Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Sie 2026 02:52 

niebieski
Cześć,

Mam non-stop połączenie UA, ale skłaniam się do wzięcia lotu LH (z przesiadką) w celu zrobienia upgrade do biznesy klasy za pomocą mil w M&M. Czy można sprawdzić ile jest miejsc/jakie są szanse na upgrade przed zakupem biletu (bo jak są niskie to zdecydowanie lot UA jest atrakcyjniejszy). Konkretnie chodzi mi o LH454 na 22 sierpnia i LH459 na 11 września. Pamiętam, że kiedyś były opcje na sprawdzenie dostępności, ale chyba większość serwisu tego typu już nie działa, albo nie umiem ich znaleźć..

Z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 12 Sie 2026 06:05 

HON fly4free
Jeśli za mile MM, to wchodzisz na MM, szukasz interesujących cię lotów i sprawdzasz czy są dostępne w biznesie za mile (=musi być klasa rezerwacyjna I). Jeśli nie ma tam dostępności, to znaczy że na dany moment nie ma szans na upa za mile; blisko wylotu (dzień, dwa przed) może się oczywiście pojawić, jeśli zostaną niesprzedane miejsca, ale to bez żadnej gwarancji. LH daje priorytet upom za $$$ plus może być już wailista na dany lot z osobami, które wcześniej zgłosiły chęć upgrade'u, a mają np. wysoki status + eV
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Sie 2026 07:59 

przede wszystkim żeby zrobić upgrade za mile w LH musisz mieć bilet kupiony w LH. jeżeli masz bilet kupiony w UA, to ci nie zrobią upgradu w LH. W ogóle UA prawie nie daje opcji upgradu za mile. przetestowane wielokrotnie. była po prostu odmowa i pracownik M&M nie umie pomóc.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Sie 2026 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Ale bilet UA można zrobić upgrade z eVoucherów M&M lecąc LH.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Sie 2026 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
I rozumiem ze mając bilet UA na odcinku obsługiwany przez LH szansa na upgrade przez voucher to ewentualnie można podejrzeć przez probe bookingu lotu milami...

#6 PostWysłany: 12 Sie 2026 16:12 
Awatar użytkownika

złoty
Myślę, że wystarczy żeby było miejsce wolne w C i na check in ogarniesz jak ja to zrobiłem w marcu
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Sie 2026 20:13 

niebieski
-- 14 Sie 2026 18:12 --

marek2011 napisał(a):
Jeśli za mile MM, to wchodzisz na MM, szukasz interesujących cię lotów i sprawdzasz czy są dostępne w biznesie za mile (=musi być klasa rezerwacyjna I). Jeśli nie ma tam dostępności, to znaczy że na dany moment nie ma szans na upa za mile;

Dzięki za podpowiedź! Ciekawa rzecz się dzieje przy sprawdzaniu na MM - chcąc zablokować RT, nie ma problemu z wybraniem business class w pierwszą stronę, ale powrót tylko i wyłącznie w Economy/Premium (sprawdzałem ok. 5 dni po kolei). Jeżeli sprawdzam połączenia jako OW, to znajduję trochę powrotnych w biznesie (chociaż raczej w liczbie 2-3 jednego dnia, gdzie wszystkich połączeń jest ok 10).

Pomijając kwestię, że mogą dorzucić coś do koszyka trochę później, pewnie należy przyjąć że jest szansa na upgrade w pierwszą stronę, ale w drugą to już znika raczej?

EDIT: Ok więc jest błąd na stronie MM, i przy OW jak zamieni się kierunki, to wyszukiwanie i tak idzie jak bez zmiany stron (trzeba ręcznie wpisać lotniska, żeby poprawnie szukało). Czyli ostatecznie powrotu z upgrade za mile po prostu nie ma.

-- 14 Sie 2026 19:12 --

marek2011 napisał(a):
LH daje priorytet upom za $$$ plus może być już wailista na dany lot z osobami, które wcześniej zgłosiły chęć upgrade'u, a mają np. wysoki status + eV

Czyli jak konkretny lot na stronie MM ma oznaczone, że zostały 4 miejsca dostępne, to nadal trzeba będzie czekać na ew. upgrade w ramach wspomnianych priorytetów/potwierdzenie na 1-2 dni przed wylotem? I zakładam, że szanse są ZNACZNIE mniejszy niż przy rejsie który nie ma licznika ile miejsc jeszcze zostało?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Sie 2026 23:13 

Tak 1-2 razy w roku próbuje upa za mile lub evouchery
Mam Senatora

To ze miejsce jest dostępne za mile nie daje gwarancji że UP od razu wskoczy.

Według moich obserwacji to taka kolejność priorytetu w miejscach w C w grupie lufthansy
1. Up za gotówkę
2. Bilet kupiony za stawkę milową plus podatki
3. UP za vouchery/mile

Znajomi w tym tyg up z C do F
Waiting lista od kilku miesięcy , dostępne miejsca za mile od 14 dni przed lotem . Potwierdzony up dopiero w saloniku po dolocie z Gdańska do Frankfurtu
 Profil Relacje PM off
Siemion uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 15 Sie 2026 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
to niedobra wiadomosc. bo chcialem zrobic upa w lutym, i miec to potwierdzone, choc vouchery wazne do konca roku

#10 PostWysłany: 17 Sie 2026 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 157
Kilometry: 288 539
Krajów: 28 / 13.1%
Darek M. napisał(a):
Myślę, że wystarczy żeby było miejsce wolne w C i na check in ogarniesz jak ja to zrobiłem w marcu

W check-inie załatwiłeś upgrade za mile?

#11 PostWysłany: 18 Sie 2026 01:23 
Awatar użytkownika

złoty
W check-in załatwiłem up z voucherów
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sie 2026 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 157
Kilometry: 288 539
Krajów: 28 / 13.1%
@Darek M. Ok, właśnie się zdziwiłem, bo wątek był o milach mi myślałem, że gdzieś takie cuda można zrobić.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości