Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2026 09:31 

Cześć, wybieram się z niemowlakiem w pierwszą podróż. Mam wykupiony bagaż rejestrowany ale nie chcę przeznaczać go na nadanie fotelika lub gondoli.
Planuję zabrać podstawę wózka, gondolę oraz fotelik samochodowy z adapterem do wózka. Na forum znalazłem dwa wpisy, że przechodzi nadanie całego zestawu w okienku jako wliczonego w standard bagażu dla niemowlaka mówiąc, że to 3-częściowy zestaw. Czy ktoś przechodził ostatnio nadawanie takiego zestawu? Jak to najlepiej rozwiązać - najpierw nadać bagaż rejestrowany w okienku, poprosić o naklejki i nadać cały zestaw na stanowisku bagażu niestandardowego? Czy iść z całym zestawem pod samolot? Niestety chciałem uniknąć nadawania fotelika do luku ale rozumiem, że musiałbym mieć certyfikat samolotowy dla fotelika oraz wykupione dodatkowe miejsce dla dziecka aby pozwolili go wnieść na pokład?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 29 Cze 2026 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Wózek nie wlicza się do bagażu nadawanego, nawet w tanich liniach. Idziesz ze wszystkimi gratami do check-in i wózek powinni otagować (mówisz, że 3-częściowy). Na bramce będą sprawdzać te tagi, ale tam też powinni móc otagować jak nie zrobisz tego wcześniej. Zasadniczo wszystko zostawia się w gate lub przed samolotem jeśli autobus. Na pokład raczej nie wniesiesz fotelika jeśli nie masz osobnego miejsca. Po wylądowaniu czekasz na wózek, chyba, że ground staff powie inaczej.

#3 PostWysłany: 29 Cze 2026 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 233 291
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Generalnie na stronie LOT napisane jest:

Cytuj:
Dla niemowląt poniżej 2 roku życia, które podróżują na kolanach opiekuna:

W ramach bezpłatnego bagażu pasażer może zabrać ze sobą składany wózek lub fotelik samochodowy.

Moje doświadczenie jest takie, że podróżując z małym dzieckiem ma się taryfę ulgową na lotniskach tj.
* Pozwalali nam nadać fotelik przy odprawie, natomiast otagowany wózek zabieraliśmy pod samolot, żeby wygodniej poruszać się po lotnisku. + Bagaz podreczny dla dziecka.
* Pracownicy zapraszali do stanowiska odprawy business (aby ominąć kolejkę)
* Szybsze przejście przez kontrolę bagażową + możliwość zabrania wody itd.
* Priorytet wejścia do samolotu (tego nie polecam, bo czym mniej czasu w maszynie z dzieckiem tym lepiej - no chyba, że akurat szykuje się spanie)

Lecieliśmy różnymi liniami i zawsze to tak wyglądało. W najgorszym przypadku dopłacisz i już. Przyjemnej i bezstresowej podróży ! :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Cze 2026 10:38 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Mnie zawsze pytają czy wozek nawet jak kilkucześciowy, da się złożyć w jedno ze wszystkimi częściami na raz.
Nie wiem jak u ciebie to będzie ale może gondole da się złożyć na płasko i wziąć ją jako podręczny? Bo i gondola i fotelik na adapterach na raz chyba nie da się.
Jak jest rękaw do mówią by pod drzwi samolotu zanieść.
A odbiór przeważnie z taśmy dla bagażu ponadwymiarowego (chyba tylko raz odbierałem na płycie po wylądowaniu)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Cze 2026 11:51 

Tak jak to sobie wyobrażam to idę do odprawy bagażowej, nadaję bagaż rejestrowany i informuję o chęci nadania trzyczęściowego wózka :D natomiast każda z tych części składana jest osobno - stelaż, gondola i fotelik. Gondolę można złożyć na płasko ale jej wymiar wtedy to 80x45cm x 20cm wysokości więc jako podręczny średnio to widzę, raczej nie pozwolą wnieść na pokład, a do żadnej walizki rejestrowanej nie zmieszczę jej.
A może najpewniejsza opcja to spakowanie tego zestawu w jeden duży wór i pojawienie się z takim zawiniątkiem w checkinie? Od razu z informacją, że chcę go nadać na stanowisku do ponadnormatywnych i po co wnikać co jest w środku? :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Cze 2026 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Kilka linii tak robi, na pewno skandynawskie, że pakują do wora przy check-in.

#7 PostWysłany: 29 Cze 2026 13:11 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Najwygodniej kupić dedykowany pokrowiec na dany wózek. Wtedy można napchać do środka gratów, typu pieluchy itp. ile się da. Przy check-inie nikt mi nie zaglądał do środka, a wręcz cieszyli się, że jest tylko jeden duży bagaż do otagowania i transportu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość