Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Cze 2026 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 202
Kilometry: 404 130
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Karhunkierros to najbardziej znany szlak wędrowny w Finlandii. Ma około 80 km długości i prowadzi od miejscowości Hautajärvi do Ruki. Na mapie zaznaczone są parkingi oraz liczne chatki turystyczne. Ich standard jest wysoki – obok są toalety, miejsca do grillowania oraz drewniane podłogi do spania.

Image

Dostępne są również usługi taksówkarskie oferujące transport pomiędzy różnymi miejscowościami i parkingami przy szlaku. Moim zdaniem ceny są jednak bardzo wysokie, dlatego bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest wynajęcie samochodu.

Image

Podczas pobytu miałem wypożyczony samochód i codziennie dojeżdżałem z Kuusamo na inny parking, skąd wyruszałem na wędrówkę. Komary zaczynają być bardzo uciążliwe w okolicach parkingu Ristikallio. Są to już tereny podmokłe, a szlak często prowadzi wzdłuż doliny rzecznej. Warto zabrać kapelusz z moskitierą, repelent oraz luźne ubrania.
Im bliżej Ruki, tym szlak biegnie wyżej lub dalej od rzeki, dzięki czemu komarów nie ma.

Byłem tam w drugiej połowie czerwca i w niektóre dni temperatura przekraczała 20°C. Moim zdaniem znacznie bardziej komfortowo wędruje się przy temperaturze około 10-15°C, dlatego polecam pierwszą połowę czerwca lub wrzesień. To okresy poza szczytem sezonu, więc na szlaku spotyka się mniej turystów i może być mniej komarów.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
9 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 25 Cze 2026 21:36 

Czy możesz się podzielić listą parkingów z których wyruszałeś? Ile średnio kilometrów jeden "spacer" - zakładam że to było przejście kawałka szlaku i powrót tym samym do miejsca parkingowego?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Cze 2026 23:39 
Awatar użytkownika

złoty
Jasne, może Ci się przyda:
1. Parking na tyłach Ruki (nie ten w centrum, czyli nie Ruka Village). Trasa do Konttainen i z powrotem. Łącznie ok.13 km, około 4 godziny marszu z przerwami. Brak komarów.

2. Parking Juuma. Pętla wokół wodospadu Jyrävä. Łącznie 11 km, 2 godziny 30 minut marszu bez przerw. Brak komarów.

3. Parking Oulanka Visitor Centre. Mała pętla wokół Kiutaköngäs. Łącznie ok. 3,5 km, około 1 godzina marszu bez przerw. Brak komarów.

4. Parking Ristikallio. Trasa: Ristikallio – Taivalköngäs – Kanion Oulanka – Rupakivi – powrót najkrótszą trasą do Ristikallio. Łącznie około 35 km i około 11 godzin marszu z przerwami. Na całej trasie bardzo dużo komarów.
Tu lepiej zostawić auto na parkingu w pobliżu Kanionu Oulanka – wtedy trasa skraca się do około 17 km, z pominięciem odcinka z Ristikallio.

Ostatnio edytowany przez bim-bam 26 Cze 2026 00:01, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
Roqq uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Cze 2026 23:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czemu bez spania w chatkach po drodze?
oskiboski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Cze 2026 23:52 
Awatar użytkownika

złoty
W hostelu miałem saunę i chciałem z niej korzystać 😉

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości