Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 17 Maj 2026 19:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Kilka słów o styczniowym wynajmie samochodu na lotnisku Tromso TOS.

Pośrednik: economycarrentals

Wypożyczalnia: Alamo (Enterprise)

Samochód: miałem rezerwację na Toyotę RAV 4 z napędem 4x4 i w automacie lub podobny. Dostaliśmy dokładnie taką Toyotę :) Opcja paliwowa full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie. Formalnie umowa podpisana z Enterprise.
Cena: równowartość 233,91 euro za 4 dni w drugiej połowie stycznia; zaliczka 8,48 EUR przy rezerwacji, reszta płatna przy odbiorze – 2676 NOK.

Odbiór samochodu: biuro na lotnisku. Formalności szybko. Swojego ubezpieczenia nie wciskali powiedziałem, że mam już zewnętrzne – depozyt na karcie kredytowej 10 000 NOK. Dokumentacja na maila (to istotne dla dalszej części opisu). Dostajemy kluczyki i zostajemy wysłani na parking przy lotnisku. Tam sesja zdjęciowa samochodu i w drogę.
RAVka miała ponad 68 tys. km przebiegu, ale stan bardzo dobry. Jak na Norwegię przystało miała wyposażenie zimowe: podgrzewane siedzenia, podgrzewana kierownica (co bardzo się przydawało). Przejechaliśmy 425 km. W wymagających zimowych warunkach jeździło się bardzo dobrze.

Zwrot samochodu: Odstawiłem samochód na parking, kluczyki chciałem zwrócić w okienku w terminalu ale była kolejka do wynajmu – obsługa powiedziała, żeby po prostu wrzucić do skrzynki na klucze, która jest 10 metrów od stanowiska. No i w całości to wyszedł trochę klops – okazało się, że w mailu pomylili jedną literę i nic nie przyszło z dokumentacji, a jakoś pod koniec stycznia depozyt został zwolniony, ale pojawiło się obciążenie na karcie 720 NOK. Wysłałem reklamację przez formularz, dostałem maila z prosbą o dostarczenie bardziej szczegółowych informacji. Oczywiście to zrobiłem, ale potem cisza – przypominałem się dwa razy i nic. W końcu po jakimś miesiącu zadzwoniłem bezpośrednio do wypożyczalni w Tromso (próbowałem wcześniej na polskiej infolinii Enterprise, ale powiedzieli, że oni obsługują tylko rezerwacje w PL). Dość szybko udało się wyjaśnić, że doliczyli jeszcze jakąś opłatę 50 NOK (szczerze mówiąc już nie pamiętam co dokładnie, ale stwierdziłem, że może czegoś nie doczytałem w warunkach więc już odpuściłem walkę – być może to opłata, o której pisał @Kri$) oraz omyłkowo naliczyli mi dodatkowy dzień (podejrzewam, że kwestia tego, że wrzucałem kluczyki do skrzynki i nie odnotowano zwrotu od razu przy okienku), co obiecali skorygować i zwrócić na kartę. Tak też się po kilku dniach stało.

Podsumowanie: Uczucia mieszane. Z jednej strony bardzo dobry samochód i obsługa w Tromso pomocna, z drugiej jednak gdzieś błędy skutkujące obciążeniami karty i koniecznością wyjaśniania. Mailowa obsługa klienta w Enterprise praktycznie nie istnieje – jeśli ktoś nie włada biegle angielskim w mowie, to wyjaśnienie takiej sprawy mogłoby stanowić spore wyzwanie.
Kri$ lubi ten post.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
#62 PostWysłany: 17 Maj 2026 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Coś pogmatwali, powinni widzieć kiedy przyjechałeś choćby po czasie wjechania na parking. Niestety ale chyba trochę tak jest w całej Norwegii, że jakość usług to jak się trafi. Potrafią mieć mocno wylatane... Chociaż najczęściej bezproblemowe poprawki czy 'odkręcania'.

Natomiast co do całości to nie wspomniałeś czy dostałeś na maila umowę i opis stanu pojazdy przy wypożyczeniu i brakowało tylko rozliczenia. Bo jeśli nie dostałeś, to już powinna Ci się wczesniej zapalić lampka, że coś jest nie halo. Taki mail zazwyczaj przychodzi od razu, zanim jeszcze się odejdzie z biura. Jeśli nie ma najpóźniej następnego dnia, to warto się zainteresować. Co oczywiście nie zmienia innych kwestii opisanych.

#63 PostWysłany: 17 Maj 2026 20:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Wiem, moje niedopatrzenie - chciałem to zgłosić przy oddaniu samochodu, ale ze względu na kolejkę w końcu z nikim nie rozmawiałem. Parking był bez szlabanów. Potem podczas rozmowy telefonicznej poprawili literówkę w mailu i dostałem te dokumenty z opóźnieniem.

#64 PostWysłany: 19 Maj 2026 10:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 19.3%
Wypożyczalnia: Sixt - Evenes. Bukowane przez Expedię.co.uk - było ZNACZNIE taniej, niż wszędzie indziej.

Samochód: rezerwacja na Yarisa i był Yaris, 8600 km przebiegu. Hybryda paliła średnio 3,4 l/100 km na Lofotach

Odbiór samochodu: biuro na lotnisku. Nikogo nie było, ale po telefonie pan przyszedł w ciągu 5 minut. Wkład własny 15k NOK, depozyt 5k NOK, dodatkowo opłata za urządzenie do opłat za drogi 45 NOK za dzień, zwrotne, jeśli nie użyję płatnych dróg (jeszcze czekam na zwrot tej opłaty i zwolnienie blokady).
Samochód miał zaznaczone tylko jedno uszkodzenie, a na aucie było ich sporo więcej mimo małego przebiegu, miałem robić zdjęcia i nie wysyłać ich nigdzie, tylko "store". Nastawiałem się na późniejszą batalię, zwłaszcza czytając opinie o wypożyczalniach tamże...

Zwrot samochodu: Nikogo nie było na parkingu, klucz oddany w biurze, mieli obejrzeć samochód w ciągu 2-3 dni i po 2 dniach dostałem fakturę na 0 NOK

Podsumowanie: Wszystko OK
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 20 Maj 2026 11:20 
Awatar użytkownika

złoty
nie napiszę o konkretnej wypożyczalni tylko o aucie, radzę unikać elektrycznych toyot, znajomi wzięli mimo, że w domu mieli podobny przypadek ze swoim autem i już drugiego dnia auto zaczęło pokazywać problem z aku rozruchowym, na następny dzień nie mogli odpalić po oczekiwaniu na wjazd do tunelu na lofotach, żadnej pomocy, była sobota i nikt nie odbierał, a w niedzielę święto narodowe, gdyby nie pomoc przypadkowych osób nie mogliby w ogóle jeździć, a tak trzeba było za każdym razem prosić ludzi o pomoc w odpaleniu pojazdu, 3 dni zmarnowane na lofotach, przy oddawaniu auta firma zadeklarowała zwrot za wypożyczenie tego złomu, bo to znany błąd fabryczny toyoty,
w innym wątku napiszę jak zwiedzić lofoty bez auta
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 20 Maj 2026 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
@kostek966 Czekam na twój wpis. W czerwcu koszt wypożyczenia samochodu na lotnisku w EVE to około 1000 zł za dobę za najtańszego elektryka.

#67 PostWysłany: 20 Maj 2026 12:06 
Awatar użytkownika

złoty
już dodałem
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 23 Maj 2026 22:55 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Krajów: 24 / 11.6%
Hyre

Lotnisko Bergen
3 dni w środku maja
Volkswagen ID.3

Bazowa cena 1 607 NOK + 375 NOK (redukcja wkładu własnego do 2tyś NOK) = 1 982 NOK

Wszystko odbywa się przez apkę. Booking, płatność, rejestracja dokumentów itd. W dniu odbioru dostajemy jasną instrukcję gdzie na parkingu jest nasz samochód i jaki ma numer rejestracyjny. Idziemy na miejsce i w apce możemy kliknąć start rent (czy coś takiego). Musimy zrobić 4 zdjęcia samochodu i już po chwili możemy odblokować z telefonu samochód. Później też zamykamy i otwieramy z telefonu przez Bluetooth. Generalnie działa to bezbłędnie chociaż z 3-4 razy zdarzyło mi się, że włączył się alarm na kilka sekund i trzeba było szybko kliknąć w apce "Unlock" jeszcze raz.

A tak to samochód czysty, nowy i bezproblemowy w obsłudze. Wszystkie opłaty pojawiają się bezpośrednio w aplikacji (za przejazdy promami i płatnymi odcinkami autostrad, samochód jest w systemie AutoPASS) i całość jest bardzo przejrzysta. Dodatkowo w aucie karta Circle K, dzięki której można naładować się na stacjach Circle K i partnerskich. Opłata za ładowanie także pojawi się w aplikacji Hyre. Jeśli przy zwrocie będziemy mieli za mało energii wobec tego z jaką wartością odebraliśmy to policzą nas po dość uczciwej cenie za brakującą energię (niewiele większą od tego za ile ładowałem w trasie).

Zwrot bezproblemowy jak odbiór. Jedziemy na ten sam parking przy lotnisku. Parkujemy na miejscu dla samochodów Hyre. Wyciągamy graty i w apce zamykamy samochód, a później klikamy "Return car" i tak samo 4 zdjęcia i już.

Załączniki:
PXL_20260515_150801620 (Medium).jpg
PXL_20260515_150801620 (Medium).jpg [ 328.77 KiB | Obejrzany 98 razy ]
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości