kosztów skrócenia wyjazdu wyłącznie Posiadacz/Użytkownik Karty
Objęci ubezpieczeniem są wszyscy w/w ale zwrot kosztów rezygnacji/skrócenia dostanie tylko Posiadacz/Użytkownik, który za ten wyjazd zapłacił.
Czyli jak mąż ma kartę a wyjazd jest z żoną i piątką dzieci, to jeśli on (a nie teściowa, kochanka, sąsiad, żona) zapłacił za wyjazd, to tylko on może dostać zwrot (!) oczywiście zwrot będzie za wszystkich w/w ubezpieczonych

Tylko ładnie sformułuj ;) i zobaczymy co odpiszą.
 Profil Relacje PM off
Kajak_Krzysztof lubi ten post.

#6384 PostWysłany: 03 Paź 2026 15:52 

Hej, jadę do Czarnogóry i mam platinum kartę, w Mtl rent a car chce wziąć pakiet Basic w wypożyczalni i do tego ubezpieczenie z karty platinum, ale mają napisane w regulaminie że wkład własny nie obejmuje opon szyb i podwozia. jest co prawda dodatkowa opcja dokupienia ubezpieczenia na te elementy w Mtl, ale zastanawiam się czy same ubezpieczenie z karty wystarczy. Był ktoś może w podobnej sytuacji i podzieli się co zrobił?
 Profil Relacje PM off  

#6385 PostWysłany: 03 Paź 2026 16:14 

Loty: 106
Kilometry: 139 975
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Zachęcam do przeczytania owu polisy. Dla ubezpieczenia wkładu własnego są to zaledwie 3pkt odpowiadające na Twoje pytanie.

#6386 PostWysłany: 03 Paź 2026 17:14 

Z tego co rozumiem to przykładowo jeśli wkład własny określony w autocasco wynosi 500e, to karta pokrywa do tej wysokości, niezależnie od tego która to część samochodu, czyli może być opona itp. Myślę poprawnie?
 Profil Relacje PM off  

#6387 PostWysłany: 03 Paź 2026 17:15 

Loty: 106
Kilometry: 139 975
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Tak, jak przeszukasz wątek to były informacje osób które otrzymywały zwrot nawet za opłatę administracyjną lub koszt lawety.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 316, 317, 318, 319, 320

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość