Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#881 PostWysłany: 30 Lis 2012 20:11 

Porównanie Miles&More z MileagePlus

Man na koncie Miles&More tylko 1000 mil i nie mogę sprawdzić ostatecznego kosztu lotu.
Generalnie zbieram w MileagePlus (United Airlines), ale od czasu pojawienia się karty w mBanku zastanawiam się nad większym zaangażowaniem w M&M.

W MileagePlus (one way) z Poznania do Genewy (20.03.2013) kosztuje 12 500 mil + podatek 31,70 $
Będę bardzo wdzięczny za informacje dotyczącą ceny takiego samego lotu w Miles&More. Interesuje mnie głównie cena podatku, myślę, ze ilość mil będzie podobna.
Dzięki

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#882 PostWysłany: 30 Lis 2012 22:40 

LH: 15 000 mil + 452,52 PLN lub 30 000 mil, gdy opłacasz podatki ryczałtem 15 000 mil.
LO(K2)+LH: 15 000 + 339,47 PLN. Przy opłacniu wszystkiego milami j.w. Odcinek POZ-MUC w Q400 K2.
Nie znam Twojej sytuacji/strategii, ale po 6 latach w M&M (SEN) dałem sobie spokój. Zwłaszcza po ostatnich "usprawnieniach" programu przez rozdającą w M&M karty LH.

W Twoim przypadku ten lot z M+ to de facto LH, więc widać jak na dłoni jak LH doi stałych klientów wymyślając różnego rodzaju dopłaty, podatki, itp.
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 01 Gru 2012 00:22 

@mikepapa
Wielkie dzięki za odpowiedz.
339,47 zł podatku w porównaniu z MileagePlus (ok 100 zŁ) to jakieś nieporozumienie. Ten zryczałtowany podatek w milach wkrótce ma wynosić 18 000 !!!

#884 PostWysłany: 01 Gru 2012 00:53 

Ciekawsze warunki są w przypadku lotów długodystansowych ;)
Przykład:
GDN-SFO via MUC/FRA RT - w obu programach: te same loty, te same daty i wykonywane przez LH.
W obu programach 60 tys. mil.
Opłaty:
M+: 286,09 PLN w Y
M&M: 1 721,57 PLN w Y :D

Palić mile na latanie w Y na typowych kierunkach raczej się nie opłaca.
W wyższych klasach też jest ciekawie: np. za 100 tys. mil i 613,33 zł w M+ masz te same loty w C. LH chce 105 tys. mil i prawie 3x więcej dopłat :D Dokupując mile w jednej z licznych promocji UA możesz praktycznie polecieć w C UA(LH) w tej samej cenie, którą LH żąda za Y.
 Profil Relacje PM off  

#885 PostWysłany: 01 Gru 2012 01:48 

HON fly4free
tak, tak, tylko trzeba pamiętać, że program UA jest fajny jeśli ktoś regularnie podróżuje do/z i po USA i to najlepiej na metalu UA albo ewentualnie jeśli ktoś sporo lata w C albo najwyższych klasach rezerwacyjnych w Y innymi liniami *A + zbiera mile głównie z przelotów i standardowych partnerów kazdego programu lojalnościowego typu hotele itp. Dla wszystkich pzoostałych zdecydowanie lepsza opcja jest M&M bo z "polskiej" perspektywy punktują tu, skromnie bo skromnie, wszystkie klasy rezerwacyjne np. w LO, LH itd, w UA wiele z nich nie daje nic albo daje mniej mil. Do tego M&M na naszym rynku ma ciągle nieporównywalnie lepszą możliwość zbierania mil pozalotniczych - UA tu praktycznie nic nie daje.
 Profil Relacje PM off  

#886 PostWysłany: 01 Gru 2012 03:37 

marek2011 napisał(a):
tak, tak, tylko trzeba pamiętać, że program UA jest fajny jeśli ktoś regularnie podróżuje do/z i po USA i to najlepiej na metalu UA

Nie regularnie. Wyolbrzymiasz. I tylko do budowania statusu. Wystarczą 4 odcinki w UA rocznie. Do zbierania mil nic takiego nie jest potrzebne, a myślę, że na tym forum użytkownicy bardziej skupiają się na milach/nagrodach niż statusie.
Jeżeli jednak interesuje Cię status, to jak pisałem w jednym z poprzednich postów, zrobisz to spokojnie lecąc raz w roku do USA (nawet linią z M&M, np. w promocji LO) i robiąc tam szybki 2-4 segment run poniżej 500-700 PLN.
Co więcej, do 4 odcinków wliczają się także loty w Copa (CM) i Copa Columbia.
Przy okazji, M+ daje Ci możliwość naliczania mil również za loty 10 partnerami, którzy nie są w *A.

marek2011 napisał(a):
Dla wszystkich pzoostałych zdecydowanie lepsza opcja jest M&M

Skrót myślowy i nieuprawniony. Musisz znać strategię/cel tych wszystkich pozostałych. Jeżeli ktoś celuje w status Gold i dostęp do wszystkich saloników *A Gold, odprawę przy stanowiskach C/F, (+wklej tutaj listę korzyści ze *A Gold) to nie dasz rady udowodnić, że M&M ze swoimi 100 tys. limitu na SEN jest lepsze niż M+ z limitami 50 tys. PQM/60 PQS. Zwłaszcza, że do obu wskaźników wliczasz loty praktycznie wszystkich linii ze *A, w tym krajówki LO.

marek2011 napisał(a):
bo z "polskiej" perspektywy punktują tu, skromnie bo skromnie, wszystkie klasy rezerwacyjne np. w LO, LH itd, w UA wiele z nich nie daje nic albo daje mniej mil.

Konkrety proszę :)
Nawet taryfy Crazy i First Minute wliczają się do PQS w M+.
Generalnie, ewentualne różnice w naliczaniu mil na niekorzyść M+ rekompensuje zdecydowanie łatwiejsze zdobywanie statusu.
Jeżeli nie zbierasz mil dla statusu i płynących z niego korzyści to zostają Ci dwie opcje: (i) zbierasz dla mil wymienialnych na nagrody lub (ii) jesteś kolekcjonerem i podobają Ci się karty M&M ;)
W obu przypadkach M+ wygrywa.
ad i) porównaj kwoty dopłat i wykaż, że się mylę. Ile kasy musisz przepuścić przez kartę kredytową, żeby zarobić te 18 tys. mil na same podatki? :)
ad ii) M+ ma więcej kart ;)

marek2011 napisał(a):
skromnie bo skromnie

I co z tego skromnego ciułania mają? Salonik w WAW (tych nowych FTL jeszcze tyłki bolą od kopa, którego dostali :)
Raz na rok krajówkę lub NYC w promocji? A normalnie dopłaty w cenie biletu dostępnego w regularnych promocjach (1 600-1 800 PLN dopłat do PL-US :D)?
Podwyższenie klasy podróży? :)
Cokolwiek mają z dojenia przez LH?

marek2011 napisał(a):
wszystkie klasy rezerwacyjne np. w LO, LH

Coś Ci daje popularna tutaj taryfa Crazy? :) W M+ liczy się 1:1 w PQS.

marek2011 napisał(a):
Do tego M&M na naszym rynku ma ciągle nieporównywalnie lepszą możliwość zbierania mil pozalotniczych - UA tu praktycznie nic nie daje.

Podaj przykłady :)
Ile kasy musisz przerzucić przez kartę kredytową, żeby zarobić na np. PL-HKG/SIN/SYD/itp RT wraz z "podatkami"?
Dla kontrastu - przez ostatni rok na najpopularniejszych portalach (FT, MP, BA, itd) ukazało się minimum 14 promocji/kodów/itp, które przy drobnym wysiłku i około 100 US$ dawały ponad 15 tys. mil w M+ nigdy nie siadając w fotelu lotniczym jakiejkolwiek linii, tj. będąc przez komputerem w PL z polską kartą kredytową.
Dodaj do tego liczne promocje typu podwajanie zakupionych mil, czy 50% obniżka ceny mil z których możesz skorzystać, gdy brakuje Ci na nagrodę-lot. M+ ostro konkuruje, bo identyczne promocje uruchamiają ciągle DM (US) i AA (AA).
Ponad 700 sklepów, w tym większość online daje mile. Za zakup laptopa w Apple Store zarobiłem ponad 7 000 mil w ostatniej promocji 5x z M+ shopping toolbar :) I tak musiałem go kupić (laptopa, nie wyszukiwarkę M+ :) Oczywiście zapłaciłem za niego kartą M&M mBanku :)
Wystarczy, że przekażesz 1 US$/18 miesięcy na jakiś cel charytatywny i mile nie wygasają. Nie musisz mieć statusu.

Jeżeli nie masz możliwości przerzucania naprawdę dużych sum (np. firmowych zakupów) przez kartę kredytową to bardzo trudno będzie Ci wykazać przewagę M&M nad M+, a nawet w niektórych przypadkach nad programami TK, A3 czy AC.
Może i łatwiej ciułać drobne, ale jakie z tego mamy konkretne zyski?

PS. Możemy sobie rozbierać programy na części pierwsze i pobudować różne scenariusze dla różnych profili użytkowników, ale to w innym temacie (mod?), żeby nie zaśmiecać wątku.
 Profil Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 01 Gru 2012 08:13 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
tylko że w M&M w ciągu 8 miesięcy uzbierałem 25500 mil (500 za loty, a 25 000 payback, Tripadvisior i inne promocje) a w M+ ciężko coś uzbierać nie latając , w zeszłym tygodniu robiąc zakupy w Realu za 52 zł dostałem 1100 mil :) - dobry przelicznik
 Profil Relacje PM off  

#888 PostWysłany: 01 Gru 2012 10:14 
Awatar użytkownika

niebieski
art77 napisał(a):
...robiąc zakupy w Realu za 52 zł dostałem 1100 mil...

Mozesz powiedziec w jaki sposob?

p.s. mi sie udalo przytulic 90 000 mil za jedyne 400pln jak sprzedalem 3 xperie t ;)

#889 PostWysłany: 01 Gru 2012 10:14 

HON fly4free
@mikepapa: porównywaliśmy M+ i M&M i tylko te dwa, więc oczywiście w tym zakresie dla jednych będzie dobry ten a dla drugich tamten. I oczywiście, że jest cała gama innych programow *A i one też moga byc brane pod uwagę dla indywidualnych preferencji.
A Ty ciągle wykazujesz wyższośc M+ ale zakładając jednak podróżowanie do USA (nie każdy tam lata), robienie zakupów w sklepach głównie amerykańskich (nie każdy tam kupuje) i korzystanie z promocji wykalibrowanych jednak głównie dla regionalnego rynku (nie każdy szuka nagród na przeloty do USA albo zaczynających sie w Am. Pn. a te głównie są w promocjach milowych).

Nie twierdzę, że M+ nie ma zalet o którzych piszesz, ale zwracam uwagę że dla mniej doświadczonych podróżujących może powstać mylne wrażenie że jest on pod każdym względem dla nich lepszy niż inne programy. A tu sie juz absolutnie nie zgodzę.
 Profil Relacje PM off  

#890 PostWysłany: 01 Gru 2012 13:05 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
grodek napisał(a):
art77 napisał(a):

Mozesz powiedziec w jaki sposob?

p.s. mi sie udalo przytulic 90 000 mil za jedyne 400pln jak sprzedalem 3 xperie t ;)

tak , ale ja zrobiłem zakupy do domu na dodatek z bonusem - 12%
w Realu używamy kuponów :)
 Profil Relacje PM off  

#891 PostWysłany: 01 Gru 2012 16:01 

art77 napisał(a):
tylko że w M&M w ciągu 8 miesięcy uzbierałem 25500 mil

OK. Fajnie, ale co masz z tych 25 500 mil? Do tego sprowadzał się mój post.
Wybierz nagrodę i podaj ile musisz ekstra zapłacić.
No chyba, że zbierasz dla fajnej liczby mil na koncie ;)

marek2011 napisał(a):
A Ty ciągle wykazujesz wyższośc M+ ale zakładając jednak podróżowanie do USA (nie każdy tam lata)

Tak. To jedyne założenie, które decyduje, że M+ bije na głowę M&M. Bez tego warunku sprawa wymaga porównania większej ilości danych, specyficznych dla każdego użytkownika.

marek2011 napisał(a):
robienie zakupów w sklepach głównie amerykańskich (nie każdy tam kupuje)

M+ toolbar działa też w polskim Apple Store :) Podobnie jak HP, Microsoft, Adobe, iTunes, większość sieci hotelowych, itp

marek2011 napisał(a):
korzystanie z promocji wykalibrowanych jednak głównie dla regionalnego rynku (nie każdy szuka nagród na przeloty do USA albo zaczynających sie w Am. Pn. a te głównie są w promocjach milowych).

Oj tutaj się mocno nie zgodzę. Jak będę miał chwilę to wyciągnę bilety-nagrody na kierunki, w których mocne są linie M&M i zobaczysz, że M&M doi tam tak samo swoich jak na USA/EU. Wiesz dobrze, że grupa LH jest w mini sojuszu z UA/CA i na tych samych lotach kroi swoich, a M+ płacą groszowe "podatki".

marek2011 napisał(a):
ale zwracam uwagę że dla mniej doświadczonych podróżujących może powstać mylne wrażenie że jest on pod każdym względem dla nich lepszy niż inne programy. A tu sie juz absolutnie nie zgodzę.

I masz rację :) Nie jest pod każdym względem lepszy. mam nadzieję, że tak kategorycznie się nie wypowiadałem ;) Jeżeli możesz przerzucić duże sumy przez kartę Citi/mBanku (sam tak robię), częściej ciułasz punkty inne niż za loty (więc nie interesuje Cię status) to możliwe, że M&M będzie lepszy niż M+.

Ale to forum lotnicze, więc (zakładam), że większość jest jednak zainteresowane lataniem i korzyściami z tym związanymi. Tutaj M+ pozwala na więcej, szybciej, taniej i łatwiej.
Jeżeli interesuje Cię i status i punkty/mile to najlepsza będzie hybryda :)

Mój ostatni przykład:
Rezerwacja w hotelu sieci x w Warszawie
1. Wyszukana strona sieci hotelowej przez M+ toolbar. Wiedziałem o niej, ale trzeba dać sobie szansę na punkty M+ :) - 3 mile za każdy wydany US$1.
2. Opłacona kartą mBanku - 2 mile z każde wydane 3 złote (promocja listopadowa x2).
3. Pod rezerwacje podpięta karta programu hotelowego i (chwilowo) ustawiony automatyczny transfer na konto w M+ (była promocja 2x za transfer/podarunek/zakup mil).
4. W ustawieniach konta programu hotelowego ustawiona opcja punkty+mile, więc dodatkowe punkty na konto w M+ za rezerwację.
Wszystko w Polsce i z tutejszą kartą kredytową :)

PS. A na same bilety-nagrody i tak najlepsza w *A jest Avianca/Taca z ich LifeMiles ;)
 Profil Relacje PM off  

#892 PostWysłany: 01 Gru 2012 17:26 
Awatar użytkownika

niebieski
art77 napisał(a):

ale jak?
52pln = 26pkt
płatność MasterCard: +17pkt
eKupon 12 x więcej: +312pkt
suma: 355pkt PAYBACK= 71mil

#893 PostWysłany: 01 Gru 2012 18:25 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Krajów: 16 / 7.5%
grodek napisał(a):
ale jak?
52pln = 26pkt
płatność MasterCard: +17pkt
eKupon 12 x więcej: +312pkt
suma: 355pkt PAYBACK= 71mil

Ostatnio były dostępne kupony na 5000, 4000, 3000 ,2000, 1000 pkt payback za zakupy za min 50zl

#894 PostWysłany: 01 Gru 2012 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
lider napisał(a):
Ostatnio były dostępne kupony na 5000, 4000, 3000 ,2000, 1000 pkt payback za zakupy za min 50zl

na gruponie? sa jeszcze dostepne?

#895 PostWysłany: 01 Gru 2012 19:20 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Krajów: 16 / 7.5%
Kupony były ważne do 25.11. Sam się niestety późno o nich dowiedziałem i zdążyłem tylko pierwszy wykorzystać. Teraz jak Real znika z Polski takich bonusów już pewnie nie będzie.

#896 PostWysłany: 01 Gru 2012 20:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Z mojej strony gorąca prośba o podawanie takich informacji na forum, takie jak wrzucane przez Kamila na pierwszych stronach albo jak ta powyżej.

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#897 PostWysłany: 01 Gru 2012 20:13 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Z takim założeniem powstał ten wątek. Informowanie o promocjach, nie dyskusja o Miles&More. Przypominam (po raz kolejny w tym temacie), że na forum są wątki

Miles & More: pytania viewtopic.php?f=15&t=5236&p=31189&hilit=miles#p31189
Atrakcyjność Miles & More: viewtopic.php?f=18&t=21316&p=179252&hilit=miles#p179252
Miles & More: jak sensownie wykorzystać mile viewtopic.php?f=15&t=4661&p=27987&hilit=miles#p27987

i to są miejsca, w których powinna się toczyć większa część dyskusji z tego wątku. Offtopiki tutaj będę kasował.

Wracając do tematu:

Podwójne mile w grudniu dla posiadaczy KK mBank M&M za 40 transakcji w miesiącu, czyli przedłużenie oferty listopadowej http://www.mbank.pl/download/karty/Regu ... _mBank.pdf

#898 PostWysłany: 06 Gru 2012 15:59 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
W grudniu za każdą złotówkę wydaną w sklepach Aelia Duty Free dostaniemy 1 milę.

http://www.miles-and-more.com/online/po ... 69655&l=en
 Profil Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 18 Gru 2012 02:20 

Nie widziałem wcześniej to wrzucam - w multibanku jest grudniowa promocja na podwójne mile za min 40 płatności kartą.

Link do regulaminu:http://www.multibank.pl/images/MultiBank2/Portal/BinaryPL/580/1944132/Regulamin_Promocji_Bonusy_milowe_MultiBank_01_12_12_1944132.pdf

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#900 PostWysłany: 27 Gru 2012 15:38 

niebieski
Co do myChoice to działa w obie strony? Tzn z A do B i z B do A?

Czy ilośc segmentow tez liczona bedzie podwójnie?

Czy mając juz FTL w 2013 uzyskując znowu prawa to moj aktualny do 2.2015 zostanie przedłużony i jak tak to do kiey?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości