Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 18 Maj 2026 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.6%
niebieski
sanchopan napisał(a):
Pisał ktoś tutaj, że w Marbesol miał sytuację, że miał mniej w aucie paliwa niż w protokole wydania.
A co radzicie dla odwrotnej sytuacji? Być "uczciwym frajerem" i oddać ze stanem większym niż w protokole czy po prostu trzymać się "pisma pisanego" trzymać się tego, co jest w protokole wydania?
Ogólnie to w Marbesol teraz kluczyk wydaje automat. Nawet jeśli traficie do człowieka, który - możecie to zrobić wcześniej sami - zeskanuje Wasze dokumenty, to on i tak skieruje to "budki obok", z której - po wpisaniu kodu - kluczyki wypadną "z siłą wodospadu" (czytaj: jak pełna puszka Coli z automatu prawie identycznego).
Ogólnie to ten protokół jest o kant.... rozbić, bo nie widząc auta, podpisujesz w ciemno, że brak uszkodzeń, a są. Bo są w każdym ich aucie, bo każdy wypożycza z full ubezpieczeniem.
Zrobiłem zdjęcia i pojechałem, zobaczymy, co będzie. ;)
Czyli jak zero kontaktu z pracownikiem biura ? Tylko przez nich mozna bylo dostac upgrade na lepszych warunkach niz strona
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#962 PostWysłany: 18 Maj 2026 11:55 

@sanchopan
Ale co ma być? W Marbesol nie dasz rady wypożyczyć auta bez full CDW i zero excess, więc nikogo nie obchodzi w jakim stanie będzie auto. Więc tym bardziej Ciebie nie powinno, bo masz pełne pokrycie w ubezpieczeniu.
No, chyba że nie da się nim jeździć, to wtedy wracasz do biura i prosisz o inne.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#963 PostWysłany: 18 Maj 2026 14:02 

niebieski
Ja kontakt miałem, bo pracownik skanował moje dokumenty - ale jak ktoś samodzielnie przed wyjazdem w domu zeskanuje, to pewnie nie. Pewnie wtedy mailem przyjdzie kod do maszyny, który dał pracownik i odbierasz samodzielnie. Póki co te "budki-automaty" są w biurze z pracownikami, ale zakładam, że to kwestia czasu jak człowieka nie spotkasz. Może poza tranzytem, ale tu zapewne usłyszymy, że "on tylko wozi".
Podpisujesz też na ekranie dotykowym maszyny palcem. Widzisz tylko krótki protokół wydania pojazdu.

A z tym paliwem to radzicie zostawić sprawę, zgodnie z protokołem, rozumiem? ;)
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 18 Maj 2026 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.6%
niebieski
Oddaj tyle ile zaznaczyli w dokumentach nie straca
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#965 PostWysłany: 18 Maj 2026 14:46 

srebrny
Ja doradzam bycie uczciwym.
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 18 Maj 2026 18:00 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 13.0%
srebrny
W Marbesol nie ma się co przejmować stanem auta czy robić jakiekolwiek zdjęcia, oni nawet nie oglądają zwracanego samochodu.
Owszem, auta są z reguły nieco sfatygowane, mają rysy i już swoje przeżyły, ale na kilka wypożyczeń nigdy nie trafiło mi się żadne w jakimś złym stanie technicznym, który mógłby grozić niebezpieczeństwem na drodze.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#967 PostWysłany: 20 Maj 2026 23:12 

niebieski
Wynajem samochodu na lotnisku Malaga AGP, 11-17.02.2025 (6 dni)

Wypożyczalnia: Nizacars

Pośrednik: Discovercars

Samochód: Zarezerwowany "Economy Elite, Skoda Fabia albo podobny, HDMN/HDMN" wg Discovercars, w wypożyczalni Rented grp. / Reserved grp.: EDA/EDA
Dostałem nową (1600 km nalotu) Skodę Fabia Monte Carlo - fajna wersja wyposażeniowa

Opcja paliwowa full-full, limit km 1200 (200 km na dzień)

Ubezpieczenie: podstawowe, excess ok 1000 EUR

Cena: ok 42 EUR

Depozyt: 1400 EUR. Do dzisiaj jeszcze wisi, więc nie jest błyskawiczny zwrot.

Odbiór samochodu: Na lotnisku trochę dłużej trzeba było poczekać na busa. Brak oznaczeń w którym miejscu zatrzymuje się ich bus, ani żadnego pracownika - niektóre inne wypożyczalnie miały swoich ludzi w punkcie gdzie zatrzymują się busy. Dojazd bardzo krótki, ale nie bardzo jest jak tam łazić na piechotę, gdyby ktoś rozważał taka opcję. Formalności chwilę trwały, ale obsługa przyzwoicie mówiła po angielsku. Bez nachalnego namawiania na ich pełne ubezpieczenie, chociaż oczywiście próba sprzedaży była - informacja o zajmowaniu depozytu w przypadku jakiegoś zdarzenia. Miło i przyjemnie. Jedyny mankament to taki że mimo że były dwie osoby to tylko jedna obsługiwała klientów. My byliśmy pierwsi z busa, ale kolejni musieli poczekać chwilę.

Zwrot samochodu: Bezproblemowy. Bez doszukiwania się na siłę uszkodzeń - pobieżny ogląd samochodu, sprawdzenie przebiegu i poziomu paliwa oraz kontrola bagażnika/wyposażenia "w kole zapasowym".

Podsumowanie:
Polecam. Bardzo pozytywne doświadczenia (poza niezbyt szybkim zwolnieniem depozytu) - odbiór samochodu i zwrot bezproblemowy. Samochód nowy, w fajnej wersji wyposażeniowej, a do tego za grosze. Reszta dostępnej floty również wyglądała na pierwszy rzut oka dość przyzwoicie:
Załącznik:
WhatsApp Image 2026-05-20 at 23.08.31.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-20 at 23.08.31.jpeg [ 195.17 KiB | Obejrzany 103 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości