Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lip 2026 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 193 908
Krajów: 23 / 10.8%
Cześć wszystkim,

niby człowiek głównie poluje na okazje i planuje wyjazdy, ale jak nad domem przeleci coś nisko, to i tak odruchowo sięga po telefon sprawdzić, co to było. U mnie skończyło się tym, że stwierdziłem, że chcę mieć coś, co stoi na biurku i pokazuje to cały czas. Bez laptopa, bez wchodzenia w aplikacje na telefonie i tym podobne.

Jako że słabo znam się na elektronice, kupiłem gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare ESP32-S3-Touch-LCD-7, obecnie ok. 190 zł - linki niżej, do tego obudowa), posiedziałem trochę wieczorami i wyszedł z tego mały FlightRadar, który odświeża się sam co kilka sekund. Od czasu pierwszej wersji projekt sporo urósł, więc opiszę, jak to wygląda dzisiaj.

Na liście widać wszystko, co lata w promieniu 100 km (zakres do zmiany, do 460 km), z logo linii, typem maszyny i flagą kraju rejestracji. Po kliknięciu w samolot jest pełen obraz: skąd i dokąd leci, ile procent trasy za nim, o której wyląduje (np. "za 40 min, o 19:37"), aktualna godzina lokalna na lotnisku startu i lądowania, a po podpięciu darmowego klucza FlightAware także numer rejsu w formacie znanym z biletów (FR1234, a nie tylko radiowe RYR56XY), zdjęcie konkretnego egzemplarza od spotterów z planespotters. Jest też podpowiedź, w którym kierunku i jak wysoko nad horyzontem wypatrywać maszyny na niebie, jakby ktoś chciał wyjść na balkon.

Widoków jest kilka: klasyczna lista ze szczegółami, mapa całej trasy lotu (z przesuwaniem palcem i zoomem), radar na tle prawdziwej mapy okolicy (ja w środku, samoloty dookoła, każdy z kierunkiem lotu i kolorem zależnym od wysokości) oraz statystyki: ile unikalnych maszyn dziś przeleciało, o których godzinach ruch największy, jakie linie latają najczęściej, rekordy z 30 dni. Mój ulubiony to jednak wygaszacz: po kilku minutach bezczynności ekran sam przechodzi w pełnoekranową mapę nieba z zaznaczonym okręgiem obserwacji, wszystkimi samolotami, zegarem i pogodą. Wygląda jak żywa ozdoba na półce, a dotknięcie samolotu pokazuje, dokąd leci. W nocy potrafi wygasić podświetlenie w ustalonych godzinach. Czasem na tym niebie między rejsowymi maszynami trafi się coś ciekawszego, rzadkie i nietypowe konstrukcje są wyróżniane automatycznie. ;-)

Dodatkowo powiadomienia na telefon (przez darmową apkę ntfy, bez zakładania konta). Urządzenie umie dać znać, gdy pojawi się sygnał awaryjny, maszyna z mojej listy obserwowanych albo lot, który za kilka minut przejdzie prawie nad głową. Dla bardziej wkręconych są też integracje z Home Assistant i podobnymi.

Dane pochodzą z darmowych, społecznościowych API (airplanes.live i podobne, czyli to, co zbierają ludzie z antenkami ADS-B na balkonach), więc nie ma żadnych abonamentów ani kluczy. Ciekawostka techniczna: bazy tras bywają nieaktualne, bo linie używają tych samych callsignów na różnych trasach, więc soft sprawdza, czy pozycja samolotu w ogóle pasuje do trasy z bazy. Jeśli nie pasuje, pyta kolejne źródła (są trzy), a jeśli żadne się nie zgadza, uczciwie pokazuje, że trasy nie zna. A jakby ktoś miał w domu własny odbiornik ADS-B na Raspberry, urządzenie może czytać dane prosto z niego, zamiast z internetu.

Całość wrzuciłem na GitHuba jako open source. A że sam nie lubię kompilowania cudzych projektów, przygotowałem stronę, z której flashuje się płytkę bezpośrednio z przeglądarki. Nie trzeba więc posiadać jakiejś specjalnej wiedzy ani umiejętności, żeby to uruchomić. Wystarczy nabyć urządzenie, posiadać kabel USB i komputer.

Kupujecie więc urządzenie, podpinacie je kablem USB do komputera (do portu UART1 na płytce), wchodzicie na stronę Flashera w linku poniżej za pomocą Google Chrome, klikacie Install, wybieracie port USB i po kilku minutach urządzenie działa. Można odpiąć od komputera i postawić na półce. Potem wystarczy wybrać na ekranie dotykowym swoje WiFi (uwaga: tylko 2.4 GHz) i gotowe. Lokalizację wykrywa samo po IP, można też wpisać dowolne miasto ręcznie, np. żeby podglądać ruch nad Tokio, siedząc w Krakowie. Urządzenie ma też panel webowy w domowej sieci: mapa na żywo, tabela lotów, historia obserwacji i alertów, cała konfiguracja i aktualizacje oprogramowania przez przeglądarkę, więc kabel po pierwszym wgraniu nie jest już potrzebny. Kto chce, może panel zabezpieczyć hasłem. Interfejs jest po polsku (i angielsku), do wyboru 7 motywów kolorystycznych.

Flasher: https://theqkash.github.io/esp32flight/
Źródła: https://github.com/theqkash/esp32flight

Jakby ktoś się pokusił o złożenie, dajcie znać, co sądzicie. Piszcie też śmiało, jeśli coś nie działa albo czegoś brakuje, projekt planuję rozwijać.

Urządzenie można kupić w sklepach z elektroniką takich jak Botland, Kamami, Elty, a i pewnie na znanych portalach aukcyjnych się znajdzie ;-)

Krótki film jak to działa: https://streamable.com/zuq3kw

Pozdrawiam,
Łukasz

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
47 ludzi lubi ten post.
24 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 25 Lip 2026 10:14 
Awatar użytkownika

Krótki update:

Dostawałem pytania w tej sprawie: "a nie da się tego odpalić na starym tablecie?". Da się. Jest teraz wersja na Androida, działa od Androida 5.0, więc sprzęt z 2014 roku spokojnie się nadaje. Stary tablet na podstawce robi za dokładnie to samo co płytka.

To ten sam kod co na ESP32, nie żadna okrojona wersja: lista lotów z logo linii, szczegóły lotu ze zdjęciem konkretnej maszyny, radar na tle prawdziwej mapy, mapa trasy, wygaszacz z mapą nieba, statystyki, powiadomienia. Apka jest natywna i lekka, skoro daje radę na mikrokontrolerze, to na tablecie tym bardziej. Na większych ekranach sama pokazuje więcej: dłuższa lista, większy radar, większe litery.

Instalacja: ściągacie plik APK z GitHuba i instalujecie na urządzeniu, tyle. Zero kont, zero reklam, lokalizację wykrywa sam albo wpisujecie miasto. Panel www też działa w apce (http://adres-tabletu:8080 - jest to także widoczne w ustawieniach aplikacji).

Przy okazji w tej samej wersji: filtr klas samolotów, można np. zostawić tylko wojskowe.

APK: https://github.com/theqkash/esp32flight/releases/latest
Kod: https://github.com/theqkash/esp32flight

Jakby coś nie działało, piszcie śmiało. :-)

Image
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2026 15:29 

Loty: 366
Kilometry: 574 940
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
Świetny pomysł, łączący wiele funkcjonalności płatnego FR24 w formie dedykowanego urządzenia. Zainstalowałem na telefonie i śmiga aż miło, chociaż niektóre elementy nie są na tą chwilę optymalnie wyświetlane (z braku optymalizacji pod urządzenie lub to po prostu glitche w stylach dla różnych motywów), ale to faza rozwojowa więc bardziej jako spostrzeżenie, niż błąd. Przykładowo:

Image

To co bym dodał, to:
- przełączenie jednostek na metryczne (jednostki "lotnicze" węzły, mile morskie, etc. dla laika mogą być ciężkie w odbiorze)
- ustawienie lokalizacji poprzez wybranie kodu IATA lotniska
- dodawanie kilku lokalizacji do "ulubionych", aby szybko przełączać między nimi
- "dymki" w widoku mapy z małym logo linii lotniczej (jeśli jest przynależność)
- możliwość kliknięcia na samolot w widoku mapy
- toggle dla automatycznego przełączania na kolejny samolot - czasem chce się śledzić konkretny lot (tak, wiem, trochę przeczy to idei, plus w końcu zniknie on z "zasięgu")

W statystykach sesji na dole wyświetlany jest METAR, jak mniemam z najbliższego lotniska względem ustawionej/ustalonej lokalizacji. Tutaj też zapewne 99.9% ludzi uzna te informacje za nieprzydatne, bo ich nie zrozumie :)

Również, na widoku szczegółów lotu, zamiast czasu startu i lądowania wyświetlany jest chyba bieżący czas z urządzenia. Jeśli dane są dostępne, fajnie było by też tam pokazać ATD/ETA.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Lip 2026 19:35 
Awatar użytkownika

@aeonflux Dzięki! Wszystko z tej listy weszło do świeżo wydanej 0.4.0 (jednostki metryczne, lokalizacja po kodzie lotniska, ulubione miejsca, klik w samolot na mapie z logo w dymku, wyłączanie auto-przełączania, METAR w wersji "po ludzku"). A czasy przy trasie to nie zegar urządzenia, tylko celowo bieżący czas lokalny na obu lotniskach; szacowany przylot jest w stopce.

Ale 0.4.0 to przede wszystkim "The layers update", bo radar przestał być tylko o samolotach. Doszły opcjonalne warstwy, każda na osobnym przełączniku:

- Statki AIS: jak mieszkasz nad morzem albo przy porcie, urządzenie robi za radar portowy. Nazwy jednostek, typ, prędkość, kurs i port docelowy, z własną kartą szczegółów jak przy locie. Zagęszczenia zwijają się w plakietkę "Statki x 14", która po tapnięciu rozwija listę. Przełącznik nad listą wybiera: samoloty, statki albo wszystko naraz.
- Balony meteorologiczne z sieci SondeHub: dwa razy dziennie nad Polską lecą sondy. Widać typ, wysokość i czy sonda właśnie się wznosi, czy już spada. Dla łowców sond gratka.
- ISS: gdy stacja przelatuje w okolicy, pojawia się na radarze.
- Strefy przestrzeni powietrznej z openAIP: obrysy CTR, TMA i stref zakazanych na mapie. Nagle widać, dlaczego samoloty skręcają tam, gdzie skręcają.
- Do tego prognoza TAF obok METAR-u i radar opadów.

Image

Z rzeczy codziennych: mapa radaru ma zoom i domyślnie wypełnia cały ekran ustawionym zasięgiem (koniec z martwym marginesem przy małym promieniu), lista pokazuje tylko to, co w kadrze, a tryb śledzenia trzyma wybrany lot na ekranie do skutku, na przykład jak wypatrujesz konkretnego rejsu z rodziną na pokładzie.

Do czego to się w praktyce sprowadza: biurkowy radar dla spotterów, "co mi lata nad głową" na parapet (z powiadomieniem na telefon, że coś ciekawego przeleci za 3 minuty, więc zdążysz na balkon), radar portowy nad zatoką, a przez MQTT wjeżdża w Home Assistant jako komplet sensorów. Wszystko dalej bez kont i subskrypcji; tylko statki i strefy wymagają własnych darmowych kluczy. No i jest pełny opis API z modelem danych w repo, jakby ktoś chciał budować własne rzeczy na tych danych.

Pobieranie i pełna lista zmian: https://github.com/theqkash/esp32flight/releases , odświeżona strona projektu z galerią: https://theqkash.github.io/esp32flight
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości