Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Dżibuti
#21 PostWysłany: 27 Wrz 2026 19:01 

niebieski
@lukket

przykro mi bardzo, ze się to tak skończyło.
O co chodzi z tymi "fixerami"? Kto to w ogóle wymyślił?
Może lepiej było próbować wjeżdżać lądem?
Kiedyś dawno temu było łatwiej.
Wiza prawie od ręki w Ababie (potrzebny był jednak list polecający z polskiej ambasady).
Wiza ważna ma 30 dni.
Żadnych dodatkowych papierów w tym rezerwacji hotelowych (w Djibouti ville był tylko jeden tani jak na Dżibuti hotel w Dzielnicy Afrykańskiej za ówczesne 20 dolarów).
Żadnych biletów potwierdzających wjazd czy wyjazd z kraju. Z Dre Dwa do granicy jeździł jeszcze wtedy ten słynny pociąg.
Z Dżibuti można tez było bez żadnych ograniczeń jechać dalej lądem przez Obock do granicy z Erytreą i dalej przez "miasto widmo" Assab do Massawy i Asmary.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 27 Wrz 2026 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Fixer, czyli po prostu gość z lokalnego biura który organizuje wycieczki. Często w dziwnych krajach lepiej zapłacić więcej komuś kto zna lokalne układy niż samemu się szarpać.
Niektóre kraje już tak mają, że preferują turystykę bardziej zorganizowaną i krzywo patrzą na takich freaków którzy by chcieli jeździć sami i może jeszcze coś zobaczyli co nie trzeba, np podobnie było w Algierii.

Trochę im się nie dziwię, w Dżibuti jest masa baz wojskowych, a sytuacja światowa niesprzyjająca, to po co im jeszcze kłopot z turystami.
 Profil Relacje PM off
piotrgryz lubi ten post.

#23 PostWysłany: 27 Wrz 2026 20:02 

niebieski
Ja się już w międzyczasie też dowiedziałem, kto to jest "fixer".
Ich "usługi" mnie osobiście nie są jednak do niczego potrzebne, a jedynie mocno (nie trochę) zawyżają koszt wyjazdu do tego skutecznie zabijając przyjemność z samego podróżowania (np. Algieria jeszcze kilka lat temu).
O ile w Dżibuti, jeśli jest to chwilowe ograniczenie ze względu na obecną sytuację, jest to jeszcze (choć dla mnie nadal trudne) do zrozumienia, to z tego co widzę stało się to już w wielu "dziwnych krajach" standardem do zwykłego łupienia turystów.
Te kraje (Dżibuti, Jemen, Sudan, Erytrea i wiele innych) zawsze były przecież "trochę dziwne" a takich ograniczeń (i kosztów) związanych z "fixerami" wcześniej nie było.
Moim zdaniem oni po prostu wymyślili sobie dodatkowe źródło łatwego dochodu i to takiego,, który nie ma związku z realiami finansowymi w danym kraju (jeszcze raz Algieria).
 Profil Relacje PM off
czukuczuku lubi ten post.

#24 PostWysłany: 28 Wrz 2026 06:12 

Loty: 1053
Kilometry: 1 634 305
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
W 2023 złożyłem o wizę do Djibuti dla siebie i dla kolegi, nie mieliśmy żadnego fixera, własny plan zwiedzania, porządny hotel Ja wizę dostałem a kolega nie dostał i nie poleciał. Na miejscu pytałem o to w jednym lokalnym biurze podróży i powiedzieli, że odmowy są randomowe, nie ma żadnej reguły, żadnych kryteriów odmowy, zwyczajne widzimisię urzędasa. :(
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 29 Wrz 2026 06:04 

niebieski
DMW,

na pewno nie jest fajnie dostać odmowę, ale mimo wszystko trochę lepiej zaliczyć taką sytuację podczas wyrabiania wizy, a nie już na samym wjeździe będąc na lotnisku po przylocie mając już wyrobioną wizę i zapłacony bilet lotniczy w 2 strony a w perspektywie jeszcze "rebooking" za prawie 200 dolców tylko po aby wrócić do sytuacji sprzed wyjazdu.
Skoro ktoś otrzymał wizę nie mając wyrobionego fixera, to powinien zostać wpuszczony do kraju.
Inna sprawa czy nie można było próbować awaryjnie umawiać fixera (nie tanio) , będąc już na lotnisku aby tylko wjechać do kraju i opuścić lotnisko tak aby ratować ten wyjazd i to co wcześniej się w niego zainwestowało.
Nie mam pojęcia ile dokładnie te fixery w Dżibuti kosztują (nie był to nigdy tani kraj), bo może kosztują tyle, że jedynym wyjściem była natychmiastowa ucieczka stamtąd...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 29 Wrz 2026 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
piotrgryz napisał(a):

Inna sprawa czy nie można było próbować awaryjnie umawiać fixera (nie tanio) , będąc już na lotnisku aby tylko wjechać do kraju i opuścić lotnisko tak aby ratować ten wyjazd i to co wcześniej się w niego zainwestowało.

Nie dało się nic zrobić, po kilku standardowych pytaniach zostałem poproszony na bok, a potem mialem już kontakt tylko z gościem z check-in.

Ciekawostka: kol. Mobilek znalazł relację na ig Piotra Polo Przywarskiego, który miał podobną sytuację z odmową wjazdu do Dżibuti dwa dni wcześniej. Wygląda to więc na zorganizowaną akcję.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 29 Wrz 2026 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 784
Kilometry: 1 160 965
Krajów: 85 / 39.7%
HON fly4free
Tego to ja bym z PL nie wypuszczał
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości