Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bobo-Dioulasso
#1 PostWysłany: 26 Maj 2026 11:55 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Miasto atrakcji nie ma prawie wcale. Ja miałem je szybko z rana obejść i jechac na daytrip do Banfora i okolic ale z różnych względów nie wyszło i po porannym spacerze miałem jeden dzień chillu w hotelu.

Z atrakcji wymieniłbym:
-Meczet (ofkors) bardzo ładny w stylu Sudano-Sahelskim mega ciekawy do zobaczenia. Na miejscu jak tylko podejdziesz to zaraz cię ktoś zaczepi że cię oprowadzi. Będą oczywiscie chcieli hajsy i trzeba twardo negocjować. najpierw coś krzyczeli ze 10k CFA to ich wysmiałem i powiedziałem że więcej jak 2k nie dam. Doczepiłem nogawki do spodni żeby wejść w długich (ale chyba nawet nikt by nie wymagał) i dałem im czas do namysłu. Pomogło w negocjacji też ze nie mówią po angielsku :P i ostatecznie się zgodził jeden koleżka. Niemniej obstawiam że nie są to żadni oficjalni przewodnicy. W środku bardzo ciekawe rozwiązania jesli chodzi o szafki na buty, półki na koran czy na oświetlenie. Naprawde warto zobaczyć bo niewiele takich meczetów na świecie jest i większość raczej albo w miejscach niezbyt bezpiecznych (Burkina w sumie też średnio stoi w tej kwestii - maj 2026) lub trzeba by poświecić wiele czasu żeby tam dotrzeć.

-Pierwsza osada w mieście. Tereny po drugiej stronie ulicy od meczetu. Bardzo ciekawie zobaczyć jak ludzie żyją w centrum miasta w warunkach takich jak na głębokiej wsi. Żeby wejść trzeba sie opłacić ale dostajesz jakiś bilecik nawet. Znajoma olała nie zapłaciła a i tak sobie tam łaziła. Cena nie była zbyt wielka (1-2k CFA) więc ja się nie kłóciłem. Poszedłem też z koleżką co mnie po meczecie oprowadzał i wział wówczas za to dodatkowo chyba 5k CFA do tego chciał mnie zabrać na centralny market jeszcze ale podziękowałem.

-Market centralny sporo się dzieje ja raczej kręciłem się po obrzeżach bo mnie takie miejsca nie jarają. Z uwagi na tłok trzymałbym dobrze schowane portfele i telefony.

-Dworzec kolejowy fajnie zrobili bryłę żeby stylem pasowała do meczetu w mieście. Do środka nie wchodziłem bo wiem że nie ma połączeń kolejowych więc pewnie nie czynny.

-Ratusz i rondo z pomnikiem suma przed nim na fotkę w sam raz i dalej. Jest tuż obok meczetu więc i tak trzeba przejść obok.

-Paroisse Cathédrale Notre Dame des Lourdes - jak jest meczet to i katedra dla równowagi dupy nie urywa ale z braku innych miejsc w tym słabym mieście można zajść i zobaczyć.

Z ważnych rzeczy to w mieście działa całkiem dobrze zaopatrzony supermarket gdyby było potrzeba nazywa się Marina Market
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
 Temat postu: Re: Bobo-Dioulasso
#2 PostWysłany: 27 Maj 2026 12:50 

niebieski
Bobo nie jest słabym miastem. Jest bardzo przyjemne i lajtowe a atrakcji wystarczy na cały dzień przyjemnego włóczenia się.
Najważniejszy jest meczet w stylu sudańskim bardzo przypominający ten w Djenne w Mali choć od niego mniejszy, ale biorąc pod uwagę sytuację w Mali obecnie łatwiej dostępny. Podobny meczet do tego w Bobo można też zobaczyć w Larabanga w północnej Ghanie.
Przy rondzie z ciekawym modernistycznym budyniem ratusza (Hotel de Ville) nieopodal meczetu znajdował się niedrogi hotelik, z którego był fajny widok na ratusz i mały ruch uliczny na rondzie.
Tak jak wspomniał skubik bardzo ciekawy jest też budynek dworca kolejowego stylizowanego na styl sudański.
W czasach gdy tam byłem (2012) z dworca odjeżdżały jeszcze pociągi do WKSu i warto było tam być właśnie w czasie przed odjazdem pociągu, gdy na dworcu robiło się gwarno i kolorowo.

Jeśli chodzi natomiast o wycieczki poza miasto, to bardzo ciekawą opcją była wizyta we wspomnianej Banforze , ale tam lepiej było pojechać na 3 dni, wynająć motocykl i robić jednodniowe wycieczki po okolicznych atrakcjach. Można było pojechać zobaczyć ciekawe formacje skalne, pojechać i posiedzieć nad jeziorem Tengrela a także zobaczyć nieduży ale bardzo ładny wodospad Karfiguela.
Nie wiem jednak jak teraz wygląda w Banforze sytuacja z bezpieczeństwem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Bobo-Dioulasso
#3 PostWysłany: 27 Maj 2026 22:11 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Tak jak wspomniałem z tymi meczetami i w pełni się zgadzam pozostałe w tym stylu jak Mali raczej słabo bezpieczne obecnie a w Ghanie wyjazd do Larabanga to raczej spora wyprawa od najbliższej cywilizacji żeby go zobaczyć. No i pytanie czy warto dla samego meczetu robić taką wyprawę. Co do Banfory to właśnie jedna osoba odradzała mi tam wycieczkę w maju 2026 kiedy ja byłem m. in ze względów bezpieczeństwa inną sprawą było że czasu miałem niewiele i mogłem to zrobić wyłącznie jako daytrip a wszelkie lokalne żródła jakie miałem i kontakty za taką wycieczkę (auto z kierowcą) chcieli od 150 do 300EUR więc serdecznie podziękowałem bo Banfora jest ok 1h jazdy od Bobo i wydawało mi się to zdecydowanie za dużo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości