Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6360 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318
Autor Wiadomość
#6341 PostWysłany: 13 Sie 2026 10:33 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
U mnie również następnego dnia ok. godz. 5 rano, bez względu na to, czy to dzień powszedni, czy niedziela.
 Profil Relacje PM off
Slavekk uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#6342 PostWysłany: 13 Sie 2026 10:52 

Czyli dzisiejsza transakcja ma szansę załapać się na bieżący okres, a nie na następny... (?)
 Profil Relacje PM off  

#6343 PostWysłany: 13 Sie 2026 12:49 

niebieski
Skoro dzisiaj masz koniec okresu rozliczeniowego, to dzisiejszej transakcji spodziewałbym się na wyciągu za miesiąc, tj. za kolejny okres. U mnie ostatnio dwie transakcje ok. g. 13-14 w sobotę (przedostatni dzień okresu rozliczeniowego) znalazły się jeszcze w tymże okresie i na wyciągu za ten okres. A płatności ostatniego dnia już w kolejnym.
 Profil Relacje PM off
Slavekk uważa post za pomocny.

#6344 PostWysłany: 13 Sie 2026 14:50 

niebieski
A to ja inne pytanie. Pierwszy rok używania karty skończył mi się 04.08, była to "data pobrania następnej opłaty". Mamy 13.08, a w szczegółach karty nadal widnieje 04.08, to tak ma być?
 Profil Relacje PM off  

#6345 PostWysłany: 13 Sie 2026 18:05 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@f0ku5 rozliczą / zmienią to z najbliższą datą zakończenia bieżącego okresu / dniem rozliczenia karty.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#6346 PostWysłany: 13 Sie 2026 19:24 

niebieski
@f0ku5 Od jakiegoś czasu tak jest. U mnie było tak właśnie, co więcej po tej dacie pobrania opłaty (u Ciebie 4.08) wszystkie płatności po tej dacie a do końca okresu rozliczeniowego nie wchodziły w pulę nowego cyklu rocznego a do tego, który upłynął. To jest ewidentnie bubel, po wskazywanie daty następnej opłaty jako daty minionej jest dziwaczne. Wcześniej tak nie było - minęła rocznica i pojawiała się od razu nowa data kolejnej opłaty w kolejnym roku.
 Profil Relacje PM off  

#6347 PostWysłany: 13 Sie 2026 21:06 

niebieski
Dzięki, już wszystko wiem :) Tylko szkoda, że nowe transakcje po tej dacie cały czas się zaliczają do starego cyklu. Akurat opłaciłem weekendowy wypad już po tej dacie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#6348 PostWysłany: 22 Sie 2026 14:33 

niebieski
Może przy okazji warto by było zaktualizować wikipost jak uzyskać certyfikat ubezpieczenia? Bo przecież nie trzeba wysyłać wiadomości do banku ale w szczegółach karty w pozycji "ubezpieczenia" kliknąć link "zamów certyfikat" a następnie podać datę początkową i osoby towarzyszące i zaraz otrzymujemy elegancji certyfikat. Od zeszłorocznych zmian i perypetii w tej kwestii ostatnio nie śledziłem zbytnio burzliwej dyskusji na ten temat a chcąc teraz go pozyskać, już niewiele brakowało a bym pisał niepotrzebne wiadomości do banku. Tak przy okazji nieśmiało sugeruję.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6349 PostWysłany: 23 Sie 2026 19:45 

Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6350 PostWysłany: 24 Sie 2026 20:41 

Pomożecie?
Może ktoś miał podobną sytuację i coś udało się wywalczyć. Jeśli ubezpieczyciel ma 100 procent racji, to potraktujcie ten post ku przestrodze.

Sprawa pokrótce wygląda tak. W lipcu, w poranek, w który mieliśmy wylatywać na wakacje sąsiad nas mega zalał. Nie żadne tam plamki na ścianie, tylko powódź rozlana na kilka kondygnacji. W związku z tym ekspresowo odwołałem część noclegów (bezkosztowo) i udało mi się przesunąć wylot o 3 dni (tu już znacznie kosztowo). Złożyłem roszczenie o zwrot kosztów przebukowania, ale niestety dzisiaj dostałem z Mondialu decyzję odmowną.
Odmowa wydaje się zgodna z tym co napisano w OWU, gdyż a) nie odwołałem wyjazdu, a przebukowałem bilet; b) nie było to także skrócenie wyjazdu w świetle OWU, gdyż nie wyleciałem.
Kłóci się to jednak z moim poczuciem sprawiedliwości, bo w sumie to zadbałem też pośrednio o interes Ubezpieczyciela. Gdybym odwołał cały wyjazd (pozostałe hotele i cały przelot), to koszty do zwrotu byłyby większe. Czy mieliście taką sytuację? Jest jakaś szansa w reklamacji? Na co się powołac?

PS. Ubezpieczyciel nie dochował terminu 30 dni od daty otrzymania zawiadomienia (spożnił się o 2 dni, po moim monicie), ale rozumiem, że nic mi to nie pomoże. A może się mylę i jakiś prawnik mógłby się wypowiedzieć?

#6351 PostWysłany: 24 Sie 2026 20:58 

złoty
@flytomas niestety Ubezpieczyciel ma rację w kwestii interpretacji OWU - zmiana terminu wyjazdu nie jest objęta ubezpieczeniem. Co do przekroczenia terminu odpowiedzi się nie wypowiem.
 Profil Relacje PM off  

#6352 PostWysłany: 24 Sie 2026 21:08 

niebieski
Oni zawsze się kierują bezdusznymi paragrafami. Nieważne czy to ma sens czy nie.

Natomiast co do przekroczenia terminu, to ja bym to potraktował identycznie jak zasady zwykłej reklamacji w sklepie: w przypadku braku odpowiedzi w terminie, uznaje się z automatu, że roszczenie zostało uznane. Ktoś nie dopilnował - i na tym się skup, bo to IMHO potężny punkt zaczepienia.
...chociażby do częściowej ugody. ;)
 Profil Relacje PM off  

#6353 PostWysłany: 25 Sie 2026 08:38 

srebrny
A nie jest tak, że zmiana lotów powodowała wystawienie nowych biletów? Jeżeli tak to może miałeś dwie podróże? Jedna odwołana przez zalanie (sprawdź czy to wchodzi w warunki rezygnacji z podróży) i drugą podróż, którą zrealizowałeś.
 Profil Relacje PM off  

#6354 PostWysłany: 25 Sie 2026 10:37 

Odnośnie przekroczenia terminu odpowiedzi, fakt że kilka lat temu i dotyczyło to ubezpieczenia mieszkania i szkodyw domu. Ubezpieczyciel spóźnił się z odpowiedzią na reklamację. nie uznał kolejnej reklamacji podnoszącej kwestię przekroczonego terminu. Po zgłoszeniu do rzecznika ubezpieczonych (jeden formularz plus historia korespondencji przez internet) wypłacił odszkodowanie. Rzecznik w ogóle nie rozpatrywał sprawy merytorycznie. termin odpowiedzi niedotrzymany - proszę wypłacić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6355 PostWysłany: 25 Sie 2026 11:20 

-- 25 Sie 2026 10:02 --

opo napisał(a):
A nie jest tak, że zmiana lotów powodowała wystawienie nowych biletów? Jeżeli tak to może miałeś dwie podróże? Jedna odwołana przez zalanie (sprawdź czy to wchodzi w warunki rezygnacji z podróży) i drugą podróż, którą zrealizowałeś.

No właśnie. Tak na logikę - skoro zmieniłem lot w jedną stronę, to nie poleciałem, więc powinienem dostać odszkodowanie za nie wykorzystanie biletu w jedną stronę. Z tym, że od Etihad dysponuję tylko fakturą za oryginalne bilety i fakturą za te 3 dni później. Aaa, tak zalanie wchodzi w zakres ubezpieczenia.

-- 25 Sie 2026 10:06 --

pbrud napisał(a):
Odnośnie przekroczenia terminu odpowiedzi, fakt że kilka lat temu i dotyczyło to ubezpieczenia mieszkania i szkodyw domu. Ubezpieczyciel spóźnił się z odpowiedzią na reklamację. nie uznał kolejnej reklamacji podnoszącej kwestię przekroczonego terminu. Po zgłoszeniu do rzecznika ubezpieczonych (jeden formularz plus historia korespondencji przez internet) wypłacił odszkodowanie. Rzecznik w ogóle nie rozpatrywał sprawy merytorycznie. termin odpowiedzi niedotrzymany - proszę wypłacić.

Będę próbował także tej drogi. Dzięki

-- 25 Sie 2026 10:20 --

lluukk napisał(a):
@flytomas niestety Ubezpieczyciel ma rację w kwestii interpretacji OWU - zmiana terminu wyjazdu nie jest objęta ubezpieczeniem. Co do przekroczenia terminu odpowiedzi się nie wypowiem.

No ale to nielogiczne - żeby nastąpiła zmiana, najpierw musiała nastąpić rezygnacja, co jest przedmiotem ubezpieczenia.

#6356 PostWysłany: 25 Sie 2026 11:27 

Loty: 105
Kilometry: 137 163
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Tu logika nie ma znaczenia. Liczy się tylko OWU i niedotrzymanie przez ubezpieczyciela odpowiedzi w terminie.

#6357 PostWysłany: 25 Sie 2026 12:24 

niebieski
Termin 30 dni* po których domniemuje się uznanie roszczenia obowiązuje od dnia doręczenia ale reklamacji na decyzję ubezpieczyciela dot. uznania (bądź nie) swojej odpowiedzialności i wypłaty (bądź odmowy wypłaty) odszkodowania. Na której wydanie i realizację świadczenia ubezpieczyciel ma po zgłoszeniu szkody 30 dni a w uzasadnionych przypadkach może ten proces przedłużać (do maksymalnie 90 dni; musi jednak o tym, że wydłuża proces likwidacji szkody w terminie poinformować).
Cytuj:
W przypadku niedotrzymania terminu określonego w art. 6, a w określonych przypadkach terminu określonego w art. 7, reklamację uważa się za rozpatrzoną zgodnie z wolą klienta

Więc Mondial spóźnił się dwa dni z decyzją o nieuznaniu Twojego roszczenia i odmowie wypłaty odszkodowania czy też z odpowiedzią na reklamację do tej odmowy? @flytomas

BTW, takie domniemanie ma jednak "charakter wzruszalny", to znaczy że ubezpieczyciel może jednak się wybronić przed sądem przed wypłatą odszkodowania. Musi jednak wówczas udowodnić w toku postępowania sądowego, że odszkodowanie się nie należy. Są to dywagacje nie mające tu raczej zastosowania bo nie wyobrażam sobie, żeby w razie takiej sytuacji (że Mondial spóźnił się tu z odpowiedzią na Twoją reklamację, co nakazuje domniemywać, że ja uznał) Mondial bronił się przed wypłatą na drodze sądowej.

*w wyjątkowych sytuacjach np. złożonych szkód i roszczeń o wysokiej wartości można ten termin wydłużyć do 60 dni, o czym ubezpieczyciel musi poszkodowanego składającego reklamację poinformować w ciągu pierwszych 30 dni od dnia doręczenia=otrzymania przez ubezpieczyciela reklamacji.

Ostatnio edytowany przez kbk 25 Sie 2026 12:45, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
to_ja lubi ten post.

#6358 PostWysłany: 25 Sie 2026 12:32 

srebrny
Polecam jednak lekturę uchwały SN III CZP 113/17.
 Profil Relacje PM off  

#6359 PostWysłany: 25 Sie 2026 12:37 

niebieski
Tak, edytowałem post i dodałem wzmiankę o możliwej wzruszalności takiego domniemania, jednak wątpię aby Mondial procesował się z OP w takiej sytuacji. A w tym wypadku "ciężar dowodu" (czyli wykazania swojej racji) zostaje odwrócony i to nie poszkowany/ubezpieczony musi go wykazać, lecz TU odmawiające uznania roszczenia i wypłaty odszkodowania pomimo (a raczej właśnie dlatego, że) wystąpiło domniemanie, że jednak je uznał nie odpowiadając w ustawowym terminie na reklamację.
 Profil Relacje PM off  

#6360 PostWysłany: 25 Sie 2026 15:18 

kbk napisał(a):
Termin 30 dni* po których domniemuje się uznanie roszczenia obowiązuje od dnia doręczenia ale reklamacji na decyzję ubezpieczyciela dot. uznania (bądź nie) swojej odpowiedzialności i wypłaty (bądź odmowy wypłaty) odszkodowania. Na której wydanie i realizację świadczenia ubezpieczyciel ma po zgłoszeniu szkody 30 dni a w uzasadnionych przypadkach może ten proces przedłużać (do maksymalnie 90 dni; musi jednak o tym, że wydłuża proces likwidacji szkody w terminie poinformować).
Cytuj:
W przypadku niedotrzymania terminu określonego w art. 6, a w określonych przypadkach terminu określonego w art. 7, reklamację uważa się za rozpatrzoną zgodnie z wolą klienta

Więc Mondial spóźnił się dwa dni z decyzją o nieuznaniu Twojego roszczenia i odmowie wypłaty odszkodowania czy też z odpowiedzią na reklamację do tej odmowy? @flytomas

BTW, takie domniemanie ma jednak "charakter wzruszalny", to znaczy że ubezpieczyciel może jednak się wybronić przed sądem przed wypłatą odszkodowania. Musi jednak wówczas udowodnić w toku postępowania sądowego, że odszkodowanie się nie należy. Są to dywagacje nie mające tu raczej zastosowania bo nie wyobrażam sobie, żeby w razie takiej sytuacji (że Mondial spóźnił się tu z odpowiedzią na Twoją reklamację, co nakazuje domniemywać, że ja uznał) Mondial bronił się przed wypłatą na drodze sądowej.

*w wyjątkowych sytuacjach np. złożonych szkód i roszczeń o wysokiej wartości można ten termin wydłużyć do 60 dni, o czym ubezpieczyciel musi poszkodowanego składającego reklamację poinformować w ciągu pierwszych 30 dni od dnia doręczenia=otrzymania przez ubezpieczyciela reklamacji.

Dzięki za odpowiedź. Zgłosiłem 22 lipca a dostałem idpowiedź odmowną 24 sierpnia. W tym czasie Mondial się ze mną nie kontaktowal.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6360 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości