Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Wrz 2026 22:09 
Awatar użytkownika

Tak, wiem, pewnie ktoś już o to pytał, ale nie znalazłem. Potem zrobiłem sobie herbatę, wypiłem i szukałem ponownie...

Pytanie brzmi, w jaki sposób podwyższyć (z najwyższym prawdopodobieństwem sukcesu) klasę podróży w liniach lotniczych LOT z Premium Economy do Business na trasie WAW -> JFK i z powrotem z JFK do WAW. Właśnie kupiłem sobie bilety w Premium Economy w obydwie strony, podróż odbyć planuję w kwietniu. Podobno wystarczyć ma jeden eVoucher w jedną stronę, moja klasa rezerwacyjna to R, także "upgrade'owalna".

Z tego co wiem, opcji jest osiemnaście, ja znam tylko kilka:

1) Zadzwonić do M&M już
2) Zadzwonić do M&M dzień przed rejsem
3) Dzwonić do M&M codziennie
4) Najpierw wyklikać chęć upgrade na stronie internetowej/w aplikacji a potem dzwonić
5) Załatwić sprawę w check-in na lotnisku

Pewnie istnieje też miks powyższych. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź, bo ja jestem tylko noobem z corocznie odnawianym FTL i jeszcze nie znam wszystkich sekretów branży. A jak eVoucherów do upgrade nie użyję na tych rejsach to będę musiał je spalić na punkty albo inne jakieś ustrojstwa. A szkoda.

Proszę o wyrozumiałość.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 19 Wrz 2026 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 709 136
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
To moze pogadajmy na co mozna je zuzyc. Mam 2. I odbiłem zie od united odbiłem sie od air india. A jako ze na te chwile nie zamierzam niczego kupic to zaraz sie skonczy na niczym...
Juz 2 lata temu jeden mi przepadł.

#3 PostWysłany: 20 Wrz 2026 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Z mojej praktyki wynika, że bezproblemowo można je zużyć na lot w C LH z FRA lub MUC do USA, próbowałem dwa razy parę dni przed i oba trafione bez problemu. W LOT zazwyczaj waitlista, United ma tylu swoich że podobno jest to bardzo mało prawdopodobne, ET i TK też bardzo małe szanse.
 Profil Relacje PM off
taktyk lubi ten post.

#4 PostWysłany: 20 Wrz 2026 10:00 
Awatar użytkownika

Dzwoniłeś, czy klikałeś przez internet?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Wrz 2026 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Muszą być wolne miejsca w C, a jest całkowita loteria. LO ma niewiele miejsc w C i dlatego ciężko o upgrade wcześniej.
 Profil Relacje PM off
taktyk lubi ten post.

#6 PostWysłany: 20 Wrz 2026 21:17 
Awatar użytkownika

No nie wiem, miejsc w biznesie na każdy rejs chyba maja tyle, ile to przeciętnie jest miejsc w 787 ;) Nie widzę związku (ale może się nie znam).

W każdym razie szkoda, bo z jednej strony rozumiem, że chcą najpierw upgrade'ować paxów za cash. Z drugiej strony nie rozumiem, bo jak mi się upgrade nie uda to ja mam w guziku w przyszłości "dolatywanie" dla statusu/vouchera i wybieranie PLL LOT. A to jednak jakiś motywator jest i ostatecznie kasa dla linii. Czasami wybierałem po kraju samolot, zamiast pociągu. Czasami leciałem gdzieś samolotem sojuszu Star Alliance zamiast Wizzem czy tam jakimś innym randomem albo Britishem czy bóg wie czym. No to przestanę, bo to bez sensu. Pewnie mają to policzone, pretensji nie mam, nie rozumiem, ale tak o. Raportuję uczucia.

Przy okazji odpowiadam sam sobie: przez internet zrobić się tego w PLL LOT nie da. Trzeba dzwonić.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Wrz 2026 21:28 

Ogólnie mam wrażenie że jest jakieś zacofanie jeśli chodzi o to dzwonienie w sprawach M&M. Z najmilszym tak samo.
 Profil Relacje PM off
taktyk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Wrz 2026 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
@taktyk zrobią Ci up jak będzie miejsce w biznesie, ale przed samym lotem dopiero.

Wcześniej, co jest zrozumiałe, wolą te miejsca sprzedać.

Chodzi mi o to, że przeciętne samoloty grupy LH mają 2 x więcej miejsc w C niż LO
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 21 Wrz 2026 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
taktyk napisał(a):
Dzwoniłeś, czy klikałeś przez internet?
Za każdym razem przez telefon na polska infolinię.
 Profil Relacje PM off
taktyk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość