Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Sie 2026 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 270
Kilometry: 521 014
Krajów: 82 / 38.3%
srebrny
Wróciłem dzisiaj z Rosji. Zastanawiałem się, co i czy w ogóle napisać cokolwiek, bo niemal pewne jest, że zostanę ruską onucą, tudzież pożytecznym idiotą :)

No ale w sumie to forum podróżnicze, a więc warto podzielić się podróżniczym doświadczeniem, i to własnym. Jestem wystarczająco długo na forum, a część z nas mnie zna osobiście i wspólnie podróżowaliśmy, więc nie jest to konto ruskiego bota.

No ale do rzeczy. Dwa lata temu byłem na Białorusi, więc spodziewałem się, jakie mogą być kwestie związane z granicą. Moja trasa to Gdańsk – Kaliningrad busem. Później samolot do Sankt Petersburga. Pociąg do Moskwy i powrót samolotem do Kaliningradu, aby busem wrócić do Gdańska. Całość zajęła mi tydzień.

Droga do Kaliningradu zajęła nam 7h, ale z dodatkowym czekaniem 2h na polskiej granicy z uwagi na awarię systemu. Praktycznie sami byliśmy na granicy. Wszystko sprawnie, bez pytań dla większości. Jeden z nas zatrzymany z uwagi na pieczątki ukraińskie w paszporcie. Dodatkowe przesłuchanie, oglądanie telefonu itd. (jak na Białorusi). Nasz autobus musiał odjechać, a zatrzymany po kilkunastu minutach został wypuszczony i pojechał do Kaliningradu następnym autobusem. Do naszego też dosiadło się kilka osób z poprzedniej kontroli, więc to raczej standardowa procedura. Generalnie miło, choć sprawdzali w internecie, czy wyjaśnienie, że kolega był faktycznie na Lidze Mistrzów 4 lata temu, jest prawdziwe. Weryfikowali w internecie spotkania i wyniki.

W drodze powrotnej trasa przebiegła w zasadzie bardzo szybko. 5h od Kaliningradu do Gdańska. Żadnych kolejek na granicy.

Trzeba pamiętać, że nie działają nasze europejskie karty. Tylko raczej gotówka. Można kartę wyrobić, ale już czasu nie mieliśmy w Kaliningradzie. To samo z telefonem. Przez sankcje nie działa nasz internet. Na wifi działają praktycznie tylko maile i jakieś przeglądarki. Zero jakichkolwiek social mediów. Co ciekawe, jeden z nas kupił eSIM-a i coś tam jednak mu działało. Jemu dochodziły co jakiś czas wiadomości na WhatsApp i można było zamówić Yandexa, co było dużym ułatwieniem. Kartę SIM można wyrobić, ale zajmie to około 8h, trzeba wyrobić tam chyba jakąś biometrię, tłumaczyć dokumenty itd., itd. Na różnych grupach znajdzie się ktoś, kto za kasę może pomóc. Jak ktoś potrzebuje takiego wsparcia, to z pewnością będzie to ułatwieniem.

Nie będę się rozpisywał nad każdym miastem tutaj, ale ogólnie o całości chciałbym kilka zdań jednak zostawić. Mam świadomość, że czasy mamy dziwne, narracja nie jest pozytywna, więc byłem ciekaw, jak to wygląda na miejscu. Wiem, że widziałem duże miasta, a Rosja jest ogromna i niejednolita. W tych jednak trzech miastach wszystko wyglądało bardzo podobnie.

Ostatnio modne są u nas takie rolki w socialach pokazujące, jak piękny jest nasz kraj, jak spokojnie, czysto i bezpiecznie. Myślę, że dokładnie takie same rolki można kręcić w tych miastach, w jakich byłem. Wygląda dokładnie tak samo. Na ulicach, w parkach, skwerach bardzo dużo ludzi. Młodzież. Rowery, rolki, pikniki itd., itd. Rodzinna atmosfera. Dużo muyków, malarzy, sprzedawców. Początkowo prosiłem o udostępnienie internetu przypadkowych przechodniów, aby Yandexa zamówić, i nigdy z tym nie było problemów. Wiem, że język rosyjski u mnie jest raczej słaby, ale coś tam pamiętam Jednakże nawet to, że kaleczyłem język, nie spowodowało, żeby ktokolwiek zapytał, skąd jestem. Wszystko uczynnie, grzecznie.

Jeśli już doszło do większych rozmów, gdy mówiliśmy, że my z Polski, to nie robiło to na nikim żadnego wrażenia. Mieli na to totalnie wywalone. Generalnie czuliśmy się mega, absolutnie mega swobodnie. W knajpach czy muzeach rozmawialiśmy zawsze głośno po polsku i nikt nigdy nie zwrócił na nas nawet uwagi. Jestem pewien, że gdyby w Polsce w jakiejś knajpie czterech gości piło piwo i radośnie się przekrzykiwało w języku ukraińsko-rosyjskim, to bardzo szybko spotkałoby się z reakcją otoczenia. Chodziliśmy bardzo dużo w ciągu dnia i często w środku nocy. Myślę, że czułem się tam bezpieczniej niż w dużym, obcym polskim mieście nocą, jakkolwiek to dziwnie nie brzmi.

Mógłbym tak się rozpisywać i rozpisywać, ale już chyba wystarczy. Wiem, jak ludzie reagowali na vlogi Przewarskiego, Kamila in Travel czy Pająka. Pożyteczni idioci. No ale czy mam kłamać? Piszę, jak się czułem i już. Nikt mi też za to nie zapłacił.

Jestem pewien, że u nas więcej czasu poświęcamy na relacje z Rosją niż u nich na relacje z nami. Na ulicach nie ma żadnych propagandowych billboardów, bo przecież też żyjemy w czasach realnej wojny i nieustającej mobilizacji wojskowej. Może to takich miast jak Sankt Petersburg czy Moskwa nie dotyka, bo to jednak bogate miasta z dużymi biznesami. Znalazłem jeden mobilizacyjny plakat na lotnisku w Moskwie na sklepie Putin Team Russia (marka odzieżowa).

Załącznik:
IMG_9339.jpg
IMG_9339.jpg [ 207.48 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Załącznik:
IMG_9351.jpg
IMG_9351.jpg [ 182.44 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Sankcje. U nas kolejne już sankcje, o których donoszą media. Jakie sankcje? Byliśmy w kilku galeriach handlowych. W zasadzie są chyba tam wszystkie marki, jakie u nas. Różnica jest taka, że inaczej się nazywają, ale to jest dokładnie to samo. Te same wystroje sklepów, gastronomia ma taką samą technologię. Generalnie 1:1 to samo, oprócz nazwy. To są właśnie te sankcje. Starbucks przekształcił się w „Stars Coffee” z bardzo podobnym logo. McDonald's stał się „Wkusno i Toczka”. Itd., itd.

Załącznik:
IMG_9325.jpg
IMG_9325.jpg [ 243.34 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Dużo jest pominików i oniesień do zwieciestwa Rosjan nad Niemcami. Oni zyja tym caly czas, pomimo tylu lat ktore uplynely. Wielkie place, wielkie pominiki upamiętniajace te wydarzenia.

Brak paliwa. W tych miastach akurat było go pod dostatkiem, więc może w innych częściach kraju.

Dużo luksusowych marek, dużo drogich samochodów na ulicach. Wyraźnie dużo samochodów chińskich.

Jest bardzo czysto i w zasadzie nigdzie nie widziałem przepełnionego kosza na śmieci. Bardzo dużo toalet na miescie, serio dużo. Jest chyba duży respekt do przepisów. Pewnie są srogie kary. Chodzi mi o to, że nie widziałem ani razu, aby ktokolwiek przechodził na czerwonym świetle, nawet jak ulica była pusta. To samo widziałem w Mińsku. Stoją tłumy ludzi, czekają.

Na ulicach nie widziałem żadnych patroli policyjnych. Jedyny patrol, jaki widziałem, i to kilka, to przy samym Kremlu. Turystów raczej mało. Na samym placu Czerwonym sporo ludzi. Azjaci, trochę Hindusów i masa Rosjan.

Dron: Moskwa i Sankt Petersburg, mają de facto całkowity zakaz rekreacyjnego latania dronami, niezależnie od wagi urządzenia. No ale nawet w obecnych czasach nie myslalem aby zabierac drona ze soba.

Załącznik:
IMG_9011.jpg
IMG_9011.jpg [ 118.01 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Transport. W Rosji dziala bardzo dobrze Yandex, czyli taki Uber czy Bolt.
W Moskwie wszedzie dojedziesz metrem, ktore jest ogromne. No i niektóre stacje bardzo ładne.

Załącznik:
IMG_8894.jpg
IMG_8894.jpg [ 215.49 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Załącznik:
IMG_9108.jpg
IMG_9108.jpg [ 255.11 KiB | Obejrzany 556 razy ]

Ceny. Są takie jak w Polsce i mniejsze. W samym centrum Moskwy piwo w okolicy 25 zł. Stosunkowo drogie w porównaniu z innymi cenami napojów. Myślę, że w Warszawie to normalna cena piwa. Jedzenie w centrach handlowych chyba tańsze w tych znanych sieciach typu KFC, Burger King czy McD (po naszemu).

Na lotnisku woda 0,5l za 70 rubli, czyli po 3 zł. Piwo na lotnisku 30 zł.

Na granicy przy powrocie jest kantor, można wymienić ruble, które zostały, po cenie dokładnie takiej samej jak oficjalny kurs, więc spoko.

Trochę poskakałem z tematami, ale w sumie nie wiem, co kogo interesuje, więc jak ktoś ma pytania, to śmiało.

Załącznik:
IMG_9201.jpg
IMG_9201.jpg [ 193.87 KiB | Obejrzany 556 razy ]

No i zeby byla jasnosc. Moj wpis nie oznacza ze to kraina szczesliwosci. Najnormalnie opisuje moge odczucia, gdzie nie zetknelismy sie z całym aparatem Panstwa, jakimikolwiek konsekwencjami. Opieram moja wypowiedz i doswiadczenie tylko z moim obserwacji, nie calego obrazu danego kraju. Polityke zostawmy.
13 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 12 Sie 2026 15:29 

złoty
DAD napisał(a):

Jestem pewien, że u nas więcej czasu poświęcamy na relacje z Rosją niż u nich na relacje z nami.

Ależ w Rosji poświęcają całkiem sporo czasu i uwagi relacjom z Polską. Tylko robią to profesjonaliści ze służb, a nie randomowi ludzie, jakich spotykałeś na ulicach :D

DAD napisał(a):
Jestem pewien, że gdyby w Polsce w jakiejś knajpie czterech gości piło piwo i radośnie się przekrzykiwało w języku ukraińsko-rosyjskim, to bardzo szybko spotkałoby się z reakcją otoczenia.

I to jest właśnie w dużej mierze efekt tych profesjonalnych działań.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Sie 2026 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 125 378
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Wiesz, przetrzepany telefon, niedziałający internet, prawdopodobnie stała elektroniczna inwigilacja, a tak w ogóle to normalny kraj.

C'mon - przedstawiasz opinię turysty, który zrywa się z choinki i pojawia w randomowym miejscu, Twoje spostrzeżenia nic, ale to absolutnie nic nie mówią o kraju, który odwiedziłeś, oprócz tego, że nie biją po mordzie, ale to nie jest żadne odkrycie
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Sie 2026 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
@meczko - Oczywiscie. Mam swiadomosc ze panstwo przeznacza gigantyczne kwoty na dezinformacje i roznego rodzaju mechanizmy o ktorych pewnie nawet nie wiemy lub nie jestesmy swiadomi. Ja opieralem moja wypowiedz wlasnie na zwyklych ludziach o czym informowalem.
Chodzilo mi o to ze zwykli ludzie mieli gdzies w jakim jezyku mowimy i skad jestesmy. U nas ten temat jest ostatnio glownym tematem, a spoleczeństwo reaguje od razu negatywnie na wszystko co "ruskie". Nie bronie nikogo. Porownuje.

@pabien - pisalem wyraznie ze opieram o tygodniową wizyty w duzym miescie, a nie o kraju jako takim? Czytales ze zrozumieniem czy przeleciales wzrokowo?
Mysle ze wiele osob odklada wyjazd do Rosji z uwagi na napięcia jakie sa miedzy krajami. Ja dziele sie uwagami, ze nie spotkalo mnie ani jedno zle doswiadczenie ze zwyklymi mieszkancami tych miast. Generalnie jak na czasy w jakich sie znajdujemy czulem sie lepiej tam niz sie spodziewalem. I co wiecej, mam do tego prawo.

#5 PostWysłany: 12 Sie 2026 16:13 

złoty
W naszym społeczeństwie coraz bardziej powszechne stają się negatywne reakcje nie na wszystko, co "ruskie", ale co ukraińskie. A russkij mir wydatnie się do tego przyczynił i w tym właśnie jest problem.
Fakt, wykorzystali realnie istniejące gdzieś na podglebiu resentymenty i problemy, jak każda profesjonalna kampania propagandowa.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Sie 2026 16:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przeczytałem uważnie i nadal uważam, że przeszukiwanie telefonu, tępe odcinanie internetu to nie są rzeczy normalne.

Podtrzymuje, że to są uwagi osoby zerwanej z choinki - takich Rosjanie potrzebują.

Jeśli chodzi o reakcję naszego społeczeństwa to nawet ostatnio wrzuciłem informację o artykule Pauliny Siegień na temat Rosji (warto przeczytać). Właśnie tak się zrobiło, że nasze społeczeństwo - dzięki politykom głównie - na Rosjan reaguje obojętnie natomiast negatywnie na Ukraińców.

Masz prawo czuć się dobrze tam gdzie chcesz, masz również prawo do tego by być pożytecznym idiotą.

Ja ci mogę powiedzieć, że w Rosji w trakcie przesłuchań przez służby też czułem się dobrze, bo jakoś nie pomyślałem, że jestem o krok od bycia zatrzymanym. Refleksja przyszła później.

A wy w ogóle rozmawialiście z Rosjanami coś więcej niż "na zdrowie" jeśli tak to po jakiemu? Pytaliscie co myślą o kraju, wojnie, derejestracji Jabłoka?

Edit: tyle czasu odpowiadałem, że @meczko zdążył mnie wyprzedzić z częścią odpowiedzi
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Sie 2026 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 375 866
Krajów: 68 / 31.8%
platynowy
@DAD porównałbyś Rosję z 2026 z Rosją np pre-covid? (chyba, że nie byłeś)

I btw co do pieczątek z UA - czy już samo bycie na UA w ostatnich 3 latach nie jest problemem przy przyznawaniu wizy? (dokopałem się do info, że trzeba podać wszystkie kraje, w których sie było w ostatnich 3 latach)

@pabien z ciekawości, czy w każdym kraju pytasz miejscowych o politykę? (nieważne czy aktualnie mamy z ww krajem dobre stosunki, czy niekoniecznie)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:05 

srebrny
@DAD po polsku "Kaliningrad" to "Królewiec". Nazwa Kaliningrad pochodzi od Michaiła Kalinina, który był odpowiedzialny za wiele zbrodni, np. jego podpis widnieje na decyzji o zamordowaniu polskich oficerów w Katyniu w 1940 r.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Szymon2000 Tak, zawsze, tam gdzie jestem w stanie się porozumieć. Tu nie chodzi tylko o politykę, ale o stosunki społeczne, zaufanie do władzy i takie tam. To dla mnie równie ważne jak ogladanie modernizmów.

W przypadku Rosji i Rosjan ma to dla mnie szczególne znaczenie, gdyż jest to kraj, który bardzo stara się rozmontować porządek naszego świata. Wiem, że on nie jest idealny, ale lepszy niż to co jest w Rosji, Chinach.

Najgorsze w tym jest, że Rosja odnosi ogromne sukcesy jeśli chodzi o niszczenie (korzystając przy tym w znacznej mierze z amerykańskich kanałów komunikacji)

Amerykanie nas ogłupili, osłabili tradycyjne media, zlikowidowali tradycyjne autorytety, więc teraz Rosjanom znacznie łatwiej kit wciskać
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:18 

niebieski
kek napisał(a):
@DAD po polsku "Kaliningrad" to "Królewiec". Nazwa Kaliningrad pochodzi od Michaiła Kalinina, który był odpowiedzialny za wiele zbrodni, np. jego podpis widnieje na decyzji o zamordowaniu polskich oficerów w Katyniu w 1940 r.

Podrzucajac zrodlo:
https://www.gov.pl/web/rozwoj-technolog ... liningrad2

Osobiscie nawet o tym nie wiedzialem, ze oficjalnie wrocilismy do historycznej nazwy.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:21 
Awatar użytkownika

srebrny
pabien napisał(a):
Przeczytałem uważnie i nadal uważam, że przeszukiwanie telefonu, tępe odcinanie internetu to nie są rzeczy normalne.

Nie napisałem ze to jest normalne. Tutaj imputujesz niepotrzebne.

Czy na naszym podworku tak nie mamy?

- Służby i policja mają dostęp do bilingów, danych lokalizacyjnych i logowań bez zgody sądu
- Limity płatnosci gotówkowych
- Limity wypłat z bankomatu
- ostatnio o zgrozo nawet w banku przy wypłacie gotówki zaczynaja pytać w okienku na jaki cel wypłacam pieniądze (sic!)
- "Pegasus"
- Krajowa Administracja Skarbowa może zablokować firmowy rachunek bankowy na 72 godziny bez wyroku sądu i bez wcześniejszego ostrzeżenia

i pewnie cala masa podobnych, nad ktorymi nie chce sie teraz zastanawiac. Czy to jest normalne?

Co do rozmow o wojnie. Jeden czlowiek rozwijal sie w temacie i nazywal to "dziwnymi czasami" teraz. Ja nie chcialem jednak ciagnac tematu. Najnormalniej w roznych krajach unikam politycznych rozmow, jako potencjalnie ryzykownych,
No ale jak sie zastanowic, to i w Polsce mozesz trafic na zwolennika Tuska i Kaczynskiego. Zaleznie na kogo trafisz tak potoczyc sie moze rozmowa i dalsze zrozumienie. Tylko ze ja nie o polityce, co wyraznie zaznaczalem.

@Szymon2020 - nie oprocz miedzyladowania w Moskwie wiele lat temu, to moja pierwsza wizyta. Nie mam jak porownac.
Co do pieczatek w wizie, to ja bylem chyba z 5 lat temu w UA, a pytanie nie obejmowalo takiego okresu. Nie musialem wiec nic zmyslac.
3 ludzi lubi ten post.
Ottoman uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:39 

HON fly4free
DAD napisał(a):
[...] Czy na naszym podworku tak nie mamy? [...]

[...] No ale jak sie zastanowic, to i w Polsce [...]

dla symetrystów powinno być specjalnie wydzielone miejsce w piekle...
 Profil Relacje PM off
14 ludzi lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:58 

złoty
Dyskutujemy o takich detalach jak blokowanie internetu, przeglądanie telefonów czy kontrole płatności, a umyka nam rzecz podstawowa - od 12 lat Rosja prowadzi niczym nie usprawiedliwioną zbrodniczą wojnę przeciwko sąsiedniemu państwu, w tym od ponad 4 lat na pełną skalę. Każdy kto zachował zdolność elementarnego rozumowania i łączenia faktów zdaje sobie sprawę, że w razie powodzenia tej wojny następnym celem będą państwa bałtyckie i Polska. W momentach szczerości (głównie na wewnętrzny użytek) Rosjanie zresztą nawet tego specjalnie nie ukrywają.

Płacąc VAT czy jakikolwiek inny podatek od tego piwa za 25 zł sfinansowałeś kawałek rakiety, która za kilka lat spadnie ci na głowę.

To jest fundamentalny problem w "turystycznych" i "apolitycznych" wyjazdach do Rosji, a nie to, czy blokują instagram.
 Profil Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 12 Sie 2026 17:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Można też trafić na zwolennika Brałna (otwarcie prorosyjskiego) i to coraz częściej

W sprawie porównania opresyjności PL i RU zapominasz o istocie sprawy: tak niejedno państwo ma mnóstwo środków inwigilacji, różnia się one między sobą tym czy i w jakim stopniu je wykorzystują.

Rosja wykorzystuje. To jest też kraj, w którym fizycznie likwiduje się przeciwników politycznych, to państwo które pamięta i msci się na tych, którzy wystąpili przeciwko władzy. To jest kraj w którym wszystkie instytucje w tym sądy i regulatorzy są całkowicie upolitycznione i wykonują polecenia władzy

A poza tym toczy krwawą wojnę przeciwko naszemu sąsiadowi.

O telefonie i internecie wspomniałeś tak, jakby to były normalne rzeczy - ot taka egzotyka (jak na Białorusi)

Mogę polecić ileś tam książek o Rosji, ale tym rasem proponuję: The Future is History Mashy Gessen. To jest książka o przykręcaniu śruby wraz z kolejnymi latami panowania Putina. Ona kończy się przed pełnoskalową wojną - kiedy już jest bardzo źle - tragiczne jest, że stanowi ona logiczną konsekwencję działań wcześniejszych, a przerażające to, że możemy się spodziewać rzeczy jeszcze gorszych.

Znowu @meczko mnie wyprzedził
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 12 Sie 2026 18:41 
Awatar użytkownika

srebrny
meczko napisał(a):
Płacąc VAT czy jakikolwiek inny podatek od tego piwa za 25 zł sfinansowałeś kawałek rakiety, która za kilka lat spadnie ci na głowę.

NIe do konca rozumiem dlaczego usilnie musimy wchodzic w polemike polityczną.
No ale to jest jakis argument ktory rozumiem ze moze cie oburzac, pewną racje tez w sobie ma.
Czy mozemy taka miara przyporzadkowac tez inne przypadki?

Turcja, prowadzi operacje wojskowe w Syrii/Iraku przeciw siłom kurdyjskim, ma jedne z najwyższych na świecie liczby uwięzionych dziennikarzy i działaczy politycznych. Miliony Polaków jeżdżą tam na wakacje "all inclusive".
Azerbejdżan to wojna z Armenią o Górski Karabach. To lepiej nie jechac tam.
Izrael to wojna w Gazie i Libanie. Polska kupuje broń od Izreala.

I skoro pisalem ze w Rosji sa w zasadzie wszystkie marku ktore jednak omijaja sankcje, to czy my nie powinnismy unikac tych marek? W ramach rewanzu?
Mogloby sie jednak okazac ze nie mamy czym jezdzic ani gdzie chodzic do sklepu prawda? To chyba jedna nie jest takie to wszystko "zerojedynkowe".
4 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 12 Sie 2026 18:45 

niebieski
Atak na Ukrainę jest dla mnie wystarczającym powodem aby nie odwiedzać Rosji ale gwoli ścisłości:

pabien napisał(a):
To jest też kraj, w którym fizycznie likwiduje się przeciwników politycznych, to państwo które pamięta i msci się na tych, którzy wystąpili przeciwko władzy.

Takich krajów na świecie znajdzie się więcej.

pabien napisał(a):
To jest kraj w którym wszystkie instytucje w tym sądy i regulatorzy są całkowicie upolitycznione i wykonują polecenia władzy
A takich jeszcze więcej.

Jakoś jednak nie widzę wielkiego wzburzenia w tematach podróży do Iranu, Arabii Saudyjskiej czy choćby Laosu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 12 Sie 2026 18:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W poprzednim wpisie było o tym, że Rosja próbuje zburzyć porzadek naszego świata i to jest kluczowa sprawa.

W tych cytatach odnosiłem się do porównania opresyjnosci naszych i rosyjskich władz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 12 Sie 2026 18:59 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
A tak informacyjnie, oficjalna polska strona z informacjami dla podróżujących (zakładka Odyseusz) podaje najwyższy poziom ostrzeżenia: 4 - nie jedź . Co nie budzi mojego zdziwienia.

Natomiast nie ma wg mnie istotnego znaczenia (nawiązuje do wstępu do tej relacji) zastanawianie się nad pisaniem, czy nie o podróży do Rosji, istotna jest sama decyzja o tej podróży.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 12 Sie 2026 19:01 

niebieski
pabien napisał(a):
W poprzednim wpisie było o tym, że Rosja próbuje zburzyć porzadek naszego świata i to jest kluczowa sprawa.

Czyli kraje, które nie chcą zburzyć naszego dostatniego europejskiego grajdoła ale gnębią swoich obywateli są już ok? Można tam jeździć i zostawiać u nich swoje dolarki i euraski?
Czy USA za Trumpa wg. Ciebie chce zburzyć porządek "naszego zachodniego aka. euroatlantyckiego świata" czy nie? Można tam jeździć lub nabijać zyski amerykańskim korporacjom?
 Profil Relacje PM off
Ottoman lubi ten post.

#20 PostWysłany: 12 Sie 2026 19:11 

złoty
@DAD, tylko ani Turcja, ani Izrael, ani Azerbejdżan nie prowadzi wojny przeciwko naszym sąsiadom i hybrydowej operacji, będącej fazą przygotowawczą do "gorącej" wojny, przeciwko nam. To jest dla mnie podstawowa różnica.

Więc to nie jest dla mnie sprawa etycznego podróżowania w świetle polityki prowadzonej przez ten czy inny kraj. Tu jedni mają wyższy próg tolerancji, inni niższy, ale poza przypadkami zupełnie skrajnymi typu Korea Północna jestem daleki od potępiania. To jest kwestia dostarczania pieniędzy do gospodarki kraju, który jest obecnie naszym wrogiem, a w razie dalszych sukcesów swoich hybrydowych operacji będzie dla nas egzystencjalnym zagrożeniem.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości