Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1639 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82
Autor Wiadomość
#1621 PostWysłany: 20 Cze 2026 06:41 

Loty: 46
Kilometry: 129 615
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Będę w Brindisi za tydzień. Przylatujemy dopiero 21.30, więc pewnie już będzie ciemno i możliwości obejrzenia takie sobie, zwłaszcza tych dyskusyjnych usterek.
Wylot po 8ej rano, więc zwrot, kiedy buda zamknięta i klucze pewnie do wrzutni.
Locauto na lotnisku.

Macie jakieś podpowiedzi?
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#1622 PostWysłany: 20 Cze 2026 09:14 
Awatar użytkownika

srebrny
FUX napisał(a):
Locauto na lotnisku. Macie jakieś podpowiedzi?
Zrób zdjęcia z latarką, najlepiej aparatem jak masz. Ja robiłem komórką i nie wszystko było widać - wiadomo jak jest wtedy z jakością, zwłaszcza przy wgnieceniach a nie rysach.

Ale też mam wrażenie, że Locauto to bardzo przyzwoita wypożyczalnia, de facto to Locauto - National - Enterprise - Alamo, wypożyczałem z nimi w Bergamo, Trieście (super obsługa) i w Katanii, wszędzie zero problemów (zawsze miałem swoje ubezpieczenie, nie brałem od nich).
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#1623 PostWysłany: 20 Cze 2026 11:29 
Awatar użytkownika

złoty
@FUX Podjedź pod pierwsze lepsze światło - lampę, latarnię czy cokolwiek - i tam jeszcze raz zdjęcia wszystkiego. Dobrym pomysłem jest też, by wszyscy wycieczkowicze robili zdjęcia wszystkiego, co im wpadnie w oko - tu ilość często przechodzi w jakość. Zawsze robię serię zdjęć od dołu, z przykucu - raz się przydało. I dobre zdjęcia felg - często tam coś mają. Plus zdjęcie poziomu paliwa na wstępie i przy oddaniu. To takie ogólne oczywistości, ale w tej sytuacji bym tego po prostu dwa razy więcej i bardziej zrobił na wszelki wypadek. Ba, ostatnim razem nawet filmik zrobiłem, jak kluczyk wrzucam do skrzynki, ale to już pewnie przesada.

Generalnie warto w takich sytuacjach brać wypożyczalnie 24h, ale wiadomo, że czasem się nie da.
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#1624 PostWysłany: 20 Cze 2026 11:45 

srebrny
FUX napisał(a):

Macie jakieś podpowiedzi?

Posiadać odpowiednie ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#1625 PostWysłany: 20 Cze 2026 18:37 

niebieski
Ubezpieczenie mam, to nie problem.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Foty, filmik wiadomo, z latarką dobry pomysł. Akurat w Brindisi będę pierwszy raz. Palermo za miesiąc po raz kolejny.
Jeszcze raz grazie mille.
 Profil Relacje PM off  

#1626 PostWysłany: 20 Cze 2026 19:05 

srebrny
Skoro masz ubezpieczenie, to po co chcesz oglądać, fotografować i filmować? Jak będą chcieli cię oszukać na uszkodzeniach, to i tak to zrobią.
 Profil Relacje PM off  

#1627 PostWysłany: 20 Cze 2026 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
Kupuję samogłoskę i zgaduję hasło: bo czasem wypożyczalnie próbują losowo naciąć i takie zdjęcia zaoszczędzają głupot w stylu kontakt z ubezpieczycielem zewnętrznym, babranie się w papierach itd.
3 ludzi lubi ten post.

#1628 PostWysłany: 20 Cze 2026 19:23 

srebrny
Powtarzam: jak będą chcieli, to zawsze ujawnią takie uszkodzenie, którego wcześniejszego istnienia nie masz szans wykazać. Szkoda czasu na fotki.
 Profil Relacje PM off  

#1629 PostWysłany: 20 Cze 2026 19:53 
Awatar użytkownika

złoty
Oczywiście, że tak. Oczywiście, że nie.

#1630 PostWysłany: 20 Cze 2026 20:35 

srebrny
Twojego nie, mojego tak.
 Profil Relacje PM off  

#1631 PostWysłany: 20 Cze 2026 21:07 
Awatar użytkownika

złoty
Tak jest do pierwszego zdania, nie - do drugiego. Po prostu nie ma między nimi żadnego logicznego związku.

Ale już nie oftopujmy tu bez sensu

#1632 PostWysłany: 30 Cze 2026 17:58 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
MEDIOLAN - MALPENSA
To był mój kolejny wynajem na tym lotnisku. Tym razem Italy Car Rent.
Już na samym początku miałem zgrzyt bo pomimo wybrania najmu z opcją pełny do pełnego do dostałem auto według dokumentacji ze stanem 6/8 a w rzeczywistości okazało się, że jest 4/8. Stan liczka też się nie zgadzał. Wróciłem się do biura i Pani powiedziała, żebym sobie zdjęcie zrobił i będzie ok. Ale ja poprosiłem o zmianę samochodu bo generalnie chciałem mieć pełny do pełnego. Pani nie była zadowolona ale dała mi klucze do drugie samochodu z zapewnieniem, że jest full. Po czym okazało się, że jest 7/8. Ale już po raz kolejny nie chciało mi się lecieć do biura bo upał straszny, późna pora a do tego moich przyjaciół czekających na parkingu obsiadł rój komarów. Porobiłem zdjęcia i w drogę.
Niestety przy zwrocie Pani sprawdzająca samochód miała polecenie wciśnięcia mi tego i owego bo zarzuciła mi najpierw uszkodzenie górnego błotnika - miałem zdjęcie i niby powiedziała, że w takim razie ok. Potem uszkodzenie zderzaka - to uszkodzenie było zaznaczone na dokumentacji odbioru a pomimo tego obok czarnej kropeczki na dokumentacji zaznaczono, drugą czerwoną. I na koniec mała ryskę ok na pół szerokości palca. W efekcie chwilę nim doleciałem do domu dostałem już maila z fakturą na 340 EUR za wszystkie trzy wspomniane uszkodzenia. Na dokumentacji obok czarnej kropki na zderzaku pojawiła się nowa czerwona. Generalnie jak dla mnie to perfidne wyłudzenie za pretensje na odbiorze o ten stan paliwa. Napisałem do nich maila ze zdjęciami swoimi zdjęciami ale odzewu brak. Mam oczywiście ubezpieczenie dodatkowe worldwide i mam nadzieję, że zwróci mi kasę choć nigdy o to jeszcze nie musiałem się ubiegać. Ale generalnie odradzam wszystkim tą wypożyczalnie jeśli nie chcecie mieć z nią podobnych problemów.

Ostatnio edytowany przez malediwy, 30 Cze 2026 21:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#1633 PostWysłany: 30 Cze 2026 19:07 
Awatar użytkownika

srebrny
malediwy napisał(a):
Italy Car Rent
Jak masz zdjęcia, to polecam chargeback. Z dokładnie tą samą wypożyczalnią miałem podobną akcję w Katanii i chargeback zadziałał - nie musiałem uruchamiać zewnętrznego ubezpieczenia. A chargeback, nawet uruchomiony bezskutecznie, jest stosunkowo sporym kosztem dla nieuczciwej wypożyczalni, więc tym bardziej od niego polecam zacząć - AI pisze dobre uzasadnienia, powołaj się że próbowali Cię naciągnąć na jeszcze dodatkowe wyimaginowane uszkodzenia, jakie mają opinie w necie etc.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#1634 PostWysłany: 30 Cze 2026 20:52 

niebieski
Ale to rozumiem, że muszę przez swój bank zgłaszać i załatwiać?

#1635 PostWysłany: 30 Cze 2026 21:00 

złoty
W banku wystawcy karty, którą obciążyli kwotą jak piszesz 340 euro
 Profil Relacje PM off
malediwy lubi ten post.

#1636 PostWysłany: 30 Cze 2026 21:56 

niebieski
Ok, zareklamowałem transakcję. Tylko to teraz może pewnie trochę potrwać. Muszę sprawdzić ile mam czasu na zgłoszenie do worldwide, żeby mi potem nie napisali, że się przedawniło...

#1637 PostWysłany: 01 Lip 2026 12:09 

Cześć planuję wypożyczyć na 6 dni samochów z Lotniska w Bergamo, rozważam następujące miejsca skąd brać:
Centauro - brak informacji o opłatach drogowych czy są included
Sicily by Car
Localrent - wiem, że to jest pośrednik, ale nie ma na ich stronie info od kogo dokładnie będzie samochód wypożyczony oraz info o koszcie dodatkowego kierowcy
Recordgocar
Discover cars

Ogólnie wypoczynek w południowo-zachodniej części jeziora Garda, macie jakieś sugestie/komentarze co do powyższych wypożyczalni lub propozycję jakichś alternatyw? :)
 Profil Relacje PM off  

#1638 PostWysłany: 01 Lip 2026 12:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 622
Kilometry: 950 383
Krajów: 60 / 28.0%
Przeszukaj po haśle Bergamo ten wątek oraz opisz-wynajem,1407,127028
Discover cars to też pośrednik
Corvinuss lubi ten post.
Corvinuss uważa post za pomocny.

#1639 PostWysłany: 02 Lip 2026 17:14 

niebieski
Opłaty za autostrady uiszczasz na bramkach.
Brałem w Bergamo na lotnisku w Budget, Europcar, teraz mam z Brindisi po raz kolejny z Locauto. Polecam kryterium jakość, potem cena. Wszędzie KK obowiązkowa.
Procedury ekspresowe, auta świeże.

Weź sobie ze sobą ścierkę do czyszczenia szyb. Z tym bywa różnie, płyn do spryskiwacza także bywa niedostępny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1639 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości