Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 211, 212, 213, 214, 215
Autor Wiadomość
#4281 PostWysłany: 25 Wrz 2026 20:09 

Cześć,

Przymierzam się do wyboru karty do podróży i po wstępnym researchu zostały mi dwie opcje:

* Mastercard Platinum PKO BP
* Mastercard World Elite Alior Bank

PKO kusi mnie tym, że ubezpieczenie wydaje się bardziej „przewidywalne”, ale ma niższe sumy ubezpieczenia i mniej dodatków. Z kolei Alior oferuje wejścia do saloników oraz wyższe sumy ubezpieczenia, jednak polisę zapewnia AXA i nie mam doświadczeń z likwidacją szkód przy tym produkcie.

Którą wybralibyście i dlaczego? A może jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa poza tymi dwiema kartami?

Dzięki za wszystkie opinie.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4282 PostWysłany: 25 Wrz 2026 20:16 
Awatar użytkownika

złoty
ale Alior nie jest wielowalutową, więc nieprzydatna do płacenia za granicą
 Profil Relacje PM off
bartpajak lubi ten post.

#4283 PostWysłany: 25 Wrz 2026 20:18 

Bardziej pod ubezpiecznie bym ją wziął i jako awaryjna. Płacę Revolutem lub miles more z pko sa.
 Profil Relacje PM off  

#4284 PostWysłany: 25 Wrz 2026 22:26 

niebieski
Jak możesz dostac Mastercard World Elite to sprawdź Visa Infinite z PKO
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#4285 PostWysłany: 29 Wrz 2026 00:20 

niebieski
bartpajak napisał(a):
Bardziej pod ubezpiecznie bym ją wziął i jako awaryjna. Płacę Revolutem lub miles more z pko sa.
Przecież KK z Pekao również nie jest do płatności za granicą. A Revolut już dawno ma kursy gorsze niż MC/Visa.
 Profil Relacje PM off
tamtam lubi ten post.

#4286 PostWysłany: 29 Wrz 2026 08:30 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
A co to znaczy, że dana karta jest "nie do płatności za granicą"? Każda akceptowana za granicą jest do tego, nie tylko szeroko i intensywnie reklamowany produkt ze wschodnioeuropejskim rodowodem tj. Revolut. Co najwyżej płacenie tą czy inna kartą będzie mniej czy bardziej opłacalne. Kilka lat temu płaciłem za hotel kartą, którą można uznać za "nie do płacenia". Faktycznie nie do płacenia :mrgreen: , przy cenie niecałych 2000 Euro straciłem ze 120-130 złotych w porównaniu do kantor Alior. Nie może przesadzajmy z tymi kategorycznymi werdyktami.
Ale jeśli już, to Visa Infinite PKO BP uznaję za "do płacenia", porównywałem kursy przy płatności ta kartą w Euro i różnica 1 grosz w porównaniu do kantoru Aliora, który ma niezły kurs tej waluty, wg moich obserwacji lepszy od ww wschodnioeuropejskiego produktu. Owszem, zawsze jest kwestia różnic kursowych w danym okresie. Jeśli zasilimy konto walutą po dobrym, niskim kursie a potem za jakiś czas kurs wzrośnie, to płacenie wg bieżącego kursu będzie mniej opłacalne niż z konta, na którym mamy walute kupiona taniej. Ale to przecież są oczywistości.
 Profil Relacje PM off  

#4287 PostWysłany: 29 Wrz 2026 09:21 

A jesli głównym powodem wzięcia jednej z tych kart jest ubezpiecznie czy to z Axa w karcie Alior Banku jest ok? (Tam w owu jest zapis ze wykluczeniem jest sytuacja, że "Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej informacji, iż nie zaleca się podróżowania do danego państwa lub regionu"
Nie ukrywam ze karta Aliora ma wyższa kwotę leczenia i ma saloniki. Tylko tego ubezpieczenia nie jestem pewien.
 Profil Relacje PM off  

#4288 PostWysłany: 29 Wrz 2026 09:32 

niebieski
@bartpajak Tego typu zapis w wyłączeniach w OWU jest i dla kart PKO BP - "wbrew ostrzeżeniom MSZ odradzających wszelkich podróży". To oznaczałoby przypadek najwyższego, czwartego poziomu ostrzeżenia. A jak literalnie brzmi ten zapis w Aliorze?
 Profil Relacje PM off  

#4289 PostWysłany: 29 Wrz 2026 10:31 

Dokladny zapis z owu "nastąpiło w trakcie Podróży rozpoczętej przez Ubezpieczonego po opublikowaniu przez Światową Organizację Zdrowia lub Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej informacji, iż nie zaleca się podróżowania do danego państwa lub regionu."
Przykładowo w axa assistance jest zapis, ze tylko 4 stopień. A tu nie ma tego sprecyzowanego.
 Profil Relacje PM off  

#4290 PostWysłany: 29 Wrz 2026 11:04 

niebieski
MSZ stosuje określenia "odradza podróże" albo wszelkie (poziom 4), albo te, które nie są konieczne (poziom 3). O ile "nie zaleca" i "odradza" w mojej niefachowej ocenie jest równoznaczne (MSZ nie może nam żadnej podróży zakazać) to nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy interpretacja OWU oznacza poziom 3 i wyższy, czy jedynie 4. Pozostaje jeszcze kwestia aktualności ostrzeżeń i np. to, czy ostrzeżenie w związku z zamieszkami sprzed pół roku są jeszcze aktualne, ale to inna kwestia.
 Profil Relacje PM off  

#4291 PostWysłany: 29 Wrz 2026 14:07 
Awatar użytkownika

złoty
też nie używam kk Pekao SA za granicą ale wczoraj w pośpiechu na lotnisku nią zapłaciłem, kurs przeliczeniowy z € to 4,394, więc niewiele więcej od średniego, jeśli ten kurs się nie zmieni po rozliczeniu karty to spokojnie można nią płacić
 Profil Relacje PM off
wujekp uważa post za pomocny.

#4292 PostWysłany: 29 Wrz 2026 15:21 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Przemm napisał(a):
MSZ stosuje określenia "odradza podróże" albo wszelkie (poziom 4), albo te, które nie są konieczne (poziom 3). O ile "nie zaleca" i "odradza" w mojej niefachowej ocenie jest równoznaczne (MSZ nie może nam żadnej podróży zakazać) to nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy interpretacja OWU oznacza poziom 3 i wyższy, czy jedynie 4. Pozostaje jeszcze kwestia aktualności ostrzeżeń i np. to, czy ostrzeżenie w związku z zamieszkami sprzed pół roku są jeszcze aktualne, ale to inna kwestia.

No i teraz w kontekście np: Boliwii ciekawe jak te ubezpieczenia zadziałają bo MSZ ogłosił 3 stopień - odradzają podróże.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4293 PostWysłany: 29 Wrz 2026 19:22 

niebieski
@jar188 Zależy jakie ma kto ubezpieczenie, bo np. w OWU Visa Infinite PKO BP wyłączenie dotyczy podróży do miejsc, gdzie MSZ odradza wszelkich podróży. Ale niezależnie od tego, to czy sytuacja nie będzie się pogarszać? Bo ubezpieczenie to jedno a realne zagrożenie, gdy ktoś tam jest - to drugie.
 Profil Relacje PM off  

#4294 PostWysłany: 29 Wrz 2026 19:45 

niebieski
kostek966 napisał(a):
też nie używam kk Pekao SA za granicą ale wczoraj w pośpiechu na lotnisku nią zapłaciłem, kurs przeliczeniowy z € to 4,394, więc niewiele więcej od średniego, jeśli ten kurs się nie zmieni po rozliczeniu karty to spokojnie można nią płacić

Daj znać jak rozliczą. Ja pamiętam z przeszłości że kurs był słaby. Bardzo słaby.
 Profil Relacje PM off  

#4295 PostWysłany: 29 Wrz 2026 20:01 
Awatar użytkownika

złoty
niestety już mam rozliczone i kurs wyszedł 4,544 czyli ponad 3% dolczyli więc jednak się nie opłaca przy większych kwotach płacić kartą z żubrem :(
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4296 PostWysłany: 29 Wrz 2026 20:35 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Przemm napisał(a):
@jar188 Zależy jakie ma kto ubezpieczenie, bo np. w OWU Visa Infinite PKO BP wyłączenie dotyczy podróży do miejsc, gdzie MSZ odradza wszelkich podróży. Ale niezależnie od tego, to czy sytuacja nie będzie się pogarszać? Bo ubezpieczenie to jedno a realne zagrożenie, gdy ktoś tam jest - to drugie.

No właśnie to nie jest takie oczywiste. Wysłalem pytanie do nich. Zobaczę co odpiszą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 211, 212, 213, 214, 215

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości