Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 10 Wrz 2026 18:31 

luk106 napisał(a):
-- 19 Mar 2026 15:06 --

Cześć!
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się przywitać i wszystkich pozdrawiam.

Udało mi się już trochę pojeździć po świecie, ale Ameryki Południowej jeszcze nie miałem okazji odwiedzić. Wybieramy się w lipcu/sierpniu do Peru i Boliwii. Nie mając doświadczenia w tamtejszych realiach chciałbym zapytać, czy nasz plan jest realny do zrobienia? Co ewentualnie poprawić? Wszystkie uwagi będą mile widziane. Przy okazji, czy brać bezpośredni lot La Paz - Lima (drogo), czy ma sens hybryda autobus do Peru (np. Puno) i stamtąd lot do Limy (dokładniej z Juliaca).

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
Łukasz

-- 19 Mar 2026 15:18 --

Niestety poprzedni post poszedł bez planu, a nie mogę go zmodyfikować, więc dodaję go tutaj.

Peru i Boliwia
5 LIPCA – 5 SIERPNIA
?? PERU
5.07 (niedz.) – Przylot do Limy

6.07 (pon.) – ✈ Lima → Cusco
Lot 1 h 20 min
Noc: Cusco (3400 m)
7.07 (wt.) – Aklimatyzacja Cusco
? TREKKING CHOQUEQUIRAO → MACHU PICCHU (7 DNI)
8.07 (śr.) – DZIEŃ 01: CUSCO – CAPULIYOC – SANTA ROSA
9.07 (cze.) - DZIEŃ 02: SANTA ROSA – MARANPATA – CHOQUEQUIRAO
10.07 (pt.) - DZIEŃ 03: CHOQUEQUIRAO – MAIZAL
11.07 (sob.) - DZIEŃ 04: MAIZAL – YANAMA
12.07 (niedz.) - DZIEŃ 05: YANAMA – LUCMABAMBA – LLAQTAPATA
13.07 (pon.) - DZIEŃ 06: LLAQTAPATA – MACHU PICCHU PUEBLO
14.07. (wt.) - DZIEŃ 07: MACHU PICCHU
Powrót autobusem do miasteczka i pociągiem do Cusco.
Noc: Cusco
15.07 (śr.) – odpoczynek  i regeneracja Cusco
? VINICUNCA
16.07 (czw.) – Vinicunca (5200 m)
140 km / 3–3,5 h w jedną stronę
Powrót do Cusco wieczorem
Noc: Cusco
? AREQUIPA + CHACHANI
17.07 (pt.) – Cusco → Arequipa
510 km / 10–11 h nocnym autobusem
Noc: Arequipa (2320 m)
18.07 (sob.) – Arequipa, regeneracja
19.07 (niedz.) – Arequipa, regeneracja
20.07 (pon.) – Arequipa → high camp Chachani
40 km / 2–3 h 4x4
21.07 (wt.) – Atak szczytowy Chachani (6075 m), zejście do Arequipy
22.07 (śr.) – Bufor pogodowy / odpoczynek
??/?? ALTIPLANO I COPACABANA
23.07 (czw.) – Arequipa → Puno
300 km / 6–7 h
Noc: Puno (3800 m)
24.07 (pt.) – Puno → Copacabana
140 km / 3,5–4 h
Noc: Copacabana (3810 m)
25.07 (sob.) – Isla del Sol (Titicaca)
Noc: Copacabana
26.07 (niedz.) – Copacabana → La Paz
260 km / 6–7 h
Noc: La Paz (3650 m)
? SALAR DE UYUNI
27.07 (pon.) – Nocny autobus La Paz → Uyuni
540 km / 9–10 h
28.07 (wt.) – Salar de Uyuni + Isla Incahuasi
Noc: Uyuni
29.07 (śr.) – Laguna Colorada + pustynia
Noc: Uyuni / okolice
30.07 (czw.) – Laguna Verde + powrót do Uyuni
Noc: Uyuni
31.07 (pt.) – Autobus Uyuni → La Paz
9–10 h
1.08 (sob.) – La Paz
Dzień lekki, relaks, spacery, drobne zwiedzanie
2.08 (niedz.) – Dzień buforowy w La Paz
odpoczynek
✈ POWRÓT DO PERU
3.08 (pon.) – ✈ La Paz → Lima
Lot 1 h 50 min
Noc: Lima (Miraflores)
4.08 (wt.) – Lima
Bufor przed wylotem, przygotowanie do podróży
5.08 (śr.) – Wylot do Europy

Hej! Plan zrealizowaliśmy i to z nawiązką. Nie było żadnych problemów. Pomyślałem, że podrzucę garść informacji, których sam szukałem, może komuś się przydadzą. Ostatecznie na Chachani weszliśmy w wersji jednodniowej. Dodatkowo z La Paz zrobiliśmy jeszcze Pico Austria i Chacaltaya. Lot La Paz - Lima z lekkim opóźnieniem, ale ok. Znając teraz realia rozważyłbym przejazd autobusem do Santa Cruz (nie zobaczyliśmy, a wydaje się ciekawym miastem) i stamtąd lot do Limy. Poza tym autobusy w Peru i Boliwii są ok. Korzystaliśmy raczej z "lepszych" linii i tylko raz trafił się gorszy, stary autobus. Natomiast autobusy nocne w Cruz del Sur, fotele w wersji rozkładanej do 180° , to mistrzostwo świata. Najlepsze jakimi kiedykolwiek mieliśmy okazję podróżować. Korzystaliśmy z esim airalo. W miastach ok, poza nimi gorzej. Mieliśmy porównanie i poza miastami zdecydowanie lepiej sprawowały się fizyczne karty SIM lokalnych operatorów.
Na teraz tyle przychodzi mi do głowy. Pozdrawiam i życzę wspaniałych podróży
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 241 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości