Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ouagadugu
#1 PostWysłany: 26 Maj 2026 12:24 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Najpierw z niezbyt atrakcyjnych rzeczy ale w sumie ważnych dodam że w mieście są dosyć dobrze zaopatrzone dwa supermarkety w centrum. Liza mall i Marina Market.

Z atrakcji to:

-Musée National du Burkina Faso narodowe muzeum z nazwy w praktyce bardziej taki powiedzmy skansen w którym są pokazane różne style domów ze wszystkich regionów BF do których można wchodzić i zobaczyć inscenizacje tego jak w środku wyglądają. Oprócz tego jest jedna klimatyzowana sala gdzie pokazują tradycyjne stroje i maski na różne okazje i tłumacza ich znaczenie. Na wejściu opłata chyba 5k CFA z tego co pamiętam. i Chodzi się z przewodnikiem. Facet sprzedawał mi bilet rozmawiając po angielsku ald dał przewodnika co gada tylko po francusku jak zacząłem mu na wszystko odpowiadac ze nie rozumeim i nawet troche i ze jak wolno gada to też nie to się w koncu ugiał i poszedł po tamtego żeby mi pogadał po angielsku :P i tamten już pięknie wszystko wyjasnił :) zdecydowanie polecam zobaczyć mimo że jest dosyć daleko od centrum. Szczególnie jesli się nie wybiera do Tiebele bo mają tam jeden domek który dobrze tamtejsze odzwierciedla.

-Mémorial Thomas Sankara - miejsce pamięci, mauzoleum i sala konferencyjna przed którą zginał Thomas Sankara. Cena chyba 3k CFA za wejście ale wchodzi się z przewodnikiem i młody koleżka bardzo dobrze gadał po angielsku i ładnie wszystko tłumaczył. Zdecydowanie warto zobaczyć.

I tutaj konćzą się w zasadzie ciekawe atrakcje reszta to raczej temat na fotkę i idziemy dalej. I tak mamy:

-Cathédrale de Ouagadougou centralny kościół całkiem ładny w środku i na zewnątrz ale dosyć skromny

-Mosquée Central de Ouagadougou w środku nie zwiedzałem nie wiem czy mozna z zewnątrz mało imponujący ale obok jest supermarket to idąc po zimne napoje przechodziłem obok.

-Place de la Revolution nie pozwalają robić fotek i nie da się na niego wejść. Obok jest jakaś jednostka wojska czy coś. Której widać wyłącznie ogrodzenie ale to już wystarcza żeby byli elektryczni na widok białasa z telefonem w ręku. Jakas randomowa typiara podwiozła koleżke z karabinem na skuterku który mnie w tej okolicy wylegitymował. Bez większych problemów ale jakbym cykał fotki mogłoby być róznie. Na szczęście widząc ze pozamykane wejscie an plac najpierw spytałem jakiegoś ciecia co tam krążył czy można. Sam plac mało urodziwy ale na tle wszystkiego innego to ciekawy.

-Mairie de Ouagadougou (Ratusz) - wzdłuż ulicy po parwej stojąc twarzą do niego jest jakaś alejka z pomnikami ważnych osób.

-Mogho Naba Palace - niech was nie zmyli opis na google że to muzeum etnograficzne. Po dojściu tam na wejściu żołnierze i jakis wóz wojskowy. Podchodze pytam mówią że tu museum nie ma. Potwierdziłem nazwę ze to ten pałac jest tutaj ale nie ma wejscia i mówią że nie ma muzeum. Aż tak mi nie zależało i nie drążyłęm czy sie gdzies nie przeniosło.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości