Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lip 2026 06:26 

Witam , czy komuś zdarzyło się ostatnio przewozić drona przez lotnisko w Pekinie? Czy można go mieć, jeśli tylko ma się tam przesiadkę i nie wychodzi sie z lotniska? Miałem juz kontakt mailowy z lotniskiem , ale ich odpowiedzi nie są jednoznaczne. Chat z obsługą AirChina rownież nie pomogł. Bylbym wdzięczny za każde informacje.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 28 Lip 2026 22:14, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 28 Lip 2026 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 511 592
Krajów: 63 / 29.4%
srebrny
Ciekawy temat. Odpowiedz wydala mi sie oczywista, ale zaczalem to analizowac, bo sam na swieta bedę mial dwudniowego stopa w Pekninie przed Tajlandią, wiec sie zainteresowalem.
Znalazlem info o zmianach od 1 maja mowiace o:

Poza lotami: kontrola dostępu i ruchu
Tym, co wyróżnia politykę Pekinu, jest jej zakres. Regulacja wykracza poza operacje lotnicze i obejmuje cały cykl życia drona.

Zasady zabraniają:

Sprzedaż dronów i kluczowych komponentów osobom prywatnym i organizacjom w Pekinie
Zakupy online dostarczane na adresy w Pekinie
Transport dronów do miasta za pośrednictwem kurierów, firm spedycyjnych lub osób prywatnych

Nie znalazlem źródła w odniesieniu normy prawa. Nie wiem czy transport ten dotyczy ogolnie wwozu przez osoby prywatnne, czy dotyczy to wwozu w celach komercyjnych czyli sprzedazy, bo w glownej mierze na tym opiera sie tam zmiana jako calosc.

#3 PostWysłany: 28 Lip 2026 13:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Zrodelka i.... całkowity ban na wszystko wlacznnie z transportem:

https://m.caixin.com/m/2026-04-28/10243 ... l?hl=pl-PL
https://embassies.gov.il/beijing/zh-han ... g?hl=pl-PL
https://abjacademy.global/news/2026-chi ... /?hl=pl-PL
https://defence24.com/other/beijing-ban ... s?hl=pl-PL
https://dronelife.com/2026/05/01/beijin ... /?hl=pl-PL
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Lip 2026 22:03 

Loty: 188
Kilometry: 413 651
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
A to dziwne bo leciałem 2x przez pekin z przesiadka. Końcem kwietnia i 10 maja. Za każdym razem bez problemu wyszedłem na miasto z dronem w podręcznym.
 Profil Relacje PM off
Tomek9090 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Lip 2026 07:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja kiedys jechalem 200km i nikt mnie nie zlapal ;-)

Generalnie to mnie to nieco zasmucilo, bo zalezy mi na dronie w Tajlandii, ale strata drona w Pekinie za kilka tysiecy zlotcyh to nie jest to czego bym chcial doswiadczyc. Do tego czasu pewnie ktos bedzie lecial, to moze sie podzieli dodatkowym doswiadczeniem.

#6 PostWysłany: 29 Lip 2026 07:37 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
A nie dotyczy to czasem dronów powyżej 250g? Małe "zabawki" ich pewnie nie interesują.

#7 PostWysłany: 29 Lip 2026 09:03 

srebrny
DAD napisał(a):
Ja kiedys jechalem 200km i nikt mnie nie zlapal ;-)

Generalnie to mnie to nieco zasmucilo, bo zalezy mi na dronie w Tajlandii, ale strata drona w Pekinie za kilka tysiecy zlotcyh to nie jest to czego bym chcial doswiadczyc. Do tego czasu pewnie ktos bedzie lecial, to moze sie podzieli dodatkowym doswiadczeniem.

No Ale przeciez napisałem że leciałem 10 maja - czyli niby po waszej zmianie warunków.

Plecak na garbie jako podreczny w środku lekarstwa, dron i gopro - wyjscie bezproblemowe z lotniska, transfer do hotelu - jazda na zakazane miasto zwiedzanie powrtów, sprawdzanie security , wpuszczenie bez problemu znów na lotnisko i lot do Polski.

to samo przerabialem 20 Kwietnia na trasie WAW-PEK-NRT
tyle ze Drona mialem na murze Chinskim, ale tam sie nie polata bo zakazy :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Lip 2026 09:35 

elwirka napisał(a):
A nie dotyczy to czasem dronów powyżej 250g? Małe "zabawki" ich pewnie nie interesują.

Dotyczy wszystkich dronów i chodzi tylko o sam Pekin.

Lotnisko odesłało mnie do skontaktowania sie z biurem celników ale tylko telefoniczny kontakt jest.

Co jeszcze znalazłem na internecie , to część osob poleca drona bez baterii zapakować do nadawanego bagażu. Na YT znalazłem informacje , że nie konfiskują tylko zatrzymuja do momentu wylotu lub gdy mamy lot krajowy u nich poprostu oferuja wysyłkę pocztowa w to miejsce. Dużo rozbieżnych informacji.

https://www.facebook.com/groups/chinatr ... 505814503/

https://www.chinadroneregistration.com/

W drugim linku jest opis do danej sytuacji: przesiadka, wyjscie z lotniska itp.

Załącznik:
Screenshot_20260729_092643_Google.jpg
Screenshot_20260729_092643_Google.jpg [ 130.74 KiB | Obejrzany 180 razy ]
Odpowiedź od lotniska , tu wydaje się, że nie powinno być problemu. W inaczej sformułowanych mailach odpowiedzi były różne od nich, jak i od Airchina.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#9 PostWysłany: 29 Lip 2026 09:40 
Awatar użytkownika

srebrny
elwirka napisał(a):

Te linki ktore sa powyzej, nie uwzgledniaja wagi. NIe ma na ten temat nic i nie obejmuje to regulacji 250g jak w innych krajach.

@szpaczny - ja przeczytalem ze zrozumieniem, dlatego napisalem to o predkosci ;-). Info dobre od Ciebie. Tylko nie dalo mi jednak poki co spokoju w podjeciu ryzyka aby stracic sprzet za kilka tysiecy zlotych i jeszcze jakies kary. Dla mnie przydalby sie jeszcze ktos kto tez nie mial klopotow. O to mi chodzilo.

#10 PostWysłany: 29 Lip 2026 23:38 

srebrny
To tak jak mówie - 4x w sumie wiozłem ( a nwet więcej jeśli liczyć Tajwan) w podręcznym przez Chiny ( Pekin)

3-4 lata temu WAW-PEK-MNL
MNL-PEK-WAW

I teraz WAW-PEK-NRT (byłem z nim na murze chińskim - ale były zakazy - nie polatane :)
ICN-PEK-WAW (byłem z nim w centrum miasta- no ale wiadomo nie polatałem :)

Ale na wyjściu z lotniska i na security żadnych problemów w PEK , ani Tajpei
 Profil Relacje PM off
Tomek9090 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości