Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2026 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 254
Kilometry: 359 627
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
W lipcu będę mieć 10h przerwy w IST. Zastanawiam się, gdzie można by było pojechać, ale POZA Stambuł (z racji, że w tym mieście byłem niedawno kilka razy, jest fajne, ale ileż można). Czy ktoś wie może coś na temat rezerwatu Cilingoz albo o plażach na wybrzeżu czarnomorskim (np w Karaburun). Interesowałoby mnie raczej coś przyrodniczo-widokowego, niż miejskiego (jeśli miasto, to raczej na zasadzie zjeść pide, baklawę i wypić herbatę albo i 5 :lol: )

Myślałem też o pojechaniu do Polonezkoy (jakoś zawsze brakowało mi czasu), względnie Wyspach Książęcych - tylko zastanawiam się, czy jest sens się tam pchać, mając 10h od przylotu do wylotu (i to jeszcze musząc wrócić na europejską stronę, bo zarówno przylot jak i wylot jest z IST)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 03 Lip 2026 10:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Z wypożyczonym autem (choćby z tureckiego Avec) można się pokusić o plaże Morza Czarnego po stronie azjatyckiej, np. Riva lub Şile. Aczkolwiek z tego co widzę, to połowa Stambułu też tam wtedy będzie ;)
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 03 Lip 2026 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 254
Kilometry: 359 627
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
@shagrat a coś bez samochodu? Ideałem by było też (względnie) bez ludzi, ale to chyba marzenie ściętej głowy

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2026 20:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Chyba szukamy czegoś podobnego, bo też myślę o alternatywach na stopover i niestety transport poza Stambuł jest albo strasznie czasochłonny, albo nie ma go w ogóle. Lotnisko jest wśród pól i lasów, najbliższa plaża (Yeniköy/Karaburun), do której żaden taksówkarz nie będzie chciał jechać (bo nie złapie kursu z powrotem) jest strasznie słaba, autobus jest ale z przesiadką z Havaista i tracisz na to z 2h.

Możesz się za to zastanowić, czy na pewno odhaczyłeś cały Stambuł - Modę, Balat, Kuzguncuk, to nie są oczywiste miejscówki nawet dla kogoś kto był w Stambule już parę razy.

Tez przyznam, że patrzyłem na Polonezköy, ale to może kiedyś przy okazji. Wyspy Książęce - generalnie pomysł super, ale na pewno nie pchałbym się tam mając 10h.

Ja w każdym razie planuję wziąć auto z Avec i jechać w kierunku Azji na w/w plaże. Gorzej niż w Słonecznym Brzegu być nie może ;)
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 04 Lip 2026 13:34 

złoty
Mieliśmy kiedyś ten dylemat, ale z 6 h czasu między samolotami. Zdecydowaliśmy się na podjechanie metrem do Kemerburgaz i miło to wspominamy jeżeli chodzi o spacer, czaj, niedrogie jedzenie i turecki klimat. Ale nie ma co ukrywać, tam nie ma kompletnie nic do zwiedzania. Niespiesznego szwendania z jedzeniem na 2 h było aż nadto. Na 10 h, nawet odejmując te 3-4 godziny na przedostawanie się w obie strony i przyjazd wcześniej na lotnisko, to zdecydowanie nie będzie tam co robić.

Przymierzałem się też kiedyś do noclegu w Karaburun nad morzem, wioska wygląda dość ciekawie. Długa plaża, klif, port, rybne knajpy. Zrezygnowaliśmy wtedy z tego pomysłu z braku sensownego transportu publicznego, nie chcieliśmy ryzykować zamawiania tam taxi na 5 rano. Przenocowaliśmy wtedy w Stambule i to był strzał w dziesiątkę. Ale w międzyczasie linię metra pociągnęli w drugą stronę do Arnavutköy i widzę, że tam albo przy poprzedniej stacji powinny być w miarę dogodne przesiadki na autobusy do Karaburun (do dokładnego sprawdzenia). Metro jeździ co chwilę, autobus 336K do Karaburun wg Google Maps co 20 min. Odległości są niewielkie, więc przejazd nie powinien trwać długo. Czyli zakładając, że przesiadką trafiacie w dogodne godziny, to powinno być do zrobienia.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości