Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Mar 2019 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Leciałem na trasie Lizbona <-> Luanda - samolot Boeing 777-300ER, wygodny, z pokładową rozrywką, koce poduszki, dwa posiłki, alko (wino, piwo, wódka, whisky), USB w fotelach, normalny standard.

Załącznik:
liz-lua1.jpg
liz-lua1.jpg [ 76.13 KiB | Obejrzany 4709 razy ]

Załącznik:
liz-lua4.jpg
liz-lua4.jpg [ 57.17 KiB | Obejrzany 4709 razy ]

Gorzej wyglądał lot na trasie Luanda <-> Wyspy św. Tomasza - samolot Boeing 737-700 JET dość stary, fotele były mocno wymęczone (m.in. połamany podłokietnik). Z plusów to mimo, że lot tylko dwugodzinny to otrzymaliśmy ciepły posiłek.

Załącznik:
lua-stp.jpg
lua-stp.jpg [ 65.94 KiB | Obejrzany 4709 razy ]

Obsługa na wszystkich lotach bardzo miła :)
Załącznik:
liz-lua2.jpg
liz-lua2.jpg [ 53.99 KiB | Obejrzany 4709 razy ]
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 18 Sty 2025 22:35 
Awatar użytkownika

złoty
Ma ktos z Was doświadczenia jak podchodza do zmian we wlasnym rozkladzie, mianowicie czy bez problemu przerzucaja np. na loty TP? Lot skasowany, nastepny 30h później. Jest dostępny lot TAP i zastanawiam się czy są skłonni zmienic na TP. Do lotu ponad 2mies więc jeszcze nie dzwonie, ale zastanawiałem się czy wogole są skłonni zmienic na inną linię

#3 PostWysłany: 30 Sty 2025 16:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Pierwszy 787 dla TAAGa, doleciał do LAD wczoraj

https://x.com/gotravelyourway/status/18 ... 7281343917

TAAG zamówił cztery samoloty Boeing 787 Dreamliner, aby wzmocnić swoje trasy dalekodystansowe. Dostawa tego pierwszego samolotu, pierwotnie zaplanowana na sierpień 2024 r., kończy jeden z etapów planu biznesowego firmy, który ma na celu modernizację floty. W ostatnich latach TAAG zintegrował już nowe modele, takie jak Dash 8-400 i Airbus A220-300.

Image

https://aviacao.tv/2025/01/20/primeiro- ... aceitacao/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Maj 2025 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
[code][/code]Wczoraj miałem okazję być na pokładzie owianego niegdyś złą sławą TAAG i muszę tą linię odczarować. Jedyny minus to opóźnienie o ponad 30 minut, ale na mojej trasie Windhoek-Luanda to już wpisane w rozkład :) Miałem wybrane podczas odprawy online miejsce 4C, mój rząd był zatem tuż za biznesem, w którym są po dwa fotele. Przede mną nie było żadnej ścianki, więc w moim rzędzie stolik był wysuwany z podłokietnika. Przed startem klasyczne safety demo po PT i EN, załoga miała ładne kolorowe stroje.
Maszyna B737 widać nie pierwszej młodości, ale bardzo zadbana i czysta, podejrzewam jakiś retrofit, bo siedzenia nowoczesne i niezniszczone. Około 20 minut po starcie rozpoczął się serwis - rozdano elegancką torebkę z logo linii niczym z salonu mody ;) W środku mała bagietka żóltym serem, biszkopotowe ciasteczko oraz mandarynka. Do picia napoje - wybrałem białe wino w buteleczce i Coca Colę w puszce, były też inne softy i soki oraz piwo, nie widziałem kawy ani herbaty. Posiłek smaczny a załoga mówi dobrze po angielsku.
Gazetka pokładowa trafiła mi się mocno zniszczona i sprzed kilku miesięcy, przeczytałem ją od deski do deski (jest całość po PT i EN) i zapoznałem się z siatką przewoźnika. Podsumowując całkiem przyjemne doświadczenie.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Maj 2025 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Tutaj kilka fotek z pokładu

Załączniki:
Komentarz do pliku: TAAG 4
TAAG 4.jpg
TAAG 4.jpg [ 99.71 KiB | Obejrzany 1217 razy ]
Komentarz do pliku: TAAG 3
TAAG 3.jpg
TAAG 3.jpg [ 124.77 KiB | Obejrzany 1217 razy ]
Komentarz do pliku: TAAG 2
TAAG 2.jpg
TAAG 2.jpg [ 77.4 KiB | Obejrzany 1217 razy ]
Komentarz do pliku: TAAG 1
TAAG 1.jpg
TAAG 1.jpg [ 144.41 KiB | Obejrzany 1217 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 01 Lut 2026 01:30 

niebieski
Flyguy napisał(a):
Ma ktos z Was doświadczenia jak podchodza do zmian we wlasnym rozkladzie, mianowicie czy bez problemu przerzucaja np. na loty TP? Lot skasowany, nastepny 30h później. Jest dostępny lot TAP i zastanawiam się czy są skłonni zmienic na TP. Do lotu ponad 2mies więc jeszcze nie dzwonie, ale zastanawiałem się czy wogole są skłonni zmienic na inną linię

Mógłbyś powiedzieć, jak skończyła się ta historia?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lut 2026 09:21 
Awatar użytkownika

złoty
Zwrotem, nie zmieniali na inne linie
3 ludzi lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Kwi 2026 20:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ta linia to definicja afrykańskiego YOLO.

Kupiony powrót z TMS przez LAD do LIS za całkiem dobry hajs, jak na O/W. Trzy osoby kupiły bilety na ich stronie, a jedna przez OTA (Trip). Oczywiście nastąpiła zmiana lotniska z LAD na NBJ i wtedy zaczęła się zabawa.

Próbowałem potwierdzić nowe godziny, żeby nie utknąć w TMS tak jak rok temu w WAW przed lotem do NSI. I chat, i WhatsApp, i telefon twierdziły, że wszystko jest OK, a gdy prosiłem o przesłanie dokumentów z aktualnymi godzinami, dostawałem… stare.

Hakuna matata — co będzie, to będzie.

Wybór miejsc był możliwy (duży plus, że nawet exit row można wybrać za darmo), więc nasza trójka, która kupiła bilety na stronie, mogła wybrać miejsca, a czwarta osoba z OTA już nie.

Ale gdy otworzyli e-check-in, odprawić mogła się tylko osoba z OTA, a my już nie ?

Na lotnisku byłem pierwszy z naszej trójki. Gość przy check-inie nie mógł mnie odprawić, więc zabrał mnie do „kanciapki” i po 10 minutach ogarnęli temat. Bagaż nadany do LIS, mimo że miałem 23h przesiadki w NBJ. Notabene doleciał bez problemu.

TMS – NBJ, D2-TBJ, prawie 20-letni Boeing 737-700

Image

Niby stary samolot, ale widać jakiś lekki retrofit. Sporo miejsca na nogi, więc duży plus.

NBJ – LIS, D2-TEK, prawie 10-letni Boeing 777-300

Image

Ten lot wchodzi do TOP 5 najlepszych lotów mojego życia. Ale po kolei.

Samolot ma 3 klasy: First, Business i Economy. Była nawet mała drama przy gate — gościa z First nie wpuścili, bo mieli overbooking. Także na tej „krajówce” między Lizboną a Luandą latają same „siekiery”. Dreamlinery chyba tylko na Brazylię i Chiny.

Samolot niby 10 lat, ale wyglądał jakby miał 40. Podłokietniki rozwalone/poobgryzane, IFE kaput (u jednego rozbity ekran, u drugiego brak karty SD, u trzeciego brak filmów).

Wybraliśmy ostatni rząd, bo był fajny układ 2-3-2 zamiast 3-3-3. I tu duży plus — ogromna ilość miejsca. No cóż, jak „siekiery” mają tylko 38 rzędów.

Image

W ogóle miałem wrażenie, że cały samolot się zna
Piątki ze stewardami, pogaduchy, totalna biesiada.

Jak się dowiedzieli, że coś tam „falam” po portugalsku, to co chwilę coś mi przynosili z galley… albo podkradali Ilość wina poszła konkretna i impreza trwała w najlepsze. Po minach stewardów przy wyjściu było widać, że dziękowali Bogu, że wysiedliśmy.

Image

Czy polecam?

Czy poleciałbym jeszcze raz?
Jeśli rozbudują siatkę (bo na razie jest dość uboga) i cena będzie dobra (np. jak w ostatni Black Friday), to jak najbardziej.

Jedzenie bardzo dobre (jedzenie-alkohole-w-samolocie,226,40802&p=1817555&hilit=taag#p1817555), wygoda też, no i zawsze to kolejna okazja, żeby zahaczyć o Luandę.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
hiszpan uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 08 Kwi 2026 21:58 

niebieski
Ja akurat robiłem tą samą trasę pół roku temu, też ze stopem w Luandzie.
Na 12 godzin przed wylotem info o przełożeniu wylotu z TMS o 12 godzin później.
W TMS skrupulatne ważenie bagażu podręcznego.
Plecak nadałem do Lizbony i to był błąd, bo już go nigdy nie zobaczyłem.
W Lizbonie co najmniej z 5 osób z tego lotu składało claim na bagaż.
Linie mają Cię w d...e, brak odpowiedzi na mail, tel, mesengera.
A ubezpieczyciel bez zaświadczenia z TAAG odmawia wypłaty za bagaż.

Do tego bardzo zniszczony, brudny samolot, na plus posiłek i sporo miejsca.

Bilet kupiony przez booking, można było wcześniej wybrać miejsca.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości