Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: 4-5 dni w Bergamo
#1 PostWysłany: 21 Lis 2012 00:29 

Witajcie, za tydzień wybieram się do Bergamo. Przylatuję na miejsce w środę po 20, wylot mam późnym wieczorem w niedziele.
Chciałbym jak najlepiej wykorzystać wyjazd, naszą bazą wypadową z noclegiem jest Bergamo.

Pierwszego dnia prosto z lotniska wybieram się oczywiście do centrum obok lotniska na zakupy. W okolicach 21:30-22 planujemy dotrzeć do mieszkania, które jest dość blisko centrum. Czy jest miejsce gdzie o tej godzinie warto się wybrać? (zwiedzanie, klub, pub)

Drugiego dnia (czwartek), z samego rana chcemy wybrać się do Mediolanu, powrót wieczorem. Tutaj liczyłbym na wskazówki co zwiedzić w ciągu jednego dnia. Jesteśmy typem turystów, którzy zwiedzają raczej z zewnątrz :lol: Dużo czasu nie potrzebujemy na konkretne budynki etc. (Chyba, że trafi się coś jak muzeum historii naturalnej z Londynu, gdzie spędziliśmy masę czasu...). Druga kwestia czy warto kupować dobowy bilet na metro/komunikację? Chodzenie na długich dystansach to dla nas żaden problem (jeśli oczywiście jest jakiś sens i można zobaczyć przy okazji coś ciekawego).

W piątek i niedziele chcemy się skupić na samym Bergamo.

Zostaje nam sobota, czy jest coś wartego uwagi w okolicach Bergamo? Jakieś inne miasteczko, atrakcja? Zastanawiliśmy się nad Veroną, ale to chyba daleko w sumie...

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: 4-5 dni w Bergamo
#2 PostWysłany: 21 Lis 2012 01:19 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 438 114
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Byłem w Mediolanie we wrześniu, więc na bieżąco parę miejsc:
- główne miejsce to katedra (Duomo) - za parę Euro można wejść lub wjechać na tarasy na dachu
- Galleria Vittorio Emanuele - na tym samym placu, co Duomo - taki ładny pasaż handlowy - szukajcie na posadzce byka, któremu trzeba się podobno trzy razy okręcić piętą po... najbardziej wytartym miejscu ;)
- niedaleko dalej jest La Scala - w środku nie byłem, a z zewnątrz wrażenia raczej nie robi
- ulica Via Montenapoleone - sporo butików znanych projektantów
- Castello Sforzesco - zamek, jak nazwa wskazuje. Na dziedziniec można wejść za darmo
- bazylika Sant' Ambrogio z IV w.
- jest też kościół Santa Maria delle Grazie, gdzie znajduje się Ostatnia wieczerza, ale tam raczej trzeba rezerwować wizytę z wyprzedzeniem
- kanał Naviglio Grande
- dla fanów piłki oczywiście stadion San Siro (a właściwie Giuseppe Meazzy)
- z miejsc, które nie polecam to Muzeum Nauki i Techniki. Niezbyt ciekawe (w porównaniu np. do tego z Londynu)

Na upartego można to wszystko zobaczyć na piechotę (może poza San Siro). Najbliżej z głównej stacji jest chyba do Castello Sforzesco

Jeśli chodzi o okolice Bergamo to może wypad nad jezioro Como? Ja byłem w mieście Como i potem rejs do Varenny, ale bliżej Bergamo pociągiem można dojechać do Lecco
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Lis 2012 15:32 

Z Bergamo można dojechać pociągiem do Lecco (nad jeziorem Como), a tam jest komunikacja do innych miejscowości nad jeziorem oraz prom. Zależy jaka będzie pogoda. Jak jest mgła i deszcz to niestety nie widać gór. Ale miasteczka Lecco i Como fajne - takie wczasowiska.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Lis 2012 21:52 

Dziękuję za informację :)
Właśnie myślałem nad Como. Czym najlepiej/najtaniej tam dojechać? Czy jest to wycieczka na cały dzień, czy lepiej wybrać się tam na 4-5h?

Drugie pytanie, ile czasu warto poświęcić na samo Bergamo - ponad 1 dzień?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Lis 2012 22:36 

niebieski
polecam Varennę, z przesiadką w Lecco czas podróży wynosi ok 1h20 min - bilet 5.25 EUR w jedną stronę.
bardzo fajne, klimatyczne miasteczko, jak będzie dobra pogoda możecie wejść na Castello di Vezio (na górę prowadzi brukowana ścieżka, idzie się ok 20-25 minut) - byłem w ubiegłą sobotę - zamek od listopada do marca jest otwarty bezpłatnie dla turystów (normalnie 4 EUR) , z góry są fantastyczne widoki na Bellagio i Menaggio.
Zdecydowanie bardziej polecam Varennę niż Lecco na 1 dzień. prom między Menaggio, Bellagio czy Varenną to koszt 4.60 EUR w jedną stronę, odpłwają mniej więcej co godzinę więc w każdym miejscu można spędzić trochę czasu
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Lis 2012 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Na Bergamo w zupełności wystarczy jeden dzień. Ale proponowałbym najpierw zacząć od Bergamo z powodów oszczędnościowych. Z lotniska jest komunikacja miejska. Kupując bilet 24 godzinny masz następny dzień cały na przejazdy i dodatkowo dwie kolejki funicolare, na które ten bilet jest ważny.
A dopiero kolejnego dnia pojechałbym do Mediolanu. Oczywiście pociągiem. Bo tańszy jest autobus, ale trzeba dojechać na lotnisko,czyli kupić kolejny bilet.

#7 PostWysłany: 21 Lis 2012 23:15 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Od listopada w Bergamo zaczyna się jarmark świąteczny, otwarcie z pompą jest zaplanowane na niedzielę 2 grudnia, przynajmniej tak zrozumiałam

CHRISTMAS VILLAGE
17 November - 26 December 2012
Piazzale Alpini – Lower Bergamo
Food and crafts products, sweets and gift ideas for Christmas and the Epiphany.
http://www.confesercenti.bergamo.it/new ... iative-/1/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lis 2012 23:38 

niebieski
jarmark już jest, zaraz koło dworca głównego - można popróbować lokalnych serów oraz suszonych wędlin (niestety ceny wysokie)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Lis 2012 23:59 

Sorvali napisał(a):
polecam Varennę, z przesiadką w Lecco czas podróży wynosi ok 1h20 min - bilet 5.25 EUR w jedną stronę.
[...]
Zdecydowanie bardziej polecam Varennę niż Lecco na 1 dzień. prom między Menaggio, Bellagio czy Varenną to koszt 4.60 EUR w jedną stronę, odpłwają mniej więcej co godzinę więc w każdym miejscu można spędzić trochę czasu

Trochę się tutaj pogubiłem. Czyli z Bergamo busem/pociagie do Lecco i promem do Varenny, tak?

jajacekk napisał(a):
Na Bergamo w zupełności wystarczy jeden dzień. Ale proponowałbym najpierw zacząć od Bergamo z powodów oszczędnościowych. Z lotniska jest komunikacja miejska. Kupując bilet 24 godzinny masz następny dzień cały na przejazdy i dodatkowo dwie kolejki funicolare, na które ten bilet jest ważny.
A dopiero kolejnego dnia pojechałbym do Mediolanu. Oczywiście pociągiem. Bo tańszy jest autobus, ale trzeba dojechać na lotnisko,czyli kupić kolejny bilet.

Szczerze to liczyliśmy się z zakupem biletów na 24h + 72h. Na Bergamo i tak musimy poświęcić niedziele, bo rano opuszczamy mieszkanie, a samolot dopiero wieczorem. Każdego dnia i tak musimy dojechać do/z mieszkania/centrum. Plus pewnie wieczorami będziemy chcieli pozwiedzać okolice.

Co do Jarmarku to super - zostawimy go sobie na niedziele :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lis 2012 00:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Trekeiro napisał(a):
Trochę się tutaj pogubiłem. Czyli z Bergamo busem/pociagie do Lecco i promem do Varenny, tak?

pociągiem do lecco i potem stateczkiem

wiem, że istnieje strona gdzie można zorientować się w cenie biletów na te promy na jeziorze ale nie mam niestety adresu

#11 PostWysłany: 22 Lis 2012 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 438 114
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
namteH napisał(a):
Trekeiro napisał(a):

pociągiem do lecco i potem stateczkiem

wiem, że istnieje strona gdzie można zorientować się w cenie biletów na te promy na jeziorze ale nie mam niestety adresu

Nie wiem jak z kursowaniem promów w okresie zimowym: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
Z tych PDFów wynika, że niewiele tam kursuje. Tylko z Como jakiś mało atrakcyjny kurs i promy już tylko pomiędzy tymi najpopularniejszymi punktami. Czyli Bellagio, Menaggio i Varenną.
EDIT: Jest jeszcze "fast ferry" z Como, ale to chyba dosyć drogie rozwiązanie. Wydaje mi się, że za zwykły promo na trasie Como-Varenna-Como płaciłem coś około 25 Euro. W każdym razie nie wygląda na to, żeby coś pływało z Lecco

Z tego, co zrozumiałem, to Solvari dojechał do Varenny pociągiem. Połączenia i ceny można znaleźć tutaj: http://www.fsitaliane.it/homepage_en.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lis 2012 09:52 

niebieski
Tak, dokładnie takie połączenie miałem na myśli.
W Bergamo kupujesz bilet na pociąg bezpośrednio do Varenny - np. wyjazd o 8:08 i przyjazd do Lecco 8:48 - tam należy wsiąść w pociąg do bodajże Sornio który wyjeżdża z Lecco o 9:02 i przyjeżdża do Varenny o 9:23.
Z Varenny jest prom do Menaggio o 10:15 (płynie 15 minut) - stamtąd można pojechać o 10:42 do Lugano - przystanek jest 5 minut piechotą od przystani promowej, po drodze musisz jeszcze w kiosku kupić bilet. Jakbyś był zainteresowany to mogę Ci to oznaczyć na mapie :-)
z Lugano powrót jest o 15:00 i o 15:47, z Menaggio do Varenny prom o 16:50 na który powinieneś zdążyć i o 17:05 jesteś w Varennie. W ten sposób w jeden dzień można zobaczyć i Lago Como i Lago Lugano i jeszcze zdążyć spokojnie na wieczorny samolot do Bergamo.

na w/w stronie godziny wypłynięcia promów są aktualne, bilet w jedną stronę to koszt 4.60 EUR, na samochód chyba 8.20 EUR. Jeśli wynajmiesz samochód to dojazd do Lugano nie będzie problemem a zaparkować możesz tam gdzie zatrzymują się autobusy na parkingu Casserate - stamtąd do starego miasta i nad jezioro jest ok 15 minut spacerem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Lis 2012 17:28 

Na pewno już wróciliście z pięknego Bergamo ale może innym się przyda. Polecam stronę - wyszukuje różne połączenia różnymi środkami transportu- http://www.muoversi.regione.lombardia.it/planner/.
A chętnych zapraszam do przeczytania naszej relacji z Bergamo i Varenny oraz Albino. Link poniżej.

#14 PostWysłany: 04 Gru 2012 11:01 

Czym można dojechać z menaggio do lugano? I jaki jest tego koszt? :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Gru 2012 11:46 

niebieski
autobusem linii C12 - koszt to ok 5.25 EUR w jedna strone - trzeba kupic bilety w kiosku przed wejsciem do autobusu (najlepiej od razu powrotne - jest duzo taniej)
bilety mozesz kupic tutaj : (podaje wspolrzedne na google maps, nie moge zapisac odnosnika:) 46.020159, 9.238169
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Gru 2012 17:23 

A nie można kupować biletów na autobus u kierowcy? Wszędzie we włoszech trzeba je nabyć wcześniej w kioskach? ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Gru 2012 20:45 
Awatar użytkownika

kuba1012 napisał(a):
Czym można dojechać z menaggio do lugano? I jaki jest tego koszt? :)

Byłem w Lugano we wrześniu i powiem szczerze, że nic specjalnego tam nie ma. Jeżeli będziesz w Menaggio to już lepiej zwiedzić Tremezzo (Villa Carlotta), Caddenabię, Lenno (Villa Balbianello) a później miasto Como (nie mylić z jeziorem o tej samej nazwie). Lugano to czyściutkie i uporządkowane miasto nad ładnym jeziorem, ale nie ma tego "czegoś" co mają włoskie miasteczka :)

A co do biletów na autobusy (te niebieskie, które kursują nad Lago di Como), to zawsze kupujesz je w kioskach, kierowca ich niestety nie sprzeda.

A i jak będziesz w Menaggio to polecam podejście do Kościoła św. Antoniego (Chiesa di San Antonio) - pięknie położona budowla na stromym zboczu (coś ok. 200-300 n.p.m) ze wspaniałym widokiem na środkową część jeziora
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Gru 2012 21:54 

Ja musiałem niestety odwołać wyjazd, więc skorzystam z Waszych propozycji przy następnej okazji :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Sty 2013 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Krajów: 15 / 7.0%
właśnie wróciłam z Bergamo więc parę informacji:
- lotnisko blisko miasta, autobus do centrum to 15-20 minut, jeżdżą często nawet późnym wieczorem,
- warto kupić bilet 24H (5euro) albo 72H (7euro) i nie przejmować się kasowaniem - bilet obejmuje Airport bus (z bagażem!), pomarańczowe autobusy ATB kursujące po mieście oraz 2 kolejki Funicolare (na Citta' Alta oraz San Vigilio) - tak naprawdę po przejeździe z/na lotnisko oraz jednym przejeździe busem/Funicolare cena biletu się zwraca więc naprawdę nie warto oszczędzać na jednorazówkach,
- autobus z lotniska to generalnie 1A, 1B, 1C - obok numerka zawsze wyświetlona nazwa ostatniej stacji - może jechać na Stazione F.S. (dworzec), Porta Nouva (centrum dolnego miasta), Funicolare (dolna stacja kolejki Funicolare) oraz Citta' Alta (Colle Aperto na górnym mieście). Wracając na lotnisko warto pamiętać, że bezpośrednio na lotnisko jedzie autobus 1A z ikonką samolotu - 1A bez ikonki jedzie do wioski Orio el Serio obok lotniska,
- planując przejazdy pociągiem pamiętaj, że bilety kasujemy w kasownikach na peronie, przed wsiadaniem do pociągu,
- informacja turystyczna: lotnisko (czynna do 21, plan miasta i 2 broszurki w zupełności Ci wystarczą, poza tym jakieś gadżety typu ołówek, breloczek itp.), w okolicach McDonalda, przy dworcu autobusowym (super wypasiona informacja - plany, mapki, broszurki, informacje o muzeach, zabytkach itd. za free + dostęp do internetu i drobne pamiątki), na Citta' Alta, na Via Gombito (plany + broszurki),
- pamiątki - największe skupisko sklepików na Via Gombito - warto przespacerować się i porównać ceny - przykładowo te same magnesy potrafiły kosztować 3,90 euro oraz 5-7 euro w sklepiku obok!
- sklep Carrefour Express na dolnym mieście, w okolicach dolnej stacji Funicolare - trzeba iść Viale Vittoro Emanuele z 300 metrów w stronę dworca, sklep Billa w okolicach Porta Nouva na dolnym mieście, przy Via Tiraboschi, na górnym mieście małe sklepiki, pokroju osiedlowych, przebicie cen co najmniej dwukrotne,
- pyszna i tania pizza w pizza barze - Viale Papa Giovanni XXIII 56, pomarańczowy szyld Pizza&Co - 1/4 pizzy 3,30 euro (2 duże kawałki, jedna osoba spokojnie się naje), cała pizza to 12,20 euro (uczta dla 3-4 osób). W restauracjach na górnym mieście pizza takiej wielkości kosztuje 8-10 euro, trzeba zapłacić ponadto kilka euro (2-3) za usługę - a jakość pizzy nie jest powalająca.

Obowiązkowe punkty do zobaczenia:
1. kolejka Funicolare i wjazd na górne miasto,
2. kolejka San Vigilio i wjazd z górnego miasta na wzgórze San Vigilio (spacer po wzgórzu San Vigilio w okolicach zamku) - wracając z zamku w dół, w stronę kolejki po prawej stronie będą schody (wyglądają jak schody do posesji ale skręcają w lewo i idą w górę) - warto się wspiąć i wtedy będziemy na samej górze, ponad zamkiem - widoki przednie,
3. Piazza Vecchia + Duomo + Maria Maggiore,
4. La Rocca - forteca + wspaniałe widoki,
5. spacer naokoło Citta' Alta po murach - 5km ale naprawdę warto,
6. zejście z górnego na dolne miasto bądź na odwrót - przez Porta S.Giacomo,
7. Piazza Cittadella + darmowe muzea,
8. włóczenie się po uliczkach starego miasta,
9. espresso za 1 euro w krórejkolwiek kawiarni/barze,

#20 PostWysłany: 13 Sty 2013 14:27 
Awatar użytkownika

i trzbea sie bylo a w 3 postach o tym pochwalic ??

http://www.fly4free.pl/forum/bergamo-mediolan-prosze-o-rady,180,5124
http://www.fly4free.pl/forum/4-5-dni-w-bergamo,180,21236&start=10
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=75&t=2673&start=20

dwa pierwsze to kopij-wkej nawet ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości