Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Paź 2014 15:47 

Zbanowany
Wyczieczki Indie, podstawowe informacje

Link na U tube do konferencji internetowej na temat Indii – webinar „ Święte krowy” :

Jestem osobą mieszkającą w Indiach oraz prowadzącą biuro turystyczne, które głównie obsługuje Polaków. Ze względu na dość długi pobyt w tym kraju postanowiłam napisać bloga, w którym chciałabym zamieścic ogólne informacje o Indiach dla ludzi, którzy chcą odwiedzić ten ciekawy kraj. Będę więc pisać o sprawach ogólnych dotyczacych bezpieczeństwa, jedzenia, rozrywki, transportu, kultury itp.
1 Jedzenie
Wiele osób zadaje mi pytnia związane z żywnością w Indiach.
Osobiście jetem wegetarianką, a jak wiadomo Indie słyną z smakowitych dań wegetariańskich. Można powiedzieć, że znalazłam się w raju dla wegetarian i korzystam z tego w pełni spożywając na codzień dania z soczewicy, wszelkiego rodzaju chlebki indyjskie, owoce oraz warzywa w cieście.
Jeśli chodzi o tkzw „street foody”, to osobiście jem tylko samose (warzywa w ciescie) i momos (przypominaja nasze pierogi) i to tylkow w miejscach, gdzie higiena jest w miare zachowana. Prawdą jest, iż uliczne „bary” nie wygladają zbyt czysto i jedzenie przygotowywane jest tam w oparciu o niskie standardy higieniczne
W Indiach natomiast można znależć setki restauracji z niedrogim, a pysznym jedzeniem. Moje ulubione restauracje w Delhi, to Naivediam serwująca przepyszne dania południowej kuchni indyjskiej. Mają tam duży wybor masala dosa (przypomina duży naleśnik z warzywami i nie tylko, który spożywa się z wyborem dość pikantnych sosów). Palce lizać
Kwesta zatrucia się w Indiach i problemów żołądkowych dotyka niemal każdego. Jest to związane z odmienną florą bakteryjną oraz pikantnością dań. Sama osobiście miałam dość niegroźne problemy żołądkowe. W lokalnych aptekach można zakupić leki na tą dolegliwość. Działają niemal natychmiast.

Na pewno jednak należy unikać wody z kranu . Woda jest rzeczywiście mocno zanieczyszczona i może przyczynić się do poważnych chorób. Kupujemy więc tylko wodę butelkowaną i przed wypiciem należy sprawdzic czy korek butelki nie zostal wczesniej naruszony. Zdarzaj sie czasem przypadki oszustw.Niektórzy myją również zęby używająć wody butelkowanej, co może i nie jest przesadą. Całkowicie bezpieczne jest picie herbaty indyjskiej czy kawy (woda przegotowana). Nalezy uwazać na soki wyciskane z owócow i sprzedawane na ulicy. Czasem są bowiem mieszane z wodą.

Dezynfekcja rąk:
W miejscach bez dostępu do bierzącej wody, mogę doradzic używanie płynow antybakteryjych lub chusteczek zapachowych działających dezynfekująco.

Dania mięsa:
W niektórymch miasteczkach, wsiach w Indiach nie sprzedaje się miąsa oraz są problemy z zakupem alkoholu. Jednakże, coraz wiecej mieszkańcow Indii spożywa dania z mięsa, a szczególnie z kurczaka. Oczywiście w restauracjach można też zamówić rybę czy też baraninę, jagnięcinę. Danie z kurczaka zachwalane przez klientów z Polski to na przykład butter chicken lub tandori chicken. W Indiach raczej trudno jest dostać wołowinę, chociaż z tego co słyszałam w dzielnicach muzułmańskich nie ma z tym problemu.
Ciekawostką jest, iż w KFC można kupić wegetariańską wersję dań z kurczaka. W Mc Donaldzie równiez serwowane są fast foody wegetarianskie(veg burgers).
Alkohol:
Generalnie sytuacja przedstawia sie inaczej niż w Polsce. Piwo oraz inne trunki można zakupić w specjalnych sklepach „beer and wine” otwartych zazwychaj do 22.00 i zamykanych podczas świąt czy też podczas ważniejszych wydarzeń np wybory prezydenckie. Jak już wcześniej wspomniałam, w niektórych miasteczkach czy wsiach jest duży problem z zakupem czegoś mocniejszego. Radzę więc zaopatrzyć się wcześniej
W niektórych restauracjach nie sprzedają wcale piwa. W niektórych można je dostać pod ladą, a w niektórych płaci się nimal tak samo jak za pełne danie( 150 RSP, 200 RSP, czasami nawet 300 RSP za piwo 0, 3 l)

W sklepach monopolowych przy centrach handlowych np w Delhi można dostać alkohole importowne z całego świata.

Przyprawy:

Dania indyjskie są dość porządnie przyprawione, dlatego radzę o poproszenie przy zamówieniu wersji „mild”(łagodnej). Szcególnie są aromatyzowane kardamonem, przyprawiane kurkumą oraz oczywiście zielonym chilli. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły silne działanie antynowotworowe kurkumy, wchodzącej w skład większości mieszanek curry i dodawanej do każdej niemal potrawy. To prawdopodobnie dzięki niej Hindusi prawie nie chorują na raka, mimo iż palą bardzo dużo papierosów. Inne przyprawy, jak kolendra, kmin, kardamon, cynamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda, mają zbawienny wpływ na żołądek, pomagają w dolegliwościach gastrycznych i regulują przemianę materii. Cynamon i imbir mają ponandto silne właściwości antyseptyczne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Jeśli zaś chodzi o papryczkę chili, powszechnie wiadomo, że to doskonały środek antydepresyjny. Zawarta w niej substancja chemiczna – kapsaicyna – pobudza wydzielanie endorfin, hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój. Endorfiny działają jak naturalny środek znieczulający i powodują uczucie błogostanu, dlatego też niektórzy traktują chili jak naturalny środek psychoaktywny i przestrzegają przed uzależnieniem. Przy stosowaniu wszystkich aromatycznych przypraw lepiej zachować umiar, ale z pewnością warto urozmaicić nimi codzienny jadłospis. W sklepach można kupić przyprawy pod dane indyjskie danie np, przyprawe do dania Dal Masala, Alu Masala, Paneer Masala, Garam masla itd.
2. Pogoda w Delhi, ogólne informacje

Będę tu głownie pisała o pogodzie w kontekście turystycznym w Delhi ze względu na fakt iż tu mieszkam.
Najbardziej upalne dni przypadają na maj, czerwiec i lipiec, a także sierpień. Można wtedy zwiedzać Indie, lecz trzeba chronić się przed upałem, pić dużo wody i starać się przebywać w pomiszczeniach klimatyzowanych. W Indiach mamy również porę monsunową (lipiec, sierpień). Deszcze na przemian słońce, deszcze. Wilgotność powietrza jest wtedy bardzo wysoka. Zawyczaj jednak są to krótkie ulewy po których robi sie upalnie. Myślę, że pora ta nie jest najlepsza na zwiedzanie Indii jesli ktoś planuje trekking lub aktywny wypoczynek, lecz na zwiedzanie mysle, ze jest aż tak źle. Osobiście gościłam wycieczki podczas pory monsunowej. Celem naszej trasy był głównie Radżastan.
Nie polecam jednak zwiedzania pld Indii podczas monsunów. Wycieczki po Radżastanie są chyba najlepszą opcją zwiedzania podczas monsunów. Od maja do lipca polecam odwiedzenie chłodniejszych Indii Północnychn( Shimla, Manali, Risikesh).

Najlepszą porą na zwiedzanie Indii to grudzien, styczen, luty. Wlasciwie od wrzesnia widac np w Delhi naplywy coraz wiekszej ilosci turystow. Osobiscie najbardziej lubie październik, listopad, grudzień, marzec, kwiecien. Pory dosc gorace, ale nie tak chlodne jak w styczniu i lutym. Styczen i luty Ok, jednakże czasem dni sa dość szare, a bez ogrzewaniach w murach hotelowych jest dośc zimno.
Bardzo ciekawą opcją jest wtedy podróż w rejony południowe : Kerala, Goa.
Rozrywka, życie nocne:
Opowiem tu głównie o Delhi.
Jeśli chodzi o życie nocne w Indiach to niestety nie jst to Hiszpania. Puby oraz kluby nocne można zanleźć w duzych miastach. Jednakże, czasami trzeba się dobrze na szukać, aby znależć odpowiednie miejsce na wypicie piwa. Clubbing jest również mało popularna formą spędzania czasu w Delhi. Jednakże, coraz bardziej popularną. Kluby są zazwyczaj zamykane o 1.00 lub 2.00. Piwo można wypić najczęściej w restauracjach. Kultura picia samego piwa nie jest tu aż tak rozwinieta jak w Polsce , jednakże można gdzie niegdzie znaleźć beer bary serwujące dość drogie piwo oraz trunki z całego świata.

Atrakcji turystycznych w Indiach jest jednak co nie miara. Sam oczywiście pobyt w tym kraju oraz obserwacja tutejszych zwyczajów z możliwością zrobienia photek jest dla wielu atrakcją samą w sobie.
Jednakże do bardzo popularnych atrakcji należy: trekking na słoniach (np, Jaipur), noc na pustyni połączona z trekkingiem na wielbłądach (Pushkar, Jaisalmer), water- rafting (Manali, Risikesh), obserwacja przyrody (ptaków, tygrysy, inne dzikie zwierzęta), dance shows, lekcje gotowania, wróżby, masaże lecznicze, joga, zaproszenie na ślub hinduski Myślę, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

Jeśli chodzi o rozrywkę typowo dla młodzych ludzi, to polecam również pobyt w Goa. Niektóre plaże w Goa oferują na plaży już niemal od rana zabawę w klubach przy brzmieniach muzyki electro i nie tylko. Goa to dobre miejsce dla ludzi lubiących taniec i zabawę. Na miejscu również wiele atrakcji – sporty wodne, joga na plaży, wycieczki fakultatywne (obserwacja krokodyli, delfinów, wodospad, plantacja przypraw itd).
Każdy stan w Indiach oferuje jednak inne atrakcje i rozrywkę ze względu na położenie oraz kulturę. Odmienny stan, odmienna kultura, kuchnia, ubiory, język, zwyczaje.

Bezpieczeństwo:

Indie to kraj przyjzany turystom, jednkaże jak wszędzie trzeba zachować środki ostrożności, znać podtawy kultury indyjskiej, nie wychodzić po zmroku samemu i uważać na to co się mówi.
Hindusi to przyjazny i otwarty naród i osobiści nie spotkałam się z aktami wrogości wobec mojej osoby, a przecież tu mieszkam i pracuje.
Kobiety podróżujące samotnie powinny przede wszystkim zadbać o odpowienią garderobę. Nie musi to być stroj zakrywający wszystko, ale na pewno taki, ktory nie zwraca zbytnio uwgi plci przeciwnej oraz nie rani tutejszych obyczjow.
Bardzo dobry strojem dla kobiet odwiedzających Indie jest tunika oraz spodnie typu legginsy lub po prostu dlugie zwiewne spodnie oraz t-shirt. Wszystkie stroje można tez tanio kupic na miejcu.
Niektore kobiety dodatkow noszą szal. Jest to dobra opca podczas podróżowania w sezonie chłodniejszym.
Nie należy również poruszać sie samotnie po zmroku i w miejscach wyglądających niepewnie, niebezpiecznie.
Jesli o chodzi o kwestie gwaltow w Indiach to jest to sprawa naglosniona mocno przez media. W tak zaludninym kraju statystyczne nie dochodzi do wiekszej ilosci gwaltow jak np, w krajach Europy. Prosze sie wiec nie obawiac o sytuacje bycia zgwalconym po wyjsciu z lotniska. Kobiety jednak jak juz wczesniej pisalam powinny zadbac o dopowiednia garderobe.
Miejsca obiektow turystycznych sa wedlug mnie calkowicie bezpieczne dla turystow.

Pieniądze

Myślę, że najlepszą opcją jest zaopatrzenie sie w dolary, które można wyminic na miejscu na Rupie w kantorach z licencją. Radzę unikanie miejcowych cinkciarzy oraz niepewnych kantorów. Przed wymianą koniecznie trzeba sprawdzić kurs, aby był dla nas najbardziej korzystny.
Na lotnisku i w hotelach kurs zazwyczaj jest dla nas niekorzystny.
Warto miec przy sobie jak najwiecej drobnych. Indie to nie drogi kraj. Radzę równiez unikac płatności w restauracjach kartą kredytową, zdarzają sie przypadki oszustw. W supermarketach i znanych sieciach sklepowych nie ma z tym problemu. W wiekszych miastach nie ma też problemu z bankomatami, z których bez problemu można wyplacać gotówkę. W mało turystycznych miasteczkach oraz wsiach radze wczesniej zaopatrzec się w Rupie.

Przykładowe ceny w Indiach: Ceny są średnio o połowę tańsze niż w Polsce

Hotel średniej klasy *** od 1000 RSP ze śniadaniem (2 osoby)
Hotel niskiej klasy od 200 RSP (hostele, hotele o bardzi niskim standardzie)
Obiad w restauracji (średnio 2 dania 300 RSP, 400 RSP) gdzie niegdzie ( 200 RSP)
Jedzenie uliczne (0d 10 RSP)
Piwo w sklepie 0, 6 l Kingfisher( 60 RSP) zależy od stanu
Piwo 0, 3 Kingfisher – 40 RSP zależy od stanu
Piwo w restauracji ( 150 RSP, nawet do 300 RSP)
Chleb – 20 RSP
woda mineralna – 15 RSP
Wstęp do Taj Mahal dla turystów zagranicznych – 750 RSP
Noc na pustynie na osobę – 1500 RSP
Trekking na słoniu Amber fort – 900 RSP (2 osoby)

Karta telefoniczna:
Kartę można zakupić w sklepach” kioskach” głównie z telefonami lub na lotnisku. Firmy, które polecam to Airtel, Vodafone lub Idea. Karty najbardziej popularne są o pojemności 2, 3 GB. Trzeba jednak pamietać o konieczności posiadania zdjęcia paszportowego (możliwość zrobienia zdjęcia na miejscu) oraz paszportu. Aktywacja karty trwa od jenego dnia do nawet kilku dni. Zazwyczaj trzeba zadzwonić na numer podany na karcie, potwierdzić swoje dane osobowe i po tym karta zostaje aktywowana w ciągu 24h.

Polecane trasy wycieczkowe:

Wymienie tu trasy wycieczkowe, które według mnie są najbardziej ciekawe dla osób przyjeżdżających po raz pierwszy na dość krótki okres tzn ok 14 dni – 21 dni i chcących zobaczyć jakąś ciekawą część Indii lądując w Delhi.
Polecam trasę następującą:

Delhi- Mandawa- Bikaner-Jaisalmer- Jodhpur- Udajpur- Pushkar -Jaipur – Agra- Varanasi
Lub też od Agry – Orcha – Khajuraho – Varanasi
Lub od Agry – Haridwar- Rishikesh

Trasa te pełna jest różnych aktrakcji takich jak – noc na pustyni Jaisalmer, trekking na słonich, trekking na wielbłądach, lekcje gotowania, pokazy tańca, joga, water- rafting (Rishikesh), obserwacja hinduskich zwyczajów i wiele innych.
Uwzględniłam tu zwiedzenie słynnego „Złotego Trójkąta” (Delhi- Agra- Jaipur) oraz miejsc ważnych dla Hindusów pod względem kulturowym, religijnym (Varanasi) oraz ciekawych pod względem geograficznym pełnych fortów, pałaców, świątyń i nnych interesujących oraz pieknych zabytków związanych z bogatą kulturą Indii.

W razie pytań dotyczących pozostałych pakietów oraz ich wycenę proszę o kontakt z biurem podróży www.paylesstoursindia.pl , w którym pracuje jako operator wycieczek oraz chętnie pomogę w organizacji pobytu na miejscu.
Chętnie również odpowiem na pytania związane z pobytem w Indiach.

Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości