Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Cze 2015 14:42 

Loty: 3
Kilometry: 18 450
Krajów: 3 / 1.5%
Witam. Jest moja pierwsza relacja także proszę o wyrozumiałość :)
Będzie to krótka relacja z naszego pobytu w Japonii.
Plan wyglądał następująco.
29.05 - 01.06 Osaka
01.06 - 03.06 Arima Onsen
03.06 - 07.06 Kyoto + 1 dzień Nara
07.06 - 08.06 Osaka
Pierwsze 3 dni spędziliśmy w Osace. Nasz hotel znajdował się w dzielnicy Namba. Genialna lokalizacja tuż obok stacji metra i około 15 min od Dotonbori czyli kulinarnego serca Osaki. Okolice Dotonbori to także Shinsaibashi oraz Ame-Mura. Shinsaibashi to typowo zakupowa ulica, a Ame-Mura wzorowana na amerykańskiej dzielnicy jest zakupowo-rozrywkową miejscówką. Generalnie bardzo podobało nam się w Osace. Ja nie jestem wielbicielem tłumów, ale jakoś dałem radę chociaż ludzi jestem ogrom :)
31 maja udaliśmy się do Universal Studio na przyspieszony dzień dziecka i był to 2 najlepszy dzień dziecka w moim życiu :) Mnóstwo atrakcji i każdy znajdzie coś dla siebie. Na mnie największe wrażenie zrobił Hogwart i ulica Pokątna :)
Po Osace nadszedł czas na 2 dniowy pobyt w Arima Onsenie, miejscowości uzdrowiskowej słynącej ze swoich gorących źródeł. W Arimie zatrzymaliśmy się w tradycyjnym roykanie i był to pobyt który zostanie na zawsze w mojej pamięci :) (także ze względu na małe trzęsienie ziemi). Począwszy od obsługi , a skończywszy na posiłkach wszystko było idealne i naprawdę polecam każdemu kto będzie miał kiedykolwiek okazje z pobytu w takim miejscu.
Po krótkim acz cudownym pobycie w Arimie kolejnym miejscem do którego postanowiliśmy się udać było Kyoto.
W Kyoto spędziliśmy 4 dni odwiedzając tylko kilka miejsc i zabytków. Na mnie tak samo jak na mojej lepszej połówce największe wrażenie zrobił złoty pawilon oraz Arashiyama. Piękne miejsca do zobaczenia. Z Kyoto postanowiliśmy pojechac na pół dnia do Nary nie tyle by zwiedzać świątynie, a po to by nakarmić wszechobecne jelonki :) Pozostały czas spędziliśmy na włóczędze po Kyoto i chłonięcia klimatu tego pięknego miasta.
Na koniec wróciliśmy do Osaki z której mieliśmy lot powrotny i cały dzień spędziliśmy na zakupach i jedzeniu :)
Podsumowując był to nasz drugi pobyt w Japonii, rok temu spędziliśmy tydzień w Tokio. Tak samo jak rok temu i ten wyjazd zaliczamy do udanych :)
Kilka moich spostrzeżeń na koniec :
- Japonia jest drogim krajem, ale naprawdę da rade tanio i dobrze zjeść
- moje subiektywne odczucie co do turystów jest takie że pełno chińczyków wszędzie i jak dla mnie to nie potrafią się zachować niestety
- kultura japończyków i mam tu na myśli sklepy itp. oj będzie mi tęskno do tego :)
- z angielskim wyglądało to tak, że średnio z nim, ale nie przejmując się tym w cale, uśmiech na twarz i po polsku + migi i wszystko się dało załatwić :)
- ostatnia rzecz to to, że starsi mieszkańcy mówią po angielsku, a nawet jak mówią troszkę to i tak zaczepiają i próbują rozmawiać :) nam się taka sytuacja na stacji. Czekamy na pociąg podchodzi starsza pani i pyta, a wy gdzie ? my na to tu i tu, on na to to fajnie ja też tam jadę to wam pomogę ogarnąć, my na to super, dziękujemy :) jak się potem okazało pani była 79 letnia nauczycielką parzenia herbaty i jechała do dentysty na borowanko !?!?! żebym ja w tym wieku miał swoje ząbki jeszcze hehehe

Mam nadzieję że jak na pierwszy raz nie wyszło najgorzej :) w razie jakichkolwiek pytań bądź uwag zapraszam do komentowania. :)

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość