Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Wrz 2026 18:34 

niebieski
Nie warto. Szkoda czasu i sporych pieniędzy...
Jedno z największych podróżniczych rozczarowań

W moim prywatnym rankingu Turkmenistan zajmuje zaszczytne 169 miejsce, zaraz za Szwecją i Finlandią, o włos wyprzedzając ostatnią na liście Mongolię
 Profil Relacje PM off
ricinus78 lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 22 Wrz 2026 19:05 

Loty: 1048
Kilometry: 1 619 503
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Zdecydowanie nie zgadzam się z umieszczeniem Mongolii na ostatnim miejscu!
 Profil Relacje PM off
czukuczuku lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2026 19:26 

niebieski
Rozumiem.
Jeszcze kilka podróży i krajów przede mną, zatem ma spore szanse awansować w rankingu.
Będę jej kibicował ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2026 20:15 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 156 127
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Nie byłem ani w Mongolii ani w Turkmenistanie, ale się wypowiem.

I nie zgodzę się z Twoją opinia @PawelSz

Turkmenistan i Mongolia po prostu nie mogą być nieciekawe.

Stasiuk pięknie pisał o Mongolii, a ja mu ufam bezgranicznie

Turkmenistan jest tak inny i tak osobny (przy czym też pokręcony), że nie ma szans być nieciekawy.

To nie miejsca są nieciekawe, tylko zapewne to jak je zwiedzałeś. Dla mnie obecna opcja na Turkmenistan ze stróżem jest nieakceptowalna, ale niektórzy potrafią coś z tego wyciągnąć (tu piję do @hiszpan)

W sprawie Szwecji i Finlandii też się nie zgadzam to mało co widziałem uważam za więcej niż satysfakcjonujące.

Jakby się zastanowić jakie kraj mi się najmniej podobał to zdecydowanie będzie Malta, potem długo, długo nic.

Ostatnio edytowany przez pabien, 22 Wrz 2026 21:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2026 20:27 

niebieski
Od dłuższego już czasu podczas podróżowania szukam nie tyle punktów do zobaczenia / odhaczenia (oczywiście oglądam "co trzeba", ale kolejny kanion, lepiej lub gorzej zachowana ruina, czy zabytek z listy Unesco nie robią już na mnie większego wrażenia), ile tzw. smaczków, czegoś (czasami nawet ulotnego) co mnie zafrapowało, przyciągnęło uwagę, ujęło klimatem, swoistego genius loci. To może być miejsce, sytuacja, posiłek, rozmowa na bazarze, jakaś scenka przydrożna, cokolwiek, co zostanie w pamięci na dłużej.
W Turkmenistanie nic takiego nie znalazłem.
Kraj wybitnie postsowiecki, zdecydowanie najbardziej z byłych republik ZSRR.
Ludzie mili, ale co z tego ? Żadnej większej interakcji (dodam, że znam dobrze rosyjski zatem nie było problemów z komunikacją)....

Niektórzy podziwiają stolicę. Tak, drugiego takiego miasta jak Aszchabad pewnie na świecie nie ma. Robi wrażenie, ale (na mnie) zdecydowanie negatywne.
Olbrzymie budynki / pałace + gigantyczne pomniki wyglądają groteskowo...

Jedyne co - po 5-dniowym pobycie - uznałem z tym kraju za godne uwagi to cmentarz w Nokhur
https://nawylocie.pl/nohur-i-tajemniczy ... kopet-dag/
oraz nocleg w tamtejszym domu gościnnym u miejscowej rodziny. Było miło i smacznie, ale rozmawiać nie chcieli
No, jeszcze (na siłę) dodam bazar w Mary.

Ale to wszystko...
Dla mnie nie jest to powód, aby lecieć tak daleko i tak drogo.
Mówiąc Maklakiewiczem: "Nuda... (...) I w ogóle brak akcji jest. No i wychodzę z kina...” : ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości