Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Maj 2026 12:08 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
NA 80+ krajów w którychobecnie byłem Burkina to numer 1 jeśli chodzi o kuriozalne podejście do kontroli lotniskowych. Wynika to z kilku czynników m. in. napiętej sytuacji w kraju, poczucia wyższosci kontrolującego nad kontrolowanym, lub tez nieznajomości przepisów albo w tym kraju nie obowiązują te same co na całym świecie.

Ale do meritum. Lotnisko w Bobo-Dioulasso na lot krajowy przygotujcie się że będą sprawdzane wasze paszporty, wiza, i pobierane odciski palców zupełnie tak jakbyscie własnie wylatywali z kraju. Bagaz sprawdzany skrupulatnie i nie pozwolono mi wnieść czipsów :) tekst że jedzenia nie wolno i c..j. I że mogą mi wrócić mój bagaż nadawany i sobie moge spakować tam. Na całe szczęście reszty żarcia nie wywalili bo skupili się tylko na tym. Żeby było śmieszniej po kontroli żadnego jedzenia nie ma do kupienia i ppicia też nie chyba że się wejdzie do ich jakiegoś śmiesznego biznes lounge który działa za srogą opłatą i niewiele w nim jest.

Lotnisko w Ouagadugu przechodziłem dwa razy i tam kontrola jest dwukrotna pierwsza skanerem przed wejściem na strefę druga manualna rpzed wejściem na gate. Niech was nie zdziwi że jak na jednej coś wam pozwolą wziąć to na drugiej już nie. U mnie był problem z buteleczkami z płynami do 50ml w woreczku litrowym ze jedna ok ale więcej to już nie np. i przy okazji próba wyłudzenia pieniędzy "na kawę czy jedzenie" duży problem był też z kubkiem pamiątkowym którego nie wrzucałem do nadawanego zeby nie potłukli jak będą nim rzucać. NA locie krajowym w bobo i 4 miedzynarodowych w afryce zachodniej nikt się nie zająknął. Nawet pare h wczesniej na lotnisku w ouaga też nie (odwołany miałem lot) ale jak szedłem drugi raz to problem. Na migi pokazuje że moge tym kogoś walnąć. Tłumaczenie ze podobny kubek jest obok na duty free lub litrowa butelka whisky w szkle jakoś zdawał się do rozsądku nie przemawiać. Ale postawiłem twardo na swoim i po kilkunastu minutach i wizycie jakiegos innego człowieka co bardziej władał językiem szekspira udało się dojść do porozumienia że "last tajm i nekst tajm żebym aj rimember" oczywiście przystałem wiedząc ze nie będzie następnego razu ;)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 27 Maj 2026 00:31 

Loty: 209
Kilometry: 463 004
Krajów: 48 / 23.2%
srebrny
skubik napisał(a):

Ale do meritum. Lotnisko w Bobo-Dioulasso na lot krajowy przygotujcie się że będą sprawdzane wasze paszporty, wiza, i pobierane odciski palców zupełnie tak jakbyscie własnie wylatywali z kraju. Bagaz sprawdzany skrupulatnie i nie pozwolono mi wnieść czipsów :) tekst że jedzenia nie wolno i c..j. I że mogą mi wrócić mój bagaż nadawany i sobie moge spakować tam. Na całe szczęście reszty żarcia nie wywalili bo skupili się tylko na tym. Żeby było śmieszniej po kontroli żadnego jedzenia nie ma do kupienia i ppicia też nie chyba że się wejdzie do ich jakiegoś śmiesznego biznes lounge który działa za srogą opłatą i niewiele w nim jest.

Maja osobny buissnes lounge ? PP nic mi nie pokazuje, google też po zapytaniu BOY buissnes lounge .... kieruje mnie do burgas :)

skubik napisał(a):
Lotnisko w Ouagadugu przechodziłem dwa razy i tam kontrola jest dwukrotna pierwsza skanerem przed wejściem na strefę druga manualna rpzed wejściem na gate. Niech was nie zdziwi że jak na jednej coś wam pozwolą wziąć to na drugiej już nie. U mnie był problem z buteleczkami z płynami do 50ml w woreczku litrowym ze jedna ok ale więcej to już nie np.

Ale w Europie tez możesz mieć maks 1 litrowy worek z pojemnikami do 100ml :)

Tak czy siak mam nadzieje ze podróż oprócz tych lotnisk CI sie udała ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Maj 2026 22:05 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
szpaczny napisał(a):

Maja osobny buissnes lounge ? PP nic mi nie pokazuje, google też po zapytaniu BOY buissnes lounge .... kieruje mnie do burgas :)

Ale w Europie tez możesz mieć maks 1 litrowy worek z pojemnikami do 100ml :)

Tak czy siak mam nadzieje ze podróż oprócz tych lotnisk CI sie udała ;)

Podróż powiedzmy że udana z 5 krajów regionu zaliczonych w tej podróży ten pdobał mi się zdecydowanie najmniej, ale nie żałuje że byłem.

W Bobo jest lounge ale nie zaglądałem i nie pytałem wyglądał raczej mizernie z revoluta jak i z priority pass które mam te lounge nie sa obsługiwane. W Ouagadugu byłem w dwóch lounge zapytać o ceny w (Yennenga lounge - na google opisany jako "salon yennenga vip") pani mówiła że kosztuje 10k 15k 20k i chyba też 25k CFA pseudo angielskim co raczej brzmiał bardziej francusko :P wytłumaczyła ze cena zależy od tego czy i co będe jadł i ile i co będe pił. Więc w sumie taka bardziej knajpa niż lounge z różnym menu także odpuściłem. W Drugim (bodaj Salon Prive Zoodo) znudzony koleżka za barem cos zaczał tłumaczyć ze chyba 10 lub 15k CFA ale na migi pokazał że ten taki zeszycik co ma że sie wypisuje i pół kartki daje klientowi mu się skończył i i tak nie wejde :P

Co do tych woreczków to właśnie pisałem może nie do końca zrozumiale że miałem w jednym litrowym woreczku płyny woreczek litrowy płyny 50-100ml i też się czepiali że nie można więcej niż jeden z powodu wyssanego z czterech liter. PAnuje raczej atmosfera że nie i ch.. i że on ma mundur to jest pan i władca i że jak paczka czipsów mówi że nie może wejść bo jest śmiercionośną bronią to nie :)

Dla porównania byłem podczas tej wyprawy samolotem w Beninie, Ghanie, i WKS i miałem mniej więcej taki sam zestaw rzeczy i nikt nie robił z niczym problemów zupełnie jak w Europie. Więc Burkina zdecydowanie się wyróżnia. Pucz wojskowy i widmo wszechobecnego terroryzmu plus nieszczelne granice i pewnie średnio stabilne państwo robi swoje (maj 2026) ale widać że aż momentami do przesady.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości