Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2315 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116
Autor Wiadomość
#2301 PostWysłany: 15 Cze 2026 14:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakiś czas temu analizowałem właśnie te zmiany związane z wodą w MSC i jest to niebywałe, że zwykłej wody źródlanej butelkowej nawet nie ma w pakiecie, nie mówiąc o mineralnej. Kiedyś mieli wody typu Aqua Panna, San Pellegrino, a teraz ściek z kałuży. Dzięki za potwierdzenie, jak smakuje. Dla mnie duży minus.
Edit: Nawet pakiet "PREMIUM EXTRA PACKAGE" ma: Still and sparkling water - AQUA by MSC**
Darek M. lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2302 PostWysłany: 15 Cze 2026 15:55 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@Miguelito Którym statkiem płynąłeś? Na stronie MSC w opisie pakietów drinków informują, że gdzie nie ma tych urządzeń czy systemu Aqua by MSC to jest woda jak dawniej, wydawana w barach w butelkach. Ale jest prawdopodobne, że sukcesywnie będą wdrażać na wszystkich.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 15 Cze 2026 20:38, edytowano w sumie 1 raz
ciach offtop
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.

#2303 PostWysłany: 15 Cze 2026 16:45 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
To jest typowy excel a nie lewactwo czy prawactwo. Ktos policzył ze prad do odsalarki jest tanszy niz aqua minerale de piemonte.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 15 Cze 2026 20:39, edytowano w sumie 1 raz
ciach offtop
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2304 PostWysłany: 25 Cze 2026 07:09 
Awatar użytkownika

Cześć wszystkim, przychodzę do Was z kilkoma pytaniami / prośbami o radę. Za każdą wskazówkę z góry dziękuję :)

Oczywiście sprawa dotyczy rejsu - chcielibyśmy wybrać się na taki po Karaibach, jeden po Morzu Śródziemnym za nami (MSC Divina).
Myślimy o lutym- marcu przyszłego roku.

Mój bardzo wstępny plan to lot do Miami i rejs z Miami właśnie lub z Fort Lauderdale (ze względu na łatwy dojazd z Miami). Mężowi marzy się 10 dni, ale myślę że każda długość w przedziale 7-10 dni będzie ok :)

i teraz wspomniane prośby o rady w poniższych kwestiach:

- zaczęłabym od kupna biletu na lot, a dopiero później wybierałabym rejs; słyszałam że jest ich bez liku, ale zerkałam na kilku wyszukiwarkach i nie powiedziałabym :) czy coś źle patrzę, zmieniło się, mam nieaktualne informacje?
cena jest dla nas ważnym czynnikiem, więc biorę pod uwagę raczej tańszych operatorów;

- apropos operatorów: naczytałam się również, że lepiej wybierać europejskich, bo na amerykańskich statkach po pierwsze jedzenie jest gorsze (już nawet nie myślę o smaku, tylko o jakości i szkodliwych dodatkach do niego) oraz po drugie - cały temat związany z pozywaniem się Amerykanów do sądu za byle co. Nie chcę mieć kłopotów bo ktoś upadł koło mnie ;) mam nadzieję, że bardzo przesadzam?

- z tego co znalazłam, luty i marzec to dobre miesiące na taki rejs - przy czym marzec nieco droższy. Czy to się pokrywa z Waszymi obserwacjami?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#2305 PostWysłany: 25 Cze 2026 08:29 

srebrny
@linnea

Kilka razy płynąłem z FL i Miami. Typowych europejskich operatorów tam nie znajdziesz. Z opowiadań znajomych wynika, że "europejskie" MSC, które stamtąd pływa jest bardzo zamerykanizowane i nie różni się od operatorów amerykańskich - wynika to stąd, że na takiego klienta są nastawieni i do niego dostosowani. Jakiegokolwiek zresztą operatora z Florydy nie wybierzesz, dominującą grupą pasażerów będą Amerykanie. Moim zdaniem Twoje obawy są przesadzone, ja bym się nie bał. Jeśli chcesz bardziej europejskiego operatora, trzeba opierać się na trójce: Costa, AIDA lub TUI - przy czym ostatnia dwójka jest niemieckojęzyczna. Ale wydaje mi się, że żaden nie pływa z Florydy. Costa od lat preferowała Martynikę/Gwadelupę/Dominikanę jako punkt startu. W przypadku AIDA i TUI jako punkt startu pojawiają się te same porty plus Barbados i Jamajka.

Co do cen, nie zauważyłem takiej zależności. W ub. roku bardzo tani był przełom roku co wynikało też z dużo większej niż zwykle podaży rejsów o tej porze roku. Ceny zmieniają się dynamicznie i trudno monitorować wszystkie zależności jednocześnie. Jeśli chodzi o mnie ja najpierw rezerwowałbym rejs a dopiero pod tą rezerwację dopasował loty i hotele.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2306 PostWysłany: 25 Cze 2026 08:49 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
@linnea

z Miami z europejskich operatorów jest do wyboru tylko MSC, bo Costa i Aida operują z wysp. Przy czym MSC na stałe zbazowany w USA będzie na wskroś amerykański. To są rejsy głównie dla Amerykanów + trochę miksu ludzi z Europy. Produkty na statku będą kupione w USA, bo nikt nie będzie sprowadzał zaopatrzenia z Europy. Statki uzupełniają zaopatrzenie w porcie w którym startuje rejs. Nie wiem jak jest z podejściem do norm spożywczych w MSC ale nie oczekiwałbym spełnienia norm UE w USA.

To samo dotyczy słynnych pozwów. Tutaj raczej pozostaje kwestia jakie prawo obowiązuje na pokładzie. Nie jestem w tym biegły ale AI podpowiada że na morzu obowiązuje prawo kraju w którym zarejestrowana jest bandera (np, Bahamy), a jeśli statek jest na wodach terytorialnych (port + 12 mil od brzegu) to prawo danego kraju. Reasumując - jeśli oblejesz Amerykanina/-kę gorącą kawą na śniadaniu w porcie w Miami to samo bycie na statku MSC cię nie uratuje.

W tym momencie nie wiem czy jest sens wykluczać pozostałe linie z oferty jeśli cena będzie ok. Bardziej zwróciłbym uwagę na ewentualne ukryte opłaty w procesie rezerwacji u amerykańskich operatorów niż kuchnię i kwestie prawne.

Co do ilości rejsów to na cały luty/marzec Seescanner pokazuje 143 rejsów 7-10 dni. Jest z czego wybierać, a jeszcze można dorzucić 3 porty na Florydzie, jak chcecie zwiększyć ilość. Ja osobiście stosuje dwie szkoły. Jak rejs jest wyjątkowy (np. ciekawa trasa, albo super cena) to najpierw rezerwuję rejs a później szukam lotów. Jak rejsów jest kilka to wybieram top 2/3 i pod te daty szukam lotów, a dopiero po locie kupuję rejs. Nie przepadam za całkowitym kupieniem lotu pod losowe daty a dopiero później szukaniem rejsu, bo można zostać z kiepską trasą, ale to tylko moja osobista fanaberia :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2307 PostWysłany: 25 Cze 2026 09:43 
Awatar użytkownika

@bruce09lili dziękuję za odpowiedź :)

Celujemy w port Miami, bo łatwiej nam tam dolecieć - pisząc "wysp", masz na myśli np. z Dominikany? Nie ukrywam że tu raczej będziemy polować na okazje i wydaje mi się, że może łatwiej ją znaleźć właśnie na duże lotnisko (ale może niekoniecznie? offtopowo, przypominają mi się loty do Salonik z Krakowa za 100zł ;) )

Odnośnie pozostałych portów na Florydzie, szybki check na google maps pokazywał mi już dłuższą podróż (kilkugodzinną), trochę się cykam czy jako początkujący w USA dalibyśmy sobie radę (z tego co słyszałam, komunikacja publiczna nie jest tam specjalnie rozwinięta..).

Czyli temat jedzenia i pozwów spycham raczej na obrzeża świadomości.

Nie znałam Seescannera, dzięki za info - popatrzę sobie tam. Chyba uwzględnię szczególnie Aidę, przy założeniu że wyszukam jakiś lot, znajomi płynęli po Kanarach i chwalili.

A co do terminu, to cóż, jesteśmy i tak trochę ograniczeni ilością urlopu jaki możemy wziąć, a także jego terminem (muszę być w pracy na początku każdego miesiąca). Zrobię jak radzisz i wybiorę 2-3 na początek, a potem lot pod to :)
 Profil Relacje PM off  

#2308 PostWysłany: 25 Cze 2026 09:54 

srebrny
Umówmy się, że komunikacja publiczna w USA to pojęcie bardzo abstrakcyjne. Ale co u nich fajne to łatwość wypożyczenia auta na lotnisku i oddania w porcie i odwrotnie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2309 PostWysłany: 25 Cze 2026 10:10 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Z Miami chyba pływa też NCL, który przynajmniej z nazwy jest Europejski.
Wypłynięcie z Miami ma tą zaletę, że port jest blisko i jest łatwy dojazd. To samo z lotniska do miasta. Optymalnie jest przylecieć LOTem, nocka i następnego dnia rejs. W samym Miami można zostać po rejsie.
Ja byłem raz, na MSC Seascape i byłem bardzo zadowolony. Jedzenie moim zdaniem było ok, dla mnie to jest dodatek do przygody i oczekiwania miałem rozłożone bardziej na sam statek i porty odwiedzane a nie samo jedzenie.
Oprcz samych operatorów to różnice są też w samych statkach więc zmiennych przy wyborze rejsu jest dużo.
 Profil Relacje PM off  

#2310 PostWysłany: 25 Cze 2026 10:11 
Awatar użytkownika

To na pewno zapamiętam, jak budżet będzie wyższy - na razie "oszczędzamy" gdzie to możliwe :)

@wilczagorka właśnie dlatego to był mój pierwszy zamysł, ale teraz myśli zaczynają się kłębić..
 Profil Relacje PM off  

#2311 PostWysłany: 25 Cze 2026 10:25 

srebrny
@wilczagorka - Norwegian tylko z nazwy jest europejski. Obecnie to amerykańska korporacja. W swojej "stajni" ma trzy marki: NCL, Oceania i Regent Seven Seas.
 Profil Relacje PM off
wilczagorka lubi ten post.

#2312 PostWysłany: 30 Cze 2026 18:06 

Loty: 182
Kilometry: 556 641
Krajów: 53 / 24.8%
niebieski
linnea napisał(a):
Cześć wszystkim, przychodzę do Was z kilkoma pytaniami / prośbami o radę. Za każdą wskazówkę z góry dziękuję :)

Oczywiście sprawa dotyczy rejsu - chcielibyśmy wybrać się na taki po Karaibach, jeden po Morzu Śródziemnym za nami (MSC Divina).
Myślimy o lutym- marcu przyszłego roku.

Mój bardzo wstępny plan to lot do Miami i rejs z Miami właśnie lub z Fort Lauderdale (ze względu na łatwy dojazd z Miami). Mężowi marzy się 10 dni, ale myślę że każda długość w przedziale 7-10 dni będzie ok :)

i teraz wspomniane prośby o rady w poniższych kwestiach:

- zaczęłabym od kupna biletu na lot, a dopiero później wybierałabym rejs; słyszałam że jest ich bez liku, ale zerkałam na kilku wyszukiwarkach i nie powiedziałabym :) czy coś źle patrzę, zmieniło się, mam nieaktualne informacje?
cena jest dla nas ważnym czynnikiem, więc biorę pod uwagę raczej tańszych operatorów;

- apropos operatorów: naczytałam się również, że lepiej wybierać europejskich, bo na amerykańskich statkach po pierwsze jedzenie jest gorsze (już nawet nie myślę o smaku, tylko o jakości i szkodliwych dodatkach do niego) oraz po drugie - cały temat związany z pozywaniem się Amerykanów do sądu za byle co. Nie chcę mieć kłopotów bo ktoś upadł koło mnie ;) mam nadzieję, że bardzo przesadzam?

- z tego co znalazłam, luty i marzec to dobre miesiące na taki rejs - przy czym marzec nieco droższy. Czy to się pokrywa z Waszymi obserwacjami?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Luty i Marzec jest moim zdaniem idealny chociaż w tym roku Miami przywitało nas sporym deszczem i pierwszy dzień gdzieś na wysokości Baham był deszczowy, no coż zdarza sie ;)
mam za sobą parę rejsów z Miami i Fort Lauderdale, oba przyjemnie do ogarnięcia. Z lotniska Miami na Miami Beach kursuje autobus expres za parę $ od osoby i można walizki bo jest przewidziane miejsce, wiec proponuje na początek szukać rejsu z portu w Miami bo jest banalne w organizacji ;)
Do Ford Lauderdale też nie jest źle bo pociągiem za 5$ można dojechać z lotniska Miami w okolice lotniska Lauderdale albo do centrum, jest fajna apka z komunikacją, podawałem w którymś komentarzu ;)
Są też autobusy darmowe, w Miami Litle Havana, kolejka naziemna w DownTown, czy na samej Miami Beach, w Fort Lauderdale zwane Wenecją florydy ma darmowe taxi wodne, są też inne formy darmowego transportu, uber też jakoś drogi nie jest, ale rośnie w dniu wypłyniecia i przypłynięcia statku
Jak chodzi o Diva to spoko statek troche starszy, ale mniejszy i bardziej kameralny, moze od tego zaczać bo jak sie zacznie od takiego wypasu to później człowiek może wybrzydzać ;)
dla mnie 10 dni to idealnie ale jakby było 14 to tez byłoby spoko, człowiek i odpocznie w dniach na morzu i pozwiedza bo wiecej portów ;)
Ja tam zaczynam od kupna rejsu a bilety szukam później, bo niestety ceny rejsów idą do góry a ludzie juz wykupują rok wcześniej, oczywiście trafiają sie perełki i promocje ale z obesrwacji co roku wszystko coraz drożej.

tak informacyjnie Costa wprowadziła język Polski w aplikacji
Costa Cruises: Polski personel, aplikacja po polsku, szkolenia w Polsce. Inwestujemy w Polskę

a odnośnie MSC, nie wiem na ile info potwierdzone i na jakich statkach jest ta zmiana ale soki są już tylko do śniadania, w ciągu dnia tylko woda, parę osób zgłaszało na MSC EUROPA, czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować ?

#2313 PostWysłany: 01 Lip 2026 10:18 

niebieski
Jedyny sok na MSC to pomarańczowy, świeżo wyciskany z pomarańczy, który kosztuje 5 EUR za kubek 0.25 l. (lub wliczony jest w pakiet napojów premium). Wszystko inne, to produkty sokopodobne, które obok soków nawet nie stały (no może z wyjątkiem pomidorowego). Zatem nie ma czego żałować i odżałować kilka groszy więcej na pakiet napojów. Szczerze, to nie trochę nie rozumiem tego katowania się na rejsach w kwestii napojów w imię oszczędności. Zwłaszcza na MSC, które ma najtańsze pakiety napojów w całej branży.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#2314 PostWysłany: 01 Lip 2026 14:02 

srebrny
To raczej nie kwestia katowania tylko prostej kalkulacji. Na następnym rejsie była promka i nie było wątpliwości. 50e za 5 dni to jak gratis. Ale przy pełnej kwocie za paket patrzę na ilość dni na morzu. Jeśli jest ich mało to za nic w świecie nie wypiję takiej ilości napojów żeby pakiet mi się wrócił. Wtedy zwyczajnie kupuję tyle ile mam ochotę.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#2315 PostWysłany: 01 Lip 2026 19:20 

Loty: 182
Kilometry: 556 641
Krajów: 53 / 24.8%
niebieski
Miguelito napisał(a):
Jedyny sok na MSC to pomarańczowy, świeżo wyciskany z pomarańczy, który kosztuje 5 EUR za kubek 0.25 l. (lub wliczony jest w pakiet napojów premium). Wszystko inne, to produkty sokopodobne, które obok soków nawet nie stały (no może z wyjątkiem pomidorowego). Zatem nie ma czego żałować i odżałować kilka groszy więcej na pakiet napojów. Szczerze, to nie trochę nie rozumiem tego katowania się na rejsach w kwestii napojów w imię oszczędności. Zwłaszcza na MSC, które ma najtańsze pakiety napojów w całej branży.

ja mam inne odczucie i sok jabłkowy był jak sok jabłkowy niczym nie odbiegał tym w kartonikach kupionych w dyskoncie, Ice Tea tez była w miarę, ogólnie pije wodę ale czasami dla smaku lubię sobie ją "zabarwić" jak jeszcze teraz czytam ze woda na msc jest z odzysku to juz całkiem słabo, ostatni rejs na Princess i to starszym statku tez soki były naprawdę ok. Nie pije alko, kawy itp wiec nie wiem jakbym liczył to nie opłaca mi się brać pakietu, a na princess nie było problemu z wnoszeniem całych zgrzewek coli itp
JIK uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2315 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość