Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Gru 2021 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
skrzat napisał(a):
Startuje Star Alliance Biometrics.
System rozpoznawania twarzy będzie testowany na lotnisku w Wiedniu, we Frankfurcie oraz w Monachium. Rejestracja do testowego rozwiązania jest dostępna od 5 listopada w aplikacji Miles & More i aplikacji Lufthansa. Star Alliance Biometrics będzie dostępny dla pasażerów lotów Austrian, Luthansa oraz SWISS. Rozpoznawanie twarzy działa także w masce. System ma działać tylko w wybranych terminalach i na określonych bramkach. Star Alliance Biometrics jest dostępny wyłącznie dla dorosłych pasażerów. Na razie system nie zwalnia nas z posiadania zwykłej karty pokładowej (papierowej lub w telefonie).

Tutaj trzeba doprecyzować, że (tak, jak na początku było z mileage pooling) Star Alliance Biometrics obecnie jest dostępne tylko dla członków M&M z krajów niemieckojęzycznych. Dla nas jest komunikat: "Ineligible Miles & More partner. Your Miles & More partner does not correspond to Austrian, Lufthansa or SWISS. Unfortunately, you can not use this functionality."
 Profil Relacje PM off
skrzat uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 16 Paź 2022 17:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Skoro "za chwilę" Asiana opuści *A, ponieważ zostanie wchłonięta przez Korean Air, to może plotki, że w środę Etihad dołączy do *A okażą się prawdą?
https://viewfromthewing.com/will-etihad ... wednesday/
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 16 Paź 2022 21:03 

srebrny
Z Asiana to wszystko na to wskazuje, ale zaraz to pewnie jeszcze ze 2 lata i dużo się może zmienić jeśli UE nie wyrazi zgody na połączenie z Korean Air, a jest to bardzo prawdopodobne.
babilas lubi ten post.
babilas uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 16 Paź 2022 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
A UE może ingerować tak mocno w koreańskie linie?
Z Etihad to byłby z kolei mega News
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 16 Paź 2022 21:30 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 1 377 282
Krajów: 75 / 35.1%
Jakby to okazało się prawdą to LO powinno zabawić się w Wizza i zamiast DXB wystartować do AUH

#66 PostWysłany: 16 Paź 2022 22:45 

srebrny
Darek M. napisał(a):
A UE może ingerować tak mocno w koreańskie linie?
Z Etihad to byłby z kolei mega News
Może nie wyrazić zgody na fuzję jeśli wpłynie to negatywnie na konkurencję na rynku europejskim. Nie jest to wiążące dla Asiany/Koreana, ale będzie miało wpływ na ich możliwość latania do UE.
4 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 16 Paź 2022 23:06 

HON fly4free
Żeby się trudności w lataniu do Korei Pd nie pojawiły dla linii europejskich w takim wypadku, bo nasz drugi narodowy hub w BUD jeszcze bardziej przy tej okazji podupadnie ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 18 Paź 2022 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
skrzat napisał(a):
Skoro "za chwilę" Asiana opuści *A, ponieważ zostanie wchłonięta przez Korean Air, to może plotki, że w środę Etihad dołączy do *A okażą się prawdą?
https://viewfromthewing.com/will-etihad ... wednesday/

Do *A nie dołączy, ale za to w biznes klasie będą kosmetyczki sygnowane logiem Armaniego xD
2 ludzi lubi ten post.
skrzat uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 14 Maj 2026 09:44 
Awatar użytkownika

złoty
(ten temat najbardziej mi pasował do pytania)

Siedzę sobie właśnie w saloniku dla złotek we Wiedniu a następny lot mam Air Dolomiti - wszedłem tam na kartę Miles & Smiles. Czy coś się zmieniło w ostatnim czasie (bo na lotach firmowanych przez LH, akceptowane było tylko złoto M&M oraz kolegów z atlantyckiego JV) czy też Austrian ma inne zasady na swoich biletach?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 14 Maj 2026 09:54 
Awatar użytkownika

Loty: 478
Kilometry: 508 581
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
@abelincoln jeżeli pytasz o możliwość wstępu przed lotem Air Dolomiti, to zmieniło się to w momencie kiedy LH tą linię "przejęła". Kiedyś rzeczywiście tylko M&M (chociaż tutaj nawet z FTLem byś wszedł), ale aktualnie jest normalnie jak gdybyś leciał LHG.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 14 Maj 2026 09:54 

Co do zasady jak na drziwiach masz logo Star Alliance Gold to z każdym goldem powinieneś wejść, niezależnie od tego skąd masz tego Golda, jeśli lot jest w sojuszu SA.
Ja wchodziłem nawet do saloników Air New Zealand na Senatorze LOTu.

https://www.staralliance.com/en/lounge-finder - tu masz info co cię powinno wpuścić i gdzie w zależności od statusu.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 14 Maj 2026 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 478
Kilometry: 508 581
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
@lukaszlew7777 chociaż jest cała masa wyjątków. Swego czasu mając SK*G do wielu saloników wejść nie mogłem, np. w GDN albo w NCE czy AGP. Było napisane: "nie honorujemy kart SAS". ATH są też ciekawym przypadkiem: mając A3*G wejdziesz do ich saloniku, ale gościa już nie wprowadzisz - dostajesz voucher do GoldAir Lounge; z innym *G też niechętnie wpuszczają - bardziej przekierowują do GoldAir... ale już salonik LH (ludzie tu mają różne doświadczenia) wpuszcza nawet na locie A3 z wbitym A3*G do siebie wraz z gościem. Co więcej, OA (Olympic Air), który nie jest w sojuszu pozwala z A3*G na wejście do saloniku ale już jakikolwiek inny *G - nie. Jak to mówią: co kraj, to obyczaj.
 Profil Relacje PM off
Siemion uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 14 Maj 2026 10:22 
Awatar użytkownika

złoty
@1955845624 przecież napisałem że siedzę w saloniku

Mam więcej czasu niż się spodziewałem, więc przeczytałem co piszą na stronie i wygląda że trochę się zmieniło.
W salonikach partnerskich (jak np KRK) są zasady ogólne sojuszu - czyli to co pisali koledzy wcześniej.
Ale, w hubach LH obowiązują wciąż zasady o których pamiętałem - czyli tylko goldy od grupy LH, UA oraz AC.
Https://www.airdolomiti.eu/services/lounges

Na szczęście nie będę miał dylematu czym lecieć do Katowic wiedząc o tych zmianach
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 14 Maj 2026 10:36 

1955845624 napisał(a):
@lukaszlew7777 chociaż jest cała masa wyjątków. Swego czasu mając SK*G do wielu saloników wejść nie mogłem, np. w GDN albo w NCE czy AGP. Było napisane: "nie honorujemy kart SAS". ATH są też ciekawym przypadkiem: mając A3*G wejdziesz do ich saloniku, ale gościa już nie wprowadzisz - dostajesz voucher do GoldAir Lounge; z innym *G też niechętnie wpuszczają - bardziej przekierowują do GoldAir... ale już salonik LH (ludzie tu mają różne doświadczenia) wpuszcza nawet na locie A3 z wbitym A3*G do siebie wraz z gościem. Co więcej, OA (Olympic Air), który nie jest w sojuszu pozwala z A3*G na wejście do saloniku ale już jakikolwiek inny *G - nie. Jak to mówią: co kraj, to obyczaj.

To o czym piszesz się zgadza - w Atenach - mnie chcieli wpuścić - ale gościa nie. Generalnie to są zasady niezgodne z polityką SA.
 Profil Relacje PM off

#75 PostWysłany: 22 Maj 2026 21:31 

HON fly4free
1955845624 napisał(a):
Co więcej, OA (Olympic Air), który nie jest w sojuszu pozwala z A3*G na wejście do saloniku ale już jakikolwiek inny *G - nie. Jak to mówią: co kraj, to obyczaj.

Loty OA już są obecnie inaczej traktowane - grupa A3 ma umowę z niektórymi liniami z sojuszu (ale najwyraźniej nie wszystkimi) i za czyste rejsy OA od jakiegoś czasu naliczane są mile statusowe / premiowe do tych FFP oraz przysługują wtedy wszystkie przywileje typu FT, poczekalnia itp.

lukaszlew7777 napisał(a):
To o czym piszesz się zgadza - w Atenach - mnie chcieli wpuścić - ale gościa nie. Generalnie to są zasady niezgodne z polityką SA.

A3 w ATH (Schengen) ma już od dłuższego czasu politykę na zasadzie wyjątku, z powodu limitowanej przestrzeni poczekalni: z gościem odsyłają do sąsiedniego salonu. Zasad *A nie naruszają, bo dostęp formalnie zapewniają w ten sposób, a jeśli pax jest z własnego FFP dostaje za to też extra mile (500/200 - lot międzynarodowy / krajowy).
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: turczy oraz 3 gości