Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Maj 2026 22:53 

złoty
Od kilku lat coraz częściej korzystam z mieszkań wynajmowanych z reguły przez Booking i Airbnb i dochodzę do wniosku, że dość często powtarza się w nich kilka irytujących drobiazgów, których gospodarze mogliby łatwo uniknąć, gdyby tylko o nich pomyśleli.
Ten wpis ma na celu drobną przysługę dla właścicieli takich mieszkań, bo pewnie takie osoby też są na forum.

O co warto zadbać przy urządzaniu mieszkania dla turystów i i pilnować na bieżąco?

1. Zatkane odpływy. Bardzo częsta uciążliwość, łatwo przeoczyć przy sprzątaniu. Raz nam się wręcz zdarzyło podróżować po Bałkanach z opakowaniem kreta w bagażniku. Warto sprawdzać co najmniej raz na 2-3 gości.

2. Wieszaki w łazience (w wersji budżetowej: gwóźdź w ścianie). Mam wrażenie, że im bardziej fancy apartament, tym bardziej koncept urządzenia łazienek polega na gładkiej powierzchni ścian pozbawionej czegokolwiek, co pozwoliłoby powiesić więcej niż 1-2 ręczniki. Może ładnie wygląda, ale kiepsko się korzysta. Warto liczbę wieszaków/haczyków itp. zaplanowaną przez projektanta wnętrz pomnożyć przez dwa albo najlepiej przez trzy.

3. Półeczka w prysznicu. Czasem przydałoby się odłożyć mydło w czasie mycia.

4. Pojemność bojlera z ciepłą wodą. Jak mieszkanie jest zaplanowane na 2-3 osoby i ma kuchnię, to warto zaplanować taki bojler, żeby te 2-3 osoby mogły wziąć jedna po drugiej prysznic, bez czekania pół nocy, aż woda się nagrzeje, no i jeszcze wliczyć pozmywanie naczyń po kolacji.

5. Sprzęt do robienia kawy. Jeżeli w mieszkaniu jest ekspres kapsułkowy, to warto zapewnić dla gości kapsułki w ilości przynajmniej na 2 kawy na osobę na dzień na pierwsze 2 dni pobytu. Jeszcze lepiej niezależnie od ekspresu wsadzić do szafki małą skręcaną makinetkę do mielonej kawy. Albo przynajmniej dżezwę (tygielek) do zrobienia sobie kawy bałkańskim sposobem. Część gości woli sobie tak zrobić kawę niż rozkminiać, które akurat kapsułki pasują do "naszego" ekspresu i spędzać czas na wakacjach na szukaniu ich po sklepach (a jak już się znajdzie, to często się okazuje, że najmniejsze opakowanie to kilka razy więcej niż się potrzebuje).

6. Powierzchnia płaska w kuchni. Jeżeli mieszkanie jest z kuchnią, to trzeba założyć, że goście rzeczywiście będą w niej przygotowywali posiłki, co bywa uciążliwe, jeżeli z braku miejsca część operacji kuchennych trzeba przeprowadzać w powietrzu.

7. Ostre noże w kuchni. Noże mają to do siebie, że się tępią. A przygotowywanie posiłków wymaga przynajmniej jednego ostrego noża, żeby dało się nim coś pokroić, a nie poszarpać. W sumie to problem trochę podobny do zatkanych odpływów, bo też wymaga regularnego sprawdzania, a łatwo to przeoczyć.

8. Kontakty - najlepiej pod ręką w pobliżu łóżka dla każdej osoby. A idealnie gdyby jeszcze w mieszkaniu był na składzie przedłużacz typu listwa. Człowiek wozi ze sobą teraz tyle elektroniki, że standardowe jedno gniazdko może być za mało.

9. Hasło do wifi. Ja wiem, że silne hasła, generowanie automatyczne, bezpieczeństwo itp. itd., ale hasło naprawdę nie musi przypominać skutku przebiegnięcia kota przez klawiaturę albo nazwiska Polaka z anglojęzycznych memów. Może nie admin123, ale coś, przy czym gość nie będzie się sześć razy mylił przy wpisywaniu?

10. Miejsce do wysuszenia ubrań. Zwłaszcza w miejscach o mokrym klimacie albo w apartamentach na pobytu dłuższe niż 1-2 dniowe przydaje się możliwość rozwieszenia przemoczonego czy podmoczonego ubrania po powrocie z miasta czy z wycieczki.

Wreszcie kwestia nie samego urządzenia, ale nie mniej istotna:

11. Płatności. Z Airbnb tego problemu nie ma, ale z Bookingiem ciągle się zdarza. Warto ustawić płatności bezpośrednio przez booking, ewentualnie, jak już komuś to bardzo nie pasuje, to na miejscu przy zameldowaniu. Jak dostaję informację z danymi do przelewu albo, co gorsza, z linkiem do opłacenia rezerwacji na stronie, to jest 50/50 czy to jest rzeczywista wiadomość od gospodarza, czy scam wysłany ze zhakowanego konta na Bookingu.

[edit] zapomniałem o jeszcze jednym

12. Durnostojki. Przedmioty, których funkcją jest zabieranie przestrzeni i "ładne" wyglądanie na zdjęciach mieszkania na Bookingu czy Airbnb. Szczególnie irytującym podgatunkiem są plastikowe kwiatki.
 Profil Relacje PM off
20 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 31 Maj 2026 07:58 
Awatar użytkownika

złoty
Dawać to na główną jako artykuł gościnny doświadczonego forumowicza! ? Dawno tak bardzo się nie kiwałem głową na tak nad praktycznie każdym kolejnym punktem.
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 31 Maj 2026 09:03 

niebieski
@meczko, brawo za tę listę :) Też korzystam z airbnb i mam te same wnioski. Zresztą w hotelach podobne problemy, najczęściej w łazienkach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 31 Maj 2026 23:24 

srebrny
otwieracz/korkociag - czesto brak albo ginie razem z goscmi ktorzy zabieraja go ze soba w plener i nie zwracaja.
zmywarka - najczesciej nikt sie tym nie zajmuje zeby wyczyscic filter/zrobic konserwacje, co sie konczy zapchaniem resztkami i rdza - i taka woda pozniej zmywa
chemia do prania/zmywania - dobrze zostawic kilka kapsulek, bo nikt nie kupi calej paczki dla jednego czy dwoch uzyc
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 31 Maj 2026 23:47 

srebrny
A to wy nie pytacie o to wszystko hosta, zanim dokonacie rezerwacji???
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Cze 2026 00:37 

niebieski
No ale po co host ma robić cokolwiek skoro rezerwacje i tak wpadają, zatem może robić nic.

Ze wszystkim punktami się zgadzam ale narzekanie to jest podobne do pretensji do lowcostów o mało miejsca na nogi i dokładne mierzenie bagażu. Wiadomo, że w większości wygrywa podejście CCC.

Dużo bardziej irytują mnie designerskie lub duże hotele, w które wpakowane grube pieniądze a mają tak niefunkcjonalne rozwiązania, że projektant chyba nigdy w żadnym hotelu nie spał.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Cze 2026 11:26 

złoty
kumkwat_kwiat napisał(a):
narzekanie to jest podobne do pretensji do lowcostów o mało miejsca na nogi i dokładne mierzenie bagażu. Wiadomo, że w większości wygrywa podejście CCC.

Niekoniecznie. Mam wrażenie, że spora część tych fakapów wynika raczej z tego, że ktoś o czymś nie pomyślał i nie dopilnował. Na etapie urządzania mieszkania dodatkowe trzy wieszaki w łazience to żaden koszt, a pilnowanie odpływów wymaga tylko tego, żeby o tym pamiętać albo przypominać o tym ekipie sprzątającej.

Przy czym nie piszę tutaj o najtańszych noclegach z kategorii "nora, ale tanio". Jestem dość wybredny w szukaniu noclegów, kieruję się głównie lokalizacją i opiniami, ustawiam opinie od najgorszej, żeby sprawdzić ewentualne haczyki. Ta lista jest na podstawie noclegów, które już przeszły ten test i przeważnie są ogólnie dobre albo wręcz bardzo dobre.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Cze 2026 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
O ile kiedyś byłem wielkim fanem Airbnb, o tyle teraz unikam jak ognia, nie tylko z powodów powyżej (choć irytujących). Zazwyczaj podróżuje w konfiguracji 2+2, ale z racji wieku dzieciaków dwie dwójki jeszcze nie wchodzą w grę, więc np. odpada większość Accorów w Warszawie...

Problem #1: zameldowanie - niejasne zasady: jest kod, zamek? można się zameldować po 22? ile razy była taka sytuacja, że info było o check-inie do 22, a potem się okazywało że i tak jest kod, do tego opóźnienia w wysłaniu danych dostępowych lub ich brak (lądujesz przed drzwiami o 23 i okazuje się że wśród 10 smsów nt. zameldowania ktoś zapomniał wysłać tego jednego kodu do drzwi wejściowych...)

Problem #2: biurokracja/zdalny check-in: to ostatnio we Włoszech, pół godziny wypełniania formularza on-line ze skanami dokumentów, fotka live dla każdego etc. Ja wiem, że takie prawo (wcześniej były prośby o skany dokumentów na whatsapp), ale szczerze nienawidzę i unikam online checkinów jak tylko mogę (w hotelach też)

Problem #3: przygotowanie pokoju: prawie zawsze rezerwując dla 4 osób dostajesz jeden komplet pościeli gotowy, a drugie łóżko masz DIY - ostatnio nawet obsłudze nie chciało się pościeli w szafie powlec, a nie masz nawet kogo pogonić. Z drugiej strony w żadnym hotelu mi się coś takiego nie przydarzyło.

Także czasem korzystam z apartamentów, ale jako z ostatniej deski ratunku, bo niestety często podróż z dziećmi wyłącza 80% bazy hotelowej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 01 Cze 2026 13:19 
Awatar użytkownika

złoty
Mnie od Airbnb lata temu odrzuciła polityka cenowa: niby wynajem za X, ale potem różne opłaty za sprzątanie, prasowanie czy karmienie podwórkowego dzięcioła dają daleko więcej. Już przy samym wyszukiwaniu było to męczące.

Niestety, ostatnio coraz częściej widzę to również na Bookingu, z którego prymarnie korzystam - dosłownie w ostatnim miesiącu nawet się na to raz naciąłem, ale szczęśliwie mogłem odwołać rezkę.
dmirstek lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Cze 2026 18:01 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Ze wszystkimi tymi pozycjami się zgadzam :D
Do kuchni do dałabym choć trochę soli, cukru, kilka torebek herbaty. I w łazience papier toaletowy.

W listopadzie trafiłam w sumie do fajnego apartamentu na Lanzarote i kapsułki były, po jednym ciasteczku do kawy też, ale zero saszetki cukru :lol: Papier też 2 rolki na 9 dni :D potem kupuję paczki 12szt (bo mniejszych nie było) i aż chce się zabrać ze sobą to domu :lol:
Ale ma plus przy zlewie była paczka foliowa, a w środku tubka płynu do mycia naczyń, zapakowany zmywak i ściereczka oraz 2 spore worku na śmieci.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 01 Cze 2026 23:24 

złoty
-- 01 Cze 2026 22:16 --

@kameander, polityka cenowa Airbnb mocno się poprawiła kilka lat temu. Kiedyś rzeczywiście wyświetlała się cena netto, a przy rezerwacji doliczali do tego prowizje siaką, prowizję owaką i opłatę za karmienie dzięcioła. Jakiś czas temu UE na nich wymusiła, że od razu w wynikach wyszukiwania ma być widoczna ostateczna cena i raczej się tego trzymają. Jedyne co czasem trzeba dodatkowo zapłacić to miejscowa opłata turystyczna - z moich ostatnich doświadczeń jest 50/50 czy host wlicza to do ceny, czy trzeba zostawić w gotówce na miejscu.
W sumie jeżeli chodzi o pokazywanie ceny, to między Bookingiem a Airbnb nie ma już różnicy.

Sporą różnicą na korzyść Bookingu jest to, że pokazuje dokładną lokalizację, a w Airbnb trzeba się bawić w osintowca z użyciem google maps, żeby ją znaleźć przed rezerwacją. Ale to już inna sprawa, trochę odbiega od wyposażenia mieszkań.

-- 01 Cze 2026 22:24 --

@shagrat, obawiam się, że online checkin to przynajmniej w bogatej części świata niestety przyszłość, też w hotelach. Z prostego powodu - koszty pracy i brak rąk do pracy. Coraz mniej obiektów będzie stać na całodobowe recepcje i osobiste meldowanie każdego gościa.

I tak, też mam duszę na ramieniu wysyłając zdjęcia dowodu (to ostatnio standard we Włoszech), a ostatnio nawet w Austrii host (firma zarządzająca apartamentami) zażyczył sobie wypełnienia formularza online z podaniem wszystkich danych osobowych. Trochę się pocieszam tym, że przed wykorzystaniem samych danych potrafię się bronić, chociaż w razie czego byłoby to upierdliwe. Czerwoną linią są dla mnie płatności online przez podany link. Do tej pory zdarzyła mi się jedna taka prośba od hosta, która najpewniej nie była scamem, w Rumunii. Odmówiłem, co spotkało się ze zrozumieniem i umówiliśmy się na zostawienie odliczonej kwoty w gotówce na stole w mieszkaniu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 01 Cze 2026 23:57 

niebieski
meczko napisał(a):
Niekoniecznie. Mam wrażenie, że spora część tych fakapów wynika raczej z tego, że ktoś o czymś nie pomyślał i nie dopilnował. Na etapie urządzania mieszkania dodatkowe trzy wieszaki w łazience to żaden koszt, a pilnowanie odpływów wymaga tylko tego, żeby o tym pamiętać albo przypominać o tym ekipie sprzątającej.

Tylko aby pomyśleć i dopilnować to trzeba chcieć i poświęcić na to choć chwilę czasu. To o czym piszesz to nie jest fizyka kwantowa. Wystarczy chwila myślenia, googlania i pewnie kilkaset złotych. Ale tym się różni prawdziwe "hospitality" od prostego zarabiania na wynajmie. Nie od dziś wiadomo, że wiele osób traktuje nieruchomości jako inwestycje gdzie "nic nie trzeba robić, a pieniądz sam wpada" i to jest efekt (w sumie chyba najmniej szkodliwy ze wszystkich).

W gastronomii niektórzy to już widzą, a w noclegach jeszcze nie. Vide: https://goscinnosc.pl/ksiazki/
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#13 PostWysłany: 02 Cze 2026 06:44 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
Dodam jeszcze 2 punkty
1. Suszarka do włosów (sprawna). Nie potrzebuję żelazka, deski do prasowania czy biblioteczki z książkami w obcych językach. Potrzebuję suszarki.
2. Zestaw do sprzątania. Zmiotka, łopatka, wiadro, mop. Przy dłuższych pobytach niezbędne, bo co prawda mam wysoki próg tolerancji brudu, ale w chlewie mieszkać nie lubię.
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 02 Cze 2026 14:48 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 12.1%
srebrny
Adekwatna do ilości osób jakie można zakwaterować ilość naczyń i sztućców.
A także więcej niż trzy wieszaki w szafie, która ma tylko szynę i zero półek/szuflad.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Cze 2026 15:00 

Loty: 200
Kilometry: 292 987
Krajów: 41 / 19.8%
srebrny
boots napisał(a):
A to wy nie pytacie o to wszystko hosta, zanim dokonacie rezerwacji???
Tak, przed weekendowym pobytem standardowo wysyłam 4-stronicowy formularz kontrolny. Potem przeprowadzam due diligence, jak przy przejęciu spółki, a na koniec proszę o akt bierzmowania. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 04 Cze 2026 15:03 

srebrny
I bardzo dobrze! Dzięki temu jedziesz tylko tam, gdzie wszystkie twoje oczekiwania będą spełnione.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości