Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Mar 2026 17:12 

Cześć, mam otwarty temat na forum ale tyczy się on zupełnie innego tematu a bliźniaczego nie mogłem znaleźć.

Czy ktoś miał doczynienia z Alamo w USA, ale z obsługą incydentów typu pęknięcie szyby od kamienia albo przebita opona?
Co w przypadku jeśli kupię Collision Damage Waiver i Supplemental Liability Protection - czy pokryje to ten koszt?

Jest tam też coś takiego jak roadside assistance RAP - łącze się na czatach wypytuje ich o to i męcze i nie chcą mi udzielić informacji prosto i przejrzyście.

CDW na stronie ma wypisane kilka rzeczy i w exclusions jest jazda po alkoholu i takie rzeczy. Nie ma nic na temat szyb i opon.
W RAP roadassistance natomiast jest opisane że to ktoś przyjedzie Ci pomóc jak zatraśniesz kluczyki albo masz flaka. Jest też dopisek że jeśli mam RAP to ktoś przyjedzie ale koszt tej opony ponoszę już ja.

Pytam zatem bez RAP, z CDW kto ponosi koszt szyby i samej opony - odpowiedź że ja bo nie kupiłem RAP. Zapytani dlaczego skoro CDW nie ma tego w exclusions pisza że trzeba kupić RAP.

Czy ktoś wie jak jest faktycznie? Co kupić czego nie kupować bo ja już nie łapę o co tu chodzi w ogóle?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#2 PostWysłany: 27 Mar 2026 19:29 

Loty: 155
Kilometry: 478 688
Krajów: 31 / 15.0%
podepnę się jesli można
te same wątpliwości mnie dręczą - planuje wynajem w Alamo LAX 22.06-4.07
rezerwujesz przez alamo.com ?
mam nadzieję że 4.07 wypożyczalnie bedą działały normalnie , mam złe doświadczenia z dniem dziękczynienia 2023 na Florydzie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Kwi 2026 20:39 

Wypożyczałem w Alamo przez RyanAir i miałem ubezpieczenie na szyby w pakiecie od Alamo. Traf chciał, że przednia szyba dostała kamieniem i powstał ładny odprysk. Minęło parę dni, ale póki co dostałem tylko automatyczna wiadomość z systemu zaraz po oddaniu auta z rozliczeniem przy kwocie finalnej widnieje "subject to audit", przy samym oddawaniu auta w Las Vegas pracownik obsługi 3 razy poświecił latarka na to miejsce, słowa nie powiedział i życzył tylko miłej dalszej podróży. Na umowie, którą dostałem na maila od Alamo nie ma nic o szybach tak samo na papierze, mam tylko wyszczególnione CDW FULL, trochę się teraz zastanawiam czy czegoś nie dopatrzyłem przy wypożyczaniu.. Także przekonam się w praniu jak to wygląda, śpie spokojnie bo dokupiłem zewnętrzne ubezpieczenie, aby mieć holowanie i w razie czego pokryje też szkodę szyby.
*Przy odbieraniu auta można było dokupić osobno holowanie, szyb mi nie proponowali może dlatego ze miałem w pakiecie. W innej wypożyczalni Budget proponowali mi ubezpieczenie zarówno na szyby i opony, mimo cdw. CDW i SLP przy rezerwacji z europy jest zawsze w pakiecie (przynajmniej tak mi powiedzieli na infolini w rental cars).

Supplemental Liability Protection - to jest odpowiednik naszego oc.
Collision Damage Waiver - to jest odpowiednik naszego ac (ale nie musi wliczać opon i szyb, jak nie jest wypisane to pewnie trzeba przyjąć ze nie ma)

Może znajdzie się ktoś kto w pełni odpowie na twoje pytanie. Sam miałem takie same rozterki, ale finalnie jeden samochód wynająłem przez rentalcars, a drugi w Alamo przez RyanAira ( i dodatkowe ubezpieczenie przez posrednika z rentalcars- było duzo taniej) - zawsze mozna wynajac i bezkosztowo odwolac rezerwacje, a w razie watpliwosci zadzwonic na Polska infolinie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości