Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 21 Cze 2026 20:06 
Awatar użytkownika

Na Zhangjiajie National Forest Park lepiej dwa dni, bilet jest drogi i od razu na cztery dni, trzeba skorzystać z tej inwestycji. I daje czas wcisnąć gdzieś 72 wonder tower
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#102 PostWysłany: 22 Cze 2026 09:41 

Tak, ja też byłam tam dwa dni i absolutnie nie żałuję, miejsce jest wyjątkowe, a park naprawdę ogromny. Aczkolwiek Guilin i Yangshuo chyba nawet bardziej mi się podobało, tam można spędzić spokojnie kilka dni, pić do oporu sok z marakui, jeździć na rowerze i wspinać się na wzgórza. Generalnie oba miejsca są super i wiadomo, że im więcej czasu tym lepiej (w Xi'an nie byłam), ale hmm Zhangjiajie to takie zwiedzanie w wyznaczonych dość sztywno ramach (konkretne szlaki dla turystów, autobusy, kolejki) a Yangshuo i okolice to po prostu duży obszar z rozrzuconymi ciekawymi miejscami, których jest multum i można to zwiedzać dużo bardziej niezależnie. Oczywiście oba miejsca są bardzo turystyczne. Jeśli chodzi o przedstawiony wyżej plan zwiedzania to dla mnie jest tam zdecydowanie za dużo Pekinu, ale wiadomo co kto lubi/ co kogo interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 22 Cze 2026 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
Krajów: 55 / 25.7%
niebieski
Wg mnie warto zostać w Zhangjiajie 2 dni (park jest ogromny) + 1 dzień na Tianmen Mountain.
Guilin - czy widziałeś gdzieś już tarasy ryżowe? W Longsheng jest ładnie (ale zupełnie tak samo ładnie jest np. na półnowy Wietnamu), ale mając tak mało czasu, popłynęłabym łodzią do Yangshuo i stamtąd robiła wycieczki po okolicy, a zminimalizowała czas w Guilin. Ja co prawda trafiłam na 3 dni deszczu, ale przy ładnej pogodzie ta okolica ma ogromny potencjał na niespieszne zwiedzanie, wycieczki skuterem/rowerem i hiking.
Chengdu - mnie się tam bardzo podobało, wg mnie masz za mało czasu. Leshan jest ok na jakieś 5h z dojazdami, ale wolałabym więcej czasu spędzić w samym Chengdu.
Xi'An - po Armii Teraktowej możesz zaliczyć jeszcze rower na murach. Mnie się w Xi'An podobało bardzo, super miks historii z nowoczesnym miastem i kuchnia top (ale ja uwielbiam jeść i miałam długą listę dań i knajp, na którą nie wystarczyły mi 3 dni).

Ja bym pewnie skróciła Pekin na rzecz powyższych, no ale to rzecz gustu :)
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 29 Cze 2026 22:15 

Loty: 204
Kilometry: 408 734
Krajów: 49 / 22.9%
złoty
Wyszedł mi taki plan na 12 dni w połowie września, jednak jest tyle wartych odwiedzenia miejsc że trudno wybrać z czego zrezygnować.
Dlatego prośba o wskazówki:

1. przylot rano, Pekin
2. Mur
3. Pekin
4. Pociąg do Xian, Terakotowa Armia
5. Hua Shan
6. Xian, wieczorem lot do Zhangjiajie
7. Zhangjiajie
8. Zhangjiajie
9. Tianmen i wieczór w Chongqing
10. Chongqing
11. Chengdu
12. pandy, Chengdu
13. wylot rano z Chengdu

Zastanawiam się nad zamianą Xian i Hua Shan na Huanglong i Jiuzhaigou, jednak to nie po drodze, wymaga sporo dodatkowego czasu w podróży oraz generuje większe koszty. Może jest ktoś w stanie powiedzieć czy warto?
Biorę też pod uwagę Wulong Karst, Budda z Leshan, Emei Shan, można by było jedno z nich wstawić zamiast Hua Shan.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Cze 2026 04:41 

srebrny
Według mnie Twój obecny plan wygląda bardzo sensownie @terrop i nic bym nie zmieniał
 Profil Relacje PM off
terrop lubi ten post.

#106 PostWysłany: 30 Cze 2026 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
Krajów: 55 / 25.7%
niebieski
Według mnie też jest git.
Budda w Leshan jest ogromny i unikatowy, ale to atrakcja na parę godzin z dojazdem; Wulong Karst - ładnie, ale będziesz mieć krasowe góry w Zhangjiajie; w Emei Shan nie byłam, więc tutaj nie pomogę, ja po researchu odrzuciłam (bo coś musiałam ;)). Zostawiłabym Hua Shan z tych opcji.
Huanglong i Jiuzhaigou - miałam w planie w maju, odpuściłam ze względu na prognozowany śnieg z deszczem przez 2 dni. We wrześniu powinno być ładniej (i więcej wody, co ma duże znaczenie w Huanglong), ale mając do wyboru Xi'An i te dwa parki, postawiłabym na Xi'An (świetny street food, a miasto to miks historii z nowoczesnością, mnie się bardzo podobało).
 Profil Relacje PM off
terrop lubi ten post.
terrop uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 03 Lip 2026 10:37 

Szukam inspiracji, jeżeli chodzi o podróż do Chin.

Najbardziej mi zależy na:
1. ładnych historycznych miasteczkach;
2. naturze (góry, jaskinie, raftingi, dżungle, zwierzęta etc.);
3. spektakle, parki rozrywki;
4. nietypowe atrakcje.

Najmniej mi zależy na:
1. dużych miastach;
2. plażach;
3. typowych muzeach (chyba, że naprawdę wow).

Planuję pojechać na plus/minus 28 dni. Inspiracja na podróż wzięła się z zafascynowania historycznymi c-dramami, stąd najbardziej chciałabym poczuć "tamte" chiny.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 03 Lip 2026 11:59 

Loty: 507
Kilometry: 941 735
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
1. Bardzo często Chińczycy budowali z drewna, więc względnie dużo starych miast jest nowa i raczej stylizowana. Z mojej strony mogę polecić Pingyao, ale nadal należy pamiętać, że to raczej w większości trzysta lat, a nie dwa tysiące. No i samo miasto jest duże.
2. Mimo wszystko polecam klasycznie np. Zhangjiajie czy Phutoshan.
3. Najlepszy spektakl to super turystyczne miejsce w czasie świąt gdzie całe Chiny podróżują. A tak na serio, to niestety nie miałem okazji odwiedzić parków rozrywki.
4. Shijiazhuang czyli miasto, które jest znane ze swojej brzydoty nawet jak na chińskie standardy wielkiego miasta. Nietypowa atrakcja to też nocny szybki pociąg, bo co do zasady takich raczej nie ma w innych częściach świata. Fajnie jest też się przejechać starym wolnym pociągiem w najtańszej klasie na jakiejś linii z dala od miast tier 1.

A co do Cdram to kręcone są one w studiach, więc każde miasto będzie miało „stare miasto” zbudowane w tej estetyce. Dodatkowo możesz się przebrać w strój „z epoki”. To będzie doświadczenie całkowicie nieautentyczne, ale dające dużo radości. Wydaje mi się, że ciekawe powinno być również zwiedzanie Pekinu z zakazanym miastem czy świątynią nieba oczywiście też w przebraniu.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 03 Lip 2026 13:51 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
duże miasta w Chinach często mają dużo smaczków do zaoferowania.
np taki Chongqing:
ostatnio są filmiki z "miasta" na 30 którymś pietrze (choć nie sprawdzałem czy to nie wygenerowane sztucznie)
jest tam metro co wjeżdża w budynek mieszkalny - widziałem i tak jest
są chyba najdłuższe schody ruchome
jest przerażajaca aż monumentalność

z gór to polecam Yunnan i wąwóz skaczącego tygrysa albo przejaz z Syczuanu do Yunnanu kilkudniową drogą przez góry
lub Hua Shan niedaleko Xian (są tam takie duże ekspozycje i chodzenie w uprzęży itd) - byłem i polecam
lub np Heaven Lake (to takie jezioro na franicy Chin i KRLD i święte miejsce w KRLD), można wejśc o Chińskiej strony

po za tym Chiny są na tyle duże, że w każdej prowincji coś ciekawego się znajdzie

niestety Chińskich dram nie oglądałem
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości